عرصه میدانی سوریه از شمال تا جنوب با تحولات مهمی همراه بوده است.

سرویس جهان مشرق - درحالی که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا موجب شده بود، بسیاری از گمانه زنی ها به این سمت سوق یابد که آمریکایی ها با خرید وقت سرنوشت «حلب» و نبرد سرنوشت ساز آن را به پس از روی کار آمدن دولت جدید در این کشور موکول کنند و چه بسا یکی از اهداف آتش بس هایی که حلب در ماه های اخیر شاهد آن بود، پیاده سازی همین تاکتیک بود.
 
اما برخلاف تمام تصورات روند تحولات میدانی هفته ها و روزهای اخیر در شهر حلب تاکید می کند که نه تاکتیک خرید وقت آمریکایی ها راه به جایی نبرده، بلکه به جای پرسش درباره زمان آغاز نبرد بزرگ حلب، در پی یافتن پاسخ این پرسش باشیم که آیا جنگ در حلب رو به پایان است؟
 
از تحولات میدانی روزهای اخیر اینگونه برداشت می شود که تروریست ها آخرین روزهای خود را در حلب سپری می کنند. عملیات ارتش سوریه و متحدین دمشق در حلب با قدرت و شدت در چندین محور در شرق حلب ادامه دارد و مساحت و تعداد مناطق آزاد شده ثابت می کند که گروه های تروریستی در تنگنا قرار دارد و کمک های نظامی و لجستیکی آنها به شدت کاهش یافته است.
 
پس از پاک سازی محلات شمالی در بخش شرقی شهر حلب، حالا عملیات ارتش سوریه بر بخش غربی شهر متمرکز شده که برای گروه های تروریستی از اهمیت بسیاری برخوردار است، چراکه این جبهه در گذشته نه چندان دور نقطه شروع و آغاز حملات تروریستی و عملیات نظامی گروه های مسلح برای اشغال کامل شهر حلب به شمار می آمد با پیشروی ‌های نیروهای سوری این محور قابلیت خود را به عنوان نقطه آغاز عملیات های گروه های مسلح به سمت حلب غربی را از دست داد، آنها پس از محاصره شماری از گروه های تروریستی در شرق شهر حلب تلاش کردند، در حمله ای گسترده دو هدف را محقق کنند، در هم شکستن ستون فقرات ارتش سوریه در غرب حلب و نجات گروه های تروریستی مستقر در بخش شرقی حلب که با شکست سنگین این گروه ها همراه بود.

 
نقشه شهر حلب رنگ سبز مناطق تحت تصرف گروه های تروریستی پیش از آغاز عملیات ارتش سوریه در شهر حلب
 
اگرچه جبهه غربی حلب ویژگی کانون عملیاتی برای گروه های تروریستی را از دست داده بود، اما همچنان به عنوان مهمترین خط دفاعی جهت محافظت از مناطق تحت تصرف گروه تروریستی تکفیری «جبهه النصره» در استان ادلب به ویژه شهر ادلب از اهمیت بسیاری برخوردار بود.
 
به همین دلیل این محور در هفته‌ های گذشته شاهد تحولات میدانی مهمی بود که آزادسازی مناطق ضاحیه الاسد، سوق الجبس، منیان و تثبیت مواضع ارتش سوریه در مجتمع راهبردی 1070 بخشی کوچکی از آن به شمار می آید.
 
گزارش مشروح تحولات میدانی سوریه با تمرکز بر تحولات جبهه حلب را با عملیات آزادسازی منطقه «هنانو» آغاز می کنیم که نقطه شروع عملیات های موفق ارتش سوریه و پیروزی های راهبردی آن در شهر حلب به شمار می آید.
 
