همزمان با فروکش کردن تقریبی آتش درگیری‌ها میان ارتش سوریه و گروه‌های تروریستی تکفیری در جبهه شمال و جنوب شهر حلب، گروه‌های القاعده و ارتش آزاد جبهه‌های جدید نبرد را این بار در استان‌های لاذقیه و حماه گشوده‌اند.

گروه بین‌الملل مشرقبه موازات گفتگوها و مذاکرات سیاسی میان هیات دیپلماتیک سوری با نمایندگان گروه‌های معارض در ژنو سوئیس و همزمان با فروکش‌کردن تقریبی آتش درگیری‌ها میان ارتش سوریه و گروه‌های تروریستی تکفیری در جبهه شمال و جنوب شهر حلب، گروه‌های القاعده و ارتش آزاد جبهه‌های جدید نبرد را این بار در استان‌های لاذقیه و حماه گشوده‌اند.

برای مخاطبان مشرق که طی دو سال گذشته پیگیر «سلسله گزارش‌های تحلیلی - میدانی سوریه» بوده‌اند، از تحولات میدانی در جبهه‌های «حماه، لاذقیه، دیرالزور، دمشق و ادلب» گزارش‌هایی تهیه شده است که در ادامه می‌خوانید.

تحولات میدانی جبهه حماه

پیشروی تروریست‌ها در سهل الغاب

علی رغم اعلام رسمی اجرای طرح آتش بس فراگیر از سوی سازمان ملل در جبهه های سوریه گروههای تروریستی تکفیری زیرمجموعه ارتش آزاد و القاعده طی روزهای گذشته پس از تشکیل اتاق عملیات مشترک با مشارکت 9 گروه تکفیری زیرمجموعه القاعده و ارتش آزاد، با انتشار دو بیانیه ضمن اعلام "عملیات رد مظالم" حملات وسیعی را بر علیه مواضع ارتش سوریه در جبهه شمالی این کشور آغاز کرده‌اند. در این عملیات دو جبهه موازی با یکدیگر، اولی در منطقه استراتژیک سهل الغاب واقع در شمال استان حماه و دومی در شمال استان لاذقیه بطور همزمان گشوده شده است.


{$sepehr_media_1487530_400_300}

در جبهه سهل‌الغاب دو گروه "جندالاقصی و حزب ترکستان شرقی چین" میدان‌دار حملات بوده‌اند. پس از شکست دور نخست حملات آنها در هفته گذشته به مواضع نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه که با شکست سنگین همراه بود، از دو روز پیش دور جدید حملات این بار با حجم نیرو و امکانات بیشتر و البته در همان محور سابق یعنی مناطق اطراف سه روستای "خربه الناقوس، حاکوره و المنصوره" مجددا آغاز شده است.



آغازگر حملات تروریست‌ها مطابق عادت معهود گروه‌های تکفیری با دو هجوم انتحاری همراه بود. نخستین انتحاری علیه پاسگاه نیروهای ارتش سوریه در ورودی روستای "خربه الناقوس" صورت گرفت که عامل آن یک تروریست تکفیری سعودی تبار با نام "‌عبدالباری التویجری ملقب به ابومصعب الجزراوی (19 ساله)‌" از اعضای گروه جندالاقصی (القاعده) بود. دومین انتحاری حمله خطوط عقبه نیروهای دولتی سوریه را در منطقه "حاکوره" هدف قرار داد که طی آن پل ارتباطی این روستا با خطوط پشتیبانی آن در پادگان بزرگ "جورین" منهدم گشت.



این حمله نیز توسط یکی دیگر از تروریست‌های تکفیری غیر‌سوری بنام "ابن حسین ترکستانی" تبعه کشور چین و از اعضای گروه حزب ترکستان شرقی چین از زیرمجموعه های شبکه تروریستی بین المللی القاعده صورت گرفته است. اعضای گروه ترکستان شرقی از اقلیت قومی "اویغور" ساکن در استان های شرقی کشور آسیایی چین هستند که به زبان ترکی تکلم کرده و خواستار جدایی و تشکیل کشور مستقل هستند.



