حضور نیروهای اهل تسنن و داوطلبان ترکمن در ساختار نیروهای حشد الشعبی پاسخی قاطع به اتهامات عربستان، ترکیه و آمریکا در مورد «گرایش‌های طایفه‌ای» در این نیروی مردمی عراق است.

 به گزارش مشرق، نیروهای بسیج مردمی عراق معروف به الحشد الشعبی در سال 2014 و در پاسخ به فتوای مرجعیت عراق برای مبارزه با داعش تشکیل شدند، اما از همان آغاز طرف‌های منطقه‌ای و پیش از همه عربستان و ترکیه کنار غرب به‌رهبری آمریکا یک اتهام اساسی و البته واهی به این گروه مردمی وارده می‌کردند: حشد الشعبی یک گروه شبه‌نظامی شیعه هستند که اهل تسنن عراق را هدف قرار داده‌اند و در صدد هستند ترکیب جمعیتی مناطق عراق را تغییر دهند.

اما نگاهی به ساختار حشد الشعبی حتی در سطح فرماندهی پاسخی روشن به اتهاماتی است که به این گروه مردمی وارد شده است، زیرا بسیاری از فرماندهان حشد الشعبی در جریان عملیات مهمی مانند آزادسازی موصل از اهل تسنن بوده‌اند.

همچنین 25 تا 30هزار نفر از مبارزان حشد الشعبی از عشایر اهل تسنن هستند.

رعایت تنوع نژادی و مذهبی عراق در ساختار حشد الشعبی

اگر عراق را یک کشور با تنوع نژادی و مذهبی مختلف شامل کُردها، ترکمن‌ها، ایزدی‌ها، شیعیان و اهل تسنن در نظر بگیریم می‌بینیم که از تمام این گروهها نیروهایی به‌شکل داوطلبانه به صف حشد الشعبی پیوسته‌اند تا بنابر ندای مرجعیت به داعش اجازه اشغالگری و بی‌حرمتی به خاک و مال و جان و ناموس مردم عراق را ندهند.

همچنین مجموع نیروهای حشد الشعبی یکصد و 18 هزار نفر اعلام شده است که از این تعداد 25 تا 30 هزار نفر از عشایر اهل تسنن هستند و به‌گفته علی الحسینی سخنگوی رسمی نیروهای داوطلب ترکمن وابسته به حشد الشعبی، بیش از 30 هزار نیروی ترکمن به عضویت گردان‌های داوطلب حشد الشعبی پیوسته‌اند.

یک محاسبه ساده شامل جمع این نیروها نشان می‌دهد که باتوجه به آمار بالا نیمی از نیروهای حشد الشعبی را عشایر اهل تسنن و نیز داوطلبان ترکمن تشکیل می‌دهند.

همچنین باید سایر گروه‌های عراقی شامل ایزدی‌ها، مسیحیان و کُردها را که در الحشد الشعبی حضور دارند به آمار بالا اضافه کرد بنابراین یک سؤال اصلی مطرح است و آن اینکه:

چطور می‌توان حشد الشعبی را یک گروه شیعه نامید؟

سؤال دیگر اینکه چطور با ادعای اینکه الحشد الشعبی شبه‌نظامیان شیعه هستند، می‌توان آن را متهم کرد که به‌دنبال ضربه زدن به اهل تسنن و پایمال کردن حقوق آنان هستند و حتی از این فراتر چطور می‌توان این اتهام را به آنان وارد کرد که الحشد الشعبی در صدد تغییر ترکیب جمعیتی عراق است؟

پاسخ این سؤال‌ها در نگاهی دقیق و منطقی به ساختار حشد الشعبی نهفته است که زیرکی و هوشیاری زیادی نیز لازم ندارد. حشد الشعبی متشکل از 42 گروه مسلح هستند که حدود یکصد و 18 هزار رزمنده دارد.گروه‌های مسلح معروف آن عبارتند از سازمان بدر و گردان‌های حزب‌الله و عصائب اهل الحق.

همچنین گروه‌های کوچکتری مانند گردان‌های جهاد و البناء و تشکیل الحسین الثائر و نیروهای شهید صدر و گردان‌های التیار الرسالی و فرقه العباس و تیپ علی اکبر که وابسته به عتبات مقدس حضرت عباس و امام حسین (علیهما السلام) هستند، از دیگر گروههای الحشد الشعبی به شمار می‌آیند.

مشارکت گروه‌های اهل‌سنت در ساختار حشد الشعبی

اتهامات عربستان و ترکیه و نیز قطر علیه حشد الشعبی و شیعی دانستن آن در حالی است که از زمان تأسیس حشد الشعبی تا کنون هزاران نیروی اهل سنت در قالب گروههای مختلف به این نهاد مردمی ملحق شده‌اند.