آزادسازی منطقه هنانو پس از 4 سال اسارت
عملیات آزادسازی منطقه «هنانو» توسط ارتش سوریه و نیروهای متحدین روز ششم آذر آغاز شد و این نیروها توانستند، پس از نبردی تمام‌ عیار با تروریست‌ های تکفیری که عمدتا وابسته به «جیش الفتح» بودند، محله هنانو در شرق حلب را از لوث آنها پاک سازی کنند.
 
 
نقشه منطقه هنانو در بخش شرقی شهر حلب
 
محله مساکن هنانو، از بزرگترین محله ‌های شرقی حلب و بزرگترین دژ گروه تروریستی جبهه النصره در شرق حلب و اولین منطقه‌ ای بود که تروریست‌ های تکفیری چهار سال قبل در بخش شرقی حلب آن را به  اشغال خود درآورده بودند.
 
یکی از پادگان‌ های بزرگ ارتش سوریه و یک مرکز امنیتی در این محله قرار دارد که تروریست ‌ها پس از اشغال آن در سال 2012 در آنها مرتکب جنایت فجیعی از جمله قتل و سربریدن سربازان ارتش شدند.
 
آزادسازی مساکن هنانو راه را برای عملیات ارتش سوریه در عمق محله‌ های شرقی حلب هموار می کرد.
 
{$sepehr_media_1875483_400_300}
 
آزادسازی منطقه بدور
به موازات عملیات موفق ارتش سوریه در مساکن هنانو، این نیروها ضمن پیشروی در محور «المقبرة الاسلامیه» به ‌سمت «الارض الحمرا» عملیات آزادسازی منطقه «جبل بدرو» را کلید زده و موفق شدند، این منطقه و «پل الصاخور» را نیز به کنترل خود درآورند و به دروازه های محله «الحیدریه» برسند که بالطبع آزادسازی این منطقه در اولویت عملیاتی ارتش سوریه قرار می گرفت.
 
 
نقشه منطقه الارض الحمراء در شرق حلب

به این ترتیب با آزادسازی مساکن هنانو و جبل بدرو که مناطق بالا دستی در شرق حلب به شمار می ‌آیند، گروه‌ های تروریستی حدود 60 درصد از توان حضور خود در بخش‌ های شرقی حلب را از دست داده و بخش های وسیعی از مناطق پیرامون این دو منطقه در تیررس نیروهای ارتش سوریه قرار گرفت.

آزادسازی منطقه بستان الباشا

آزادسازی منطقه «بستان الباشا» هدف بعدی نیروهای ارتش سوریه و متحدین دمشق بود،‌ این درحالی است که گروه های مسلح مستقر در این منطقه به دلیل شکست ها و ناکامی های اخیرشان در مناطق مختلف حلب که به از دست دادن ده ها منطقه منتهی شد، با آغاز عملیات ارتش سوریه در بستان الباشا فرار را بر جنگیدن در میدان ترجیح داده و به صورت گسترده از این منطقه پا به فرار گذاشتند تا این منطقه نیز راحت تر از مناطق دیگر به کنترل نیروهای ارتش سوریه درآید.

آزادسازی نیمی از شرق حلب

در پایان روز هفتم آذر ماه جاری مجموع مساحت بخش ‌های آزاد شده در شرق حلب توسط ارتش سوریه بالغ بر حدود 20 کیلومتر مربع از مجموع 45 کیلومتر مربع بود که تقریباً نیمی از بخش شرقی شهر حلب به شمار می آمد.
 
 
نقشه قطع کامل ارتباط تکفیری ‌ها در شمال و شرق شهر «حلب»

به گفته منابع آگاه میدانی تمام بخش شمالی محله‌ های شرقی حلب از جمله محله‌ های الشیخ خضر، الشیخ فارس،‌ سلیمان الحلبی، الانذارات و عین‌التل در پایان روز هفتم آذر از لوث تروریست ‌های تکفیری آزاد و پاکسازی شده بودند.

