باز هم جمعه و باز هم انفجار در یک مجتمع پتروشیمی. با آتش سوزی روز گذشته در مجتمع پتروشیمی بیستون کرمانشاه، شمار حوادث در صنعت پتروشیمی کشور طی سال جاری به ۹ رسید تا مسئولان وزارت نفت برای HSE در این صنعت فکر اساسی بکنند.

به گزارش مشرق، همین جمعه پیش بود که حدود ساعت 16 کنار روستای پران پرویز پلدختر استان لرستان، صدای انفجار و زبانه کشیدن آتش، از بروز حادثه جدیدی خبر می داد. این حادثه که به‌علت ریزش کوه به‌روی بخشی از خط لوله انتقال اتیلن که با نام خط لوله اتیلن غرب شناخته می‌شود، رخ داده بود منجر به سوختن حدوداً 3ساعته خوراک اتیلن شد تا هشتمین حادثه صنعت پتروشیمی در سال جاری رقم بخورد.

نهمین حادثه صنعت پتروشیمی در سال جاری هم دیروز جمعه 8 مرداد ساعت 15 با انفجار مخزن 504 پتروشیمی بیستون کرمانشاه اتفاق افتاد تا این مخزن حاوی سوخت سبک دچار آتش سوزی شود.

* جزئیات آتش سوزی در پتروشیمی بیستون

حوالی ساعت 15 عصر دیروز جمعه 8 مرداد با انفجار مخزن 504 حاوی سوخت لایک، پتروشیمی بیستون کرمانشاه دچار آتش سوزی شد. پس از بروز این حادثه، گروههای مختلف امدادی و آتش نشان از شهرستانهای استان و همچنین از استانهای همجوار برای مهار این آتش سوزی به پتروشیمی بیستون کرمانشاه اعزام شده اند.

بیش از 30 گروه آتش نشان برای مهار آتش سوزی و جلوگیری از سرایت آتش به هشت مخزن اطراف مخزن حادثه دیده و نیز پیشگیری از انفجارهای ثانویه به محل حادثه آمده بودند. همچنین با دستور استاندار، چهار استان همجوار، بعنوان استانهای معین، اعزام شده اند.

علی محمد بساق زاده مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره علت این انفجار اظهار کرد: مخزن لایت اند (LIGHT END) پتروشیمی بیستون به دلیل الکتریسیته ساکن داخل مخزن دچار حریق شد.

وی با بیان اینکه احتمالا الکتریسیته ساکن در مخزن دلیل آتش سوزی بوده است، گفت: واحدهای آتش نشانی پتروشیمی کرمانشاه ، پلیمر کرمانشاه، پالایشاه کرمانشاه، و سایر نیروهای منطقه برای هرگونه امداد و کمک به واحد اچ اس ای پتروشیمی بیستون به محل اعزام شده اند و خوشبختانه این حادثه تلافات و آسیب جانی در برنداشته است.

مرضیه شاهدایی معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز عصر دیروز در پی آتش سوزی در پتروشیمی بیستون عازم کرمانشاه شد تا از نزدیک در جریان مهار آتش و بررسی دلایل این انفجار قرار گیرد.

نریمان نژاد ئیس ایمنی و آتش نشانی شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره این حادثه گفته بود، چون این مخزن دارای نفت سبک بوده است و حجم آن نیز کم بوده بنا براین می توان از نظر فنی آتش را کنترل کرد.

مدیران ارشد استان کرمانشاه نیز عصر روز گذشته برای بررسی دقیق حادثه به وجود آمده در پتروشیمی بیستون و نحوه مهار آتش جلسه فوق العاده ای تشکیل دادند.

سرانجام پس از 4 ساعت تلاش آتش نشانان و نیروهای امدادی، آتش مخزن 504 مجتمع پتروشیمی بیستون خاموش شد.

مرضیه شاهدایی معاون وزیر نفت پس از مهار آتش سوزی گفت: آتش‌سوزی در مخزن ال.ای.بی صورت گرفته که آتش بخارات ناشی از گاز با تجمع در زیر سقف و ایجاد یک جرقه شروع شده است ولی هنوز عامل این جرقه مشخص نیست.

مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حاشیه جلسه مدیریت بحران استان که در پتروشیمی بیستون برگزار شد در جمع خبرنگاران اظهار داشت: با حمله همه جانبه‌ای که به آتش پتروشیمی بیستون شد و حضور همه مسئولان استانی و مدیران پالایشگاه نفت و سایر شرکتهای پتروشیمی این آتش مهار شد.

معاون وزیر نفت با بیان اینکه آتش در این منطقه مهار شده است، بیان ‌کرد: هیچ خطری مخازن دیگر را تهدید نمی‌کند و همه چیز تحت کنترل نیروهای عملیاتی است.

شاهدایی افزود: با توجه به تجربیات گذشته و انتقال این تجربیات به نیروهای عملیاتی حاضر در محل سانحه اعلام شد که از ترزیق فوم به مخزن آتش گرفته ادامه یابد و تا زمانی که مطمئن نشدند که آتش به طور کامل مهار شده به این ترزیق ادامه دهند.

مجتمع پتروشیمی بیستون در شمال شــرقی شهر کـرمانشاه و در زمینـی به مساحت 63 هکتــار واقــع شده است که تعداد 500 نفر از نیروهای متخصص و غیر متخصص در آن شاغل هستند . سرمایه گذاری ارزی این شرکت 113 میلیون یورو ، بعلاوه 817 میلیارد ریال است .خـــوراک این شرکت ، نفت سفید و بنزن است که نفت سفید آن به میزان 386 هزارتـن در سـال از پالایشگاه های کرمانشـاه و آبادان و بنزن به مقدار 19 هزارتـن در سال از سایـر مجتمع های پتروشیمی کشور تأمین خواهد شد. تولیدات نهایی این شرکت در سال عبارت است از : L.A.B   آلکیل بنزن خطیH.A.B   ،آلکیـلات سنگین و نرمال پارافین  است. 

* 9 حادثه در صنعت پتروشیمی طی 130 روز

از ابتدای سال جاری تا امروز به‌طور متوسط هر 15 روز یک حادثه در صنعت پتروشیمی کشور رخ داده است که وقوع 9 حادثه تنها در 130 روز کنار بروز حوادث متعدد سالهای گذشته در صنعت پتروشیمی نشان می‌دهد این صنعت در بخش HSE نیازمند ایجاد تغییرات راهبردی از سوی مسئولان وزارت نفت است.

فعالیت‌های صنایعی چون پتروشیمی به‌دلایل سر و کار داشتن مستمر با مواد آتش‌زا و قابل اشتعال و گاهی سمی از یک سو و کار در شرایط سخت و خطرآفرین از سوی دیگر باید همواره تحت یک الگوی کارآمد و استاندارد ایمنی و بهداشت کاری باشد. در این راستا، نصب ایمن و محافظت خطوط انتقال خوراک و حتی برقراری شرایط ویژه ایمن در تردد تریلرهای حاوی مواد پتروشیمی باید با الگوهای استاندارد در زمینه HSE مدیریت شود؛ اما به نظر می‌رسد صنعت پتروشیمی کشور دچار ضعف ساختاری در بخش HSE است.

جدول 8 حادثه در صنعت پتروشیمی طی سال جاری را ببینید:

 
منبع: تسنیم