منابع میدانی ارتش سوریه ضمن تایید خبر وقوع دو حمله انتحاری از انهدام نخستین کامیون بمب‌گذاری شده که ابومصعب الجزراوی سعودی هدایت آن را بر عهده داشت با موشک ضد تانک "کورنت" خبر داده‌اند. این منابع تاکید کردند که دومین حمله انتحاری موفقیت آمیز بوده و عامل آن که تبعه کشور چین بود موفق شد نفربر زرهی "بی ام پی 1" بمب‌گذاری شده خود را در نزدیک‌ترین فاصله به پاسگاه نیروهای نظامی سوری منفجر کند. این منابع اشاره‌ای به میزان خسارات و تلفات احتمالی نکرده‌اند اما بطور استاندارد نیروهای نظامی مستقر در پاسگاه‌های ارتش سوریه بین 20 تا 50 نفر هستند که در مجموعه‌ای از ساختمان‌ها مستقر می‌باشند.



بلافاصله پس از هجوم‌های انتحاری، صدها تن از اعضای یگان موسوم به "انغماسیون" جندالاقصی و ترکستان شرقی چین (شبه انتحاری‌های بسیار آموزش‌دیده برای حمله سریع چریکی به مواضع دشمن) با استفاده از موتورسیکلت و خودروی‌های تاکتیکی سبک از چندین محور بطور همزمان حملات وسیعی را برای سیطره بر دو روستای "خربه ناقوس و حاکوره" آغاز کردند. همزمان واحدهای موشکی، توپخانه سنگین و خمپاره انداز تروریست‌ها نیز اقدام به گلوله‌باران شدید مواضع، استحکامات و خطوط تدارکاتی نیروهای دولتی سوریه در این مناطق کردند.


{$sepehr_media_1487581_400_300}

با افزایش فشارهای نظامی تروریست‌ها، نیروهای ارتش سوریه اقدام به تخلیه روستاهای مذکور و عقب‌نشینی به سمت پادگان جورین کردند. ماحصل دو مرحله حملات تروریست‌ها طی دو هفته در محور سهل الغاب سیطره بر دو روستای المنصوره و خربه الناقوس و همچنین تل الدبابات (تپه تانک‌ها) مشرف بر روستای حاکوره بوده است. از نکات مهم در درگیری‌های دو هفته اخیر در کلیه جبهه‌ها از حلب تا حماه و لاذقیه عدم مشارکت بمب‌افکن‌های روسی در عملیات دفاع از مواضع نیروهای دولتی سوریه می‌باشد. ارتش سوریه با اعزام صدها نیرو نظامی تازه نفس به منطقه درگیری، مواضع و خطوط تدارکاتی گروه‌های تروریستی تکفیری را در روستاهای "زیاره، تل واسط، منصوره و تل جرزم" را با توپخانه و بمباران‌های شدید هوایی هدف قرار داد. 


برادر اسیر برادر!

در حاشیه نبردها در منطقه سهل الغاب، رسانه‌های وابسته به گروه القاعده تصویری از لحظه به اسارت درآمدن یک سرباز ارتش سوریه منتشر کرده‌اند. بنابر گزارش‌های منتشر‌شده، گفته می‌شود این سرباز ارتش سوریه از خانواده‌ای اهل سنت ساکن در شهر جسرالشغور است که پس از اشغال ادلب توسط القاعده از دیار خود خارج شده و به صفوف نیروهای بسیج مردمی (دفاع الوطنی) می‌پیوندد. در سوی دیگر برادر بزرگتر وی در شهر باقی مانده و به القاعده ملحق شده است. در درگیری‌های روز گذشته سرباز ارتش سوری بدست برادرش زخمی و به اسارت درآمده است. در تصویر منتشر شده در سمت چپ این سرباز یکی از تروریست‌های چینی تبار عضو گروه "حزب ترکستان شرقی چین" مشاهده می‌شود.


