موقوفه خدایارخان تا سال‌ها پیش، در دست موقوفه‌خواران بوده و هیچ استفاده صحیحی از آن صورت نمی‌گرفته تا اینکه آستین همت بالا زده شد.

به گزارش سرویس جامعه مشرق؛ حتی فکر کردن درباره اش هم دل بزرگی می خواهد. اینکه دو هزار هکتار زمین داشته باشی و تمامش را بی کم و کاستی به نام خدا بزنی. البته خریدار هم آنقدر بزرگ است که تنها با دل های بزرگ پای معامله می نشیند و قرار است در انتها پاداش خوبی برای فروشنده در نظر بگیرد. دو هزار هکتار موقوفه در محدوده شهریار تهران، زمین هایی که حتی با کاربری زراعی هم چند صد میلیارد تومان یا شاید بیشتر ارزش دارد.
 
از اینجا تا تهران کمی بیشتر از یک ساعت راه است. روستاهایی اطراف ملارد با داشته ها و نداشته های بسیار. با پرس و جوی فراوان به امیر آباد می رسیم، جایی که با روستاهای اطرافش نزدیک به چهار هزار نفر جمعیت دارد.
 
آرامش عجیبی بر روستا حکمفرماست. در این هوای سرد که تهرانی ها آرزوی یک نفس عمیق برای استنشاق هوای پاک را دارند، اینجا چیزی که زیاد است هوای تمیز است و بوی بکر طبیعت.
 
امیر آبادی ها اما با اینکه هوای پاک و آرامش دارند اما روستایی بودنشان مشکلاتی هم برایشان داشته است؛ نداشتن امکانات بهداشتی، آموزشی و تفریحی مناسب، وقتی درکنار نبود شغل و منبع درآمد قرار گیرد دیگر انگیزه ای برایشان باقی نمی گذارد تا بخواهند آبادی پدری شان را گزینه اول و آخرشان برای زندگی بدانند.
 
حوالی ظهر به امیر آباد می رسیم. جایی که قرار است با همت مسئولان و متولیان وقف، بیمارستانی بزرگ و مجهز در آن بنا شود. خوشحالی را در چشمان روستاییان می توان دید، وقتی آدرس بیمارستانشان را می دهند. اینکه دیگر قرار نیست برای دکتر رفتن و درمان راهی شهریار، کرج یا تهران شوند.
 
 
 
یک روحانی همه فن حریف
 
چند دقیقه بعد، خودمان را در حیاط بیمارستان پیدا می کنیم. همراه با روحانی جوانی که عبا و عمامه را موقتا برداشته و پا به پای کارگرها و مهندس ها کار می کند. یکی از کارگرها می گوید، حاج آقا همه کاره است، رئیس اداره اوقاف است و او دارد بیمارستان را می سازد!

به سراغ حجت الاسلام مهدی توسلی رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ملارد می رویم، او رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهر ملارد است و مسئولیت رسیدگی به موقوفه خدایارخان (باجناق رضاخان) را هم برعهده دارد. موقوفه ای که به عنوان یکی از بزرگترین موقوفات کشور مطرح است و واقف نزدیک به هشتاد سال قبل زمین هایی را وقف کرده است.
 
این روزها، روزهای سختی است برای توسلی و کارمندانش، چراکه تمامی اهالی روستاهای اطراف و شهرهای ملارد و صفا دشت، چشمشان به دست های آنهاست تا ببیند درمانگاه تخصصی موقوفه خدایارخان چه زمانی افتتاح می شود.
 
ساختمان درمانگاه تقریبا کامل شده و آنطور که توسلی می گوید بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، درمانگاه در ایام دهه فجر افتتاح خواهد شد.
 
 
 
فلسفه ساختن درمانگاه و بیمارستان تخصصی آنهم در روستایی اطراف تهران کمی برایم جالب است تا اینکه توسلی اشاره ای به زمین های اطراف می کند و می گوید: بخش عمده ای از زمین های روستاهای اطراف ملارد موقوفه خدایاراست که متاسفانه در سال های گذشته توسط موقوفه خواران تصرف شده بود اما الان چند سالی می شود که سازمان اوقاف برای بازگرداندن زمین ها و رفع تصرف اقدام کرده و در بسیاری از موارد هم موفق شده مشکلات را حل کند اما در بعضی موارد با متصرفان به مشکل خورده ایم و باید از طریق مراجع قضایی مشکل را حل کنیم.

