یکی از آرایشگران منطقه یوسف‌ آباد می‌گوید:‌ کار بهداشتی انجام می‌شود و ما مجوز داریم. از او می‌خواهم مجوز را نشانم بدهد که از کوره در می‌رود و ...

گروه فرهنگ و هنر مشرق- قدیم‌ترها وقتی می‌خواستند موها را مرتب کنند، صورت را صفا دهند، عروسی بروند و ... به آرایشگاه می‌رفتند. اما این روزها برخی آرایشگاه‌ها به مرجعی برای تمام مشکلات و درخواست‌های مردم تبدیل شده تا حدی که یک شهر فرنگ تمام عیار را در برخی آرایشگاه‌های غیرمجاز می‌توان یافت. انواع رژیم‌های چاقی و لاغری، دستگاه‌های برنزه کننده، تزریق بوتاکس و حتی به تازگی کاشت مو، انواع ماساژ، لیزر و فال درمانی و ... حزئی از خدمات برخی آرایشگاه‌های غیرمجاز هستند.
 وقتی خالکوبی سر تا پای بدن به عنوان مظهری از خوش تیپی و مدگرایی رایج می‌شود حفظ سلامتی و مراقبت‌های بهداشتی به حاشیه می‌رود. سیب سبز گزارش می دهد موج آرایشگاه هایی که بدون مجوز دولتی به صورت غیر قانونی به  خالکوبی مشغول هستند افزایش یافته است و هر آرایشگری این جسارت را پیدا کرده در مقام خالکوب و تاتوکار ظاهر شود. آرایشگاه‌های معتبر که مجوزهای لازم را دارند حداقل ایمنی را برای‌تان مهیا می‌کنند.




*نان به نرخ روز خوری در فضای مجازی


چند سالی است طراحی نقش و نگار روی بدن آن هم کل بدن به یک موضوع مهم در بررسی‌های جامعه شناسان و روانشناسان تبدیل شده است. اما موضوع مهم‌تر از نظر ما، مسائل مربوط به سلامت است که در این میان مطرح می‌شود. افراد زیادی را می‌بینیم که روی بدن خود خالکوبی کرده‌اند، از افراد طبقه متوسط گرفته تا هنرمندان و افراد مشهور و ورزشکاران تا آنجا که آرایشگاه منسوب به یکی از ورزشکاران معروف پاتوقی برای خالکوبی اهل ورزش شده است. فضای مجازی هم در این میان بی تأثیر نبوده و انواع و اقسام تبلیغات را در تلگرام و اینستاگرام و ... می‌بینیم که اتفاقاً همه این تبلیغات عنوان می‌کنند مجوز دارند و کار در شرایط کاملا بهداشتی انجام می‌شود. اما چند نفر از کسانی که برای خالکوبی روی بدن خود به این مراکز مراجعه می‌کنند، مجوز یا مدرک دوره را درخواست می‌کنند تا مشخص شود واقعاً مجوزی وجود دارد یا نه؟‌ متأسفانه وقتی بحث بهداشت این موضوع مطرح می‌شود پاسخ چندان مناسبی از افراد نمی‌شنویم؛ جوان‌ها به راحتی خود را به دست کسانی می‌سپارند که برخی آنها کوچک‌ترین آموزشی در این زمینه ندیده‌اند و ممکن است به راحتی با سلامت آنها بازی کنند.



*مجوز نداریم اما بهداشتی هستیم!


به سه آرایشگاه که در آنها خالکوبی انجام می‌‌شود، سر زدیم تا بدانیم آیا واقعاً مجوزی وجود دارد یا نه، وقتی به عنوان مشتری به ژیلا که به عنوان یکی از بهترین تاتو کاران یکی از مناطق بالای شهر تهران مطرح است، مراجعه می‌کنیم، در پاسخ به اینکه آیا مجوز دارند یا نه، می‌گوید: من تمام کارهایم با بهترین وسایل و امکانات روز است. مطمئن باش از همه چیز راضی خواهی بود و هیچ مشکلی برایت پیش نخواهد آمد. دوباره از او می‌پرسم که مجوز دارد یا نه؟ می‌گوید:‌ تو می‌خواهی از مجوز رضایت داشته باشی یا از کار من؟ هیچ کدام از کسانی که پیش من آمده‌اند از خالکوبی‌شان ناراضی نبوده‌اند. برای اثبات حرف خود هم می‌گوید: می‌توانی از کسانی که برای‌شان خالکوبی کرده‌ام،‌ بپرسی.



