کد خبر 669272
تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۴

رئیس‌جمهور گفت: بنابر این تصمیم جدید مقرر شده است تا فوریه ۲۰۱۷، مسأله ویزا و لغو روادید برای تجار و بازرگانان و فعالان اقتصادی بین دو کشور ایران و قزاقستان حل شود.

به گزارش مشرق،‌ حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهوری اسلامی ایران که امروز پنجشنبه و پس از امضای پنج سند همکاری میان مقامهای ارشد دو کشور در جمع خبرنگاران سخن می‌گفت، با تشکر از استقبال گرم و صمیمانه از سفر هیئت ایرانی به این کشور گفت: پس از سفر آقای نورسلطان نظربایف به تهران در آوریل گذشته و امضای اسناد همکاری متعدد، شاهد حرکت رو به توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی و علمی بین دو کشور بودیم.

وی قزاقستان را کشور بسیار مهم اسلامی در منطقه آسیای مرکزی و همسایه ای خوب در دریای خزر برای ایران اسلامی دانست و تاکید کرد که این روابط خوب دو کشور باید با تسهیلات در بخش‌های تجاری، همکاری‌های بانکی و تسهیل صدور روادید، بیش از پیش تقویت شود.

رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه امروز شرایط برای توسعه بیش از پیش روابط بین دو کشور مهیاست، افزود: اولین مسأله مهم در این زمینه جایگاه ترانزیتی دو کشور است.تقویت خطوط ریلی و جاده‌ای و برقراری پروازهای مستقیم میان دو کشور در همین راستا است.

روحانی ادامه داد: همانطور که آقای نظربایف اشاره کردند در آینده بین آستانه و تهران نیز پرواز مستقیم برقرار خواهد شد و همچنین روابط کشتیرانی در دریای خزر بین بنادر قزاقستان و ایران در جریان است که این روابط می‌تواند به توسعه اقتصادی دو کشور منجر شده و همچنین برای کل منطقه بسیار مفید باشد. امروز مسیر حمل و نقلی بین چین تا خلیج فارس و دریای عمان بسیار کوتاه شده است.

وی اظهار داشت: برای اینکه این روابط ترانزیتی را توسعه دهیم، باید مسایل گمرکی را تسهیل کنیم. باید پنجره واحد در گمرک ایجاد کنیم و همچنین تسهیلات مورد نظر قزاقستان در اینچه برون و بندرعباس در اختیار این کشور قرار خواهیم داد تا دو کشور بتوانند حداکثر استفاده را از دالان ترانزیتی منطقه داشته باشند.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: در زمینه نفت و گاز، ایران و قزاقستان دو کشور تولیدکننده و صادرکننده نفت و گاز هستند و می‌توانیم در این زمینه به یکدیگر کمک کنیم. می‌توانیم سوآپ نفت در بنادر دریای خزر داشته باشیم. نفت قزاقستان را بگیریم و در خلیج فارس نفت به مشتریان نفت قزاقستان ،تحویل دهیم.

روحانی خاطرنشان کرد: در زمینه پتروشیمی با توجه به پیشرفت‌های ایران و برنامه‌ریزی‌هایی که قزاقستان در این حوزه دارد، می‌توانیم فعالیت‌های مشترکی داشته باشیم. در زمینه خدمات فنی و مهندسی شرکت‌های ایرانی در قزاقستان فعال هستند و تصمیمی که امروز دو کشور برای مسایل بانکی اتخاذ کردند می‌تواند به توسعه خدمات و همکاری های فنی و مهندسی و رونق مسیر تجاری بین دو کشور بسیار کمک کند.

وی گفت: همچنین تصمیمی که امروز برای تسهیل صدور ویزا اخذ کردیم، بسیار کارگشا خواهد بود. بنابر این تصمیم جدید مقرر شده است تا فوریه 2017، مسأله ویزا و لغو روادید برای تجار و بازرگانان و فعالان اقتصادی حل شود. همچنین بتوانیم این خدمات را به توریست‌های گروهی دو کشور نیز ارایه کنیم که این باعث پیشرفت در زمینه تجارت، سرمایه‌گذاری و اقتصادی بین دو کشور خواهد شد.

روحانی با اشاره به اینکه در زمینه کشاورزی روابط خوبی با یکدیگر داریم، اضافه کرد: ایران در قزاقستان کشت فراسرزمینی دارد و امیدواریم این مسأله توسعه پیدا کند تا کشاورزان ما بتوانند در قزاقستان به فعالیت کشاورزی ادامه دهند و محصولات آن برای دو کشور و منطقه باشد.

رئیس‌جمهور اظهار داشت: ایران و قزاقستان باید در زمینه علمی، فناوری و دانشگاهی روابط خود را توسعه دهند. در این زمینه دو کشور آمادگی این را دارند که روابط علمی و فرهنگی را با توجه به تمدن و تاریخ مشترک و روابط بسیار کهن دو کشور گسترش دهند.

روحانی تصریح کرد: در مسایل فعالیت‌های منطقه‌ای، ایران تمایل خود را برای عضویت در سازمان همکاری شانگهای و همچنین مجموعه اتحادیه اورآسیا اعلام کرده است که در هر دو زمینه آقای رییس‌ جمهور قول مساعدت دادند.

