حسن روحانی درحالی در قاب تلویزیون ظاهر می‌شود که دولت یازدهم با چالش‌های مختلفی در یک سال پایانی خدمت خود در حوزه داخلی و خارجی روبروست.

سرویس سیاست مشرق - رئیس‌جمهور شامگاه سه‌شنبه در گفتگوی تلویزیونی شرکت و توضیحاتی را درباره مهمترین مسایل روز کشور در حوزه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، منطقه‌ای و بین المللی ارائه خواهد کرد. حسن روحانی درحالی در قاب تلویزیون ظاهر می‌شود که دولت یازدهم با چالش‌های مختلفی در یک سال پایانی خدمت خود در حوزه داخلی و خارجی روبروست. همین امر سبب شده که سئوالات مهمی به‌وجود بیاید که نحوه پاسخ‌دهی رئیس‌جمهور به این پرسش‌ها را بسیار حائزه اهمیت کرده است. در این زمینه مشرق نیز نظرسنجی از مخاطبین خود داشته و مردم نیز سئوالات خود را از رئیس‌جمهور مطرح کرده‌اند.(اینجا)

در ادامه به چند سئوال و نکته اساسی که به نظر می‌رسد حسن روحانی در گفتگوی شامگاه سه‌شنبه باید به آنها بپردازد،‌ می‌پردازیم.

1- حقوق‌های نجومی: افشای فیش‌های نجومی برخی از مقامات دولتی افکارعمومی را اندوهگین ساخته و دولت نیز قول داده است که پس از برخورد با عوامل خاطی با شفاف‌سازی فضا گزارشی مبسوط به مردم ارائه دهد. به نظر می رسد تنها راه حل اقناع افکارعمومی در این حوزه نیز برخورد جدی با مسئله و ارائه شفاف اطلاعات نسبت به این موضوع است. با این شرایط یکی از اساسی‌ترین محورهای گفتگوی رئیس‌جمهور بایستی پرداختن به نحوه عملکرده دولت به موضوع فیش‌های نجومی برخی مدیرانش باشد.

2- برادر رئیس‌جمهور: حسن روحانی در بیانه‌ای که خطاب به مردم درباره حقوق‌های نامتعارف مدیران دولتی منتشر کرد بیان داشت که با کسی عقد اخوت نبسته و تا ریشه‌کن کردن فساد با این موضوع مقابله خواهد کرد. این درشرایطی است که طبق اطلاعاتی که برخی رسانه‌ها و مسئولان ذی‌ربط از جمله ناصر سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور منتشر کرده‌اند، حسین فریدون، برادر رئیس‌جمهور ارتباطاتی با برخی از مدیران نجومی و مفسدان مالی داشته و از نفوذ خود جهت انتصاب این افراد درپست‌های کلیدی استفاده کرده است. طبق این موضوع شفاف‌سازی در جهت نقش حسین فریدون در دولت و فسادهای صورت گرفته از جمله موارد ضروری است که رئیس‌جمهور می‌تواند در طرح این موضوع پیش قدم شده و ابهامات موجود را رفع کند. به نظر می‌رسد عدم پرداخت به موقع به این موضوع با توجه به شائبه‌های پیش آمده سبب اطناب آن و مشکلات و ابهامات بیشتر می‌َشود.

3- سکوت هیئت نظارت بر برجام:‌ با توجه به اهمیت برجام و همچنین اجرای این توافق، جالب آن است که همه مسؤولین در ایران می‌گویند برجام نقض شده و حتی اعضای هیئت نظارت بر برجام صراحتا از عبارت نقض استفاده می‌کنند ولی هیئت نظارت بر اجرای برجام نه عکس‌العملی نشان می‌دهد و نه گزارشی به مردم. رئیس‌جمهور خود یکی از اعضای هیئت نظارت بر برجام است که بایستی نسبت به نقض برجام و عملکرد دولت در موارد نقض توضیح دهد. چندی پیش علی لاریجانی،‌رئیس قوه قضائیه مطرح کرد که امریکایی‌ها دستکم در 52 طرح و قطعنامه علیه برجام اقدام کردند. این درحالی است که دولت آمریکا خود یکی از اعضای امضاء کننده برجام بوده و بایستی دید که موضع رئیس‌جمهور در این موارد چگونه است.

4- تکلیف وعده‌های رئیس‌جمهور در برجام:‌ حسن روحانی و تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان وعده‌های مختلفی در مورد اجرایی شدن برجام به مردم دادند. بعد از امضاء برجام در 23 تیرماه سال گذشته بود که ظریف، صالحی و عراقچی به ایران آمده و مطرح کردند که دقیقا بعد از اجرای این تفاهم‌نامه تحریم ها لغو و رونق‌ اقتصادی به کشور باز می‌گردد. رئیس‌جمهور نیز مشکلاتی همچون بی‌کاری، ازدواج جوانان، محیط زیست، کم‌آبی و ... را منوط به ایجاد توافق هسته‌ای دانسته و اجرای برجام را موجب گشایش اقتصادی قلمداد کرده بود، این درشرایطی است که پس از گذشت یکسال از تصویب برجام و 6 ماه از اجرای آن هنوز رکود اقتصادی بر کشور حاکم است و وعده‌هایی که دولت در سطوح مختلف داده است هنوز برای مردم عینی و ملموس نشده اشت. سئوال اصلی این است که کی مردم طعم شیرین برجام که دولت وعده داده را می‌‌چشند؟

5- سرمایه‌گذاری در ایران: بعد از برجام موجی از سرمایه‌گذارها و مدیران شرکت‌های خارجی به ایران آمدند و در هتل‌های لوکس اقامت کرده و جلسات مختلفی برگزار کردند. رسانه‌های حامی دولت نیز با آب و تاب فراوان همین موضوع را گشایش برجامی نام نهادند اما در مقام عمل با همه جاروجنجال‌ها شاهدیم که سرمایه‌‌گذاری خاصی صورت نگرفته و تاثیر شگرفی در اقتصاد کشور نیز نداشته است.