*یک مجوز برای همه کار


مریم هم یکی دیگر از تاتوکاران غرب تهران است که مشتریان آرایشگاه خیلی از کار او تعریف می‌کنند. او مجوز آرایشگری را روی دیوار نصب کرده و درباره مجوز تاتو می‌گوید:‌ مگر برای هر چیزی باید مجوز جداگانه داشت؟ وقتی مجوز آرایشگری داری یعنی می‌توانی مو کوتاه کنی، ابرو برداری، رنگ مو کنی و ... برای هر کدام از  اینها مجوز جداگانه که نمی‌دهند. تاتو هم همین طور است نگران نباش.

از یکی از آرایشگران منطقه یوسف‌ آباد هم درباره مجوز خالکوبی پرسیدم.او می‌گوید:‌ کار بهداشتی انجام می‌شود و ما مجوز داریم. از او می‌خواهم مجوز را نشانم بدهد که از کوره در می‌رود و می‌گوید: کدام یک از مشتری‌ها می‌خواهند مجوز را ببینند که تو می‌خواهی؟ مجوز را سازمان فنی و حرفه‌ای تأیید کرده، اگر به چیزی اعتماد نداری به یک تاتو کار دیگر مراجعه کن!

*قیمت تاتو تا 10 میلیون تومان!

برای اینکه از قیمت‌ها و موارد مورد استفاده تاتو هم اطلاع پیدا کنیم به یکی دیگر از آرایشگاه‌های غرب تهران سر زدیم. مسئول تاتوی این آرایشگاه درباره قیمت‌ها به خبرنگار «سیب سبز» می‌گوید: قیمت تاتو به عوامل زیادی بستگی دارد؛ رنگ تاتو که سیاه و سفید باشد یا رنگی، قسمتی از بدن که قرار است خالکوبی شود، موادی که استفاده می‌شود، طرحی که استفاده می‌شود که ساده یا نقش و نگارهای پیچیده باشد، تجربه تاتو کار، حتی منطقه‌ای که آرایشگاه در آن قرار دارد، همه در قیمت مؤثر است. تاتوهای سیاه و سفید و ساده مسلما ارزان‌تر است. مثلا یک تاتوی ساده و کوچک تک رنگ تقریباً‌ 50 هزار تومان هزینه دارد. طرح‌های پیچیده‌تر و سه بعدی بسته به اندازه و رنگی بودن  از 150 هزار تومان به بالا قیمت دارد. طرح سه بعدی کوچک رنگی و توپر تا 350 یا 400 هزار تومان هم ممکن است قیمت داشته باشد. تاتوهای بزرگ‌تر قیمت‌های بالاتر و حتی تا 850 هزار تومان کار می‌شوند. البته باز هم تأکید می‌کنم اندامی که قرار است روی آن خالکوبی شود هم بر قیمت تأثیر می‌گذارد. مثلا تاتوی روی مچ و بازو ارزان‌تر و طرح‌های روی اندام‌های حساس‌تر،‌ گران‌تر است. مثلا طرحی ساده مثل یک حرف الفبا، تک رنگ روی بازو 50 هزار تومان و همان طرح روی شکم 70 هزار تومان کار می‌شود. تاتوهای بزرگ که حدود یک قاب عکس باشند از یک تا 5 میلیون تومان هم انجام می‌شود. نقش و نگار روی کل بدن، رنگی و سه بعدی تا 10 میلیون تومان قیمت دارد.




*هزینه داروی بی حسی را فراموش نکنید


اگر آرایشگاه در مناطق شمال شهر باشد گران‌تر است. به علاوه اگر آمپول بی حسی هم اضافه شود، مبلغ آمپول بر عهده خود مشتری است که غالباً‌ در آرایشگاه تزریق می‌شود. مواد مورد استفاده هم ممکن است گیاهی یا شیمیایی باشد که برخلاف تصور، معمولا رنگ‌های شیمیایی کم خطرتر هستند؛‌ یعنی حساسیت کمتری ایجاد می‌کنند. انواع ایرانی یا خارجی هم برای مواد وجود دارد که افراد معمولا انواع خارجی را می‌خواهند. محبوب‌ترین طرح‌ها برای خانم‌ها، نت موسیقی و پروانه یا سنجاقک هستند. البته حروف یا کلمات انگلیسی هم طرفداران زیادی دارد.

