کد خبر 62196
تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۶:۰۸

حضور پايگاه‌هاي نظامي آمريكا در ژاپن به اهرمي براي اعمال فشار بر دولت اين كشور تبديل شده تا جايي كه سياست خارجي دولت ژاپن را كه كاهش وابستگي به آمريكا بود تحت تاثير قرار داده و باعث عدول دولت از آن شده است.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، فارس به نقل از پايگاه گلوبال پست در گزارشي به قلم "جاستين مك كوري " نوشت: مردم اوكيناوا، پايگاه فوتنما (Futnema) را به عنوان نمادي از بار نظامي غيرعادلانه‌اي كه بعد از پايان جنگ جهاني دوم به آنان تحميل شده است، مي‌بينند. به ظاهر، برنامه‌ها و طرح‌ها براي يكي از بزرگ‌ترين جابه‌جايي‌ها بعد از دهه‌ها حضور نظامي آمريكا در آسياي شرقي همچنان بدون تغيير باقي مانده است.

* ادامه بد قولي‌هاي آمريكا در برچيدن پايگاه‌هاي نظامي اين كشور در خارج

ماه گذشته، مقامات ژاپني و آمريكايي اذعان داشتند كه آنها ضرب‌الاجل انتقال نيروها از فوتنما؛ پايگاه عظيم تفنگداران دريايي در جزيره اوكيناوا در سال 2014 را نمي‌توانند برآورده و هزاران تفنگدار را از اين پايگاه به محل ديگري جابه جا كنند. اما در يك بيانيه مشترك بعد از گفتگوهاي 2+2 در واشنگتن، دو طرف خاطر نشان كردند كه برنامه انتقال به اولين تاريخ ممكن بعد از سال 2014 موكول خواهد شد.

* چشم انداز خروج نيروهاي آمريكايي از اوكيناوا روشن نيست

طرح انتقال نيروهاي آمريكايي از اوكيناوا اخيرا به محرك اصلي روابط ژاپن-آمريكا تبديل شده است. بر اساس توافق انجام شده در سال 2006، پايگاه فوتنما، كه در يك شهر بسيار پرجمعيت قرار گرفته، به مكان ساحلي دورتري در شمال جزيره نقل مكان خواهد كرد و 8000 نيروي دريايي و خانواده آنها به جزيره گوام منتقل خواهند شد.
با گذشت پنج سال از آن توافق، چشم‌انداز اين انتقال، مبهم‌تر از هر زمان ديگري به نظر مي‌رسد.

* خشم مردم اوكيناوا از حضور نيروهاي آمريكايي در اين جزيره

بزرگ‌ترين مانع و بيشترين فشار از جانب مردم جزيره اوكيناوا است، كه پايگاه فوتنما را به عنوان نمادي از بار نظامي ناعادلانه‌اي مي‌بينند كه از پايان جنگ جهاني دوم آنها را آزرده خاطر ساخته است.
آنها از سر و صدا و تهديد دائمي تصادفات هوايي، از جنايت‌هاي ارتكابي توسط پرسنل نظامي آمريكا و تنش‌هايي كه از نزديكي شهر با ميهمانان نظامي خود ناشي مي‌شود، شكايت دارند.
جزيره اوكيناوا، كه كمتر از يك درصد از خاك ژاپن را تشكيل مي‌دهد، ميزبان دو سوم تاسيسات نظامي آمريكا و تقريبا نيمي از 47 هزار سرباز آمريكايي مستقر در ژاپن است.

* با وجود منافع معيشتي، مردم اوكيناوا خواهان برچيده شدن كامل پايگاه‌ها هستند

در حالي‌كه معيشت بسياري از ساكنين اوكيناوا به پايگاه‌هاي پراكنده آمريكا در اطراف جزيره بستگي دارد، رهبران محلي باز هم خواهان بسته شدن فوتنما و انتقال تمامي تاسيسات و پرسنل اين پايگاه از جزيره هستند.
فرماندار جزيره اوكيناوا، هيروكازو ناكاياما ( hirokazu Nakaiama) رهبران دو كشور را متهم به غفلت و چشم پوشي از نگراني‌هاي مردم محلي كرده است.
او اظهار مي‌دارد: اساسا ارائه طرح انتقالي كه بتواند موافقت مردم محلي را بدست بياورد امري غيرممكن است.

* پيروي بي چون چراي نخست وزير ژاپن از سياست‌هاي آمريكا

اما در اين هفته، دريادار مايك مولن، رئيس ستاد مشترك ارتش آمريكا، تعهد واشنگتن به طرح اصلي را دوباره خاطر نشان كرد. مولن در حضور خبرنگاران در سئول بيان داشت: ما 2014 را كمي به تعويق انداختيم و با آنكه عمليات انتقال را نهايتا انجام خواهيم داد، هنوز به يافتن راه حلي اساسي و سريع براي حل اين مساله مهم متعهد هستيم. نائوتو كان (Naoto Kan) نخست وزير ژاپن، از زمان شروع نخست وزيري‌اش، مجبور به پيروي از سياست‌هاي واشنگتن بوده است.

* پايگاه‌هاي نظامي آمريكا در ژاپن عامل تداوم وابستگي اين كشور به آمريكا

ديدگاه سابق حزب دموكرات ژاپن (حزب نخست وزير) در زمينه سياست خارجي، يعني وابستگي كمتر به آمريكا، در مواجهه با تنش‌هاي هميشگي در شبه جزيره كره، بلاتكليفي نسبت به انتقال قدرت در كره شمالي و چيني كه به طور فزاينده قدرتش بيشتر مي‌شود، كنار گذاشته شد.
طرح انتقال از اوكيناوا بخشي از تجديد ساختار نيروهاي آمريكا در قسمت آسيايي اقيانوس آرام است كه بر تعداد سربازان آمريكايي در ژاپن، كره جنوبي و گوام مي‌تواند تاثير گذار باشد.
اين تحكيم‌ها، عليه پشت پرده تهديدات فزاينده امنيت منطقه‌اي به كار گرفته خواهد شد.

