عدم برگزاری مجامع عمومی دوره ای باشگاههای استقلال و پرسپولیس ظرف سالهای اخیر بعد از حضور محمود گودرزی باعث بروز برخی مشکلات در این دو باشگاه شد که به نظر می رسد روز به روز هم بر تعداد آنها افزوده می شود.

سرویس ورزش مشرق – در سال های اخیر پس از حضور محمود گودرزی در وزارت ورزش این وزارتخانه پس از عدم توفیق در جهت واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس همواره این دو باشگاه با مسایلی دست به گریبان بودند که ریشه و اصل آن به مدیریت هر دو باشگاه برگشته و البته ریاست مجمع آنها ارتباط مستقیم با همه این معضلات داشت. مشکلاتی که نه تنها رو به کاهش نبود بلکه حالا و با استعفای گودرزی رو به افزایش هم به نظر می رسد.

ظرف این مدت و پس از حضور وزیر جدید با انجام تغییرات گسترده در اعضای هیأت مدیره دو باشگاه سرخابی پایتخت، پیش بینی شد قرار است اتفاقات مثبت و مهمی در این دو باشگاه دولتی صورت بگیرد اما با گذشت زمان و تخصیص بودجه و اسپانسرهای سفارشی در قامت اعضای هیأت مدیره دو باشگاه، نشان داد که قرار است استقلال و پرسپولیس بیشتر از قبل تحت نظر وزارت ورزش باشند.

بر اساس این گزارش، ورود افرادی همچون سید پندار توفیقی و یا شاهرخ سبک دست به هیأت مدیره باشگاه استقلال و بازگشت حمیدرضا سیاسی و اضافه شدن مصطفی سلیمی به هیأت مدیره پرسپولیس هم به هواداران این باشگاه نوید می داد که قرار است اوضاع مالی این دو مجموعه بهبود یافته و بخشی از بدهی های چند ده میلیاردی آنها تسویه شود اما هرگز ساز و کار این موضوع برای مخاطبان میلیونی این دو باشگاه دولتی مشخص نشد و حالا دوباره قطعا تا مدتها باز هم نخواهد شد!

وزیر مستعفی هم به عنوان رییس مجمع هرگز حسابرس و ممیزی برای این دو مجموعه تعیین نکرد تا ریز درآمدها و هزینه کردهای پرسپولیس و استقلال شفاف و مشخص به اطلاع عموم برسند! هر از گاهی هم اگر پولی برای یارگیری یا ساکت کردن فلان ستاره این دو تیم لازم بود از طریق یکی از طرفداران متمول این دو باشگاه از جمله هدایتی و انصاری پرداخت و باز هم مشخص نمی شد که اصل مبلغ چه میزان بوده و چه نفراتی از آمد و رفت این مبالغ که البته کم هم نبودند منتفع شدند!

*تا مجمع سرخابی ها برگزار نشود منوال همین است

اکبر غمخوار مدیرعامل اسبق باشگاه پرسپولیس در این باره به خبرنگار ورزشی مشرق گفت: همه این مشکلات به دلیل برگزار نشدن مجمع بروز می کند. مادامی که مجمع این دو باشگاه به شکل رسمی و با حضور حسابرس، ناظر و اعضای هیأت مدیره و هر کسی که حضورش در این مجامع الزامی است تشکیل نشود همین منوال ادامه خواهد داشت.

وی ادامه داد: در دوران مدیریت دو ساله بنده در پرسپولیس دو بار مجمع برگزار شد و هر بار ما اسناد و مدارک مالی باشگاه را به شکل شفاف و مشخص در اختیار حسابرسانی که از سوی سازمان تربیت بدنی تعیین شده بودند قرار دادیم و فکر می کنم پس از آن دوره دیگر هرگز چنین اتفاقی در باشگاه پرسپولیس رخ نداده است و اگر هم رخ داده من از آن مطلع نیستم.

مدیرعامل اسبق باشگاه پرسپولیس تأکید کرد: این وظیفه مجمع است که از هیأت مدیره باشگاه حساب پس بگیرد و بخواهد که مشخص کند چه درآمدهایی برای باشگاه حاصل شده و چه مبالغی در چه مسیرهایی هزینه شده اند. متأسفانه در این ارتباط هیچ خبری در رسانه ها طی این مدت نه دیده شده و نه شنیده شده است و اگر هم بوده شاید من از آن بی اطلاع هستم.

*هیأت مدیره سرخابی ها فرمالیته است

امیر رضا واعظی آشتیانی مدیرعامل اسبق باشگاه استقلال نیز در این باره و در گفت و گو با خبرنگار ورزشی مشرق اظهار داشت: بارها و بارها تأکید کرده ام که هیأت مدیره این دو باشگاه فرمالیته هستند و در هیچ مرجعی هم به ثبت نرسیده اند. مادامی هم که این موضوع رسمیت نداشته باشد به طور کلی مجمع دو باشگاه نه تشکیل می شود و اگر هم تشکیل شد وجاهت قانونی ندارند.

