تیم فوتبال تراکتورسازی در 9 هفته ابتدایی لیگ برتر شانزدهم یکی از تیم های برتر این فصل از مسابقات بوده و آمار این تیم (تا اینجا) نویدبخش روزهای خوش احتمالی برای هوادارانش در پایان فصل است.

سرویس ورزش مشرق – تراکتورسازی تبریز که تا کنون در لیگ ایران به قهرمانی نرسیده و نامش با نایب قهرمانی عجین شده است، با ابقای امیر قلعه نویی در سمت سرمربیگری این تیم و تغییراتی که در کادر مدیریتی خود به‌وجود آورد عزم جزمی برای تصاحب اولین مقام قهرمانی اش در تاریخ مسابقات لیگ برتر را دارد.
 
بررسی اوضاع این تیم در جدول مسابقات لیگ برتر شانزدهم تا اینجا و مقایسه آن با سال های اخیر در همین برهه (هفته نهم) نشان می دهد تراکتورسازی روند نسبتا خوبی را در پیش گرفته است. بررسی شرایط این تیم پس از تعطیلات لیگ هم نشان می داد که تراکتورسازی هرچه بیشتر در کوران مسابقات باشد بهتر نتیجه می گیرد.

*7 هفته بالانشینی تراکتور
تراکتورسازی فصل را در شرایطی آغاز کرد که در اولین گام به پست قهرمان فصل گذشته لیگ خورد. تیمی باانگیزه و روبه جلو که قطعا هیچ تیمی در لیگ شانزدهم دوست نداشت ابتدا با آن رودرو شود. استقلال خوزستان با اینکه باید در زمین تمرینی تراکتور بازی می کرد ولی موفق شد دوبار عقب افتادگی اش از تیم خوب قلعه نویی را جبران کرده و در نهایت اولین تساوی فصل را برای سرخپوشان تبریز رقم بزند. تراکتور غیر از هفته های اول و دوم که به ترتیب در مکانهای پنجم و هفتم جدول قرار گرفت در 7 هفته بعدی همواره یکی از سه تیم صدرجدولی بود. این تیم در هفته های ششم و هفتم هم مکان نخست جدول را در اختیار داشت.

*تیم بدون باخت
امیر قلعه نویی در طول 9 هفته ابتدایی لیگ برتر توانسته شرایطی را رقم بزند که تیمش به اتفاق پرسپولیس تنها تیم های بدون باخت تا هفته نهم باشند.
 
کاظم محمودی در گفت و گو با مشرق، در ارتباط با بدون باخت بودن تراکتورسازی اظهار داشت: نقطه قوت تراکتورسازی در خط دفاع دروازه بان و مدافعان این تیم است. امیر قلعه نویی اعتقاد ویژه ای به ساختار دفاعی و سازمان تدافعی تیم های تحت امر خود دارد و جدا از اینکه در تراکتورسازی رحمان رضایی را برای کار با مدافعان در خدمت دارد ولی خودش به شکل اختصاصی با مدافعان تیم کار می کند.
 
پیشکسوت فوتبال تبریز ادامه داد: یکی دیگر از دلایل بدون باخت بودن تیم قلعه نویی روحیه پیروزی طلبی اوست. قلعه نویی به هیچ وجه رابطه ای با باخت ندارد و این روحیه را هم به تک تک بازیکنان تراکتورسازی تزریق کرده و این هم از جمله عواملی است که باعث می شود تیمش میانه ای با باخت نداشته باشد. نمونه بارز آن را در لیگ قهرمانان آسیا در اواخر فصل گذشته شاهد بودیم.

*بهترین خط حمله لیگ
تراکتورسازی در هفته های 3، 4، 6 و 7 موفق شده حریفانش را از پیش رو بردارد و در این 9 هفته 14 بار توپ را از خط دروازه رقبایش رد کرده و از این حیث با تیم استقلال خوزستان که قهرمان دور قبل لیگ برتر است برابری می کند.
 
اسماعیل حلالی در گفت و گو با مشرق در ارتباط با خط تهاجمی تراکتورسازی اظهار داشت: یکی از عوامل مؤثر در گلزنی مهاجمان تراکتور خط هافبک این تیم است. تراکتورسازی از هافبک هایی سود می برد که خودشان هم گلزنی را به خوبی می دانند و در کنار مهاجمان خطرناکی که در نوک حمله تراکتور بازی می کند یک خط آتش وحشتناک را برابر هر تیمی قرار می دهند.