تشکیل اتاق عملیاتی برای خارج کردن مردم شهر

یکی از مهمترین چالش ها و موانع مهمی که ارتش سوریه در عملیات های خود در مناطق شرقی حلب با آن مواجه بودند، غیر نظامیان و اهالی این مناطق بودند که عمدتا از سوی گروه های تروریستی به عنوان سپر انسانی و حربه ای جهت توقف عملیات ارتش سوریه و یا پیشروی آنها مورد سوء استفاده قرار می گرفتند، به همین دلیل کسانی که از این مناطق فرار می کردند تا خود را به مناطق تحت کنترل ارتش سوریه برسانند، هدف تک تیراندازان این گروه ها قرار می گرفتند.

از سوی دیگر، خارج کردن غیر نظامیان از مناطق آزاد شده به دست ارتش سوریه، به دلیل خطری که از سوی تروریست ها این مناطق را تهدید می کرد، امری لازم و ضروری می نمود.
 
 
 
 
 

 انتقال غیر نظامیان از مناطق شرقی حلب به مناطق امن توسط ارتش سوریه  

به همین منظور استانداری حلب اقدام به تشکیل اتاق عملیاتی برای ساماندهی تلاش‌ ها و اقدامات در راستای استقبال از تمام شهروندانی کرد که از محله‌ های شرقی حلب خارج می شدند. در این راستا، بیش از پنج هزار نفر از ساکنان محله‌ های شرقی حلب که توانسته بودند، با کمک ارتش و نیروهای مردمی از چنگال تروریست‌ ها نجات یابند، به مناطقی که برای اسکان آنها اختصاص یافته بود، منتقل شوند.

از سوی دیگر، مرکز روسی حمیمیم نیز اعلام کرد، بیش از 100 فرد مسلح با بر زمین گذاشتن سلاح و تسلیم خود به ارتش سوریه، از طریق گذرگاه‌ های انسانی از محله ‌های شرقی حلب خارج شدند.

آزادسازی 8 منطقه دیگر در حلب

در ادامه عملیات آزادسازی شهر حلب نیروهای ارتش سوریه در اولین ساعات روز هشتم آذر ماه، 8 منطقه را در بخش شرقی حلب از جمله محله «الحیدریه» را آزاد کنند. آزادسازی این منطقه توسط ارتش سوریه با همکاری متحدین و پس از نبردهای سنگین با تروریست‌ های وابسته به گروه جیش‌ الفتح آزاد کنند.

محله ‌های الصاخور، بعیدین و کارخانه‌ های الجندول از دیگر مناطق آزاد شده در شرق حلب بودند که آزادسازی آنها حلقه محاصره گروه های تروریستی تکفیری در شرق حلب را تنگ ‌تر می کرد.

به گفته منابع آگاه میدانی «تیپ القدس فلسطین»، متشکل از پناهجویان فلسطینی مقیم سوریه در کنار ارتش سوریه در عملیات آزادسازی کارخانه‌ های الجندول مشارکت داشته و نقش مهمی ایفا کردند.
 
 
 
 
 
 
انتقال غیر نظامیان از مناطق شرقی حلب به مناطق امن توسط ارتش سوریه  

از سوی دیگر، منابع محلی نیز از فرار دسته ‌جمعی عناصر مسلح تکفیری‌ از مناطق مختلف شرقی حلب هم زمان با آغاز عملیات های ارتش سوریه و نیروهای متحدین خبر دادند که زمینه ورود بدون درگیری این نیروها به برخی محله ‌ها را تسهیل کرد.

براساس اعلام منابع رسمی سوری طی عملیات آزادسازی این 8 شهرک بیش از 2 هزار و 500 غیر نظامی از جمله 800 کودک خارج و به مناطق امن منتقل شدند. به موجب این گزارش، در عملیات ارتش سوریه همچنین 42 تروریست سلاح های خود را تحویل دادند و منطقه القسیدیه حلب را ترک کردند.

