هم‌زمان با فروپاشی آتش‌بس در سوریه و توقف مذاکرات آمریکا و روسیه در مورد این کشور، رسانه‌های آمریکایی از بروز سیگنال‌هایی مبنی بر حمله محدود و مستقیم واشنگتن بر ضد دولت سوریه خبر می‌دهند.

سرویس جهان مشرق - گزینه‌های جدیدی که واشنگتن به آن اشاره کرده است، کم‌کم خود را نشان می‌دهد. اخیراً مجموعه‌ای از پیشنهادات در کاخ سفید مطرح شده است که از جمله آنها حملات محرمانه بر ضد مواضع ارتش سوریه است.
 
این گزینه‌ها با وجود اینکه همچنان در معرض مناقشه و بررسی قرار دارد و از عمق اختلافات بین تیم اوباما و پنتاگون خبر می‌دهد، می‌تواند جنگ سوریه را نیز به سطحی متفاوت برساند که یادآور اشاره آمریکا به مداخله نظامی در زمان بحران سلاح‌های شیمیایی در تابستان سال 2013 است. البته در حال حاضر یک تفاوت اساسی نسبت به آن زمان وجود دارد که همان حضور مؤثر و گسترده روسیه در سوریه است.

تحولات پس از فروپاشی توافق آتش‌بس و توقف مذاکرات آمریکا و روسیه به سرعت در حال سپری شدن است، به گونه‌ای که این‌گونه به نظر می‌رسد که گویا دو کشور خود را از قبل برای شکست این مذاکرات آماده کرده بودند، یک روز بعد از اعلام واشنگتن مبنی بر تعلیق مذاکرات با مسکو در رابطه با سوریه گزارش‌های رسانه‌ای منتشر شد که نشان می‌داد کاخ‌سفید گزینه‌های متعددی از جمله انجام حملات محدود بر ضد مواضع ارتش سوریه را در دستور کار قرار داده است. هم زمان روسیه اعلام کرد که سامانه موشکی اس 300 این کشور به سوریه ارسال شده است.
 
با وجود اظهارات مسئولان دو کشور مبنی بر ضرورت عدم کنار گذاشتن تلاش‌ها برای حل مسالمت‌آمیز بحران سوریه، اما اطلاعات موجود نشان می‌دهد که دو طرف خود را برای تنش‌های میدانی جدید در این کشور آماده کرده اند. در نتیجه همین تنش‌ها ممکن است واشنگتن به سمت حضور مستقیم و عملیات بر ضد ارتش سوریه و متحدانش کشیده شود. اینها بخشی از پیشنهاداتی است که کارشناسان وزارت دفاع و سرویس اطلاعات مرکزی آمریکا بر روی میز پیشنهادات کاخ سفید قرار داده اند.
 
 

براساس گزارش روزنامه آمریکایی واشنگتن پست که به نقل از یکی از مسئولان این کشور که در نشست اخیر کاخ سفید با آژانس‌های امنیتی داخلی این کشور در چهارشنبه گذشته حضور داشته، منتشر کرده است ؛ بررسی‌های گسترده‌ای در زمینه اجرای حملات محدود بر ضد دولت سوریه محور این نشست بوده تا این دولت را مجبور به پرداخت هزینه‌های سنگین کرده و آنها را به میز مذاکرات بازگرداند.
 
این مقام مسئول توضیح می‌دهد که در نشست مذکور که با حضور کمیسیونی از نمایندگان و مسئولان وزارت خارجه و سرویس‌های اطلاعات مرکزی آمریکا و ستاد مشترک ارتش در کاخ سفید برگزار شد، موضوع هدف قرار دادن فرودگاه‌های جنگی سوریه با استفاده از موشک‌های کروز یا تسلیحات دوربرد دیگر، از هواپیماهای ائتلاف بین‌المللی یا کشتی‌های آمریکایی مورد بررسی قرار گرفت.

یکی دیگر از مسائلی که در این جلسه مطرح شد هدف قرار دادن بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه بدون صدور مصوبه اعضای شورای امنیت بود. البته بر اساس طرح پیشنهاد شده قرار بود مصوبات مذکور به صورت مخفیانه و بدون اعتراف علنی آمریکا به این موضوع انجام شود. مسئول مذکور به روزنامه واشنگتن پست گفت که فضای عمومی برای انجام اقدامات با تأثیرگذاری بیشتر بر ضد دمشق مهیا شده است.
 
آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا و ستاد مشترک ارتش معتقدند که سقوط حلب می‌تواند تلاش‌های آمریکا برای مبارزه با تروریسم! را به شکست بکشاند. ارائه گزارش‌های آمریکایی مبنی بر استفاده از موشک‌های دوربرد می‌تواند عامل اساسی برای اعلام روسیه مبنی بر رسیدن سامانه ضد موشکی اس 300 به دمشق باشد که قادر به رهگیری هواپیماهای جنگی و موشک‌های دوربرد نظیر کروز است. همچنین وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: دو ناو موشک انداز روسی در راه سوریه هستند.
 
 

همزمان با شکل گیری گزینه‌های جدید آمریکا، واشنگتن همچنان سعی دارد خیزش میدانی جدید دمشق و متحدانش در شهر حلب را از طریق صدور مصوبه‌ای از شورای امنیت سازمان ملل متحد متوقف کند. هم‌زمان فرانسه نیز تلاش می‌کند طرحی را برای آتش بس در شهر حلب مطرح کند. نکته قابل توجه در اظهارات زید بن رعد الحسین هماهنگ‌ کننده ارشد حقوق بشر در سازمان ملل متحد در رابطه با محدود کردن حق وتوی پنج عضو دائم شورای امنیت در رابطه با مصوبه مربوط به شهر حلب است که البته این موضوع با مخالفت آشکار روسیه مواجه شده است.
 
مخالفتی که از طریق دیمیتری پسکوف سخن‌گوی کاخ کرملین مطرح شد. وی در این سخنان تأکید کرد که کشورش از طرح‌های مبارزه با تروریسم حمایت از دولت سوریه دست برنخواهد داشت. وی ابراز امیدواری کرد که واشنگتن با حکمت و درایت سیاسی به هماهنگی‌های خود با روسیه در زمینه‌های بسیار حساس و ضروری جهت حفظ امنیت و ثبات ادامه دهد.

در همین رابطه سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که آمریکا در موقعیتی قرار گرفته است که به علت اختلافات موجود در داخل دولت این کشور به تعهداتش در سوریه عمل نمی‌کند.
وی تأکید کرد که به نظر می‌رسد جریان مخالف با ایجاد راه حل سیاسی به دنبال اجرای سناریوهای نظامی در این کشور هستند و توانسته‌اند در معادلات داخلی موفق شود. لاوروف واشنگتن را به نادیده گرفتن تعهدات در زمینه باز ماندن مسیر کاستلو در حلب برای ارسال کمک‌های انسانی متهم کرده و گفت این کشور از جداسازی گروه‌های معارض معتدل از گروه‌های تروریستی نیز شانه خالی می‌کند. وی تأکید کرد که مسکو تمامی تلاش‌های لازم برای اجرای مصوبات شورای امنیت در این رابطه را به کار گرفته است.
 
 

وزارت خارجه روسیه پیش از این نیز اقدام آمریکا مبنی بر تعلیق کانال‌های تماس با این کشور را نشان دهنده آمادگی واشنگتن برای معامله با شیطان جهت براندازی دولت سوریه دانست.
 
بیانیه وزارت خارجه روسیه در این رابطه تأکید کرد که واشنگتن  از آمادگی مسکو برای اعلام آتش بس جدید به مدت 72 ساعت در شهر حلب حمایت نمی‌کند. این بیانیه همچنین نسبت به اقدام آمریکا برای کنار زدن نیروهای دولتی و جریان های مخالف از مسیر کاستلو با وجود درج بندی در این زمینه در توافق آتش بس اعتراض کرده و افزود که آمریکا فشارهای واقعی بر جبهمه النصرة وارد نمی‌کند ، بلکه بارها با تلاش‌های روسیه برای متوقف کردن حملات این گروه تروریستی نیز مخالفت کرده است.

از سوی دیگر ویتالی چورکین نماینده روسیه در سازمان ملل متحد و رئیس کنونی شورای امنیت خواستار عدم مصیبت‌بار نشان دادن اختلافات بین مسکو و واشنگتن شد و ابراز امیدواری کرد که تجربه جنگ سرد بار دیگر تکرار نشود. وی تأکید کرد همچنان امکان از سرگیری مذاکرات در چارچوب سازمان ملل متحد به ویژه بین نمایندگان روسیه و آمریکا و سایر اعضای شورای امنیت وجود دارد.

در سایه تمامی این تحولات فرانسه اخیراً اعلام کرده است که به همراه اعضای شورای امنیت به دنبال طرحی برای پایان دادن به خشونت‌ها در شهر حلب است. هم‌زمان با این اعلام استفان دی میستورا فرستاده سازمان ملل متحد در سوریه نیز گفت که همچنان اعتقاد دارد که عناصری برای پیگیری مذاکرات وجود دارد. وی افزود: ما باید به صورت اساسی بر روی ابعاد انسانی این موضوع تمرکز کنیم، نباید امیدهای زیادی در ایجاد جهش در سوریه بعد از انتخابات آینده آمریکا وجود داشته باشد.