تحلیلگر ارشد آمریکایی در یادداشتی عنوان نمود: پرداخت 400 میلیون دلار به صاحب اصلی‌اش بعد از دبه‌هایی که در توافق آورده شد را نمی‌توان باج تلقی کرد و باید به خاطر داشت، ایران موردی بیش از توافق را کسب نکرده است.

به گزارش مشرق، «خوان کول» تحلیلگر ارشد آمریکایی در مطلبی پیرامون جار و جنجال اخیر در پرداخت 400 میلیون دلار پول  از سوی واشنگتن به ایران نوشت: واقعیت این است که دولت اوباما از حکم دادگاه علیه آمریکا  که رای به پرداخت 10 میلیارد دلار به ایران داده بود طفره رفت.

جریان از این قرار است که در زمان دولت شاه سابق ایران این کشور 400 میلیون دلار برای خرید جنگنده در قبل از انقلاب پرداخت کرد و بعد از انقلاب، آمریکا دارایی‌های ایران را مسدود کرد. 

بر اساس قوانین بین‌المللی آمریکا هنوز به ایران 400 میلیون دلار بدهکار بود زیرا هواپیمایی به این کشور ارسال نکرد و سرانجام دادگاه حکمیت برای رفع این اختلاف تشکیل شد. ایران به خاطر گذشت زمان و تورم حاصل شده تقاضای 10 میلیارد دلار کرد.

در ادامه این مطلب آمده است: اوباما با مذاکرات مستقیم با ایران و تلاش در حل و فصل این مسئله با پرداخت 1.7 میلیارد دلاری موافقت کرد. در واقع رییس جمهور آمریکا 8.3 میلیارد دلار را برای کشورش پس انداز کرد.

نکته جالب این مسئله این بود که تیم مذاکره کننده برای باز پرداخت بدهی ایران بابت عدم ارسال جنگنده‌ها به طور کامل با تیم مذاکره کننده هسته‌ای متفاوت بود و  مصادف شدن باز پرداخت این مبلغ به ایران با آزادی آمریکایی‌های زندانی در ایران کاملا تصادفی بوده است. این را به خاطر داشته باشید که ایران موردی بیشتر از این توافق را کسب نکرده و تازه سرمایه‌های مسدود خود را دریافت می‌کرده است.

در انتهای این مطلب آمده است: به طور عقلانی این امر نمی‌تواند پرداخت باج به ایران باشد و «زاک بیچمپ» در نشریه «ووکس» به درستی به تشریح این مسئله پرداخته بود. پرداخت پول به شخصی که صاحبش است بعد از دبه‌هایی که در توافق از سوی آمریکا آورده شد را نمی‌توان باج تلقی کرد. اگر هم چنین برداشت شود باز هم اوباما باهوش‌ترین رییس جمهور است زیرا از مسیر  پرداخت پول برای آزادی گروگان‌هایش استفاده کرده که باعث ازدیاد قدرتش نیز خواهد شد. اما خیر. این دو مورد ربطی به هم ندارد.

منبع: فارس