کد خبر 55760
تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۳۹۰ - ۱۳:۳۸

نامه کوتاه احمدی نژاد، درباره منع تفکیک جنسیتی و بازنشستگی استادان، موجی از انتقادات را نسبت به سیاستهای دولت در دانشگاه ها برانگیخته است.

به گزارش مشرق به نقل از خبر، رییس جمهور دست به قلم شد و به دو وزیر کابینه اش تکلیف کرد دست از "بازنشستگی بی رویه استادان" و "تفکیک جنسیتی در دانشگاه ها" بردارند. این دو اقدام به تعبیر وی، "غیر عالمانه و سطحی" تلقی شده، با این همه، نامه کوتاه احمدی نژاد که پاراگرافهای آن با عبارت "شنیده شده است" آغاز شده، با واکنشهایی همراه بوده، زیرا از یک سو، برخی استادان دانشگاه بازنشسته شده، از آن تعجب می کنند،"بوی انتخابات" می شنوند،  و برخی از چهره های دانشگاهی، مجلس، سنتی و مذهبی نیز درباره آنچه "تفکیک جنسیتی" در دانشگاه ها خوانده می شود، بارها حمایت قاطع خود را اعلام کرده اند و با این حکم رئیس جمهوری، مخالفند و می گویند لیبرالیستی و استالینستی است.

نگرانی رئیس جمهور، برای دانشگاه ها انتخاباتی نباشد؟

یکی از استادانی که با موج بازنشستگی یکی دو سال پیش، از محیطهای علمی دور شد، محمد خوش چهره، استاد بنام اقتصاد دانشگاه تهران است که درباره این نامه می گوید:" اگر واکنش رئیس جمهور درباره بازنشستگی اساتید واجد پیام های تبلیغاتی و انتخاباتی باشد بیشتر بر نگرانی موجود می افزاید."

این فعال سیاسی و نماینده سابق مجلس، تغییرات در ترکیب اعضای هیات علمی و استادان دانشگاه ها در دوران دولت نهم را "سیاسی" می داند: "چینش افراد جدید در جایگاه عضو هیئت علمی بیشتر منطق و توجیه سیاسی داشته، اگرچه برخی معتقدند جای خالی اساتید بازنشسته را با جذب های سریع و شتاب زده اعضای هیئت علمی جدید پر کرده اند."

این چهره اصولگرا، تغییرات اخیر در دانشگاه ها را "استالینیستی" می خواند: "می خواهند مشکلات دانشگاه ها را با برخی روشهای انحرافی استالینی حل کنند که در بعضی سطوح اجرایی با ملاحظات سیاسی و جناحی بر مصالح و منافع ملی چربش دارد. از جمله این ملاحظات سیاسی می توان به چینش مدیریت ها و کادرهای به ظاهر علمی با انگیزه های سیاسی و باندی اشاره کرد."

سیاستگذاران آموزشی مجلس نیز متعجبانه به این حکم نگاه می کنند. رئیس کمیسیون آموزش مجلس به خبرآنلاین می گوید:"برخورد رئیس جمهور با موضوع بازنشسته کردن اساتید شعاری است و دولت واقعیتها را در نظر نمی گیرد."

بنا به اظهارات علی عباسپور تهرانی، " اکنون که دانشگاهها از لحاظ علمی به وضعیت نامطلوبی رسیده اند رئیس جمهور به فکر چاره افتاده و تعجب می کنم که چرا با وجود سالها تذکر و مخالفت مجلس رئیس جمهور اکنون به فکر این موضوع افتاده است."

حامیان تفکیک جنسیتی، منتقد این تصمیم دولت

بند دوم نامه رئیس جمهور به منع "رشته ها و کلاسهای تک جنسیتی" اشاره دارد. موضوعی که این روزها به "تفکیک جنسیتی" معروف شده، هر چند وزیر علوم می گوید این اصطلاح را رسانه های بیگانه ای مانند BBC و VOA ساخته اند.