قطع کامل ارتباط تکفیری‌ ها در شمال و شرق حلب

با آزادسازی 12 محله ‌هنانو، الهُلک، بعیدین، بستان الباشا، الصاخور، جبل بدرو، الإنذارات، السکن الشبابی، الأرض الحمراء، بعیدین، معامل الجندول و الحیدریه محله‌ های شرقی حلب که از 4 سال پیش به اشغال گروه های مسلح تروریستی درآمده بود، عملا به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شده و تمام راه‌ های امداد و کمک ‌رسانی به آنها قطع گردید.
 
 
نقشه قطع کامل ارتباط تکفیری ‌ها در شمال و شرق شهر «حلب»

این موفقیت ارتش سوریه و نیروهای متحدین که شوک بزرگی به گروه های تروریستی در حلب وارد کرده بود، موجب شد، بسیاری از تروریست‌ های مناطق سیف ‌الدوله و بستان القصر از ترس به هلاکت رسیدن از مناطق تحت تصرف خود فرار کنند و یا خود را تسلیم نیروهای ارتش سوریه نمایند.

فرار و تسلیم تروریست ‌ها، فرصت خروج غیر نظامیان از این مناطق از طریق چهار محوری که ارتش سوریه در محله ‌های شرقی پیش تر برای خروج غیر نظامیان تدارک دیده بودند‌‌، فراهم کرد و به این ترتیب صدها نفر از ساکنان این مناطق به نقاط امنی که برای آنها در نظر گرفته شده بود، منتقل شدند.

آب شرب حلب نیز از سیطره تروریست ها خارج شد

پس از قطع ارتباط  مناطق تحت تصرف گروه های تروریستی شرقی حلب،  عملیات نظامی ارتش سوریه در شهر حلب با آزادسازی دو منطقه «ایستگاه پمپاژ خط آبرسانی سلیمان الحلبی» و «مساکن البحوث العلمیه» ادامه یافت که در این میان آزادسازی ایستگاه پمپاژ خط آبرسانی سلیمان الحلبی از اهمیت بسیاری برای ارتش سوریه و اهالی حلب برخوردار بود، چون گروه تروریستی تکفیری جیش الفتح با سیطره بر این ایستگاه، از آن به عنوان اهرم فشاری علیه اهالی حلب استفاده می کرد، به طوری که هرگاه خود را از سوی ارتش و نیروهای مسلح سوری تحت فشار می دید، اقدام به قطع آب شرب مناطق محله‌ های شرقی می کرد.
 
 
 
 
 
 
آزادسازی ایستگاه پمپاژ خط آبرسانی سلیمان الحلبی  

السکن الشبابی و الشعار در آستانه آزادی

با آزادسازی این دو منطقه «ایستگاه پمپاژ خط آبرسانی سلیمان الحلبی» و «مساکن البحوث العلمیه» ارتش سوریه در حالی پیشروی به سمت منطقه السکن الشبابی، در سایه فروپاشی صفوف تروریست ‌ها را آغاز کرده که دیگر یگان های ارتش و نیروهای مسلح سوریه با هدف آماده کردن مقدمات ورود نیروهای زمینی به محله «الشعار» از محور الصاخور مواضع تروریست ‌ها را هدف حملات هوایی و توپخانه‌ ای خود قرار داده اند، با آزادسازی این محله، کمربند  امنیتی اطراف فرودگاه بین ‌المللی حلب تقویت خواهد شد.
 
 
موقعیت ایستگاه پمپاژ خط آبرسانی سلیمان الحلبی در شرق حلب

در حالی که خبر می رسد، ده‌ ها خانواده از ساکنان محله‌ های الشعار و الفردوس در شرق حلب در پی درگیری با گروه‌ های تروریستی که آنها را به عنوان سپر انسانی قرار داده‌ بودند، موفق شدند، از این محله‌ ها خارج شوند.

