شخصی که پیشتر یعنی زمانی که وزیر تازهوارد راه و شهرسازی موتور اتوبوس تغییرات را روشن کرده بود بهعنوان یکی از گزینههای معاون شدن آخوندی مطرح شده بود، اما قرعه به نام یکی از حاضران در پروژه آنتونوف140 خورد. علیرضا جهانگیریان فردی دانشگاهی بود که در یکی از حساسترین برهههای زمانی (مذاکرات هستهای) سکاندار حملونقل هوایی کشور شد.
در دوران ریاست وی چند اتفاق روی داد که بهمرور زمان زمینه رفتنش را مهیا کرد. سقوط فالکن20 سازمان هواپیمایی کشوری و سانحه برای آنتونوف140 هواپیمایی سپاهان آرام آرام باعث شد تا با فشار بهارستانیها، جهانگیریان تیرماه سال گذشته عطای ریاست را به لقای آن ببخشد و دوباره به دانشگاه برگردد.
در فاصله یک ماه و اندی تا انتخاب رئیس جدید، معاون امور هوانوردی و بینالمللی سازمان هواپیمایی کشوری حکمی را از وزیر راه و شهرسازی بهعنوان سرپرست دریافت کرد، این در حالی بود که شماری از نمایندگان مجلس نهم سخت بهدنبال استیضاح وزیر راه و شهرسازی بودند، این مسئله تمرکز وزیر راه را برای انتخاب فردی شایسته جهت ریاست سازمان هواپیمایی کشوری بر هم زد، گرچه در نهایت همین استیضاح نیز باعث انتخاب رئیس بعدی شد.
به هر حال علی عابدزاده بهعنوان یکی از پیشکسوتان حوزه حمل و نقل هوایی 25 مردادماه یعنی تقریباً دو سال پس از رأی اعتماد مجلس به مقام مافوقش، از سوی هیئت دولت بهعنوان بیستو سومین رئیس سازمان هواپیمایی کشوری انتخاب شد.
در حدود یک سال سپری شده از عمر ریاست، رئیس جدید باید دستورالعمل جدید تأسیس شرکتهای هواپیمایی اجرایی میشد. یکی از بندهای مهم این دستورالعمل که وزیر راه و شهرسازی تأکید بسیار زیادی روی آن دارد ممنوعیت خرید یا اجاره هواپیماهای بالای 15 سال است، اما از مردادماه سال گذشته به این سو هنوز اتفاق خاصی در این زمینه نیفتاده است.
یکی از انتقادات عباس آخوندی از حملونقل هوایی کشور در مراسم رونمایی از دستورالعمل جدید تأسیس شرکتهای هواپیمایی (29 آذر 1393) گسستهای جدی بود.
وی با تأکید بر اینکه سازمان هواپیمایی کشوری بهعنوان لیدر صنعت حمل و نقل هوایی تضعیف شده که باید تقویت شود، افزود: مشکل گسستها در صنعت هوانوردی بحث بسیار مهمی است، علاوه بر این نحوه ورود بخش خصوصی به این صنعت نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی با طرح این پرسش که آیا بخش خصوصی با ورود به حمل و نقل هوایی میتواند هزینههای خود را جبران کند، به جدولی اشاره کرد و گفت: در این جدول میبینیم که شرکت ایرانایرتور در حال محو شدن است، ایرانایر رشد جدی نداشته و آسمان نیز رو به تنزل است.
وی با تصریح بر اینکه ورود بخش خصوصی به حوزه صنعت حمل و نقل هوایی باعث افزایش بهرهوری نشده است یادآور شد: در خردادماه امسال متنوعسازی قیمت بلیط هواپیما اجرا شد که این مسئله باعث فعالیت بهتر شرکتهای هواپیمایی شد.
وی با ابراز "باید قواعد بازی را در صنعت حمل و نقل هوایی رعایت کنیم" به حمایت از بخش خصوصی و حقوق مصرفکنندگان در صنعت حمل و نقل هوایی اشاره کرد و گفت: شرکتهای هواپیمایی نباید از محل یارانه سود دریافت کنند بلکه باید درآمدزایی آنها از محل فعالیتها باشد.
حال طی حدود یک سال اخیر کدامیک از ایرلاینهای داخلی میتوانند بدون کمکهای دولتی بهاصطلاح روی پای خود بایستند؟ یا اینکه در کدام بخش بهجز تفکر صرف به درآمدزایی، افزایش بهرهوری و ارتقای خدمات پروازی را داشتهایم؟ غیر از این است که شرکتهای هواپیمایی همچنان جولان میدهند و علیرغم وجود دستورالعمل، ضوابط و قوانین باز هم حاضر نیستند در برابر ضرر و زیانی که بابت تأخیرات پروازی به مسافران وارد میکنند، پاسخگو باشند. متأسفانه با فشار شماری ایرلاین آمار تأخیرات پروازی منتشر نمیشود و از آبانماه سال گذشته این آمار بهروز نشده است.
گذشته از این مسائل هنوز مشخص نیست دلیل واقعی سقوط فالکن20 سازمان هواپیمایی کشوری در آبهای کیش چیست، سازمان هواپیمایی کشوری بهعنوان متولی حملونقل هوایی کشور باید پاسخگو باشد، اما متأسفانه در 12 ماه اخیر این سازمان یک نشست خبری نیز برگزار نکرده است. نکته جالب اینکه وزیر راه و شهرسازی همواره دسترسی آزاد به اطلاعات را جزو حقوق شهروندی اعلام کرده است.
نکته تأسفبار درباره سازمان هواپیمایی کشوری اینکه روابط عمومی آن بدون آنکه درباره انتشار اخبار از سوی رسانهها تحقیق کند، با برخی رسانهها تماس گرفته و خبر رسانهای دیگر را تکذیب میکند. نمونه بارز این اتفاق نیز سهشنبه هفته گذشته روی داد، جایی که تسنیم از حمل یک فروند هواپیما در جاده قدیم تهران-پردیس و ترافیک سنگین ناشی از آن خبر داد، اما بهفاصله چند ساعت روابط عمومی سازمان در مصاحبه با یکی از رسانهها این خبر را تکذیب کرد. گرچه تسنیم برای تنویر افکار عمومی اقدام به انتشار تصویر حمل هواپیمای ایلوشن توسط کامیون کرد.
با این تفاسیر بر اساس شعار وزیر راه و شهرسازی، سازمان هواپیمایی کشوری بهعنوان لیدر حملونقل هوایی باید نسبت به عملکرد خود پاسخگو باشد و بگوید در برابر تأخیرات پیاپی ایرلاینهای داخلی که مردم را کلافه کرده چه اقداماتی انجام داده است، ضمن آنکه باید مشخص شود این سازمان چه برنامهای برای توسعه زیرساختهای حملونقل هوایی، حل مشکل تاریخی بدهکار بودن شرکتهای هواپیمایی به شرکت پخش و... دارد. برگزاری یک نشست خبری میتواند بسیاری از ابهامات موجود را برطرف کند.