اکثریت هر دو گروه، ایالات متحده را حامی دشمنان شیعیان در جهان می‌دانند و مخالف دخالت‌های سیاسی و نظامی آن کشور در خاورمیانه هستند.

سرویس جهان مشرق- دانشگاه ام‌آی‌تی در پیمایشی با همکاری اجراییِ دانشگاه کوفه موفق شده است داده‌های متنوعی از شرکت‌کنندگان در راه‌پیمایی اربعین به دست آورد. نتایج این پژوهش که سال گذشته در مسیر پیاده‌روی زائران صورت گرفته، اکتبر سال جاری در 178 صفحه منتشر شد.

2410 و 1668 ایرانی طی این پژوهش میدانی به پرسش‌های فرهنگی، سیاسی،‌ اقتصادی و اجتماعی پاسخ داده‌اند. در مقدمه این گزارش اذعان شده است این گروه از شهروندان ایرانی و عراقی اثرگذاری بالایی در تحولات کشور خود دارند اما تا کنون تحقیق عمیقی پیرامون آنها صورت نگرفته است، قابل توجه دانشگاه‌های کشورمان که باید این سخن را از اساتید ام‌آی‌تی بشنوند.

داده‌های این پژوهش به صورت خلاصه عبارت است از:

*‌ عمده پاسخ‌دهندگان ایرانی به حضور دین در تصمیم‌سازی اجتماعی تمایل دارند، برخلاف پاسخ‌دهندگان عراقی که احزاب اسلامی را بهتر از احزاب سکولار نمی‌داتند.

* هر دو گروه، ایران را حامی شیعیان در منازعات منطقه‌ای ارزیابی کرده و از این سیاست، حمایت می‌کنند.

* اکثریت هر دو گروه، ایالات متحده را حامی دشمنان سنتی شیعیان در جهان می‌دانند و مخالف دخالت‌های سیاسی و نظامی آن کشور در خاورمیانه هستند.

* اکثریت پاسخ‌دهندگان ایرانی سیاست خودکفایی اقتصادی را بر ورود به اقتصاد جهانی ترجیح می‌دهند.

* بیش از نیمی از پاسخ‌دهندگان ایرانی به تبادل فرهنگی، اجتماعی و ورزشی میان ایران و ایالات متحده تمایل دارند و اکثریت آنها اشکالی در همکاری نظامی میان تهران و واشینگتن در مبارزه با داعش نمی‌بینند.

* اکثریت پاسخ‌دهندگان ایرانی از برجام حمایت می‌کنند و رفع تحریم‌ها را در زندگی خود مؤثر می‌دانند، اما نسبت به اجرای موفق توافق هسته‌ای شک دارند.

* ایرانی‌ها بیشتر به پرسش‌هایی پیرامون رابطه دین و سیاست پاسخ ندادند و عراقی‌ها همین برخورد را با پرسش‌های مربوط به مسائل منطقه‌ای در عراق و همچنین دخالت ایران در مسائل سیاسی عراق داشتند.

* مرجع اصلی اخبار برای هر دو گروه، تلویزیون است.

* نیمی از ایرانیان و عراقی‌ها دست‌‌کم ماهی چندبار از اینترنت استفاده می‌کنند.

* هر دو گروه از گفتگوی شیعه و اهل سنت استقبال می‌کنند ولی بر این باورند که دیدگاه شیعیان و اهل تسنن پیرامون خشونت،‌ متفاوت است. آنها در روابط شخصی نیز بیش از آنچه می‌گویند حساس هستند.

* زنان ایرانی دو برابر زنان عراقی در فعالیت‌های اجتماعی مذهبی مشارکت می‌‌کنند.

* بیشتر پاسخ‌دهندگان ایرانی مقلد آیت‌الله خامنه‌ای و بیشتر پاسخ‌دهندگان عراقی مقلد آیت‌الله سیستانی هستند.

* بیشتر پاسخ‌دهندگان از هر دو گروه اشتغال زنان را موجب صدمه به فرزندان ارزیابی می‌کنند و اجازه شوهر را برای اشتغال، ضروری می‌دانند، اما خواهان حقوق برابر زنان و مردان هستند.

* بیشتر پاسخ‌دهندگان ایرانی و به ویژه بیشترِ پاسخ‌دهندگان عراقی، پوشش چادر را برای زنان بهترین پوشش می‌دانند.

* برخلاف پاسخ‌دهندگان عراقی، تقریباً سه چهارم از پاسخ‌دهندگان ایرانی نظام سیاسی فعلی را بهترین نظام ممکن برای کشورشان دانسته و انتخابات اخیر را آزاد و عادلانه ارزیابی می‌‌کنند.

* اکثریت غالب پاسخ‌دهندگان عراقی مخالف خودمختاری اقلیم سنی یا کُرد هستند.

* نیمی از پاسخ‌دهندگان بر این باورند که بشار اسد پیروز منازعه سیاسی در کشورش خواهد بود و بعد از آن بیشترین احتمال را به پایان منازعه از طریق گفتگوهای بین‌المللی اختصاص می‌دهند.

 در زیر می‌توانید بخشی از نمودارهای منتشرشده در این سند را ملاحظه کنید:
 
 
 
 شغل، درآمد و دارایی‌های زائران
 
 
 
 
 
 نظر زائران در مورد سیاست‌های ایالات متحده در خاورمیانه
 
 
 
 
 
نظر زائران در مورد چگونگی برخورد با عوامل حوادث تروریستی که قربانیان سنی یا شیعه داشته باشد
 
 
 
 
 
اثر برداشتن تحریم‌ها در زندگی شخصی
 
 
 

نوع و میزان فعالیت‌های عبادی

 


 مرجع دریافت اخبار و میزان مراجعه به آن 


فارغ از اینکه نهادهای سیاسی و دستگاه‌های اطلاعاتی قدرت‌های مداخله‌گر در خاورمیانه چه استفاده‌ای از این داده‌ها می‌کنند، به نظر می‌رسد وقت آن رسیده تا چنین پژوهش‌هایی با عمق و گسترده بیشتر و در جهت تقویت منافع ملی از سوی دانشگاه‌های ایران صورت بگیرد، یا اگر چنین اقدامی انجام شده است، داده‌های آن منتشر شود. ضمن اینکه همین داده‌ها نیز می‌تواند برای مدیریت بهتر مراسم اربعین بکارگرفته شود.