پیشکسوت فوتبال تبریز ادامه داد: حضور سروش رفیعی، محمد نوری، کرار، ادینیو، ابراهیمی و دیگر بازیکنانی که همگی خصوصیت های تهاجمی دارند این فرصت را با تراکتورسازی می دهد که در هر لحظه از بازی درواه رقیب خود را تهدید کرده و لرزه بر دروازه حریفش بیندازد.

*سومین خط دفاع لیگ شانزدهم
به گزارش مشرق، کاظم محمودی در ارتباط با بحث تدافعی تیم تراکتورسازی خاطر نشان کرد: حضور مدافعان بلند قامت و تلفیق آنها با نفراتی که در خط هافبک حضور دارند سبب شده تا تراکتور خیلی سخت گل بخورد. علاوه بر این محمدرضا اخباری را هم باید در نظر گرفت. اخباری دروازه بان تیم ملی است و یکی از آماده ترین گلرهای این فصل محسوب می شود که در همین فصل بارها موفق شده مانع از باز شدن دروازه تراکتور شود.

تراکتورسازی از 9 بازی خود فقط در 4 بازی گل خورده و در دو بازی اش 4 بار دروازه اش را باز شده دیده است. این تیم 2 گل در هفته اول از قهرمان لیگ قبل دریافت کرد و دو گل هم در هفته نهم از فولاد دریافت کرد. دو گل دیگری که تراکتور خورده هم یکی در اصفهان و از ذوب آهن بوده و دیگری از پیکان در تبریز. این تیم با 6 گل خورده بعد از پرسپولیس با 3 گل خورده و گسترش فولاد تبریز با 4 گل دریافتی سومین تیم برتر از نظر خط دفاع در لیگ شانزدهم محسوب می شود.
 
 

*شش هفته میزبانی در 9 هفته!
شاگردان امیر قلعه نویی از مجموع 9 بازی که تا اینجای لیگ برگزار کرده اند شش هفته در ورزشگاه خانگی خود به میدان رفتند. تراکتورسازی که ابتدای فصل خیلی تلاش کرد بازی هایش را تا زمان آماده شدن ورزشگاه یادگار امام (ره) در زمین مسطح بنیان دیزل برگزار کند پس از ناکامی در این باره تمرینات خود را به زمین لشکر عاشورای تبریز برد و محل تمرین همیشگی اش را به مکان برگزاری مسابقات خود اختصاص داد. این تیم تنها در هفته های دوم (نفت آبادان)، ششم (ذوب  آهن اصفهان) و هشتم (سایپا تهران) بیرون از تبریز بازی کرده و سایر دیدارهایش را در ورزشگاه اختصاصی تراکتورسازی انجام داد.

*پرتماشاگرترین تیم لیگ شانزدهم
شاید مجموع تعداد تماشاگرانی که در 6 بازی خانگی تراکتورسازی (36 هزار و 100 نفر) برای دیدن بازی این تیم به ورزشگاه اختصاصی اش رفتند از یک بازی خانگی پرسپولیس کمتر باشد ولی با احتساب پر شدن هر باره سکوهای ورزشگاه اختصاصی این تیم می توان لقب پرتماشاگر ترین تیم لیگ تا هفته نهم را "از این حیث" به تراکتورسازی داد. تیمی که طبق اعلام سازمان لیگ ورزشگاه اش در بهترین شرایط گنجایش 5 هزارنفری دارد ولی در 3 بازی این تیم مقابل پیکان (هفته سوم) ، پرسپولیس (هفته پنجم) و سیاه جامگان (هفته هفتم) به ترتیب 7 هزار و 200، 7 هزار و 6 هزار و 900 نفر در ورزشگاه 5 هزار نفری حضور یافته و بازی تیم محبوب شان را از نزدیک نگاه کردند. با این حساب تراکتورسازی همچنان پرشورترین هواداران لیگ برتری را بین همه تیم ها داراست.
 
 

*یکی از پرهزینه ترین تیم های لیگ
امیر قلعه نویی همواره در تیم بستن معروف به این فاکتور ویژه است که دوست ندارد در یارگیری خساست صورت بگیرد و اگر مدیر باشگاه اش جام و عنوان می خواهد باید دستش را برای یارگیری باز بگذارد. از این رو همین مربی با در اختیار گرفتن 6 بازیکن بالای یک میلیارد تیمش را هم ردیف با باشگاه های استقلال، ماشین سازی، گسترش فولاد، سپاهان و فولاد که هر کدام در جمع نفرات شان بازیکن میلیاردی دارند قرار داده است. ادینیو(1400)، کرار(1120)، ابراهیمی(1100)، ایرانپوریان( یک)، نوری (1200) و کیانی( یک میلیارد) شش بازیکنی هستند که در مجموع 6 میلیارد و 820 میلیون تومان برای باشگاه تراکتورسازی هزینه در بر داشته اند. با این همه هزینه تراکتور نباید هم به مقامی کمتر از قهرمانی فکر کند. البته استقلال تهران با در اختیار داشتن 7 بازیکن بالای یک میلیارد از این حیث رتبه اول را به خود اختصاص داده است.