* نگراني آمريكا از افزايش قدرت چين در منطقه

موسسه "لووي " در استراليا با تاكيد بر خطرات حتي جزئي عقب نشيني آمريكا از منطقه، در گزارش اخيرش مي‌نويسد: افزايش تعداد حوادث مربوط به نيروي دريايي چين در خطوط پرترافيك آسيايي اقيانوس آرام و هند، ژاپن و آمريكا را مي‌تواند گرفتار سازد و حتي ممكن است به جنگ منتهي شود. خطر اصطكاك چين با آمريكا، ژاپن و هند به احتمال زياد باقي مي‌ماند و تشديد مي‌شود. همان‌طور كه تعداد و سرعت حوادث افزايش مي‌يابد، احتمال بروز دوره‌اي از رويارويي مسلحانه، بحران ديپلماتيك يا حتي الامكان درگيري شدت خواهد يافت.

* طرح‌هاي موقتي آمريكا راهي براي تداوم حضور نيروهاي نظامي‌اش در ژاپن

در حال حاضر نخست وزير ژاپن خود را در موقعيت دشوار برآورده ساختن انتظارات آمريكا مي‌بيند در حالي كه سعي مي‌كند با رهبران اوكيناوا بر سر طرح فوتنما دست به معامله بزند.
با اين وجود راهكار مناسب ديگري نيز مي‌تواند وجود داشته باشد، همان‌طور كه سه سناتور بانفوذ آمريكايي - كارل لوين، جيم وب و جان مك كين- طرح فوتنما را غيرواقع بينانه، ناكارآمد و نامعقول توصيف كردند.
هزينه انتقال پايگاه نظامي براي دو كشور در حال حاضر نزديك به 27 ميليارد دلار مي‌شود، كه به مراتب بالاتر از 10 ميليارد دلاري است كه در سال 2006 تخمين زده شده بود.
اين سناتورها با انتقال نيروها به گوام، كشوري كه ساكنين آن از سرازير شدن سربازان به آنجا نگرانند مخالف هستند و خواهان انتقال آنها به پايگاه‌هاي ديگر در منطقه مانند جزاير دوردست هاوايي هستند.
آنها همچنين پيشنهاد كردند كه هواپيماهاي نيروي دريايي به كادنا (Kadena) در اوكيناوا و جت‌هاي پر سرو صدا از كادنا به تاسيسات ديگر آمريكا در اطراف ژاپن منتقل شوند. اين امر آلودگي صوتي را كاهش خواهد داد و نياز به يك باند پرواز دريايي جديد در جزيره كه باعث تخريب اكوسيستم محلي مي‌شود را رفع خواهد كرد.
وزير امور خارجه ژاپن هرگونه طرح جايگزين را رد كرده است اما در طرف ديگر اقيانوس آرام نيز اتفاق نظري در اين زمينه وجود ندارد.

* كاهش بودجه راهي براي فرار از جابه‌جايي پايگاه‌ها

ماه گذشته، كميته نيروهاي مسلح سنا 150 ميليون دلار از بودجه ساخت و ساز تاسيسات براي تفنگداران دريايي آمريكا در گوام را مسدود كرد، حركتي كه اگر در سنا تصويب شود به طور اساسي طرح انتقال از فوتنما را لغو خواهد كرد.
اين هفته، كاخ سفيد از مجلس سنا خواست تا هزينه‌ها را دوباره به ميزان قبل بازگرداند.
يكي از مقامات كاخ سفيد اظهار داشت: به تعويق انداختن يا حذف اين پروژه‌ها، مي‌تواند حامل اين پيام باشد كه آمريكا در كنار متحدين خود يا بر سر توافقات خود مانند تجديد ساختار نيروها از اوكيناوا به گوام، نخواهد ايستاد.

* دولت ژاپن بلاتكليف ميان آمريكا و مردم اوكيناوا

اما جون اُكومورا (Jun Okumura) متخصص ژاپني در گروه اوراسيا در توكيوي ژاپن، بر اين باور است كه "پيشنهاد لوين، وب و مك كين " تنها راه حل پيش رو مي‌باشد. او به گلوبال پست گفت: مگر اينكه دولت ژاپن چيزي از رهبران اوكيناوا شنيده باشد كه ما نمي‌دانيم اما من مي‌توانم بگويم كه فاتحه طرح فوتنما خوانده شده است.
"طرح سناتورها بسيار منطقي به نظر مي‌رسد، من در شگفتم چرا وزير دفاع آمريكا لئون پانتا (Leon Panetta) آن را مورد توجه جدي قرار نمي‌دهد. ".
اين طرح 8000 تفنگدار دريايي را از اوكيناوا منتقل مي‌كند و مشكل جت‌هاي پر سر و صدا را رفع مي‌كند و به طور قابل ملاحظه‌اي بار نظامي جزيره را در حين اين كار مي‌كاهد و ديگر نيازي به تاسيس باند پرواز جديدي در زمين احيا شده خارج از ساحل اوكيناوا وجود نخواهد داشت.

* همه خواسته‌هاي مردم اوكيناوا عملي نمي‌شود

"اگر مردم اوكيناوا مي‌توانند با اين اصلاحات زندگي كنند و رويكرد " همه چيز يا هيچ چيز "را كنار بگذارند، در اين صورت طرح ممكن است عملي شود. ". ارتش آمريكا از فيليپين بيرون انداخته شد و اين كشور باقي ماند همين امر مي‌تواند در اوكيناوا نيز اتفاق بيفتد.