پیامدهای آزادسازی شهر حلب

با شکسته شدن کمر گروه های تروریستی تکفیری در بخش شرقی حلب هم اکنون گزینه آزادسازی شهر حلب بیش از هر زمان دیگری مطرح است که بالطبع بازتاب ها و پیامدهای بسیار و مهمی در سطوح مختلف خواهد داشت.

حلب، دومین شهر بزرگ و یک منطقه حاصل خیز و همچنین صنعتی‌ ترین شهر کشور سوریه است که به دلیل واقع‌ شدن در شمال این کشور و نزدیکی به مرزهای ترکیه، از اهمیت راهبردی ویژه‌ ای برخوردار است و در طول تاریخ معروف بوده، سیطره بر بلاد شام تنها با تسلط بر این شهر به عنوان دروازه ورود به این سرزمین امکان پذیر است، مقوله ای که گروه های تروریستی و حامیان آنها به خوبی از آن آگاه هستند، به همین دلیل هرچه در توان داشتند، برای حفظ حلب و عدم از دست دادن آن انجام دادند که تاکنون راه به جایی نبرده و موجب شده،‌ موضوع آزادسازی این شهر بیش از هر زمان دیگری قوت یافته و مطرح است.
 
{$sepehr_media_1875488_400_300} 

سناریو جنگ کثیف

مهمترین سناریو مطرح پس از آزادسازی شهر حلب تغییر تمرکز گروه ‌های مسلح تکفیری و همچنین حامیان منطقه ‌ای و بین ‌المللی آنها از راهبرد جنگ فرسایشی به راهبرد «جنگ کثیف» است که تقویت و حمایت مالی از گروه ‌ها و هسته ‌های تروریستی در مناطق تحت کنترل نظام سوریه و کشورهای محور مقاومت امنیت این نقاط را هدف گرفته و ضمن درگیر کردن محور مقاومت به مباحث امنیتی و بالا بردن هزینه ‌های امنیتی، انحراف از اهداف اصلی و تغییر اولویت‌ های آنان را زمینه‌ سازی کنند. افزایش عملیات‌ های انتحاری، ترور نخبگان سیاسی و نظامی و تخریب زیرساخت‌ ها در راستای این راهبرد صورت می ‌گیرد.

سناریو تقویت نظام سوریه و متحدین

دومین سناریویی که به قوت پس از آزادسازی حلب مطرح است، سناریو تثبیت موقعیت نظام سوریه و محور مقاومت در معادلات داخلی سوریه و منطقه است. در این سناریو تاکید شده، آزادی حلب موجب تقویت موضع نظام سوریه در محورهای شمالی این کشور خواهد شد و دسترسی این نیروها را به محورهای ریف حلب و همچنین استان ادلب، آسان و امکان ‌پذیر ساخته و زمینه ‌پیروزی‌ های میدانی در دیگر محورها را هموار خواهد کرد.

تثبیت موقعیت برتر نظام سوریه و محور مقاومت داخل سوریه حضور قدرتمند آن در صحنه منطقه و تغییر معادلات و موازنه های حاکم بر منطقه را به سود محور مقاومت به همراه خواهد داشت.
 
 
ساکنان محله‌ های الشعار و الفردوس که موفق به خروج از این مناطق شدند

تغییر ائتلاف ها و تشکیل ائتلاف های جدید

یکی دیگر از پیامدهای داخلی و منطقه ‌ای آزادی حلب، تغییر اتحادها و ائتلاف‌ های درونی معارضان و حامیان منطقه‌ ای و بین ‌المللی آنهاست. از ابتدای بحران سوریه گروه‌ های تروریستی بی شماری با عنوان ها و گرایش های مختلف جهت مبارزه با نظام سوریه تشکیل شده‌ اند که هریک دارای حامیان خارجی متفاوتی بوده اند و در این راستا اتحادها و ائتلاف‌ های مختلفی بین این گروه‌ ها ایجاد شده که از جمله آنها می ‌توان به ائتلاف جیش الفتح شامل فتح الشام (جبهه النصره)، أحرار الشام، صقور الشام، جند الأقصى، فیلق الشام، لواء الحق، جیش السنة، أجناد الشام و ارتش آزاد اشاره کرد.