*گرانقیمت ترین مربی ایرانی در تراکتورسازی
به گزارش مشرق، یکی از ویژگی های دیگر تراکتورسازی در این فصل همکاری دوباره اش با امیر قلعه نویی است. پرافتخارترین مربی تاریخ لیگ برتر که تاکنون 5 بار با تیم های سپاهان و استقلال عنوان قهرمانی لیگ برتر را کسب کرده است. قلعه نویی طبق اعلام جدول قراردادهای تیم ها در سازمان لیگ یک و نیم میلیارد بابت همکاری در فصل جاری لیگ برتر از باشگاه تراکتورسازی دریافت خواهد کرد که از این حیث این مربی را در جایگاه گرانقیمت ترین مربی ایرانی لیگ برتر قرار می دهد. البته او بیشترین دریافتی را ندارد. چرا که برانکو ایوانکوویچ با مبلغ 2 میلیارد و 190 میلیون تومان گرانقیمت ترین مربی لیگ برتری محسوب می شود.

*تعطیلی لیگ به تراکتور نمی سازد
روند مسابقات تیم تراکتورسازی از ابتدای فصل بیانگر این است که تراکتور هر چه بیشتر بازی کند موتورش داغ تر شده و بهتر نتیجه می گیرد. این تیم در 4 هفته قبل از اولین تعطیلی لیگ بعد از دو تساوی دو برد کسب کرد و 8 امتیاز از این تعداد بازی اندوخت ولی در سه هفته ای که پس از تعطیلات لیگ برگزار کرد ابتدا یک تساوی بدست آورد و در ادامه دو برد دیگر کسب کرد و 7 امتیاز دیگر اندوخت ولی تراکتورسازی که بار دیگر موتورش روشن شده بود و دو برد داشت به تعطیلات رسید و در هفته های هشتم و نهم بعد از تعطیلات آخر تا کنون دو مساوی کسب کرده و تنها 2 امتیاز اندوخته است. سیر نزولی این تیم در امتیازگیری پس از تعطیلی لیگ نشان می دهد تراکتورسازی از این حیث با برنامه های تیم ملی سازگار نیست. البته تراکتورسازی در اردوی آخر تیم ملی اخباری، آقایی و رفیعی را به عنوان بازیکنان ملی پوش داشت و نسبت به اردوی قبلی رفیعی هم به دو نفر قبلی اضافه شده بود.

اسماعیل حلالی در ارتباط با تأثیر منفی تعطیلات بر عملکرد تراکتورسازی به مشرق گفت: حفظ تیم در شرایطی که در حال نتیجه گرفتن است کار دشواری به نظر می رسد که تکرار این موضوع برای هر مربی دردسر آفرین است. تیمی که هماهنگی بین نفراتش مطلوب نباشد شاید در تعطیلات اینچنینی وضعیت خودش را سروسامان بدهد ولی تیمی مانند تراکتور که تیمش خیلی هماهنگ است با این قبیل وقفه ها فقط لطمه می خورد.

وی افزود: متأسفانه برنامه ریزی فدراسیون برای برپایی اردوهای تیم ملی به گونه ای است که هر بار لیگ به مدت طولانی تعطیل می شود و در این بین تیم هایی لطمه می بینند که روی دور برد بوده یا در کسب نتیجه عملکرد مطلوبی داشتند. تراکتورسازی یکی از همین تیم هاست که طبق آمار هر بار ضعیف تر از تعطیلی قبل نتیجه گرفته است.

کاظم محمودی هم در این باره چنین اعتقادی داشت و بیان کرد: این تعطیلی ها علاوه بر اینکه به لحاظ تاکتیکی تیم را تحت تأثیر قرار می دهد از نظر روحی هم برای بازیکن خوب نیست. وقتی بازیکن فکر می کند دقت کنید، فقط فکر می کند که بار دیگر باید در 25 روز آینده بدنسازی کند از نظر روحی دچار افت می شود و این یعنی بازسازی دوباره روحی روانی تیم در کنار بازسازی بدنی!

