کد خبر 599762
تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۲

مدتی است که در رسانه‌های خارجی مطرح شده که ایران خرید سامانه موشکی «باستین» را در دستور کار دارد.

به گزارش مشرق، بیش از 7 ماه است که موضوع خرید تسلیحات روسی در رسانه‌های داخلی و خارجی مطرح شده بود و افکار عمومی منتظرند تا آینده خرید سلاح‌های ساخت فدراسیون روسیه مشخص شود.

خرید تسلیحات روسی به تانک "تی90" ، "موشک ضدکشتی P300"، "جنگنده سوخو 30" و ... اختصاص داشته و فرماندهان نظامی درباره  خرید بعضی تسلیحات همچون "تانک تی 90" نظراتی داشتند.

اما خرید موشک ضدکشتی "پی 300" مدتی است که در رسانه‌های خارجی و به خصوص عربی مطرح شده و این رسانه‌ها معتقدند که جمهوری اسلامی ایران خرید موشک‌های ساحل به دریای مذکور را از روسیه در دستور کار دارد.







روزنامه روسی Kommersant در گزارشی چند ماه پیش  مدعی شده بود که ایران و روسیه در آستانه امضاء قرارداد تسلیحاتی به ارزش بیش از 8 میلیارد دلار هستند. بر اساس ادعای این روزنامه روسی ایران به دنبال خرید تسلیحاتی همچون جنگنده های سوخوی 30 اس ام، بالگرد سری میل 17 و همچنین سامانه ضد کشتی باستیون پی از روسیه است.

این روزنامه روسی همچنین اعلام کرده است که ایران به دنبال خرید هواپیماهای جت آموزشی رزمی یاک 130، ناوهای محافظ و زیردریایی دیزل الکتریک از روسیه نیز هست. روزنامه Kommersant اعلام کرده است که مقامات ایرانی لیست تسلیحات مورد نظر خود را در اختیار مقامات روسی قرار داده و وزارت دفاع و مقامات کرملین این لیست را مشاهده کردند. این منبع روسی همچنین پیش بینی کرده است که ممکن است ایران برای به روز رسانی جنگنده های میگ 29 و سوخوی 24 خود نیز با روسیه وارد مذاکره شود.

اندیشکده آمریکن اینترپرایز مدعی است استقرار یاخونت در سواحل ایران تمامی کشتی‌های موجود در خلیج‌فارس چه نظامی و چه تجاری را تهدید می‌کند. بعلاوه اینکه نیروی دریایی آمریکا و متحدانش را وادار به تجدیدنظر در خصوص حضور یا عدم‌حضور ناوهای خود در این آب‌ها می‌نماید؛ وضعیتی که توازن‌ قوا در این منطقه را قویا تغییر خواهد داد.


***سامانه موشکی "باستین پی" چه ویژگی‌هایی دارد؟

سامانه موشکی "کا- 300 پی (P-300/300P) یک سیستم دفاع ساحلی است که برای مقابله با کشتی‌ها استفاده می‌شود.  این سامانه که با نام "باستین P کا 300" هم شناسه می‌شود؛ توانایی از بین بردن انواع کشتی‌ها را دارد و برد کلی آن250 تا  300 کیلومتر است.




سیستم  " Bastion-P  یا K-300P " یک سیستم متحرک موشکی دفاع ساحلی ساخت روسیه است که در غرب با نام " SSC-5 Stooge " شناخته می‌شود.

 توسعه این سیستم از دهه ۹۰ میلادی با همکاری یک شرکت بلاروس به صورت مشترک آغاز شد و امروزه در اختیار سه کشور روسیه، سوریه (۲ آتشبار- در طی یک عملیات نیروی هوایی اسراییل در سال ۲۰۱۳ نابود شد) و ویتنام (دو آتشبار) قرار دارد. وظیفه اصلی Bastion-P هدف قرار دادن شناورهای سطحی مختلف در شرایطی که اقدامات متقابل مانند جنگ الکترونیک وجود دارد، است.

