تصویب تحریم‌های جدید علیه پیونگ‌یانگ بیش از هر کشور دیگر به چین ضربه می‌زند که اکنون خود با کاهش شتاب رشد اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کند.

سرویس جهان مشرق- کره شمالی پنجمین و بزرگترین آمایش هسته‌ای خود را ساعت 9 صبح جمعه به وقت محلی انجام داد. خبر ابتدا توسط سازمان‌های کره‌ جنوبی و ایالات متحده منتشر شد و پس از آن رسانه دولتی پیونگ‌یانگ آن را تأیید کرد. [1]

کره شمالی اعلام کرد آزمایش انجام‌شده به کلاهک هسته‌ای با توان انفجاری 10 کیلوتُن مربوط بوده که بر یک موشک بالستیک نصب شده بود. بنابر این پیونگ‌یانگ به توانایی نصب کلاهک‌های هسته‌ای بر موشک بالستیک نیز دست یافته است.

 
کره شمالی اعلام کرد آزمایش انجام‌شده به کلاهک هسته‌ای با توان انفجاری 10 کیلوتُن مربوط بوده که بر یک موشک بالستیک نصب شده بود

پنجمین آزمایش هسته‌ای کره شمالی در پاسخ به رزمایش مشترک واشینگتن و سئول انجام شد که چندی پیش با وجود تهدیدهای مکرر پیونگ‌یانگ آغاز شد.

این آزمایش منجر به زمین‌لرز‌ه‌ای به قدرت 5.3 ریشتر شد که توسط نهادهای چینی، کره‌ای، ژاپنی و آمریکایی به ثبت رسید. کره شمالی از سال 2014 میلادی موج دیگری از فعالیت هسته‌ای نظامی را پی گرفت و از ابتدای سال جاری بارها به آزمایش موشکی (کوتاه‌برد و میان‌برد) و هسته‌ای دست زده، اگر چه برخی از آنها ناموفق بوده است.

کاخ سفید در بیانیه‌ای آزمایش هسته‌ای پیونگ‌یانگ را «تهدیدی جدی» دانست. در این بیانیه آمده است «اقدامات تحریک‌آمیز و بی‌ثبات‌ساز» کره شمالی» در دستیابی به توانمندی‌های «موشک‌های بالستیک و تسلیحات هسته‌ای بدون توجه به فقر و انزوای مردم آن دنبال می‌شود». اوباما در این بیانیه نوشته است :«صراحتاً می‌گویم ایالات متحده کره شمالی را به عنوان یک دولت هسته‌ای نپذیرفته و هیچ‌گاه نخواهد پذیرفت» [2]

پس از آزمایش بمب هیدروژنی و موشک بالستیک (که دولت‌های غربی را به ادعای پیونگ‌یانگ مبنی بر استفاده صلح‌آمیز از آن جهت ارسال تجهیزات به فضا بدبین کرد) اعضای دائم شورای امنیت بر تحریم‌های جدید علیه کره شمالی توافق کردند.

از آن زمان موضع چین نسبت به همسایه و شریک تجاری خود تا حدودی تغییر کرده و با وجود حضور دشمن مشترک یعنی واشینگتن در دریای چین جنوبی و شرقی و استقرار سامانه تاد در منطقه از سوی ایالات متحده تا پایان 2017 میلادی، پکن همچنان «به شدت مخالف» آزمایش هسته‌ای پیونگ یانگ است.

 

کره شمالی بارها تأکید کرده آغازگر جنگ هسته‌ای نخواهد بود و صرفاً با توجه به افزایش همکاری‌های نظامی ایالات متحده و کره جنوبی دست به آزمایش‌های هسته‌ای می‌زند. اما از سوی دیگر واشینگتن نیز تلاش‌های هسته‌ای پیونگ‌یانگ را دلیل اصلی افزایش حضور نظامی در منطقه و استقرار سامانه تاد عنوان می‌کند.

اوباما در بیانیه خود از گفتگوی تلفنی با گئون‌های و اَبه، رؤسای جمهور کره جنوبی و ژاپن خبر داد و اینکه با سایر اعضای دائم شورای امنیت برای افزایش‌ تحریم‌ها علیه پیونگ‌یانگ توافق کرده است. پس از آن بود که جلسه اضطراری شورای امنیت پشت درهای بسته تشکیل شد و اعضا به تحریم‌های جدید رأی مثبت دادند. [3]

این پنجمین دور از تحریم‌های شورای امنیت از زمان آزمایش هسته‌ای پیونگ‌یانگ در سال 2006 میلادی به شمار می‌آید. دولت‌های غربی تلاش می‌کنند از فشار بر اقتصاد دولتیِ کره شمالی در جهت پایان‌دادن به فعالیت‌های موشکی و هسته‌ای پیونگ‌یانگ و تغییر سیاست خارجی این کشور بهره گیرند.

تحریم اقتصادی کره شمالی بیش از هر کشور دیگر به چین ضربه می‌زند که اکنون خود با کاهش شتاب رشد اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کند. از این رو واشینگتن با پیگیری تحریم‌ها قصد دارد با یک تیر دو هدف را نشانه رود. باید دید تا چه حد تحریم‌های اعلامی در جهت منزوی‌ساختن پیونگ‌یانگ تصویب می‌شود و تا چه حد برای تضعیف اقتصادیِ دولت کره شمالی اجرایی می‌شود.


[1] https://www.theguardian.com/world/live/2016/sep/09/north-korea-nuclear-test-suspected-after-huge-seismic-explosion-detected-live

[2] https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/09/09/statement-president-north-koreas-nuclear-test

[3] http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-37317782