اکنون مقابله با این طرح در دستور کار وزارتهای علوم و بهداشت قرار گرفته، ولی حامیان سرسخت تفکیک جنسیتی می گویند با جداسازی دختران از پسران در دانشگاه ها، مراکز آموزشی و علمی، "اسلامی" می شود. در آخرین اظهار نظرها در این باب، دبیر اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان گفته: "رعایت دقیق، منطقی و اصولی حجاب و عفاف و روابط دانشجویان دختر و پسر در محیط های دانشجویی از موارد کلیدی اسلامی شدن فضای دانشگاهها است و جلوگیری از اختلاط زن و مرد و تفکیک جنسیتی در محیط های دانشجویی به شکلی که حق دانشجویان دختر و پسر بخاطر تفکیک جنسیتی تضییع نشود، باید صورت گیرد."

احمد خاتمی، یکی از ائمه موقت جمعه در تهران نیز از منع تفکیک جنسیتی در دانشگاه ها انتقاد کرده و گفته: "باید به رئیس دانشگاهی که کلاس‌های آقایان و خانم‌ها را جدا کرده مدال داد نه اینکه وی مورد بازخواست و اعتراض قرار گیرد که چرا تفکیک جنسیتی می‌کنید."

با این همه، وزارت بهداشت رسما گفته نمی تواند تفکیک جنسیتی را در دانشگاه های خود پیاده کند، زیرا ترکیب بیماران از جنسیت‌های مذکر و مؤنث، امکان تفکیک جنسیتی در دانشگاههای علوم پزشکی را نمی دهد.

با این حال، به نظر می رسد برخی چهره های مذهبی و مراجع تقلید که با فتواهای خود از تفکیک جنسیتی حمایت کرده اند نیز با این اقدام رئیس جمهور، مخالف خواهند بود.

علی مطهری از چهره های با نفوذ اصولگرا در مجلس نیز با انتشار نامه سرگشاده ای خطاب به رئیس جمهور در خبرآنلاین، موضعگیری احمدی نژاد را "لیبرالیستی" خوانده و می نویسد: "این که حکم اسلام یعنی اولویت عدم اختلاط دختر و پسر را علی رغم نظرات چند مرجع تقلید، امری سطحی و غیر عالمانه نامیده اید بسیار مایه تاسف است و دلیل دیگری بر لیبرال بودن این دولت در حوزه فرهنگ است."

نماینده تهران، نتیجه گیری خود را از آزادی حضور دختران و پسران در یک کلاس درس، اینگونه اعلام کرده: " اگر بناست اختلاط آزاد باشد باید روابط جنسی هم مانند دنیای غرب آزاد باشد والا عوارض روحی و روانی در پی خواهد داشت."

و در پایان نوشته: "این سخن را از روی اعتقاد گفته اید و یا با اهداف سیاسی، در هر دو صورت قابل توجیه نیست ."

اکنون به نظر می رسد احمدی نژاد با انتخاب آگاهانه نسبت به حساسیتهای چهره های سنتی و مذهبی و مجلسیان نسبت به موضوع تفکیک جنسیتی، خود را برای پیامدهای حتمی این دستور آماده می کند.

این پیامدها، هر چه که باشد، مطمئنا منجر به نزدیک شدن نظرات دولت با منتقدانش نخواهد شد.

شاید به همین دلیل است روسای دانشگاه ها، بیانیه ای منتشر کرده اند و در آن نوشته اند:

"روسای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور، همگان را به پرهیز از شعارزدگی در اعلام موافقت یا مخالفت در این عرصه دعوت می نماید ... و برنامه ها و اقداماتی را که در این حوزه (عفاف و حجاب) فراتر از برداشتهای نازل شکلی و مبتنی بر سیاستهای عالمانه، قانونی و منطقی و روشهای اصولی و تدریجی [که] مورد توجه ریاست جمهوری تعریف می شوند را امری لازم و ضروری و موثر می دانند."