پیشکسوت فوتبال تبریز ادامه داد: همه ما از جمله امیر قلعه نویی دوست داریم که تیم ملی مان راهی جام جهانی شود چون رسیدن به آن مرحله از مسابقات بین المللی یعنی ویترین و شخصیت فوتبال ایران اما به چه قیمتی هم موضوع مهمی است که باید در نظر گرفته شود. نمی توان همه چیز را فدای تیم ملی کرد. باشگاه ها در این بین بیشترین لطمه را می بینند.

*رتبه بهتر تراکتور نسبت به فصل پانزدهم
بررسی جدول لیگ های فصول اخیر (تا فصل یازدهم) نشان می دهد غیر از لیگ برتر یازدهم و چهاردهم که تراکتورسازی در این مقطع (هفته نهم) صدرنشین جدول بود در فصول دوازدهم، سیزدهم و پانزدهم به ترتیب چهارم، چهارم و ششم بوده است. در واقع تراکتور فصل قبل که تونی سرمربی این تیم بود (تا پیش از بازگشت قلعه نویی به این تیم که از 18 آذر و بازی هفته چهاردهم مقابل استقلال به تراکتورسازی برگشت) در هفته نهم، رده ششم جدول را با 13 امتیاز در اختیار داشت و این فصل در مکان دوم با 17 امتیاز قرار گرفته که پیشرفت قابل ملاحظه ای به شمار می رود. تراکتورسازی آخر فصل قبل عنوانی هم بهتر از چهارمی کسب نکرد. البته تراکتور سازی در فصل یازدهم که امیر قلعه نویی هدایت همین تیم را در دست داشت در همین هفته نهم با 19 امتیاز صدر جدول بود. فصلی که در پایان تراکتورسازی عنوان نایب قهرمانی را کسب کرد.

*دومی پرشورها بیرون از یادگار تبریز
تیم تراکتورسازی در حالی نتایج نسبتا خوب این فصل را بدست آورده اند که هنوز زمین ورزشگاه یادگار امام (ره) تبریز برای بهره برداری مهیا نیست. ششگلانی رییس هیأت فوتبال استان آذربایجان شرقی در این باره به مشرق گفت: خیلی تلاش کردیم که این زمین به موقع آماده شود ولی از آنجا که بحث تجهیز زمین یادگار به نوعی به یک موضوع ملی برای فوتبال مملکت مان تبدیل شد نخواستیم درباره استفاده تیم های تبریزی از این زمین عجله به خرج بدهیم تا خدای نکرده مشکلی برای چمن تازه این ورزشگاه بوجود بیاید.

بر اساس این گزارش به نظر می رسد تراکتورسازی در نخستین بازی اش در این فصل در یادگار تبریز روز جمعه 4 آذر در دیدار با صبای قم بتواند در یادگار بازی خود را برگزار کند. البته اگر باز هم مشکلی از این بابت بوجود نیاید.
 
 

رییس هیأت فوتبال آذربایجان شرقی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه بار دیگر مسابقات لیگ به دلیل اردوی تیم ملی تعطیل می شود فکر می کنم در این مدت اندک مشکلاتی که برای چمن یادگار وجود دارد هم برطرف شود تا در صورت امکان تراکتورسازی و ماشین سازی بعد از آن بازی های خانگی شان را در این زمین برگزار کنند. ما تا امروز هم از این بابت از همکاری هر دو باشگاه ممنون هستیم که نسبت به برگزاری بازی های خانگی شان با هیأت فوتبال همکاری لازم را داشته اند.

*خداحافظی زودهنگام سینا تا تیر 96
بی گمان یکی از مهره های اصلی در خط هافبک تراکتورسازی بازیکن اصفهانی این تیم است. سینا عشوری که پیش از شروع لیگ برتر هم در دیداری تدارکاتی از ناحیه زانو دچار آسیب دیدگی شده بود از هفته سوم به صورت بازیکن ذخیره برای این تیم به میدان رفت ولی ظاهرا او در روزهای گذشته بار دیگر از همان ناحیه آسیب دید با این تفاوت که این بار پزشکان اعلام کردند رباط صلیبی زانوی عشوری دچار پارگی شده و باید تحت عمل جراحی قرار بگیرد.  با توجه به اتمام لیگ برتر در اردیبهشت ماه سال 1396 و دوران 8 ماهه نقاهت عشوری بعد از جراحی (اگر همین ماه جراحی شود) او قطعا لیگ برتر شانزدهم را از دست داده و تا تیرماه سال بعد قادر به حضور در میادین فوتبالی نخواهد بود و شاید قلعه نویی و تراکتورسازان از این حیث دچار مشکل شوند.