مسابقات اسبدوانی چند ماهی است که طبق تقویم فدراسیون سوارکاری برگزار نمی شود و در تعلیق به سر می برد.

به گزارش مشرق، پس از پایان یافتن مسابقات تابستانه اسبدوانی تهران در شهریور ماه طبق تقویم فدراسیون،باید مسابقات سوارکاری آق قلا به عنوان شروع فصل پاییزه مسابقات کشوری اسبدوانی در استان گلستان برگزار می شد اما  در خبری که به نقل از حمید رادان نایب رییس کمیته اسبدوانی ایران منتشر شد، به دلیل عدم برگزاری مزایده پیست اسبدوانی آق قلا و گنبد، فدراسیون در واقع محلی برای برگزاری مسابقات ندارد. امروز با گذشت چند ماه به دلیل این مشکل و مشکلات دیگری مسابقات نه تنها در آق قلا برگزار نشد بلکه با ورود دستگاه های غیرمرتبط با ورزش سوارکاری سلامت مسابقات ملی اسبدوانی نیز به خطر افتاده است.

*شروع ماجرا

فدراسیون سوارکاری  مثل بسیاری از فدراسیون های ورزشی طبق قانون و اساسنامه مصوب هیات دولت بالاترین مرجع رشته ورزشی خود یعنی برگزاری مسابقات اسبدوانی و پرش اسب در ایران است. جالب اینجاست که تنها فدراسیونی که مصوبه شورای عالی اداری کشور برای برگزاری مسابقات را دارد، فدراسیون سوارکاری است (سند شماره 1) بر اساس مصوبه شورای عالی اداری اختیارات وظایف کلیه امور برای برنامه ریزی مسابقات (تقویم ورزشی) بر عهده فدراسیون است. این مصوبه در سال 77 به تمامی دستگاه ها و ارگان های کشور ابلاغ شده بود.

با توجه به شرایط خاص رشته سوارکاری در منطقه استان گلستان و ترکمن صحرا، مسابقات در این استان برای اسب های نژاد تروبرد، ترکمن و دوخون متمرکز است به گونه ای که مسابقات اسبدوانی گنبد کاووس مهمترین مسابقه کورس اسب کشوری محسوب می شود. همین مساله باعث شده که برخی از نهادهای غیرورزشی و بعضا ورزشی مدعی برگزاری مسابقات برخلاف سیستم جاری فدراسیون را هستند. این موضوع در سال گذشته باعث بروز مشکلاتی در هفته های اول برگزاری کورس گنبدکاووس شد که با توجه به شرایط موجود می توانست خسارت های مادی و معنوی را برای مردم منطقه که پرورش دهنده اسب هستند، ایجاد کند.

 

* دستور گودرزی و نامه ای سجادی و مناف

نطفه اختلاف موجود که امروز در عدم برگزاری و یا چالش قانونی بودن آن به وجود آمده در سال گذشته کاشته شد. ورود رییس اداره کل ورزش و جوانان استان گلستان و ادعای برگزاری مسابقات باعث بروز مشکلاتی می شود که تا امروز ادامه دارد. خلیلی رییس فدراسیون در نامه ای به تاریخ 09/06/94 به محمود گودرزی وزیر وقت ورزش در گزارشی فضای موجود را برای او بازگو می کند. در بخشی از این نامه (سند شماره 2) آمده است:«با انتصاب دکتر طیبی و به ظاهر اعلام موافقت از سوی جنابعالی و برگزاری جلسات متعدد در اداره ورزش و جوانان گنبد با تعدادی از افراد که عمدتا بدلیل تخلفات متعدد در کمیته انظباطی دارای احکام محرومیت به دلیل شرط بندی غیرمجاز و... از سوء شهرت برخورد دارند، اعلام گردید بنا به دستور حضرتعالی از مهرماه مسابقات اسبدوانی تحت اداره گنبد برگزار می شود...» فدراسیون در این نامه خواسته است که گودرزی دستور دهد که مداخلات بی مورد و غیرقانونی اداره کل ورزش و جوانان استان گلستان در برگزاری مسابقات ملی اسبدوانی خاتمه یابد. گودرزی پس از این نامه در دستوری خطاب به مناف هاشمی معاون توسعه منابع انسانی و نصرالله سجادی معاون ورزش قهرمانی می نویسد که «لطفا یکبار برای همیشه به این مناقشات پایان دهید. هر تصمیمی گرفتید لازم الاجرا است و احدی نباید مقاومت کند... »

سه ماه بعد دو معاون وزیر ورزش در نامه ای خطاب به وزیر ورزش اینگونه نظر خود را بیان می کنند:«به کلیه ادارات کل ورزش و جوانان استان ها که در مسابقات اسبدوانی بصورت ملی برگزار می شود، با تاکید بر استان های گلستان،خوزستان،یزد و خراسان رضوی رسما ابلاغ گردد که کلیه مسابقات مذکور بطور کامل تحت مدیریت و نظارات فدراسیون سوارکاری صورت پذیرفته و ادارات کل از مداخله منع گردند. بدیهی است برگزاری مسابقات استانی تابع مقرراتی است که فدراسیون سوارکاری ابلاغ می نماید.» (سند شماره 3) وزیر ورزش در هامش این نامه این پیشنهادات را تصویب و ابلاغ می کند.

