کد خبر 659416
تاریخ انتشار: ۶ آذر ۱۳۹۵ - ۱۷:۵۸

نكته اما اينجاست كه جايگاه «تدبير» در اين وقايع پس كجاست؟ آيا مي شود هر آنچه بر وفق مراد ما رخ دهد نتيجه تدبير و كار و زحمت ما باشد و هر آنچه خلاف آن نتيجه قضا و قدر الهي و نحوست ماههاي حرام و ....؟

سرویس سیاست مشرق - ساعتي پس از حادثه تصادف دو قطار در كشور، صفحه توئيتر منسوب به محمد شريعتمداري معاون اجرايي رئيس جمهور نوشت: «صدقه حكومتي بدهيم شايد سلسله حوادث ماه صفر متوقف شود».
 
آيا صدقه جانشين تدبير شده است؟ 

محمد شريعتمداري به واسطه تجربه طولاني سالها وزارت و بعدها انتصاب در نقاط حساس حكومتي از سوي رهبر انقلاب بدون ترديد از عقلاي دولت محترم و به عبارتي از سرمايه هاي فكري دولت است. آنقدر اما مطلب توئيتر منسوب به وي عجيب بود كه انتظار 13 ساعته ام براي تكذيب آن ثمري نداشت. نگارنده قبلا در تمجيد از سابقه مديريتي و توان وي در مديريت بحران يادداشتي نوشته و مطلب اخير هم نقد شخص نيست بلكه نقد يك نگاه «سيستمي» است كه اگر قرار بر فراگيري آن باشد سلسله حوادث فراوان ديگري بدون احساس مسئوليت مديران مان گريبانگير مردم مي شود.

1- بحث بر سر اعتقاد يا عدم اعتقاد به صدقه نيست كه روايات بسياري در نقش صدقه در رفع بلاها از وجود نازنين ائمه معصومين عليهم السلام نقل شده و كمتر كسي است كه حتي در بين افراد بي اعتقاد به دين به نقش صدقه در دفع بلايا و گشايش امور باور نداشته باشد.

نكته اما اينجاست كه جايگاه «تدبير» در اين وقايع پس كجاست؟ آيا مي شود هر آنچه بر وفق مراد ما رخ دهد نتيجه تدبير و كار و زحمت ما باشد و هر آنچه خلاف آن نتيجه قضا و قدر الهي و نحوست ماههاي حرام و ....؟

در اين ميان وظيفه دولتمردان ما چيست؟ تدبير امور و تلاش براي افزايش رفاه و امنيت مردم در ابعاد مختلف يا صدقه دادن براي دفع بلايا و گشايش امور؟ اصولا مردم دقيقا براي چه چيزي به آقاي دكتر روحاني راي داده اند؟ اگر قرار بر دفع بلا و مشكلات مردم توسط صدقات حكومتي بود چه نياز به مسئولان؟ آيا مردم خود بهتر نمي توانند مثلا با روزي 100 تومان صدقه بلايا را از خود دور كنند؟

آيا سبك مديريتي رسول مكرم اسلام(ص) و يا اميرالمومنين(ع) بر مبناي تكيه به صدقات حكومتي براي دفع بلايا بوده و يا در كنار آن تدبير هم بوده است؟

2- اتفاقي كه براي هموطنان ما در حادثه قطار افتاد و دهها نفر از مردم ما به ثانيه اي جزغاله شدند نتيجه بي تدبيري، سوءمديريت و غفلت مسئولان بوده و الا نمي شود كه مثلا هواپيمايي بدون سوخت كافي پرواز كند و بعد كه سقوط كرد بگوئيم قضا و قدر الهي يا ماه صفر و... سبب اين اتفاق بوده است. اگر بنابر صدقه دادن باشد دقيقا چه مقدار هزينه جبران بي تدبيري مديران دولتي مسئول در اين بخش را مي كند؟

3- علي مطهري نايب رئيس مجلس در زمان دولت قبل گفته بود نمي شود كشور را با استخاره كسي كه رئيس جمهوري مريد اوست اداره كرد. علی اکبر صالحی در مصاحبه اي گفته بود احمدی نژاد با یک استخاره من را رئیس سازمان انرژی اتمی کرد و با یک SMS وزیرخارجه! حالا معاون اجرايي دولتي كه قرار بود طرحي نو دراندازد از صدقه حكومتي براي دفع بلايا (بدون اشاره به نقش مديريت) سخن مي گويد. خوب تفاوت احمدي نژاد و روحاني كجاست؟ مگر يكي از مهمترين انتقادات دولت آقاي دكتر روحاني به دولت آقاي دكتر احمدي نژاد علمي و منطقي اداره نشدن كشور نبوده و نيست؟

4- چاره بسياري از مشكلات ما در حل مشكل فقدان تدبير و سوء مديريت در اداره كشور و تكيه بر توان داخل براي حل مشكلات است. راه حل جز اين نبوده و نيست.

**احسان تقدسي