تحولات میدانی جبهه لاذقیه

هجوم تروریستها برای بازپس گیری مناطق از دست رفته

به موازات نبردها در منطقه سهل الغاب استان حماه، گروه‌های تروریستی زیر مجموعه القاعده و ارتش آزاد حملات جدیدی را برای بازپس‌گیری مناطق پاکسازی شده در عملیات ماه گذشته نیروهای سپاه چهارم (الفیلق الرابع) ارتش سوریه آغاز کردند. کانون این حملات در مناطق اطراف شهر راهبردی "کبانه" واقع در سلسله کوه‌های "جبل ترکمان" شمال شرقی استان لاذقیه قرار داشت که طی دو روز نخست حملات تروریست‌ها موفق به سیطره بر روستای "کبانه و ارتفاعات اطراف آن بنام نحشابا" شده اما در عملیات پاتک سنگین ارتش سوریه کنترل هر دو منطقه را در بازه زمانی 48 ساعت مجددا از دست دادند.



در این درگیری‌ها حداقل 150 تروریست تکفیری به هلاکت رسیده و ده‌ها تن دیگر زخمی شدند. در مقابل تلفات نیروهای ارتش سوریه 24 سرباز و دو افسر ارشد بوده است. ماحصل نبردهای 5 روزه در قالب عملیات رد مظالم در شمال لاذقیه از نظر عملیاتی شکستی فاجعه‌بار ارزیابی می‌شود. چرا که علی رغم تلفات و خسارات سنگین وارده به سازمان رزم آنها عملا هیچگونه تغییری از جغرافیای مناطق تحت سیطره دو طرف نبردها ایجاد نشده است. منطقه جبل ترکمان استان لاذقیه با توجه به موقعیت جغرافیایی و بافت قومیتی ساکنین آن همواره از حساسیت‌های بالایی برای دو طرف درگیر‌ها برخوردار بوده است.



چرا که دولت ترکیه این منطقه را به دلیل سکونت اقلیت قومی ترکمان‌تبار در حوزه قلمرو خود تعریف کرده و همچنین سیطره مجدد دولت سوریه بر جبل ترکمان و خصوصا تثبیت موقعیت نظامی آن در شهر کبانه با توجه به نزدیک و اشراف آن بر شهر جسرالشغور موجب گشوده شدن دروازه‌های غربی استان ادلب سوریه برای آغاز عملیات پاکسازی آن از اشغال گروه القاعده و هم پیمانان آن می‌باشد. لازم به ذکر است که استان ادلب از یکسال پیش طی عملیات گسترده ائتلاف جیش الفتح به رهبری القاعده به اشغال تروریست‌ها در آمده است. گروه‌های مشارکت کننده در نبردها علیه نیروهای دولتی سوریه شامل موارد زیر بوده‌اند:

1 - ارتش آزاد

(فیلق الشام، تجمع العزه، الفرقه الشمالیه، جیش النصر، صقورالشام، شام الاسلام و جیش التحریر)

2 - القاعده

(انصارالشام، جبهه النصره احرارالشام و جیش الاسلام)

تحولات میدانی جبهه دیرالزور

سیطره داعش بر حی الصناعه/ادامه امدادرسانی هوایی به مردم محاصره شده

همزمان با ادامه محاصره شهر دیرالزور واقع در شرق کشور سوریه از سوی گروه تروریستی تکفیری داعش، هواپیماهای باری ارتش سوریه روزانه اقدام به ارسال کانتینرهای حامل مواد غذایی و دارو برای ده‌ها هزار نفر از شهروندان این کشور می‌کنند. بنابر آمار اعلام‌شده از سوی ستاد مشترک ارتش سوریه هواپیماهای باری روسی، سوری و دیگر کشورهای هم‌پیمان، طی یک ماه اخیر بیش از 1000 تن مواد غذایی، دارو برای مردم و 120 تن تجهیزات نظامی برای نظامیان مدافع این شهر به وسیله چتر ارسال کرده‌اند.



