به گزارش گروه بينالملل مشرق، كشمكشهاي جريان افراطي وهابيت و ليبرالهاي حاكم بر عربستان سعودي و افكار مربوط به هر يك از اين جريانات كه بخشي از پازل قدرت در عربستان را در اختيار دارند، باعث شده است كه تناقضها و ابهامات زيادي در بسياري از جنبههاي زندگي اجتماعي و فعاليتهاي اسلامي در عربستان ايجاد شود.
يكي از اين موارد، مشكل حجابستيزي در عربستان سعودي است كه همواره عرصه افراط و تفريطهاي مخرب كارگزاران وهابيت در عربستان و جريان ليبرال در خاندان حاكم بوده است.
راز افراط و تفريط در مسأله حجاب در عربستان
هيئت امر به معروف و نهي از منكر عربستان، سازماني متشكل از وهابيون افراطي و علماي سلفي سعودي است كه از قدرت بالايي در اين كشور بويژه در شهرهاي مذهبي برخوردار است. اين هيئت، مجري اصلي سياستهاي افراط گرايانه سعودي در زمينه حجاب زنان در عربستان است. هيئت امر به معروف و نهي از منکر که نام مقدس يکي از مباني مهم دين اسلام را يدک مي کشد، بنا به دلايل مذهبي و سياسي، كنترل فضاي فرهنگي شهرهاي مدينه و مكه را بر عهده دارد و حجاب در اين شهرها را بر اساس رويكردهاي خاص خود تعريف ميكند.
ملك "عبدالله بن عبدالعزيز" شاه سعودي، در حال حاضر رياست جريان چپگراي ليبرال را در آل سعود در اختيار دارد. اين جريان كه معمولاً اهميت چنداني به مسائل ديني نمي دهد، اعتقاد دارد كه حجاب نه يك تكليف ديني، بلكه مسؤوليتي عرفي و اجتماعي است كه جامعه بر عهده مردم قرار داده است. مظاهر فسق و فجور و تجاهر به شرب خمر در ميان مقامات ارشد سعودي از جمله شاه عربستان و دست دادن وي با زنان نامحرم در برخي مراسم ها، ناشي از اين رويكرد است.
به رغم حاكميت اين جريان در عربستان، عبدالله آزادي عمل كافي در اجراي ايدههاي خود در زمينه سياستهاي فرهنگي را ندارد و نميتواند از زير نفوذ هيئت امر به معروف به نهي از منكر رها شود.
تناقضها و افراط و تفريطهاي موجود در زمينه حجاب گاهي در محافل افراطي وهابي نيز رسوخ ميكند؛ به عنوان مثال در حالي كه "عبدالرحمن البراك" يكي از مفتيان سعودي در فتوايي افراطي، بيحجابي زنان در مقابل يكديگر و بدون حضور مردان را نيز حرام ميداند.
"احمد بن قاسم الغامدي" مفتي جوان اهل سنت که سمتهاي مهمي در اداره كل امر به معروف و نهي از منكر نيز دارد، بتازگي فتواي عجيبي درباره حجاب صادر كرده و مدعي شده كه آيه وجوب حجاب صرفاً براي حفظ شان زنان پيامبر نازل شده و عموم مسلمانان را شامل نميشود.
در دو شهر مدینه منوره و مکه مکرمه، نوع حجاب عمومی خانمها پوششی است که بر اساس آن، زنان حتي بايد دستها و صورت خود را نيز بپوشانند و تنها چشمهاي آنها براي ديدن اطراف باز خواهد بود. فضاي عمومي و فرهنگي شهرهاي مكه و مدينه به اين صورت است و همين فضاست كه برخي زائران ايراني را به اين گمان باطل ميرساند كه حاكميت عربستان سعودي نسبت به رعايت اصول مربوط به حجاب موفق بوده است و اين درست همان اشتباهي است که برخي درباره نمازهاي جماعت در اين کشور که منحصر به رعايت ظواهر است، مرتکب ميشوند.