لانچرهای Bastion-P دو تیر موشک کروز ضدکشتی P-800 معروف به یاخونت (SS-N-26 Strobile) حمل می‌کنند.  موشک یاخونت یک موشک با ساز و کار "شلیک کن و فراموش کن (Fire and Forget) " است.

سرعت موشک یاخونت در ارتفاع زیاد (۱۴ کیلومتر) برابر ۲٫۶ ماخ و در ارتفاع پایین (بین ۱۰ تا ۲۰ متر) برابر ۲ ماخ است. همان طور که گفته شد در صورت پرواز موشک در ارتفاع بالا برد آن به ۳۰۰ کیلومتر می‌رسد.





سایت "فَس میلیتاری آنالایزیس نت ورک"   (Fas Military Analysis Network) درباره موشک "یاخونت" نوشت:  "یاخونت" یک موشک ضدکشتی بوده که از زیردریایی و  شناورهای دریایی پیشرفته شلیک می‌شود .

این سایت درباره خصوصیات این موشک یادآور شد: موشک "یاخونت" ساخت شرکت "بریف" فدراسیون روسیه با نقش ضد شناورهای آبی با برد قریب به 120 تا 300 کیلومتر (بسته به نوع گذرگاه و ارتفاع شلیک)، سرعت بیش از 2 ماخ، وزن سرجنگی قریب به  200 کیلوگرم،  با سوخت دوگانه و برد تا 300 کیلومتر و دقت اصابت بسیار بالاست.

نمونه صادراتی"آنیکس" (Oniks) با نام "یاخونت" ( (Yakhont شناخته می‌شود. موشکOniks با طول قریب به 9 متر قطر تا 700 میلی متر، دارای وزنی معادل 3000 کیلوگرم به هنگام پرتاب است. موشک دارای 4 باله مثلثی شکل در میانه و 4 باله مثلثی شکل کوچک‌تر برای کنترل پرواز در انتها است. 

موشک ها بر روی یک پلتفرم متحرک نصب شده اند که زمان آماده سازی آن برای شلیک کمتر از ۵ دقیقه است و می‌تواند تا ۳ روز به صورت آماده به شلیک قرار گیرد.

برد این موشک‌ها در صورتی که مسیر پروازی در ارتفاع پایین باشد، حدود ۱۲۰کیلومتر و در صورتی که مسیر پروازی در ارتفاع بالا و درنهایت با کاهش ارتفاع در نزدیکی هدف همراه باشد، به ۳۰۰ کیلومتر می‌رسد.

وزن کلاهک موشک حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم است و توانایی حمل کلاهک هسته‌ای و متعارف را داراست. کلاهک های متعارف موشک در دو نوع شدید الانفجار (HE) با وزن ۲۰۰ کیلوگرم و نفوذکننده در زره (SAP) با وزن ۲۵۰ کیلوگرم مورد استفاده هستند.


**سامانه موشکی "باستین" در کدام مناطق عملیاتی شده است؟

سامانه دفاع موشکی"کا- 300 پی" به گفته منابع رسانه‌ای در مدت 5 دقیقه عملیاتی می‌شود و در سال 2011 میلادی فدراسیون روسیه این سیستم را برای عملیاتی کردن در "جزایر کوریل" استفاده کرد.

همچنین گزارش‌ها نشان می‌دهد در 15 مارچ 2015 ارتش فدراسیون روسیه سامانه موشکی "کا 300 پی"  را در "شبه جزیره کریمه" عملیاتی کرده است.

بر اساس منابع؛ فدراسیون روسیه، جمهوری عربی سوریه و ویتنام از سامانه موشکی ضدکشتی مذکور استفاده می‌کنند. البته به نظر می رسد هنوز تصمیمات قطعی درباره خرید این سامانه از سوی جمهوری اسلامی گرفته نشده و طرح خرید سامانه موشکی "باستین"  تاکنون گمانه زنی رسانه‌ای بوده است.
منبع: باشگاه خبرنگاران