*پس تدبّر وزیر دولت تدبیر کجاست؟

واعظی آشتیانی افزود: چطور ممکن است که این دو باشگاه در مدت زمان حضور وزیر جدید منهای این یک ماه گذشته (که سید رضا افتخاری به عنوان مدیر عامل استقلال معرفی شد) هنوز با سرپرست اداره می شوند؟ این از عجایب است که سرپرست باشگاه می تواند به وزیر بگوید دوست ندارد مدیرعامل باشد؟ کجای قانون چنین چیزی گنجانده شده است؟ وزیر مستعفی دولت تدبیر و امید که باید به تأسی از شعار دولتش با تدبّر رفتار می کرد چطور می تواند این موضوع را توجیه کند؟

مدیرعامل اسبق استقلال خاطر نشان کرد: هیأت مدیره باید هر ماه حداقل یکبار تشکیل جلسه بدهد و تصمیمات لازم درباره مجموعه تحت نظر خود را صورتجلسه کرده و آن را به مجمع ارائه دهد تا مجمع با بررسی آن دستور به اجرایی شدن یا نشدن آن تصمیمات بدهد. شاید هیأت مدیره تصمیم اشتباهی اتخاذ کرده است و رییس مجمع باید از آن مطلع بوده و جلوی آن را بگیرد. یا در جهت تقویت تصمیم درست اتخاذی کمک کند ولی در این دو باشگاه در دوران ریاست مجمع محمود گودرزی کجا چنین موضوعی را شنیده ایم؟

*دلیل سکوت نهادهای نظارتی چیست؟

واعظی آشتیانی تأکید کرد: این برعهده نهادهای نظارتی است که به این مسایل ورود کرده و حسابرسی دقیقی از عملکرد چینین مجموعه های پرمخاطبی بعمل بیاورد. ظاهرا نهادهای درون سازمانی وزارت ورزش در قبال این موضوعات کاملا منفعل هستند و سکوت اختیار کرده اند و استقلال و پرسپولیس هم به هر روشی که صلاح بدانند عمل می کنند که این با اصل قانون تجارت منافات دارد. دلیل این همه سکوت چیست؟

*سرخابی ها به سبک کاسبکاری اداره می شوند

غمخوار نیز در همین ارتباط گفت: وقتی مجمع هیأت مدیره دو باشگاه را تحت فشار نمی گذارد و از آنها در قبال مسایل مختلف اقتصادی و غیره بازخواست نمی کند باشگاه هم به سبک کاسبکاری عمل کرده و تلاش می کند تا با هر روشی که صلاح باشد و صدای هوادار را بخواباند کار را پیش ببرد. متأسفانه در این دو باشگاه مادامی هم که تیم ها نتیجه می گیرند هیچ کس به سراغ این قبیل حسابرسی ها نمی رود و هر زمان هم که مشکل نتیجه گیری بروز می کند همه می گویند برای برطرف شدن مشکل تیم باید کمک کرد و وقت شفاف سازی مالی و مو را از ماست کشیدن نیست.

*وزیر منصوبین خود را بازخواست نمی کرد

وی اضافه کرد: مادامی که برخورد با این قبیل مشکلات استقلال و پرسپولیس به این سبک و با روند احساس مدارانه باشد وضعیت همین است و هرگز نباید به خودمان اجازه بدهیم که از واژه حرفه ای برای صدا زدن اسم این دو باشگاه استفاده کنیم. وقتی وزیر ورزش به عنوان رییس مجمع تمایلی به حسابرسی از نفراتی که منصوب خودش هستند نداشت دیگر تکلیف مشخص بود و به نظر می رسید که همه دور هم جمع بودند تا به هر شکل ممکن اتفاقی مثبت برای استقلال و پرسپولیس و البته هواداران این دو تیم رقم بخورد و کاری به این نداشتند که سال به سال بر بدهی های این دو باشگاه افزوده و افزوده تر می شود.

*فقط ادبیات تخلف در استقلال و پرسپولیس تغییر کرد

واعظی آشتیانی در ارتباط با موضوع این بحث به مشرق گفت: آیا ظرف این مدت سرپرستان دو باشگاه مورد مؤاخذه قرار گرفته اند؟ گودرزی در بدو ورود با تغییراتی که در دو باشگاه ایجاد کرد خبر از اتفاقات حوب داد ولی بعد از مدتی مشخص شد که فقط ادبیات تخلف در این دو باشگاه تغییر کرده و باز هم کنترل دقیقی بر حساب های بانکی دو باشگاه وجود ندارد. مسئول تمام این اتفاقات گودرزی است. اینکه باشگاه ها هیأت مدیره به ثبت رسیده در ثبت شرکتها ندارند مسئولش اوست. اینکه دو باشگاه حسابرس ویژه ندارند مسئولش اوست. هرگونه بدهی که برای این دو باشگاه در این مدت بوجود آمده مسئولش قبل از همه وزیر بود که نفرات منصوب او این بدهی ها را بوجود آورده اند.

