کد خبر 570129
تاریخ انتشار: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۷:۱۳

توسعه زیرساخت‌های نرم‌افزاری خط و زبان فارسی در محیط دیجیتال و سرویس ایمیل چاپار توسط دکتر حمید شهریاری در نشست جامعه اطلاعاتی 2016 ژنو تشریح شد.

 به گزارش مشرق، دکتر حمید شهریاری، رییس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور ضمن حضور در نشست جامعه اطلاعاتی ۲۰۱۶ که از دوم تا ششم ماه می جاری (۱۳ تا ۱۷ اردیبهشت ماه ۹۵) در شهر ژنو سوئیس برگزار شد، در کارگاه مربوط به ارائه برنامه‌ها و دستاوردهای ایران در حوزه جامعه اطلاعاتی، مطالب خود را در دو محور توسعه زیرساخت‌های نرم‌افزاری برای خط و زبان فارسی در محیط دیجیتال و سرویس ایمیل چاپار ارائه کرد.
 
شهریاری توسعه زیرساخت‌های نرم‌افزاری برای خط و زبان فارسی در محیط دیجیتال را شامل منابع زبانی، توسعه ویرایشگر متن و سیستم تشخیص تقلب در زبان فارسی دانست و به تشریح پروژه های انجام شده در هر یک از بخش‌ها پرداخت.
 
به گفته وی منابع زبانی مانند پیکره‌ها و واژگان‌ها، از مهمترین مبانی ارتقای نقاط قوت خط و زبان در محیط دیجیتال هستند و در این خصوص پروژهایی نظیر پیکره موازی دوزبانه شامل دو میلیون جمله فارسی-انگلیسی، درختبانک زبان فارسی، گنجواژه فارسی، دادگان، فرهنگ ظرفیت فعل تولید شده‌اند که برای تحلیل متون درسطوح مختلف زبانی دارای کاربرد هستند و در وبگاه www.dadegan.ir قابل دسترسی هستند.
 
وی در حوزه توسعه ویرایشگر متن به خطایاب فارسی(ویراستیار) www.virastyar.ir اشاره کرد که به صورت افزونه در ماکروسافت‌ورد، پردازشهایی از قبیل استانداردسازی کارکترها، تصحیح نشانه‌گذاری، سره‌سازی واژه‌ها و پیشنهاد واژه های فارسی معادل، تبدیل تاریخ شمسی-میلادی و تبدیل اعداد را انجام می‌دهد.
 
رییس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور در ادامه به معرفی سیستم تشخیص تقلب و مشابه ‌یاب در زبان فارسی تحت عنوان سمیم، ww.samimnoor.com پرداخت که به نشر متون علمی اصیل و غیرکپی کمک کرده و مجموعه عظیمی از متون علمی فارسی شامل بیش از15 هزار عنوان کتاب،400 هزار مقاله و20 هزار پایان‌نامه را پشتیبانی می‌کند.
 
شهریاری در ارائه دوم خود، راه‌اندازی پست الکترونیک چاپار در ایران را مربوط به سال 1388 دانست که ارایه سرویس عمومی آن در سال 1390 باهدف اولیه ارایه سرویس عمومی ایمیل به مردم و گسترش و توسعه این دانش در ایران آغاز شد و در حال حاضر چاپار به 1.5 میلیون کاربر در حال ارایه سرویس است.
 
وی در پایان ارایه سرویس عمومی ایمیل به کاربران کشورهای فارسی زبان منطقه، استفاده از شبکه انتقال محتوا و مراکز داده گسترده در کشورهای منطقه، افزایش تعداد کاربران به 100 میلیون کاربر تا 10 سال آینده و رقابت با سرویس‌های عمومی و فعال در دنیا برای ارایه سرویس‌های ارزش افزوده را از جمله رویکردهای آینده سرویس پست الکترونیک چاپار عنوان کرد.
 
طی روزهای برگزاری نشست ژنو، مدیران ارشد حوزه‌ فناوری اطلاعات و ارتباطات دستگاه‌های اجرایی و علمی کشورمان با شرکت در نشست‌های تخصصی، بادیدگاه سایر کشورهای حاضر در حوزه‌ جامعه‌اطلاعاتی آشنا شده و با آنان به تبادل نظر پرداختند.
 
بزرگترین گردهمایی جهانی سالیانه سیاست‌گذاران حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات امسال در قالب نشست 2016 جامعه‌اطلاعاتی در شهر ژنو سوئیس برگزار شد و درآن سیاست رسمی کشورها در قبال جامعه اطلاعاتی مطرح و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
منبع: ایسنا