این ائتلاف‌ ها و اتحادها همواره به دلیل اختلافات درونی با شکست مواجه شده ‌اند. به نظر می ‌رسد، در صورت شکست این نیروها در حلب، ما شاهد تشکیل ائتلاف ‌ها و اتحادهای جدیدی باشیم. برای مثال اختلاف گروه فتح الشام با گروه احرار الشام و ترکیه، احتمال اتحاد مقطعی این گروه با گروه داعش را افزایش داده است.

باید توجه داشت، یکی دیگر از پیامدهای منطقه ‌ای آزادسازی شهر حلب کم رنگ شدن نقش ‌آفرینی برخی طرف های منطقه ای از جمله ترکیه در تحولات سوریه است.

سناریو فشار بر دمشق و متحدان آن

یکی از پیامدهای بین ‌المللی آزادی حلب می تواند، افزایش تحرکات دیپلماتیک برای افزایش ‌فشار سیاسی و دیپلماتیک بر نظام سوریه و محور مقاومت و همچنین خرید وقت جهت بازسازی و تقویت گروه‌ های معارض است. همانگونه که گفته شد، ارائه طرح ‌های آتش ‌بس موقت و ایجاد مناطق خودگردان در شرق حلب که اخیراً «استفان دی میستورا»، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه در قالب طرح پیشنهادی خود آن را به دمشق ارائه داد، در این راستا است.

آنچه احتمال آزادسازی حلب را افزایش داده، اعتراض های مردمی در مناطق تحت تصرف گروه های تروریستی است. منابع محلی در این خصوص تاکید می کنند، ساکنان مناطق آزاد شده در شرق حلب چند روز پیش از آزادی مناطق اشان توسط ارتش سوریه در حالی که تصاویر «بشار اسد»، رئیس جمهوری این کشور را در دست داشتند، علیه گروه های تروریستی تظاهرات کرده بودند.

جدیدترین نقشه پراکندگی مناطق تحت کنترل ارتش سوریه

نقشه زیر جدیدترین نقشه از پراکندگی مناطق آزادشده و به کنترل درآمده ارتش سوریه در بخش شمالی شرق شهر حلب است .
 

راهنمای نقشه
(1)    هنانو
(2)    جبل بدرو
(3)    الصاخور
(4)    الحيدرية
(5)    بعيدين
(6)    عين التل
(7)    الهلّك
(8)    بستان الباشا
(9)    ایستگاه پمپاژ خط آبرسانی سلیمان الحلبی

 
غرب حلب؛ هدف جمعیة الزهراء
اما در محور غربی شهر درگیری بین نیروهای ارتش سوریه با گروه های تروریستی در محور جمعیه الزهراء جریان دارد و هم زمان با آن، جنگنده های ارتش مواضع تروریست‌ ها و موشک‌ اندازهای آنها را در مناطق الراشدین، کفر حمزه و عندان، در ریف شمال غربی حلب هدف قرار دادند.
 
 
عملیات ارتش سوریه در محور الباب، ریف شمالی حلب

آزادسازی 25 منطقه در ریف حلب طی 15 روز

اما به موازات عملیات های ارتش سوریه در شهر حلب، مناطق مختلف ریف و استان حلب نیز شاهد عملیات های نظامی دیگر یگان های ارتش سوریه بود که محور «الباب» به دلیل حضور نظامی ترکیه در ریف شمالی استان حلب مهمترین محور بود. منابع سوری از عملیات پیش دستانه ارتش سوریه در این محور برای جلوگیری از تحقق رؤیای ترکیه خبر داد که با حمایت از گروه‌ های تروریستی به ‌دنبال ایجاد منطقه حائل در این مناطق است.

