کد خبر 608456
تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۸

هدف اصلی شبیه‌سازی «قادر ۵» آموزش مهارت‌های اصولی و اصلی پروازی و آموزش شلیک و هدف‌گیری با موشک تاو توسط دانشجو قبل از ورود به بالگرد واقعی است.

 به گزارش مشرق، شبیه‌ساز متحرک بالگرد تاکتیکی ۲۰۹ (موشک تاو) ملقب به «قادر ۵» که برای اولین بار در کشور توسط متخصصین داخلی و به صورت بومی اجرا و انجام شده است، صبح دیروز و با حضور امیر احمدرضا پوردستان فرمانده نیروی زمینی ارتش و امیر هوشنگ یاری فرمانده هوانیروز ارتش در ستاد فرماندهی هوانیروز، رونمایی شد.

دوران جنگ تحمیلی و گذشت زمان باعث فرسودگی قطعات بالگردها شده بود و پس از آن بحث شبیه‌ساز در اوایل دهه ۸۰ مطرح شد.

صرفه‌جویی در قطعات، کاهش ریسک‌پذیری، صرفه‌جویی در سوخت و تجهیزات فرودگاهی، افزایش مدت زمان آموزش، کاهش تعمیرات بالگرد و افزایش توان رزمی از دیگر مزیت‌های استفاده از شبیه‌ساز است.

در اوایل دهه ۸۰ با شش فروند شبیه‌ساز، پروژه «آفاق» طراحی و ساخته شد و در دو سال بعد پروژه «منصور» در هوانیروز طراحی و اِشکالات آفاق برطرف شد. در سال ۸۵ پروژه «شهید شمشادیان»، تعریف و در سال ۸۷ به بهره‌برداری رسید. در سال ۹۲ هم شبیه‌ساز بالگرد ۲۱۴ طراحی و ساخته شد.

هدف پروژه شبیه سازی «قادر ۵»

هدف اصلی شبیه‌سازی قادر ۵ آموزش مهارت‌های اصولی و اصلی پروازی و آموزش شلیک و هدف‌گیری با موشک تاو توسط دانشجو قبل از ورود به بالگرد واقعی است.

مشخصات کلی پروژه

این پروژه برای اولین بار در کشور توسط متخصصین داخلی و به صورت بومی اجرا و انجام شده است. این طرح به دلیل قابلیت‌های ذاتی در حوزه کاربردی و تکنولوژیکی اثرات سودمند زیادی دارد و از مشخصات عمومی آن می توان به استفاده در جهت آموزش و تمرینات منظم خلبانان اشاره کرد.

اثر پروژه در افزایش توان رزمی

با بهره‌برداری از این پروژه هزینه‌های پروازهای آموزشی و خسارت جانی و مالی و همچنین فرسودگی بالگردها ناشی از این پروازها کاهش چشمگیری داشته و توان عملیاتی و رزمی هوانیروز افزایش خواهد داشت.

فاز یک این پروژه در ستاد هوانیروز اجرا، پس از تایید کارشناسان ارتش و مؤسسه آموزشی تحقیقاتی صنایع دفاع، فاز ۲ آن آغاز به کار کرد و پیشرفت آن ۸۷ درصد است.

تاکنون اقدامات زیادی برای تکمیل این پروژه انجام شده است که بطور دقیق می توان به ۶ اقدام زیر اشاره کرد:

۱ـ طراحی و ساخت یک سناریوی پروازی برای ویژن شبیه‌ساز

۲ـ تکمیل سیستم سخت‌افزار و نرم‌افزار سامانه سلاح

۳ـ طراحی و ساخت بردهای ICS

۴ـ شروع یکپارچه‌سازی شبیه‌ساز

۵ـ خرید، نصب و راه‌اندازی ۶ عدد مانیتور بر روی سیستم ویژن شبیه‌ساز به صورت FULL HD

۶ـ شروع تست های پروازی به صورت ثابت

عنوان پروژه مجری بهره‌بردار سطح سال شروع سال پایان سال تصویب اعتبار هزینه شده درصد پیشرفت نوع تولید
قادر ۵ (فاز ۲) هوانیروز هوانیروز ۱ ۹۲ ۹۵ ۹۲ ۱۵۰۰۰ میلیون ریال ۸۷ درصد بومی‌سازی

صرفه‌جویی ناشی از اجرای پروژه

معاونت تحقیقات و جهاد خودکفایی هوانیروز با استفاده از توانمندی و دانش کارشناسان داخلی هوانیروز و بهره‌گیری از برخی پیمانکاران با تجربه عملاً از پایان سال ۱۳۹۲ فاز دوم پروژه (طراحی و ساخت یک فروند شبیه‌ساز متحرک بالگرد ۲۰۹ تاو) را شروع و توانست ضمن رسوب دانش حاصل از اجرای درون‌سپاری و توانمندی و مشارکت کارشناسان پایور در مدیریت و اجرای پروژه و همچنین صرفه‌جویی ریالی و ارزی قابل توجه، پروژه فوق را به سرانجام رسانیده و هم‌اکنون به مرحله بهره‌برداری برساند.

از آنجایی که حساسیت و اهمیت استراتژیک موشک تاو که از ارزش نظامی و ریالی بسیار بالایی برخوردار است (ارزش ریالی هر فروند موشک تاو بیش از ۱.۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال است) و همچنین سهمیه بسیار محدود در واگذاری موشک‌ها به پایگاه عملیاتی هوانیروز این پروژه باعث می شود تا خلبان با استفاده از این شبیه‌ساز به تعداد و دفعات مکرر در خصوص شلیک راکت و موشک تاو و تیراندازی توپ ۲۰ میلیمتری ممارست کرده و ضمن انجام پروازهای تاکتیکی به صورت متحرک بتوانند همواره مهارت‌ها و آمادگی رزمی خود را در سطح بالایی حفظ کنند و در هنگام تیراندازی در صحنه واقعی نبرد باعث افتخار و سربلندی هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران شود.

منبع: مهر