از جمله گروه‌های اهل سنت که می‌توان آن را جزو الحشد الشعبی دانست، عبارتند از:
1 ــ سپاه «عامریة الصمود» به‌فرماندهی سرهنگ «خمیش العیساوی»
2 ــ سپاه «درع الفلوجه» به‌فرماندهی سرهنگ «ماجد المحمدی»
3 ــ نیروهای «نخوة النشامی» به‌فرماندهی «شیخ رافع الفهداوی»
4 ــ نیروهای «النوادر» به‌فرماندهی «شیخ عبدالرحیم الشمری»
5 ــ گروه «بیارق العراق» (حشد السبعاویین) به‌فرماندهی «شیخ مقداد فارس العبدالله السبعاوی»
6 ــ گروه «احرار الفرات» به‌فرماندهی «عبدالله الجغیفی»
7 ــ نیروهای «درع الجزیره» به‌فرماندهی سرهنگ «مزهر البیلاوی»
8 ــ عشایر شمال الرمادی به‌فرماندهی ژنرال «طارق العسل»
9 ــ عشایر «الجبور» در استان نینوی به‌فرماندهی «محمد الجبوری»
10 ــ گروه «الشهیده امیه الجباره» به‌فرماندهی «ونس الجبوری»
11 ــ گروه «التآخی» به‌فرماندهی «یاسین حسین المصلح الجبوری»
12 ــ گروه «الطنایا» به‌فرماندهی «شیخ حمود المیاح»
13 ــ گروه «البو طعمه» به‌فرماندهی «مهدی صالح الجبوری»
14 ــ سپاه «صلاح‌الدین» به‌فرماندهی «عشم السبهان الجبوری»
15 ــ گروه «احرار الکرمه» به‌فرماندهی سرهنگ «محمد مرضی الجمیلی» و گروه «صرخة الحق» به‌فرماندهی سرهنگ «جمعة الجمیلی» که هر دو زیرمجموعه سپاه سی‌ام الحشد الشعبی تحت فرماندهی «ابوعبدالله الفهداوی» هستند.
16 ــ «عشایر الرمادی» به‌فرماندهی سرهنگ «احمد عبدالله البیلاوی»
17 ــ سپاه «کرمه الفلوجه» به‌فرماندهی «شیخ جمعه فزع علی الجمیلی»
18 ــ «ابناء الغربیه» به‌فرماندهی «جمال شهب المحلاوی»
19 ــ گردان‌های «شیخ علی النمراوی» به‌فرماندهی «علی عبد فریح»
20 ــ «الحشد العشایری» به‌فرماندهی سرهنگ «صدام کرب السرمد»
21 ــ گروه «حشد جنوب موصل» به‌فرماندهی «شیخ نزهان الصخر اللهیبی»
22 ــ گروه «عقابان صحرای الرطبه» به‌فرماندهی «شیخ شاکر ابوریشه»
23 ــ نیروهای «حشد التحدی» به‌فرماندهی «شیخ وطبان الرماح»
24 ــ نیروهای «حشد عشیرة الجبور» به‌فرماندهی «شیخ خالد الصباح»
25 ــ نیروهای «حشد الدلیم المحامده» به‌فرماندهی «شیخ کهلان الحاصود».

بنا بر قانون مصوبه پارلمان، کادرسازی و کارهای تشکیلاتی حشد الشعبی تحت اختیار «فرماندهی کل نیروهای مسلح» (نخست‌وزیر) قرار دارد.

جانفشانی‌های حشد الشعبی در مناطق سنی‌نشین

هزاران نفر از نیروهای حشد الشعبی از اهالی مناطق جنوب و مرکز عراق و از شهرهای کربلا، نجف و بصره در نبرد با داعش در تکریت، الانبار و موصل به شهادت رسیدند.

این افراد حتی یک بار پیش از این نبردها عازم این شهرها نشده بودند حال آنکه کسانی که مدعی دفاع از اهل تسنن عراق هستند، حشد الشعبی را خطری برای ساکنان مناطق سنی‌نشین عنوان کرده و همواره هشدار داده‌اند که حشد الشعبی نباید در عملیات آزادسازی این مناطق حضور داشته باشند. نمونه این فضاسازی علیه حشد الشعبی را در جریان عملیات آزادسازی فلوجه و اکنون در موصل شاهدیم.

همزمان با عملیات آزادسازی فلوجه شبکه‌های الجزیره و العربیه اخبار متعددی را در مورد خطر حشد الشعبی برای اهالی فلوجه منتشر کردند.

این دو شبکه همچنین اخباری را با این عناوین پخش می‌کردند: اهالی فلوجه در معرض خطر حشد الشعبی، اهالی فلوجه خواستار عدم مشارکت حشد الشعبی هستند، جنایت حشد الشعبی در حق اهالی فلوجه و مناطق اطراف آن و... .

اما اگر همین نیروهایی که عربستان و ترکیه و قطر آنان را برای اهل تسنن عراق خطرناک می‌دانند، نبودند داعش اکنون جان بسیاری از اهالی مناطق سنی‌نشین را گرفته بود و همچنان که این گروه در موصل و دیگر شهرهای عراق شمار زیادی از برادران اهل تسنن را به شهادت رسانده است.

اکنون تصویب قانون حشد الشعبی و ملحق شدن آنان به بدنه ارتش عراق به‌گفته «حیدر العبادی» نخست‌وزیر این کشور  کمترین کاری بود که می‌شد در حق جانفشانی‌های حشد الشعبی انجام داد.

منبع: تسنیم