عملیات ارتش سوریه در این محور با تاکتیکی متفاوت اجرا شد، به‌ طوری که به‌ جای عملیات مستقیم به ‌سمت شهر الباب، عملیات خود را از محور جنوبی آغاز کرد که در 10 کیلومتر آن قرار داشت. محور غربی دومین محور عملیاتی ارتش سوریه در جبهه الباب بود که از سمت مدرسه المشاه واقع در شمال حلب آغاز می شد.
 
 
نقشه 25 منطقه آزاد شده از اشغال داعش ظرف 15 روز عملیات ارتش سوریه در محور الباب

رهاورد 15 روز عملیات ارتش سوریه در این دو محور آزادسازی 25 مزرعه و شهرک بود که مهمترین آنها شهرک ‌های حلیصه، الشیخ کییف، جوبه و النیربیه در عمق مناطق تحت اشغال گروه تروریستی داعش در حومه شمالی و شمال شرقی شهر حلب بود که موجب تأمین امنیت کامل شهرک صنعتی در منطقه الشیخ نجار و دور کردن خطوط تماس از این شهرک بود.

نکته مهم در عملیات آزادسازی این 25 منطقه، حمایت و پشتیبانی گسترده عشایر عرب و کُرد این مناطق به ‌ویژه جوانان و مردان شهرک‌ های بابنس، تل شعیر و خلیصه است که یک منبع میدانی کُردی به این مسئله اشاره کرد.

حمله ترکیه‌ به شهرک شیعه نشین الزهراء

در ادامه تجاوز نظامی ترکیه به خاک سوریه، جنگنده های این کشور چهار بار با بمب ‌های خوشه‌ای شهرک شیعه‌ نشین «الزهراء»، در ریف شمالی حلب را بمباران کردند که به شهادت سه غیرنظامی و زخمی شدن 15 نفر دیگر منجر شد. مجروحان به دلیل نبود امکانات در بیمارستان صحرایی نبل به حلب منتقل شدند.
 
 
 
 
 
 
حمله جنگنده‌های ترکیه‌ به شهرک شیعه نشین الزهراء در حومه شمالی حلب با بمب های خوشه ای

حمله جنگنده های صهیونیستی به جولان

در جبهه جنوبی سوریه ارتش رژیم صهیونیستی صبح دوشنبه گذشته یک ساختمان تحت تصرف داعش را در منطقه جولان سوریه هدف قرار داد.

رادیو رژیم صهیونیستی به نقل از سخنگوی ارتش این رژیم ادعا کرد که این حمله در پاسخ به تیراندازی به سوی گروهی از نیروهای ارتش در جولان صورت گرفته و افزود: ساختمان مورد حمله قبلا متعلق به سازمان ملل که پس از سیطره داعش بر آن، به عنوان یکی از مقرهای این گروه در جولان مورد استفاده قرار می گرفت.

حمله به داعش در این منطقه درحالی صورت گرفت که مستندات بسیاری حمایت مالی، تسلیحاتی و نظامی رژیم صهیونیستی از گروه ‌های تروریستی در جنوب سوریه را تایید می کنند. بر اساس برخی آمارها بیش از هزار تروریست‌ که در نبرد با نیروهای ارتش سوریه در جبهه جنوب زخمی شده بودند، در بیمارستان‌ های اسرائیل مداوا شده ‌اند.
 
 
نقشه مناطق مورد حمله گروه های تروریستی در ریف قنیطره

عملیات گروه های تروریستی در ریف قنیطره

اما گروه تروریستی احرارالشام و چند گروه هم پیمان با آن با هدف کاهش فشار بر تروریست ‌های محاصره شده در حلب و غوطه دمشق عملیات تروریستی جدیدی را در ریف شمالی قنیطره تحت عنوان «حمراء ‌الجنوب» آغاز کردند.

در این حملات گروه های تروریستی تکفیری تلاش داشتند، تپه النقار الغربی و مزارع الامل در حومه شمالی قنیطره که پایگاه نظامی «السریه الرابعه» ارتش سوریه را در برمی گیرد، تصرف کنند.