*نباید نگاه به باشگاه دولتی انتفاعی باشد

وی افزود: چطور ممکن است که دور و بری های این دو باشگاه همواره نگاه انتفاعی به استقلال و پرسپولیس دارند در حالی که این دو باشگاه دولتی هستند. این سیستم اداره باشگاه زمانی صدق می کند که دو باشگاه در بازار بورس سهام داشته باشند ولی وقتی هر دو آنها دولتی محسوب می شوند هرگز افرادی که کنار این دو باشگاه هستند حق ندارند نگاه انتفاعی به این دو پایگاه مهم مردمی داشته باشند. متأسفانه وقتی رییس مجمع از طریق ناظران و حسابرسانی که باید کنار این دو باشگاه مجموعه اش باشند و نیستند خبر ندارد اتفاقی بهتر از این هم رخ نمی دهد که یک طرفدار متمول پول به باشگاه می آورد و بعد مشخص نمی شود این مبالغ به کدام حساب ریخته شده و از کدام حساب برداشت شده است.

*********************************************

به گزارش مشرق، نمونه هایی از این دست کم نیستند که هواداران متمولی از جمله علی انصاری برای استقلالی ها و حسین هدایتی برای پرسپولیسی ها چه پول هایی را جهت رفع مشکلات مختلف این دو باشگاه هزینه کرده اند و هیچ کدام از آنها هم غیر از حساب خود این افراد نه در جایی ثبت شده و نه کسی از آنها خبر دارد. پرداخت مالیات برانکو برای بازگشت وی به ایران و یا برخی بدهی های دلاری بازیکنان خارجی استقلال و پرسپولیس که هر یک در آخرین روزها تسویه می شوند تا امتیازی از این دو باشگاه کسر نشود. پرداخت پول بازیکن استرالیایی پرسپولیس (گولج) و نمونه هایی از این دست موارد متعددی هستند که هرگز در مجمع این دو باشگاه به آنها پرداخته نشده و یا اگر توجهی به این مسایل بوده رییس مجمع پاسخ روشنی در قبال سئوالات مطروحه در ارتباط با این موارد به رسانه ها و مخاطبان استقلال و پرسپولیس ارائه نکرده است.

چگونگی پرداخت ضرر و زیان تیم های ترکیه ای در بازگشت رضاییان و طارمی به پرسپولیس! دلایل تمدید قرارداد برخی بازیکنان استقلال با ارقام میلیاردی! مجهول ماندن مابقی 200 هزار یورویی که حسین هدایتی مدعیست برای به خدمت گرفتن گولج به باشگاه پرسپولیس داده ولی خود بازیکن گفته فقط 30 هزار یورو دریافتی داشته! ...و یا 40 هزار دلاری که سال گذشته بازیکن برزیلی استقلال مدعی شد هرگز به حسابش واریز نشده ولی باشگاه استقلال مدعی بود که 80 هزار دلار به ریوالدو دسوزا پرداخت کرده است و موارد زیاد اینچنینی، همه و همه از موضوعات غیرشفافی هستند که ظرف مدت زمان ریاست محمود گودرزی بر مجمع دو باشگاه بزرگ پایتخت یکی یکی روی هم تل انبار شد و هرگز هم مشخص نشد چه مقدار دیگر بر آن اضافه یا احتمالا از آن کاسته می شود. اینها همه از نقاط تاریک و ابهام آمیزی است که فعلا برای مخاطبان این دو باشگاه مردمی روشن نشده اند و این پرسش را از دولت تدبیر و امید مطرح می کنند که چه زمانی قرار است جلوی این ضرر و زیان هنگفت میلیاردی گرفته شود؟

*********************************

وزیری که از مجلس کارت زرد گرفت و خودش هم که این اواخر با برخوردهای نامتعارف و تبعیض گونه میان دو سرپرست باشگاه های استقلال و پرسپولیس یک کارت قرمز به خود نشان داد و صفحات آخر رزومه کاری اش را با استعفا نانوشته باقی گذاشت. البته با دهها سئوال بی جواب فقط در حوزه فوتبال! امید است دولت تدبیر و امید لااقل به خاطر حفظ "آبرو"ی خود، قید برخی ملاحظات را زده و با تشکیل گروهی برای تحقیق و تفحص در ارتباط با مسایل مطروحه و بسیاری دیگر که در حوصله این گزارش نمی گنجد جلوی ضرر را از جایی که منفعت در آن است بگیرد.