 

*تعلیق مسابقات اسبدوانی در گنبد

24 مهرماه 95 بود که خبری از بلاتکلیفی مسابقات سوارکاری در گنبد کاووس به دلیل تعلل شرکت تجهیز در مزایده اماکن ورزشی تحت مدیریت خود به فدراسیون سوارکاری منتشر شد. بر اساس قانون تمام اماکن ورزشی تحت مدیریت شرکت توسعه و ساخت اماکن ورزشی قرار دارد. جالب اینجاست در سوارکاری با توجه به اینکه طبق اساسنامه و البته مصوبه شورای عالی اداری تنها مرجع برگزاری مسابقات فدراسیون سوارکاری است، هیچ ارگان دیگری نمی تواند این مسابقات را برگزار کند. مساله انحصار البته در قانون مزایده و مناقصه های دولتی نیز مورد بازتعریف قرار گرفته است. اختلاف موجود با ورود رییس اداره کل ورزش گلستان به عنوان یک مدعی برگزاری مسابقات برخلاف دستور وزیر وقت  ورزش در سال 94 و نظر دو معاون وزارت ورزش به گره ای سردرگم تبدیل شده است. موضوع وقتی جالب تر می شود که شرکت توسعه زمین را به فدراسیون اجاره نداده است اما به هیات سوارکاری گنبد اجاره می دهد و حالا این هیات در صدد برگزاری مسابقات است که مورد مخالفت فدراسیون قرار گرفته است.(سند شماره 4)

دایره اختلافات به قدری بالاست که هیات شهرستان گنبد حتی در برگزاری مسابقات، کمیته اجرایی را تشکیل داده که با کمیته اجرایی تشکیل شده توسط رییس اداره ورزش استان گلستان در تضاد است! این در حالی است که فدراسیون اسبدوانی با مشارکت همه نمایندگان هیات های شهرستانی از جمله استان گلستان برای اولین بار در کشور کمیته ملی اسبدوانی ایران را تشکیل داده و کلیه اختیارات برگزاری مسابقات به این کمیته داده شده است.این کمیته در واقع همان جاکی کلاب مرسوم در برگزاری مسابقات می باشد.

 

*از دوپینگ تا ...

اسبدوانی در همه جای دنیا بر اساس رنکینگ و امتیازهای کسب شده است و اسب ها درجه بندی می شوند. در تعاریف موجود امتیاز اسب هاست که رده مسابقات و جوایز آن را مشخص می کند. فدراسیون سوارکاری در اطلاعیه خود صراحتا اعلام کرده که مسابقاتی گویا قرار است در این هفته برگزار شود را مورد رسمیت نمی شناسد. این می تواند باعث بروز مشکلاتی در تمام مسابقات کشور شود چه آنکه اگر امتیاز اسب ها در این مسابقات از نظر فدراسیون مورد قبول واقع نمی شود، پس معنای این مسابقات چیست؟

نکته مهمتر اینکه مساله دوپینگ اسب ها در ایران یک چالش اساسی است. فدراسیون با ارسال نمونه ها به یکی از معدود آزمایشگاه معتبر دنیا در فرانسه، سلامت مسابقات را تا حدود زیادی تامین کرده است؛ پرسش اساسی اینجاست که سطح تست دوپینگ و ارائه آن به آزمایشگاه در این مسابقات  چه خواهد بود؟!

یکی دیگر از مسائل مهم تامین جایزه مسابقات است؛ چه کسی تامین کننده و تضمین کننده موضوعات مالی مسابقات است؟ البته فدراسیون سوارکاری در نامه ای به نصرالله سجادی معاون ورزشی وزارت ورزش در  تاریخ 17/08/95 یعنی حدود یک هفته پیش ضمن غیرقانونی بودن برگزاری این مسابفات اعلام کرده مسابقاتی که در پیش است، مجوزی از سوی فدراسیون ندارد. (سند شماره 5)

این سوالات از آن جهت اساسی است که اگر ابهامات موجود برطرف نشود باعث بروز بحران های عمیق اجتماعی در کنار مشکلات فنی مسابقات اسبدوانی خواهد شد.

منبع: فارس