*پلیس با مراکز خالکوبی برخورد می‌کند

سردار ساجدی نیا، رئیس پلیس پایتخت، درباره برخورد پلیس با مراکز تاتو و خالکوبی می‌گوید:‌ برخورد با این مراکز با دستور مقام قضایی در حال انجام است و با توجه به اینکه وزارت بهداشت نیز چنین مراکزی را غیر استاندارد و غیر مجاز اعلام کرده است،‌ با چنین مراکزی حتما برخورد خواهیم کرد.

*اتحادیه آریشگران موافق است یا مخالف؟‌

مصطفی گواهی، رئیس اتحادیه صنف آرایشگران مردانه تهران، با بیان اینکه خالکوبی و تاتو در آرایشگاه‌ها مجاز نیست،‌ می‌گوید: «با واحدهای مختلف برخورد جدی می‌شود چرا که انجام اعمالی مانند خالکوبی یا سولاریوم باید با مجوز از وزارت بهداشت انجام شود و زیر نظر پزشک باشد. این در حالی است که اکثر سولاریوم و تاتو و خالکوبی در واحدهای صنفی انجام می‌شود که در اتحادیه آموزش ندیده‌اند و اکثر این واحدها بدون جواز کسب هستند. ما دیپلم فنی و حرفه‌ای را در صنف خودمان کافی نمی‌دانیم و اعضای این اتحادیه برای دریافت جواز پس از اخذ دیپلم فنی و حرفه‌ای باید در کمیسیون فنی اتحادیه نیز امتحان بدهند تا بتوانند جواز را دریافت کنند»

*هر مجوزی برای تاتو نیست!

به علاوه خسرو صادق نیت، رئیس اداره بهداشت محیط و کار وزارت بهداشت نیز در خصوص فعالیت‌های غیر مجاز برخی مراکز آرایشی می‌گوید: «‌برخی سالن‌های زیبایی هستند که زیر نظر وزارت بهداشت فعالیت می‌کنند اما برای انجام میکروپیگمنتیشن (تاتو) مجوز ندارند و هیچ اشاره‌ای به میکروپیگمنتیشن در تابلوهای آنها نشده است،‌ ولی با این حال در این خصوص فعالیت می‌کنند و متخلف محسوب می‌شوند. بسیاری از مردم به این مسئله توجه ندارند و با مراجعه به این آرایشگاه‌ها و انجام تاتو و میکروپیگمنتیشن سلامت خود را به خطر می‌اندازد.
*سازمان تعزیرات حکومتی چه می‌گوید؟
ویدا آزاد، مشاور امور بانوان رئیس سازمان تعزیرات حکومتی هم در این مورد می‌گوید:‌ براساس بخشنامه صادره، آرایشگاه‌ها فقط باید در حوزه آرایشی به بانوان خدماتی ارائه دهند اما متأسفانه امروز شاهد ارائه خدمات بهداشتی و درمانی همچون تاتو، تزریق ژل و بوتاکس در آرایشگاه‌ها بودیم. همچنین براساس بخشنامه‌ای که در سال 90 صادر شده، آرایشگاه‌ها اجاز کاشت ناخن و انجام تاتو را در سالن‌های آرایشی ندارند و این درحالی است که ما امروز خلاف این موضوع را شاهد بوده‌ایم و اکثر آرایشگرها در این خصوص اظهار بی اطلاعی می‌کردند، افراد باید هنگام مراجعه دقت لازم را داشته باشند، بهداشت، محیط و نصب کارت بهداشت پرسنل آرایشگاه‌ها یکی از فاکتورهایی است که مردم می‌توانند برای تایید بهداشت یک آرایشگاه به آن اعتماد کنند.

*مدرک معتبر

آرایشگرها باید مدرک دوره فنی و حرفه‌ای خدمات زیبایی مثل تاتوی ابرو را در معرض دید قرار دهند.

*مجوز آرایشگاه

آرایشگاه‌ها فاقد باید در حوزه آرایشی خدمات ارائه دهند اما متأسفانه امروزه شاهد ارائه خدمات بهداشتی نیز هستیم.

