کد خبر 548884
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۲

در جریان 5 سال جنگ داخلی نام دمشق پایتخت سوریه بیش از هر زمان دیگری در رسانه‌های بین المللی شنیده شده است؛ شهری که حملات داعش و معارضین بسیاری از نقاط آن را ویران کرده و تنها خاطره‌ای از آن "پایتخت فرهنگی جهان عرب" بر جای گذاشته است.

به گزارش مشرق به نقل از فرادید، دمشق پایتخت سوریه یکی از کهن‌ترین شهرهای جهان به شمار می‌رود که از 8 تا 10 هزار سال قبل سابقه شهرنشینی در آن وجود داشته است. بسیاری مورخان این شهر را اولین پایتخت جهان دانسته‌اند و برخی دیگر لقب دروازه تاریخ به آن داده‌اند. این شهر در دوره‌های مختلفی پایتخت و مرکز حکومت سلسله‌ها و امپراطوری‌های مختلف بود و پس از آنکه در زمان خلافت امویان به سال 636 میلادی پایتخت جهان اسلام شد به مهم‌ترین شهر مسلمانان مبدل شد.

اگرچه خلافت امویان بر اعتبار و شکوفایی دمشق افزود اما این شهر خیلی پیشتر از آن یکی از کانون‌های فرهنگی و سیاسی خاورمیانه به شمار می‌رفت. در تاریخ آمده است که هزار و صد سال قبل از میلاد مسیح این شهر پایتخت آرامیان بوده و ثروت و اعتبار آن تا قرن هفتم قبل از میلاد تداوم داشته است. پایتخت سوریه امروز گرچه با سقوط آخرین شاه آرامی جایگاه خود را از دست داد اما همچنان یکی از شهرهای مهم جهان بود تا اینکه در عصر خلافت امویان بار دیگر به دوران اوج خودبازگشت. این شهر از آن پس یکی از مهمترین شهرهای تمدن اسلامی بود و در سال 2008 میلادی به عنوان پایتخت فرهنگی جهان عرب انتخاب شد.

امروز اما پس از 5 سال جنگ داخلی در سوریه بسیاری از نقاط دمشق ویران شده، مردم با هراس موشک و خمپاره زندگی می‌کنند و تنها خاطره‌ای از قدیمی‌ترین پایتخت جهان از آن برجای مانده است؛ این در حالی است که این شهر پیش از شروع جنگ مقصد سفر بسیاری از جهانگردان و شرق شناسان در سفر به خاورمیانه بوده است؛ "ژول کارتلمون" یکی از همین گردشگرانی است که 90 سال قبل یعنی در سال 1925 از دمشق دیدن کرده و آلبومی منحصر به فرد از این شهر عکاسی کرده است.

این عکاس فرانسوی اهل پاریس که بیشتر به خاطر عکس های رنگی اش از جبهه جنگ جهانی اول در جهان شناخته شده است پس از آنکه در سال 1894 به دین اسلام گروید عازم ملکه شد و از آن پس برای عکاسی از ممالک شرق به خاورمیانه و بعدها شرق دور رفت.

{$sepehr_album_37816}