از سرمای هوا به داخل ساختمان درمانگاه پناه می بریم؛ سالنی که به گفته حجت الاسلام توسلی کلینیک چشم است و قرار است به پیشرفته ترین تجهیزات مجهز شود.
 
ساخت بیمارستان در وسط روستا، چرا؟
 
هنوز برایم عجیب است که با چه توجیهی می توان یک بیمارستان تخصصی را نه در مرکز شهر بلکه در یک روستا در حاشیه پایتخت بنا کرد. توسلی در پاسخ به سوالم می گوید: این کار بر اساس نیت واقف انجام می شود. واقف در زمان حیات خود حتی بیمارستانی هم بنا کرده بود که به دلیل گذر زمان و عدم رسیدگی مخروبه شده بود. ما بیمارستان را تخریب کردیم و تصمیم گرفتیم با استفاده از درآمدهای موقوفه بیمارستان جدیدی را در سه فاز بنا کنیم. این ساختمان را هم که می بینید فاز اول بیمارستان یعنی درمانگاه تخصصی آن است که بخش های مختلفی مانند قلب، چشم، فیزیوتراپی و ...دارد.
 
"حالا اگر این بیمارستان ساخته شود می توان از درآمد های پایداری که املاک موقوفه دارد، هزینه های درمان را به صفر رساند و خدمات درمانی رایگان و باکیفیتی را به مردم منطقه و حتی سایر بیماران ارائه داد."
 
البته این گزینه هم به ذهنم می رسد که وقتی مردم این مناطق حاضرند کیلومترها دورتر، سراغ بیمارستانی در کرج یا تهران بروند، چرا دوست نداشته باشند با مسافتی کمتر به این منطقه بیایند و از بیمارستانی که نوساز و مجهز است، استفاده نکنند؟!
 
توسلی زمین های اطراف را نشان می دهد و می گوید: تصور کنید این زمین ها در جهت تولید مورد بهره برداری قرار گیرد، اگر این کار انجام شود تعداد زیادی از جوانان و بیکاران این منطقه صاحب شغل می شوند و از سوی دیگر می توان هزینه های لازم برای ساخت و تجهیز بیمارستان و نگهداری آن را پرداخت کرد.
 
تا همین امروزکه کار ساخت بنای درمانگاه پایان یافته، نزدیک به یک و نیم میلیارد تومان از محل درآمدهای موقوفه هزینه شده است. موقوفه خدایارخان در تمام این سالها در دست موقوفه خواران بوده و هیچ استفاده صحیحی از آن صورت نمی گرفته است تا اینکه سرانجام با ساماندهی های صورت گرفته توسط سازمان اوقاف، آستین همت بالا زده شده تا گزینه ای از دهها دلیل محرومیت این منطقه خط بخورد.
 
 گام بعدی: اشتغال جوانان
 
حجت الاسلام توسلی که در خلال این گفتگو، به نقاط مختلف این بیمارستان سر می زند، در ادامه توضیح می دهد که در مرحله بعدی که تجهیز درمانگاه است هم بین 4تا 4ونیم میلیارد تومان اعتبار لازم است که به لطف خدا این مبلغ هم از محل درآمد های موقوفه هزینه خواهد شد.
 
 
 
اما این تنها بخشی از کار است و آنگونه که رئیس اداره اوقاف ملارد می گوید: سازمان اوقاف در حال رایزنی با استانداری است تا با تغییر کاربری بخشی از زمین ها به صنعتی و تجاری، زمینه اشتغال بیشتری را در جهت نیل به اقتصاد مقاومتی فراهم آورد.
 
او در این باره می گوید: برای تمامی این کاربری ها هم فکر شده و درآینده ای نزدیک اشتغال گسترده ای در جهت اجرای اقتصاد مقاومتی دراین منطقه ایجاد خواهد شد. به عنوان نمونه در حال حاضر امکان ایجاد شهرک های گلخانه ای وجود دارد و اوقاف از سرمایه گذاری بخش خصوصی در این منطقه حمایت می کند.

بیرون از ساختمان درمانگاه، سوز است و سرما، سکوت است و آرامش و امیدی که از هر طرف به سویت سرازیر می شود و این اطمینان قلبی که پول و املاک وقفی، خرج رفع محرومیت می شود و عمل به نیت واقفان، دقیقا همان چیزی که جامعه اسلامی نیاز دارد.