اما روي ديگر سكه حجاب در ديگر شهرهاي عربستان غير از دو شهر مذهبي اين كشور نمود بيشتري به خود گرفته است. جريان افراطي ديني با وجود قدرت بلامنازع خود، توجه زيادي به حجاب در شهرهاي ديگر نميكند و اين جريان ليبرال حاكم است كه فضاي فرهنگي اين شهرها را مطابق ميل خود پيش ميبرد، فساد و فحشا در شهرهاي مذهبي كه زير پوسته سنگين نظارت هيئت مذكور قرار گرفته بود، در ديگر شهرهاي سعودي به امري علني تبديل شده و اين روند در ابعاد مختلف زندگي در اين كشور قابل رؤيت است.
اينجا عربستان است؟
بر خلاف فضاي سنگين مكه و مدينه، در ساير شهرهاي عربستان مقوله حجاب رنگ ديگري به خود ميگيرد، در محلهاي كاري و تفريحي شهرهاي ديگر نظير رياض و سواحل تفريحي جده فضاي فرهنگي به صورتي ترسيم شده كه بيننده در نگاه اول از مشاهده چنين تصاويري در عربستان سعودي شوكه ميشود، بويژه اگر اين بيننده زائري باشد كه تنها شهرهاي مذهبي مانند مكه و مدينه را ميبيند و اوضاع آن را به تمام شهرهاي اين كشور تعميم ميدهد.
بيحجابي و هرج و مرج جنسي
شهرها و اماكن تفريحي در عربستان مانند رياض و جده از مناطقي هستند كه ميزان فساد و بيحجابي در آنها در حد بيسابقهاي افزايش يافته است. براي روشن شدن ابعاد اين فساد تنها به ذكر يكي از اماكن تفريحي درشهر جده ميپردازيم.
منطقه "درة العرس" تفرجگاهي ساحلي است كه با عبور از حجاب افراطي مد نظر مفتيان وهابي، به اوج بي بندوباري و هرج و مرج جنسي رسيده است. در اين منطقه كه تحت تدابير شديد قرار دارد، از گرفتن تصاوير مربوط به تفريحات ناسالمي كه در آن وجود دارد ممانعت ميشود اما چندي پيش، انتشار برخي تصاوير از داخل اين مجتمع تفريحي، عمق رسوايي خاندان سعودي در برداشت چندگانه از مفاهيم ديني را نشان داد. اختلاط دختر و پسر، اسكي روي آب زنان، اختلاط شهروندان سعودي با گردشگران فاسدالاخلاق بيگانه، شرب خمر و بي حجابي از جمله مظاهر ناهنجاري هاي اخلاقي و دين ستيزي در منطقه درة العرس است.
روتانا؛ نماد فساد و فحشاء در عربستان
آنچه مي خوانيد گزارشي از خبرنگار خبرگزاري آمريكايي آسوشيتدپرس در مورد كمپاني بينالمللي "روتانا" متعلق به خاندان حاكم سعودي است:
وارد یک شرکت خصوصی میشوم، خانمهایی با آرایش، کفشهای پاشنه بلند، کت و دامن و چهرههایی که سعی میکنند آن را با جذابیت بیشتر به نمایش بگذارند دوشادوش مردان در حال کار کردن هستند، اما اینجا نیویورک یا لندن نیست؛ اینجا شرکت "روتانا" در ریاض است. پایتخت عربستان سعودی يعني همان جایی که حجاب سختگیرانهای برای زنان اعمال میشود و تنها چیزی که زنان میتوانند به نمایش بگذارند، چشمان شان است.
در کشوری که زنان حق رانندگی ندارند و نمیتوانند تنها به خرید و يا حتي بيمارستان بروند، وجود چنین شرکتي عجیب است. در برخي از اين شركتها با اينكه اجازه وليّ زن براي كار، ضروري است اما هيچ محدوديتي در زمينه رعايت حجاب و حريم روابط زن و مرد وجود ندارد.
تنها در زمان خروج از اين محيطهاست كه زنان به اين فكر ميافتند كه بايد ظاهر خود را بر اساس فرهنگ عمومي عربستان متناسب كنند.