*چه کسانی می‌توانند تاتو انجام دهند؟

همه اینها در حالی است که نادر عسگری، معاون اجرایی دفتر نظارت بر درمان و اعتبار بخشی وزارت بهداشت، نظر دیگری دارد و می‌گوید:‌ براساس آیین نامه‌ها و دستور العمل‌های وزارت بهداشت، برخی خدمات زیبایی مانند تاتو و خالکوبی و هاشور طبی ابرو از حوزه پزشکی تفکیک و این آیین نامه در سال 91 و 92 ابلاغ شده است. براساس این دستور العمل تاتو و خالکوبی یا هاشور ابرو می‌تواند توسط آرایشگر و در آرایشگاه انجام گیرد ولی دو شرط مهم دارد: اول اینکه فردی که تقاضای تاتو و هاشور ابرو یا حتی خالکوبی را دارد، نباید دچار یک بیماری پوستی مانند لک و پیش یا ویتیلیگو باشد. در حقیقت،‌ آرایشگرها به هیچ عنوان حق مداخله در امور درمانی را ندارند. دومین شرط این است که آرایشگر حتماً باید مدرک دوره این خدمات زیبایی را از سازمان فنی و حرفه‌ای دریافت کرده باشد و مواد اولیه مورد استفاده و ابزار و وسایل کار تاتو و خالکوبی یا هاشور ابرو از شرکت‌های معتبری که اداره تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت معرفی کرده، تهیه شده باشد. زمانی که آرایشگرها دوره فنی و حرفه‌ای را برای خدمات زیبایی مثل تاتوی ابرو و خالکوبی و هاشور ابرو می‌بینند باید مدرک‌شان را در محل آرایشگاه در معرض دید قرار دهند تا مردم مطمئن شوند این آرایشگر دوره مورد نظر را تحت نظارت سازمان فنی و حرفه‌ای گذرانده است.


*متخصصان چه می‌گویند؟


رابطه تاتو با بیماری‌های عفونی

تصور نکنید با انجام تاتو در قسمت کوچکی از بدنتان می‌توانید از عوارض آن پیشگری کنید، به گفته دکتر امیر هوشنگ احسانی،‌ متخصص پوست و مو، عوارض احتمالی تاتو، ربطی به میزان آن ندارد و تنها با یکبار فرو کردن سوزن ممکن است تا مدتها نیاز به درمان داشته باشید. تاتو با خون شما سر و کار دارد و بسیاری از بیماریهای عفونی،‌ قارچی، ویروسی و باکتریها می‌توانند با انجام این طراحی‌های زیبایی به بدن شما وارد شوند. اگر خواهان زیبا شدن از طریق طراحی روی بدنتان هستید، باید احتمال رویش زگیل و تبخال را هم روی پوستتان بدهید. علاوه بر اینها ممکن است دچار عارضه زرد زخم که عاملش میکروب‌هاست هم شوید، این بیماری ترشحات زرد رنگ و عسلی را روی پوست ایجاد می‌کند. مولوسکوم هم می‌تواند مهمان ناخواند‌های باشد که همراه تاتو در بدن شما ایجاد شود. مولوسکوم، نوعی بیماری ویروسی است که ضایعات توپر گوشتی، صورتی یا سفید رنگ گنبدی شکل و شبیه زگیل که به شکل تک یا گروهی هستند را روی پوست ایجاد می‌کنند. دلتان را هم به درمان این بیماریها خوش نکنید. گاه درمان این ضایعات حتی تا سالها طول می‌کشد و شما مجبورید تا مدتها در بدن طراحی شده خود را با این مشکلات پوستی ببینید و تحمل کنید.

*عوارضی که 10 سال بعد سراغ‌تان می‌آید

داستان عارضه تاتو، تنها به مشکلات پوستی و عوارض ظاهری ختم نمی‌شود، با قبول انجام تاتو روی بدنتان، ریسک ابتلا به ویروس HIV و هپاتیت را به جانتان خریده‌اید. دکتر احسانی به مجله «سیب سبز»‌ می‌گوید:‌ سوزن‌های آلوده،‌ سریعاً‌ و بدون شک سلامت شما را برای همیشه به خطر می‌اندازد. عوارض ممکن است تا سالها بعد خود را نشان دهد، گاه بعد از گذشت 10 سال ممکن است ناحیه تاتو شده با سفت شدن و قرمزی و التهاب همراه باشد. این بیماری گرانولوماتوز نام دارد و دوره درمان دشوارش هم طولانی است و حتی ممکن است تا سال‌ها نیز به طول بینجامد و باعث تخریب موضع شود. در بعضی افراد هم ممکن است سیستم دفاعی بدن به رنگ تاتو حساسیت نشان دهند که باعث تنگی نفس و سرفه شوند که البته این عارضه بسیار نادر است. گاهی انجام تاتو در بعضی نواحی حساس ممکن است باعث گوشت اضافه هم شود. تاتو جسم خارجی است و انجام آن می‌تواند مشکلات زیادی را در بدن ایجاد کند.