وی خاطرنشان کرد: همچنین در زمینه مسایل دریای خزر ما فعالیت‌های مشترکی داریم و باید مسایل حقوقی دریای خزر و زیربستر را با کمک همدیگر و سایر کشورهای ساحلی دریای خزر به حل و فصل نهایی برسانیم.

رئیس‌جمهور گفت: در مذاکرات‌مان درباره مسایل منطقه، معضلاتی که در منطقه وجود دارد و همکاری‌هایی که باید انجام دهیم، بویژه در زمینه مبارزه با تروریسم که می‌تواند خطری برای منطقه و برای همه کشورها باشد، توافق کردیم همکاری‌هایمان را ادامه و گسترش دهیم.

روحانی اضافه کرد: شرایطی که امروز مردم عراق و سوریه شاهد آن هستند، موجب نگرانی همه ماست. همه جهان اسلام باید برای رفع این مشکلات و بازگشت ثبات و امنیت به کل منطقه کمک کنند.

وی اظهار داشت: فعالیت های مشترک و روابط اقتصادی نزدیک ایران و قزاقستان به عنوان دو کشور مهم اسلامی و منطقه آسیا، می تواند به نفع دو کشور و به نفع کل منطقه باشد و امیدواریم در همه زمینه‌ها بتوانیم مسیر توسعه همکاری ها را ادامه دهیم.

رییس جمهوری قزاقستان نیز در این نشست، با اشاره به اینکه در مذاکراتش با رییس جمهوری کشورمان موضوعات گسترده ای مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت ، اظهار داشت: سفر امروز دکتر روحانی به قزاقستان باعث خواهد شد در همکاری ها و تعاملات دوستانه ایران و قزاقستان که در بستر روابط تاریخی و اشتراکات فرهنگی همواره رو به رشد بوده است، تحرک جدی و مفیدی ایجاد شود.

نورسلطان نظربایف ، سفرهای پرشمار بین مقامات عالی دو کشور را گواه سطح بالای روابط ایران و قزاقستان دانست و گفت: ایران اولین کشور اسلامی بود که استقلال قزاقستان را به رسمیت شناخت و امروز در آستانه بیست و پنجمین سالگرد روابط دو کشور، شاهد تعاملات و همکاری های گسترده در زمینه های مختلف بین دو طرف هستیم.

رییس جمهوری قزاقستان، ایران را دوست و همسایه ای مطمئن توصیف کرد که همواره روابط رو به گسترشی با قزاقستان داشته است و افزود: ما هیچگاه، حتی زمانی که ایران تحریم بود، روابط مان با این کشور را کاهش ندادیم. در جریان مذاکرات هسته ای هم دو بار میزبان مذاکرات بودیم و تا آنجا که از عهده ما بر می آمد به حل مساله و برای کمک به کشور دوست و همسایه اقدام کردیم.

نظربایف در ادامه با اشاره به مذاکرات خود با رییس جمهوری کشورمان درباره توسعه روابط، اظهار داشت: همکاری های تهران – آستانه به ویژه از زمانی که آقای روحانی ریاست جمهوری ایران را بر عهده گرفته اند، به خوبی توسعه یافته است و ما امروز نیز توجه خاصی را در گفتگوهایمان به روابط اقتصادی و سرمایه گذاری داشتیم.

وی تصریح کرد: گسترش روابط ترانزیتی و احداث خط آهن بین دو کشور، نه فقط روابط ایران و قزاقستان را توسعه می دهد، بلکه به یک عامل خیلی مهم برای نزدیکی منطقه ای تبدیل شده است.

رییس جمهوری قزاقستان با اشاره به فعالیت شرکتهای ایرانی در قزاقستان در زمینه کشاورزی گفت: شرکتهای ایرانی در حال حاضر پروژه هایی در زمینه کشاورزی و به ارزش 480 میلیون دلار در قزاقستان در حال اجرا دارند. قزاقستان نیز علاقمند به صادرات محصولات کشاورزی از جمله غلات و سایر محصولات به ایران است.

نظربایف با اشاره به همکاری های دو کشور در زمینه متالوژی و معادن و ذوب آهن اضافه کرد: ایران و قزاقستان پروژه های صنعتی متعددی را به صورت مشترک در دست اجرا دارند. همچنین قزاقستان از علاقه ایران برای فعالیتهای زمین شناسی در این کشور حمایت می کند.

وی با اشاره به برقراری پروازهای تهران – آلماتی پس از توافق حاصل شده در سفر او به تهران در آوریل گذشته اظهار داشت: در آینده نزدیک پرواز مستقیم تهران – آستانه نیز برقرار خواهد شد.

رییس جمهوری قزاقستان موافقتنامه هایی در زمینه توسعه گردشگری و توسعه روابط بانکی را از دیگر دستاوردهای سفر دکتر روحانی به کشورش عنوان کرد.

نظربایف با اشاره به اینکه در مذاکراتش با رییس جمهوری کشورمان موضوعات بین المللی و منطقه ای را نیز بررسی کرده اند، تصریح کرد: در گفتگوهایم با آقای دکتر روحانی هماهنگی های مشترک برای مبارزه با تروریسم و افراط گری را نیز مورد بررسی قرار دادیم.

وی با اشاره به اینکه دو کشور در چارچوب سازمانهای بین المللی، از جمله سازمان ملل و سازمانهای آسیایی همکاری های خوب و صمیمانه ای دارند، گفت: ایران علاقمندی خود را برای عضویت در سازمان شانگهای اعلام کرده و قزاقستان از این درخواست ایران حمایت می کند.