اینکه وزارت‌خارجه وقت خود و کارمندانش را صرف آموزش تشریفات دیپلماسی می‌کند این سئوال را به‌وجود می‌آورد که در امور دیپلماتیک بومی نظیر روش‌های ایرانی اسلامی برای مواجهه با طرف خارجی چه کارگاه‌ آموزشی برگزاری می‌شود؟

سرویس سیاست مشرق - برگزاری کلاس‌های آموزشی و تشریفات دیپلماتیک، قاعدتا یکی از الزامات وزارت خارجه برای کارمندان و دیپلمات‌های جوان است، به عنوان مثال به تازگی در این وزارتخانه کارگاه بایسته‌های دیپلماتیک با عنوان « ضرورت‌های مرتبط با امور تشریفاتی ( مباحث تخصصی مربوط به عطر و ادکلن)» برگزار می‌شود. اگرچه با اغماض می‌توان آشنایی با این روش‌ها را مفید فایده دانست اما بایستی با نگاهی متوازن و اولویت‌دار نیز چنین مباحثی را سنجید و این موارد را به عنوان آشنایی و اطلاعات عمومی دیپلمات و نه الگویی برای دیپلماسی ایرانی مورد توجه قرار داد.

اینکه وزارت‌خارجه وقت خود و کارمندانش را صرف موازین دیپلماسی می‌کند و دیپلمات‌ها را با آیین و رسوم استفاده از عطر و ادکلن آشنا می‌کند و در این حوزه دقیق می‌شود، این سؤال را به‌وجود می‌آورد که در امور دیپلماتیک بومی نظیر روش‌های ایرانی اسلامی برای مواجهه با طرف خارجی، این موارد آموزش داده می‌شود؟ منش و روش دیپلماسی اسلامی در برابر برخورد با طرفی که دبه می‌کند و حیله‌گر است، چیست؟ آیا دیپلمات‌های ایرانی تجربیات خود در این زمینه را به دیگران منتقل می‌کنند؟ آیا به مسؤولان وزارت خارجه آموزشی درباره عدم اعتماد به دشمن هم داده می‌شود؟ اگر کلاس یا کارگاهی درباره نحوه مقابله با دشمن برگزار می‌شود، خوب است برای افکار عمومی تبیین شود.

 

از سوی دیگر در حوزه منطقه‌ای، جمهوری اسلامی ایران دارای متد رفتاری خاصی است که توانسته بسیاری از کشورها را در مقابله با دشمنان نجات دهد. در دستگاه نظری علوم سیاسی مدرن غربی کمتر تحلیل‌گر غربی می‌توانست بقای «بشار اسد» ‌در سوریه را باور کند، همانطور که کمتر کسی از میان آنان توانست برنده شدن «‌دانلد ترامپ» ‌را پیش بینی کند. جا دارد به این سئوال نیز پاسخ داده شود که آیا در کنار آموزش اینگونه موضوعات، وزارت خارجه نحوه واکنش و رفتار انقلابی را هم به کارمندان خود آموزش می‌دهد؟ به عنوان مثال "ترزا می" نخست وزیر روباه به تمام ایرانیان اهانت کرد و ایران و ایرانیان را محور نا امنی منطقه معرفی کرد اما هیچ صدای انقلابی از درون وزارت خارجه شنیده نشد، چرا؟ آیا آموزشی به وزیر و مسوولین وزارت خارجه داد نشده است؟

تغییرات ژئوپلوتیک خاورمیانه و وقایع یمن، سوریه، عراق، ترکیه، بحرین و ... چه جایگاهی در کارگاه‌های آموزشی این وزارتخانه دارد و با کدام دانش سیاست خارجی بایستی تحولات در این مناطق را مورد بررسی و مداقه قرار داد؟

چند سال است که مردم مظلوم یمن زیر موشک‌ها و بمب‌های خوشه ای عربستان و ائتلاف عربی قرار گرفته‌اند، در این مدت وزارت خارجه به چه میزان در سطح بین‌المللی همایش برگزار کرده است؟ وزارت خارجه برای دفاع از مردم مظلوم یمن چند کارشناس حقوق بشری تربیت کرده و در این مدت از این افراد یا کارشناس‌های با سابقه خود چه استفاده‌ای کرده است؟

جا دارد وزارت خارجه به این سؤال پاسخ دهد که در سامانه آموزشی این نهاد، چند درصد آموزش دیپلماسی غربی و چند درصد آموزش دیپلماسی اسلامی - ایرانی گنجانده شده است و یکبار برای افکار عمومی بگوید بری تربیت دیپلمات انقلابی دقیقا چه آموزش‌هایی داده می‌شود؟