کد خبر 5702
تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۸۹ - ۰۳:۳۳

يک وبلاگ نويس در روزنامه کيهان تاريخ شنبه ? خرداد ???? که يافته، مصاحبه اي از امام خميني(ره) را ديده که توجهش را جلب کرد و به همين دليل متن اين مصاحبه را در وبلاگ خود قرار داده است.

الياس قنبري در جديدترين مطلب وبلاگ "واژگون" نوشت که روزنامه اي در لا به لاي وسايل پدرش هنگام اسباب کشي يافته و توجهش را جلب کرده است.
اين وبلاگ نويس در روزنامه کيهان تاريخ شنبه ? خرداد ???? که يافته، مصاحبه اي از امام خميني(ره) را ديده که توجهش را جلب کرد و به همين دليل متن اين مصاحبه را در وبلاگ خود قرار داد:

س : آيا حکومت اسلامي مالکيت عمومي يا خصوصي مايملک را قائل خواهد بود؟ مالکيت مردم و ادره زمينها و صنايع را بوسيله آنان محترم خواهد شمرد؟ نقش حکومت در موارد فوق چه خواهد بود؟ آيا فرمان ملي کردن موارد فوق را خواهيد داد؟ روابطي که دولت اسلامي در رابطه با مالکيت مردم خواهد داشت چه خواهد بود؟ اين روابط چگونه تنظيم و اداره مي شود؟
ج : مالکيت بدان صورت که در آمريکا مطرح است اصولآ در اسلام وجود ندارد. اسلام مالکيت را قبول دارد ولي قوانيني در اسلام هست که مالکيت را تعديل مي نمايد اگر به قوانين اسلام عمل شود هيچکس داراي زمينهاي بزرگ نمي شود مالکيت در اسلام به صورتي است که تقريبآ همه در يک سطح قرار مي گيرند و وقتي اين چنين باشد چرا پاي دولت را به ميان بکشيم و زمينها و صنايع را به دست مردم نسپاريم؟ در مورد ملي کردن وضع در ايران به صورتي بوده است که حقوق کارگران و رعايا را سرمايه داران بزرگ و مالکين بزرگ برده اند و امروز هم دارند مي برند بدين جهت آنان مالک کارخانه ها و زمينهاي خود نمي باشند ما همه آنان را به پاي ميز محاکمه مي کشيم و مايملک و سرمايه آنان را مورد بررسي قرار مي دهيم و حقوق حقه مردم محروم را که عمري است مالکين بزرگ و سرمايه داران بزرگ خورده اند به محرومين باز پس داده ميشود و در اين صورت است که نه اختيار را از آنان سلب کرده ايم و نه کسي حق ديگران را مي تواند بخورد و نه کسي زندگي اش با اشکال مواجه خواهد شد.
س : برنامه صنعتي کردن و نوسازي ايران تحت يک حکومت اسلامي چه خواهد بود؟ تکنولوژي خود را از چه منبعي تهيه خواهيد کرد؟ چگونه متخصصين و دانشمندان خود را تربيت کرده و آموزش خواهيد داد؟
ج : ما در برنامه صنعتي کردن مملکت هرگز چون امروز سراغ مونتاژ نمي رويم ما در ايران صنايع مادر ايجاد خواهيم کرد البته نبايد توقع داشت که اين کارها به محض رفتن شاه صورت گيرد زيرا شاه ايران را خراب کرده است ما نيازهاي تکنولوژي خود را از هر منبعي که مفيد تر براي کشورمان باشد تامين خواهيم کرد ما از جهت متخصص کارآزموده غني هستيم که اکثر آنها در خارج هستند که به ايران برخواهند گشت. ..... با وجود اينکه استثمار کارگر به حد خود رسيده ولي از نظر تکنولوژي به بهترين پيشرفتها نائل شده اند و از هر طرف در صف اول قرار دارند. البته نا گفته نماند که چنين کشورهايي هنوز مناطقي از جهان سوم را تحت استثمار خود دارند که در صورت کمبود منابع طبيعي سرشار خود از ثروت هاي آنها استفاده کرده و زمينه نارضايي را در کشور خود به حداقل ممکن مي رسانند ولي از طرف ديگر زمينه رشد و استعدادها را باز گذاشته اند و گرچه آن را را در خدمت سرمايه داران به کار مي گيرند ولي در هر صورت به پيشرفت علم و صنعت کمک بسياري نيز شده است.