این محموله‌های در مناطق تحت سیطره نیروهای دولتی سوریه فرودآمده و از سوی جوانان جمعیت هلال احمر سوریه میان مردم نیازمند توزیع شده است. بیش از 90 درصد استان دیرالزور از سال 2014 با همکاری برخی عشائر اهل سنت ساکن در آن به اشغال داعش در آمده اما با مقاومت شدید نیروهای نظامی سوری، فرودگاه نظامی دیرالزور و چند محله اطراف آن همچنان تحت سیطره نیروهای دولتی باقی مانده است و فرماندهی ارشد نظامیان سوری مستقر در دیرالزور بر عهده سرتیپ عصام زهر الدین فرمانده درزی مذهب لشگر 104 گارد ویژه ریاست جمهوری ارتش سوریه قرار دارد. دیرالزور در مجاورت مرز با استان الانبار عراق قرار دارد که مقر خلافت داعش در این کشور بشمار می‌رود.



سیطره داعش بر حی الصناعه

در ادامه درگیری‌ها میان نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه با گروه تروریستی تکفیری داعش در محلات اطراف فرودگاه نظامی دیرالزور عصر روز گذشته تروریست‌ها موفق به اشغال کامل حی الصناعه واقع در حاشیه شمالی محوطه فرودگاه شده‌اند. این محله طی یک ماه گذشته کانون اصلی نبردها میان دو طرف بوده است. گفته می‌شود داعش برای سیطره بر این منطقه طی دو روز گذشته حداقل 3 بار از گلوله‌های خمپاره حاوی گاز خردل و گاز کلر استفاده کرده که با هوشیاری نیروهای گارد ویژه ریاست جمهوری سوریه و استفاده آنها از تجهیزات ویژه جنگ شیمیایی از بروز تلفات گسترده در میان آنها جلوگیری شده است.


تحولات میدانی جبهه دمشق و حاشیه دمشق

خروج مجروحان از شهر مضایا/تیراندازی تروریست‌ها به آمبولانس‌های هلال احمر

صبح امروز کاروان خودروهای امدادی هلال احمر سوریه در حین عملیات امدادرسانی به مجروحان شهر "مضایا" واقع در منطقه القلمون (مرز سوریه با لبنان) هدف تیراندازی تروریستهای تکفیری قرار گرفت. به گزارش منابع میدانی، هنگامی که خودروها و اتوبوس‌های هلال احمر سوریه برای انتقال مجروحان و سالمندان وارد شهرک "مضایا" شدند هدف تیراندازی تروریست‌ها قرار گرفتند و چند امدادگر نیز زخمی شدند.


{$sepehr_media_1487495_400_300}

تروریست‌های  محاصره شده در شهرک مضایا، اجازه خروج زخمی‌ها و افراد ناتوان از شهرک را نمی‌دهند و در موارد بسیاری که آن‌ها برای فرار از شهرک تلاش داشتند، مانع آن‌ها شده‌اند. این اقدام با هدف استفاده از غیرنظامیان بعنوان "سپرانسانی" جهت جلوگیری از عملیات پاکسازی این شهر توسط ارتش سوریه و حزب الله صورت می پذیرد. در عملیات سال گذشته رزمندگان حزب الله، ارتش و بسیج مردمی سوریه برای تکمیل پاکسازی منطقه مرزی دو کشور صدها تروریست به هلاکت رسیده و بیش از 700 تن دیگر از آنها از 8 ماه پیش در دو محله مرکزی این شهر در محاصره رزمندگان قرار گرفته اند.


تحولات میدانی جبهه ادلب

انهدام گشتی القاعده 

افراد ناشناس با نصب بمب کنار جاده‌ای در مسیر یک خودروی گشتی گروه تروریستی تکفیری بین‌المللی القاعده در شمال استان ادلب سوریه آن را منهدم کردند. این حمله در منطقه جنوب شهر ادلب صورت گرفت که طی آن خودروی گشت پلیس داخلی القاعده در حین تردد در جاده ادلب - اریحا هدف انفجار بمب قرار گرفته است.



