وبگاه آمریکایی نوشت: متاسفانه آمریکا عبرت‌های گرفته شده از رزمایش دریایی چالش هزاره در سال 2002 را به فراموشی سپرده است.

به گزارش مشرق، وبگاه آمریکایی «بریت بارت» در گزارشی با اشاره به رزمایش شبیه سازی شده «چالش هزاره 2002 و شکست نیروی دریایی آمریکا مقابل ایران» نوشت: هشت گذرگاه مهم دریایی برای تردد نفتکش‌ها در جهان وجود دارد که بین آن‌ها تنگه هرمز در خلیج فارس مکانی است که روزانه 17 میلیون بشکه نفت خام از آنجا عبور می‌کند. تنگه هرمز مکانی در سواحل ایران و بین خلیج فارس و دریای عمان است و عبور بی‌وقفه جریان نفت از آنجا، نیاز روزانه انرژی اروپا و آسیا را فراهم می‌کند.

بریت بارت با اشاره به رزمایش سال 2002 آمریکا در خلیج فارس موسوم به «چالش  هزاره 2002» یا «Millennium Challenge » نوشت: آنچه که کمتر اعلام شد این بود که در این رزمایش شبیه سازی شده برای باز نگه داشتن تنگه هرمز برابر تهدیدهای ایران، نیروی دریایی آمریکا مغلوب این کشور شد و 16 کشتی خود را از دست داد.

برت بارت نوشت: خوشبختانه این رویداد تنها «یک رزمایش» بود که البته 250 میلیون دلار هزینه در برداشت و دو سال طول کشید. این ماجرا برخلاف سال 1988 میلادی و مواجهه نیروی دریایی دو کشور ایران و آمریکا که در آن نیروی دریایی آمریکا قاطعانه ایران را مغلوب ساخت، به اهدافش نرسید و نتیجه متفاوت در برداشت و کار را به جایی رسانید که ایران اخیرا نیز از آن استفاده و تهدید به بستن تنگه هرمز بر آمریکا و متحدانش در منطقه نموده است.

این نشریه آمریکایی به صراحت نوشت: متاسفانه عبرت‌های گرفته شده از رزمایش دریایی چالش هزاره 2002 به فراموشی سپرده شده اند. در 14 سال گذشته قابلیت‌های مورد نیاز (نظامی) ایران برای بستن تنگه هرمز به طرز چشمگیری افزایش یافته در حالی‌که  توانمندی‌های نیروی دریایی آمریکا کاهش یافته است.

بر این اساس، این رزمایش آشکار ساخت که ایران روش و قاعده موثری را برای مسدود نمودن جریان صادرات نفت در تنگه هرمز دارد . با افزایش توانمندی‌های ایران تنها یک عامل بالقوه برای تغییر چنین موردی وجود دارد که می‌تواند امتیازهای ایران را خنثی نماید.

بریت بارت با تاکید بر تقویت کشورهای شورای همکاری خلیج فارس  به عنوان عامل موثر برای مقابله با ایران نوشت: هرچند که باراک اوباما رییس جمهور آمریکا فرصت برای بکبارگیری این عامل را در معادلات موجود کاهش داد، اما وظیفه جانشین او است که در ابتدا خسارت‌هایی را که اوباما موجب شده است ، جبران نماید و قابلیت‌های شورای همکاری خلیج فارس را افزایش دهد.

وبگاه یاد شده در ادامه این گزارش با اشاره به پیدایش شورای همکاری خلیج فارس که متشکل از 6 کشور عربستان سعودی، بحرین، کویت، عمان، قطر و امارات متحده عربی است، نوشت: پنج کشور از 6 کشور اشاره شده سنی هستند و کشور ششم که بحرین شیعه مسلک است، از سوی خاندان سلطنتی سنی اداره می‌شود. بنابر این شورای همکاری خلیج فارس نقش جبهه متحد ضد دشمن قسم خورده‌اش(!)یعنی ایران شیعه را ایفا می‌کند. این شورا از دیرباز به کمک‌های نظامی آمریکا در قالب چتر حمایتی نظر داشته است .

این رسانه آمریکایی در خاتمه نوشت: رفتار تند اوباما با متحدان خلیج فارس آمریکا نقش کلیدی آن‌ها در آینده و در تقابل با تهدیدهای ایران در بستن تنگه هرمز را کاهش داده است.  فقدان یک حمله تمام عیار  علیه ایران ، تنها راهی است که قادریم جلوی مسدود شدن جریان  عبور نفت در تنگه هرمز از سوی ایرانی ها را بگیریم، باید به کمک به ارتش کشورهای عضور شورای همکاری خلیج فارس و آموزش و تجهیز مناسب آن‌ها و البته تعامل با آمریکا مبدل شود . رزمایش چالش هزاره 2002 ضعف آشکار آمریکا در تلاش برای مقابله کردن با ایران  در بستن تنگه هرمز را به نمایش گذاشت. چالش کنونی نیز ایجاد همکاری با شرکای عرب آمریکا به طوری است که قابلیت‌های دفاعی آن‌ها در کنار آمریکا برای مبارزه افزایش یابد.

 در رزمایش چالش هزاره 2002  اعلام شده بود که هدف این رزمایش شبیه سازی جنگ احتمالی با عراق زمان صدام است، اما هدف اصلی آن، تمرین رویارویی با ایران در خلیج فارس بود. در سناریوی رزمایش چالش هزاره 2002، ایران با شلیک تعداد قابل توجهی موشک به تهاجم نظامی آمریکا پاسخ ‌داد که باعث برهم خوردن آرایش نظامی نیروهای آمریکایی و نابودی 16ناو آمریکایی، شامل یک ناو هواپیمابر، 10 رزمناو و 5 کشتی آبی، خاکی شد. برآورد‌های بعد از این رزمایش نشان داد که در صورت وقوع واقعی چنین رویارویی بیش از 20 هزار نظامی آمریکایی در روز نخست جنگ با ایران کشته خواهند شد.