شركت چند رسانهاي "روتانا" متعلق به "وليد بن طلال بن عبدالعزيز" شاهزاده ثروتمند سعودي است كه ثروتمندترين فرد در عربستان و يكي از 10 ثروتمند برتر جهان است.
او علاوه بر كمپاني روتانا -كه عمده فعاليت آن در زمينه صنعت سكس، موزيک و سينماست- مالكيت شبكه "العربيه" را نيز در اختيار دارد. مقر روتانا كه عمدهترين شركت فعال عربي در زمينه ترويج فساد و فحشاست، در رياض است اما در پايتخت كشورهاي ديگر نظير لبنان نيز دفتر دارد.
رواج همجنس گرايي در عربستان
از سوي ديگر افزايش فشارها در مورد روابط طبيعي و مشروع زنان و مردان و نيز تحريم ازدواج موقت و همچنين اختراع ازدواجهاي موقت مندرآوردي توسط مفتيان اين کشور در جامعه سعودي باعث شده است كه انواع فسادهاي غيرطبيعي در عربستان روند رو به رشدي به خود بگيرد.
همجنسگرايان سعودي
يكي از انواع اين فسادها رشد گسترده همجنسبازي است، رشد اين فعاليتها در عربستان به حدي است كه بتازگي يك دختر سعودي با ظاهر شدن در شبكه ماهوارهاي "الدانة" در عربستان، از وضعيت دانشگاههاي اين كشور سخن گفت و تأكيد كرد كه 85درصد از دانشجويان دختر در دانشگاهها به همجنسبازي روي ميآورند. او براحتي از فعاليتهاي همجنسبازي خود در دانشگاه نيز سخن گفت.
اين اظهارات طبق معمول با واكنش تند وهابيهاي سعودي همراه شد و آنها به جاي اينكه به بررسي ريشهاي اين مشكل بپردازند، سعي كردند تا با تخريب چهره اين دختر سعودي موضوع را از اساس دروغ فرض كرده و او را متهم به ترويج فرهنگ غرب در اين كشور كنند.
شبكههاي تلويزيوني عربستان نيز هرگز حامي حجاب و رعايت پردههاي عفاف و حيا در جامعه سعودي نيستند و اكثر بازيگران سعودي و فيلمها و سريالهاي توليدي اين شبكهها عاري از مفاهيم اسلامي نظير حجاب و عفت هستند.
همچنین می توان تصاوير تعدادي از زنان مجري و هنرپيشه سعودي را رصد کرد كه با اجازه و اطلاع كامل مقامات و مفتيان وهابي سعودي، آزادانه در شبكههاي داخلي اين كشور به توليد فيلم و مجموعه هاي تلويزيوني مشغول هستند و بدون حجاب در آنها نقش ايفا مي كنند که به دلیل رعایت مسائل اخلاقی از انتشار این تصاویر زننده خودداری می کنیم.
سياستهاي دوگانه و غلط حاكميت وهابي در عربستان سعودي در كنار عوامل ديگري چون افزايش سن ازدواج زنان و بيکاري مردان سعودي و رواج ماهواره در اين كشور و تماشاي فيلمهاي مستهجن باعث افزايش رو به رشد پديدههايي چون آزار جنسي، تجاوز، همجنس گرايي و ناتواني جنسي در ميان جوانان عربستاني شده است، به گونهاي كه بيشترين کاربران سايتهاي اينترنتي مستهجن و بيشترين بينندگان شبکههاي ترويج دهنده فيلمهاي مستهجن را عربستانيها تشکيل ميدهند.
عکسي از سواحل شهر وهابي نشين عربستان با حذف بخشهاي زننده
عكسبرداري مخفيانه از منطقه درة العرس در بندر جده
بي حجابي علني دختران سعودي در جده
اختلاط برهنه دختر و پسر در آب هاي پايتخت تابستاني عربستان
اختلاط دختران و پسران خانواده هاي وهابي سعودي با پرچم مزين به عبارات شهادتين
دختر يك شاهزاده سعودي در حال رانندگي در شهر رياض
تمسخر روبنده اجباري توسط يك زن وهابي در قلب پايتخت عربستان