*رنگی‌ها پردردسرترند

دکتر امیر هوشنگ احسانی معتقد است که رنگ‌ها ممکن است در بدن شما واکنش ایجاد کنند و باعث بروز حساسیت شوند، در این بین رنگ قرمز معمولا حساسیت بیشتری ایجاد می‌کند. از طرفی پاک کردن تاتوهای رنگی بسیار دشوارتر است و اگر تاتوی شما کرم رنگ باشد، به احتمال زیادی باید این رنگ را تا مدت‌ها روی پوستتان تحمل کنید. رنگ مشکی و قهوه‌ای را راحت‌تر می‌توان پاک کرد. بهتر است در انتخاب رنگ سراغ رنگهایی بروید که منشاء گیاهی دارند. تشخیص این رنگها هم از دست شما بر نمی‌آید و تنها می‌توانید با مراجعه به مرکز معتبر تا حدی از رنگها مطمئن شوید. گاهی تاتو جنبه پزشکی دارد و برای برخی بیماران توصیه می‌شود، مثلا فردی که دچار لکهای روی ناحیه خاص مانند لب است که به انواع لیزر هم پاسخ نمی‌دهد.

*آفتاب بد رنگش می‌کند؟


دکتر امیر هوشنگ احسانی، به مجله «سیب سبز» می‌گوید:‌ آفتاب تأثیری در رنگ تاتوی شما ندارد و نباید نگران باشید قرار گرفتن در معرض آفتاب ممکن است تغییری را در رنگ‌ تاتو ایجاد کند.
برخی افراد هم نگران سوزن‌هایی هستند که مدام و در سطح وسیع با پوستشان اصابت می‌کند که وارد شدن این سوزنها به خودی و بدون عفونت مشکلی را برای پوست ایجاد نمی‌کنند و این عفونت‌ها و ویروس‌ها و رنگها هستند که می‌توانند سلامت پوست شما را به خطر بیندازند.



*می‌توانند اهدای عضو کنند؟


دکتر کتایون نجفی زاده، رئیس پیوند اعضاء‌ به مجله «سیب سبز» می‌گوید:‌ افرادی که تاتو را در سطح گسترده انجام می‌هند هم می‌توانند کارت اهدای عضو تهیه کنند. در مورد این افراد هم قبل از استفاده از اعضای آنها با انجام آزمایشهای مختلف و اطمینان حاصل کردن از سلامتشان می‌توانند اندام‌هایشان را به دیگران اهداء کنند.

*شرع مقدس درباره تاتو چه می‌گوید؟

برای اینکه موضوع را از دیدگاه شرعی بررسی کنیم با حجت الاسلام و المسلمین حجت الله بهادری گفت و گو کردیم. او درباره حکم شرعی خالکوبی  روی بدن به مجله «سیب سبز»‌ می‌گوید:‌ مراجع تقلید خالکوبی را حرام می‌دانند چون به بدن آسیب می‌رساند. شاید برخی مردم تصور کنند خالکوبی زمانی جزء موارد حرام محسوب می‌شود که به بدن آسیب بزند. باید بگویم به هر حال بحث آسیب به بدن درباره خالکوبی وجود دارد: زیرا سوزن به داخل پوست فرو می‌رود، اما از لحاظ وضو و غسل مشکلی وجود ندارد چرا که رنگ زیر پوست نفوذ کرده و مانعی برای اینها وجود ندارد. اگر تاتو یا خالکوبی به شکلی باشد که داخل پوست نفوذ نکند (چیزی شبیه مهر زدن) و اگر جرم داشته باشد برای غسل و وضو مشکل دارد و باطل است، بنابراین باز هم گناه و خلاف شرع است. اگر تاتو طرح صور قبیحه یا اشکال فرقه‌های انحرافی باشد و فرد ندانسته آن را روی بدن خود خالکوبی کرده باشد باز هم نماز را باطل نمی‌کند اما مکروه است. حکمی شبیه آنچه فرد با لباسی که روی آن عکس است نماز می‌خواند و مکروه است.