تا در کشورهاي سوسياليستي که تا حدي زياد از آن اختلاف طبقاتي کاسته شده و استثمار کارگر توسط سرمايه دار به آن صورت وجود ندارد ( اگرچه بعضي معتقدند که دولت جاي سرمايه دار استعمار گر را گرفته است) ولي از نظر تکنولوژي و توليد ....... است. تا هرکس بر روي ملک خود کار کند و بداند نتيجه تلاش و فعاليت او نصيب خود او مي شود و هيچ سرمايه دار و دولت استثمارگري وجود ندارد که در نتيجه کار او را برداشت کند. در چنين صورتي مي توان انتظار داشت حس خلاقيت همه در اختيار پيشرفت و توليد قرار گيرد ولي آيا فرد فرد اينها خود پس از مدتي به سرمايه دار تبديل نمي شوند و مصرف کننده را تحت فشار قرار نخواهند داد؟ البته اگر شرايط بدون کنترل فعلي باشد اين امکان صد در صد وجود خواهد داشت ولي اگر قوانين عادلانه اي وضع شود چنين وضعي ادامه نخواهد يافت. شرايط فعلي چنين است که در بعضي از کارخانجات ملي شده که کارگران اختياراتي پيدا کرده اند تلاشها بيشتر به بالا بردن حقوق و سطح در آمد آنها مصروف شده که اين خود مالآ به بالا رفتن قيمت جنس منجر شده روي کليه اجناس تاثير گذاشته و قدرت خريد کارگر را که افزايش نداده ....... و حق تقدم را به کارکنان همان کارخانه بدهيم يا فقط به همان ها مي فروشيم. بدين ترتيب مي توانيم شرايطي ايجاد کنيم که در هر کارخانه کليه کارکنان مالک کارخانه باشند و مالکي وجود نداشته باشد که بيرون کارخانه بوده و براي کارخانه کار نکند و سودي عايد وي شود. البته بايد هيئت کنترلي وجود داشته باشد تا قيمت ها کنترل و امکان هرگونه سودجوئي به وجود نيايد و در آمد کارکنان آن در مقايسه با فردي که در محل ديگري همان کار را مي کند تفاوت فاحشي نداشته باشد تا تعادل اقتصادي نيز برقرار شود. البته صنعتگران جز که روي ما حصل کار خود کار مي کنند بايد امکان داشته باشند به کار و خلاقيت خود ادامه دهند و از حمايت دولت نيز برخوردار شوند. اين روش براي کارخانه هاي موجود ممکن است مفيد باشد ولي آيا ديگر امکان دارد واحد ديگري تاسيس شود؟ ...... بگمارد تا اطمينان کافي حاصل شود. استخدام افراد جديد در واحدهاي صنعتي بايد همراه با مالکيت قسمت متناسبي از سهام همراه باشد تا مالکيت مجددا در اختيار عده اي خاص قرار نگيرد. البته لازم به تذکر است که هيئت نظارت براي اجراي قوانين ...... کارگران دست به پرداخت وام بيکاري زد. اين بيشتر حق السکوت بود تا وام! نه به صلاح مملکت بود و نه به صلاح کارگر. چه بايد کرد؟ بهترين راه براي کمک به کارگران و به راه انداختن کارخانجان و موسسات توليدي اين بود که ...

* متن کامل اين مصاحبه در سايت جامع امام خميني