آزادی بدون درگیری «خان ‌الشیح» و «التل»

در استان ریف دمشق گفت و گوهای آشتی ملی به نتیجه رسیده و پس از امضای توافقنامه آتش بس بین ارتش سوریه و عناصر مسلح شهرک «خان ‌الشیح» به وسیله چند دستگاه اتوبوس از خان الشیح به مناطق مورد توافق انتقال یافتند.

در همین چارچوب، کمیته ‌آشتی ملی شهر «التل» نیز از دستیابی به توافق آشتی با دولت سوریه خبر داده و از ساکنان این منطقه خواست به منازلشان برگردند.
 
خروج نظامیان از شهرک خان الشیح در ریف دمشق

ساکنان شهر 700 هزار نفری التل با برگزاری تظاهراتی از تروریست‌ ها خواستند، از شهرشان خارج شوند و به تمام اقدامات مسلحانه خود پایان داده و با شروط دولت موافقت کنند، مردم در این تظاهرات شعار می‌دادند: مردم خواستار صلح در کشورشان هستند، این در حالی است که شماری از افراد مسلحی که تمایل دارند، خود را تسلیم دولت کنند، مسئولیت امنیت این تظاهرات را به ‌عهده داشتند که اولین گام در نوع خود در مناطق تحت سیطره گروه‌ های تروریستی قلمداد می‌ شود.

به این ترتیب، دو شهرک التل و خان الشیح بدون درگیری و خون ریزی و شهرک «معربا» در یک عملیات نظامی موفق به کنترل ارتش و نیروهای مسلح سوریه درآمد.
 
 
موقعیت شهرک التل و معربا در ریف دمشق
 
اختلافات گروه های تروریستی
شکست‌ های اخیر تروریست ‌ها و معارضان مسلح در شهر حلب، به ویژه از دست دادن بسیاری از محلات شرقی این شهر، اختلافات داخلی بین این گروه ‌ها را افزایش داده و آنها را عملا به دو بخش تقسیم کرده است، به گونه ای که هم اکنون بسیاری از عناصر مسلح این گروه ها حاضر هستند، با دولت سوریه وارد گفتگو شوند تا با کمترین خسارت ممکن از میدان نبردهای جاری در حلب خارج شوند.

برخی از اعضای این گروه‌ ها بر اساس مکالماتی که در یک فایل صوتی از آنها افشا شده است، خواهان مذاکره با دولت سوریه و خروج از حلب حتی به قیمت تسلیم و سوار شدن بر اتوبوس‌ های سبز رنگی که دولت سوریه برای خارج کردن عناصر مسلح از مناطق تحت محاصره در نظر گرفته، هستند.
 
{$sepehr_media_1875484_400_300} 

در این فایل صوتی یکی از تروریست ها در محله «الصاخور»، سرکردگان خویش را متهم می‌ کند که در مقابل 200 دلار حاضر به عقب‌ نشینی از خطوط نبرد در حلب به سمت شمال حلب شده‌ اند. وضعیت این گروه ها به حدی وخیم است که اختلافات آنها به عرصه رسانه‌ ها، از جمله شبکه ‌های اجتماعی کشیده شده است، به گونه ای که طرفداران جبهه النصره دیگر گروه ‌ها را به مزدوری برای خارجی ها و خیانت متهم می‌ کنند. در مقابل هواداران گروه تروریستی «احرار الشام» معتقدند، درگیری های مسلحانه و اختلافات جبهه النصره با دیگر گروه‌ های مسلح در حلب، موجب شده، آنها هم اکنون میدان را خالی کنند.

در این آشوب و بلوا هواداران گروه مسلح «الجیش الحر» دیگر گروه‌ های مسلح از جمله جبهه النصره و احرار الشام را متهم به سرقت «انقلاب» و مصادره آن کرده است.