از سوی دیگر، قرادادهای ایران با شرکت‌های خارجی از جمله بوئینگ و ... نیز در حالت تعلیق مانده است. سئوال مهم این است که چرا چنین وضعیتی بر برجام حاکم شده و دولت برای مقابله با چنین مواردی چه برنامه‌هایی داشته و انجام داده است؟ چرا تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان از جمله ظریف، عراقچی، صالحی درباره نتایج و گشایش‌های برجام با توجه به وعده‌هایی که داده‌اند، به مردم گزارش نمی‌دهند و اکثرا سکوت اختیار کرده‌اند؟ رئیس‌جمهور و تیم هسته‌ای چه پاسخی در مورد بدعهدی‌های غرب با وجود اطمینانی که نسبت به اجرای درست برجام می‌دادند امروز دارند؟

6- دولت دیپلمات چه ارمغانی برای کشور آورده است: وعده ارتقاء ارزش پاسپورت ایرانی از جمله وعده‌های فراموش ناشدنی حسن روحانی است که این روزها با توجه به تنزل درجه اعتبار پاسپورت کشورمان و همچین اخباری که از گوشه کنار دنیا در مورد رفتار بد کشورهای خارجی با شهروندان ایرانی شنیده می‌شوند، بیشتر مورد توجه افکارعمومی قرار گرفته است. با این اوصاف به نظر می‌رسد توضیح در حوزه سیاست خارجی و نحوه برخورد و عکس العمل‌های وزارتخارجه دولت یازدهم در موضوعات مهم از جمله حال و روز ایرانیان در دنیای پیرامون از جمله مواردی است که دولت بایستی بدان پاسخ در خور توجهی بدهد.

7- دولت برای خروج از رکود و همچنین ایجاد گشایش اقتصادی چه برنامه‌ای دارد:‌ چندین سال است که رکود بر اقتصاد کشور سایه افکنده است و حتی چهار وزیر دولت یازدهم نیز طی نامه‌ای به رئیس‌ جمهور هشدار دادند که ادامه این روند به ایجاد بحران اقتصادی و اجتماعی می‌انجامد اما حسن روحانی در آن زمان تاکید داشت که کشور از رکود عبور کرده است اما بعدها دولت متوجه شد که رکود با این حرف‌ها رفتنی نیست. در این مسیر حتی برخی از کارخانه‌های ریشه‌دار از جمله کارخانه ارج نیز ورشکسته و تعطیل شد تا کار دولت در یکسال مانده به پایان کار خود حساس‌تر شود و مردم حال منتظر هستند تا ببیند که با اقدامات دولت، کشورمان کی از رکود خارج شده و مردم طعم رونق اقتصادی را خواهند چشید؟

8 - وضعیت محیط زیست و کم آبی:‌ غبارآلوده بودن هوای استان‌های جنوبی کشور از جمله خوزستان باعث نگرانی بسیاری از کارشناسان شده است. ریزگردها سلامت مردم این استان‌ها را به شدت تهدید را علت تشدیدمی‌کند. سازمان محیط زیست نیز همواره با اعلام موارد مختلف از جمله داعش، دولت قبل،‌ کشورهای همجوار، کمبود بودجه و اخیرا گرده گیاهان بیان می‌کند که این مشکلات به طور کوتاه مدت قابل حل نیست و بعضا تنها به گزارش وضعیت بد هوا می‌پردازد. موضوع کم آبی هم با توجه به اینکه کشورمان در منطقه گرم و خشک قرار داد به شدت آینده کشورمان را تهدید می‌کند. اینکه دولت در این موارد چه برنامه‌ریزی‌هایی انجام داده نیز از جمله موارد مهمی است که می‌تواند در گفتگوی تلویزیونی ار رئیس‌جمهور مطرح شود و از روحانی پاسخ آن را جویا شد.
 
9- بدعهدی آمریکا و شکست برجام: تقریبا شش ماه از اجرایی شدن برجام گذشته است و مردم نه تنها طعم شیرینی از برجام نچشیده‌اند بلکه سفره‌ها کوچکتر نیز شده است و دولتی‌ها به صورت جمعی این واقعیت را تکرار می‌کنند که تحریم‌ها روی کاغذ برداشته شده است ولی در عمل تقریبا هیچ اتفاقی نیفتاده است، قطعا دولت با کارشکنی‌های آمریکایی مخالف است و این مخالفت به دلیل بسته شدن دست دولت در رسیدن به اهدافی است که با اجرای کامل برجام آرزویش را در سر داشت، حال باید روحانی پاسخ دهد که برای رفع مشکلات مردم اعم از بیکاری، رکود، تورم و ... چه برنامه‌ جایگزینی دارد؟ حال که برجام نه روی کاغذ بلکه در عمل شکست خورده است، دولت برای رفع سه سال تلاش بیهوده در مذاکره با آمریکا، چگونه می‌خواهد این زمان از دست رفته را جبران کند؟