منابع نزدیک به القاعده از کشته‌شدن یک و زخمی شدن سه نفر از سرنشینان خودروی مذکور خبر داده‌اند. تیم‌های ترور و تخریب گروه تروریستی تکفیری داعش متهم ردیف اول این حمله معرفی شده‌اند. با گذشت یکسال از اشغال ادلب توسط گروه القاعده و تشکیل امارت به اصطلاح اسلامی از سوی این گروه، ده‌ها تن از اعضا و فرماندهان گروه‌های مسلح تکفیری هدف ترور و عملیات‌های انفجاری افراد ناشناس قرار گرفته‌اند.



اعدام جوان اهل سنت به جرم کمک به مردم فوعه و کفریای شیعه نشین!

گروه تروریستی تکفیری القاعده ساعتی پیش یک جوان اهل سنت ساکن در شهر بنش واقع در شرق شهرهای شیعه نشین فوعه و کفریا را بجرم کمک به شیعیان مجاصره شده اعدام کرده و به صلیب آویخت. بنابر گزارش‌های منابع رسانه‌ای سوری، پیشتر گروه‌های زیرمجموعه القاعده شامل "احرارالشام، جیش الاسلام، جبهه النصره، جندالاقصی و حزب ترکستان شرقی چین" با انتشار بیانیه‌ای رسمی به ساکنان روستاها و شهرهای اطراف فوعه و کفریای شیعه‌نشین هشدار داده بودند که حق ارسال هیچگونه مواد غذایی و دارو و برقراری ارتباط با شیعیان این دو شهر را ندارند. شهرهای مذکور از یکسال پیش از سوی ائتلاف القاعده و ارتش آزاد موسوم به "جیش الفتح" در محاصره کامل قرار دارند.



توضیح در رابطه با حضور گروه ترکستان شرقی چین در سوریه

اعضای گروه ترکستان شرقی از اقلیت قومی "اویغور" ساکن در استان‌های شرقی کشور آسیایی چین هستند که به زبان ترکی تکلم کرده و به دلیل فشارها و سرکوب‌های گسترده حکومت کمونیستی چین علیه خود خواستار جدایی و تشکیل کشور مستقل هستند. طی 30 سال گذشته گروه‌هایی از رهبران اویغورها برای رهایی از فشارهای حکومت به افغانستان رفته و به صفوف القاعده پیوسته بودند. با آغاز بحران در سوریه و عراق این گروه نیز اقدام به انتقال نیروهای خود به این دو کشور کرده و هم اکنون بیش از 7 هزار تبعه چینی در صفوف القاعده و داعش در نبردها علیه دولت‌های عراق و سوریه حضور دارند. سازمان اطلاعات ترکیه، قطر، عربستان سعودی مسئولیت تجهیز، تمویل و آموزش و اعزام آنها را بر عهده گرفته‌اند.


مردم اویغور از اقوام ترک و اهل سنت هستند. به غیر از استان سین کیانگ چین؛ مطابق آخرین آمارِ مربوط به سال ۲۰۰۹ میلادی، بخشی از اویغورها اینک ساکن کشور قزاقستان و بخشی کوچکی هم ساکن کشور قرقیزستان هستند. حکومت مرکزی چین در سرکوب مسلمانان اویغور بسیار فعال بوده‌است؛ به طوری که از ۹۳۸ مدرسه زبان عربی که در سال ۱۹۸۹ مشغول به کار بودند، آخرین مدرسه این گروه در ۱۹۹۶ توسط دولت چین تعطیل شد. در سال ۲۰۰۵ نیز ۳۷ دانش آموز به جرم آموختن احکام اسلامی در کلاس‌های آموزشی دستگیر و دانشجویان به جرم انجام فرائض دینی مانند نماز از دانشگاه‌ها اخراج شدند.


بر اساس بخشنامه های رسمی صادره از سوی دولت چین، کارمندان مسلمانی که نماز می‌خوانند از سر کار اخراج شده، امامان ۲۳۰۰۰ مسجد این ناحیه مجبورند نام و تعداد نمازگزاران مساجد خود را به مقامات دولتی گزارش بدهند. گزارش‌ها حتی حاکی است که مسلمانان اویغور اغلب تحت فشارند تا مشروبات الکلی بنوشند و در روزهای ماه رمضان غذا صرف کنند.