کد خبر 6771
تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۸۹ - ۱۶:۳۰

انفجارهاي پي در پي در واحدهاي توليدي نفت، گاز و پتروشيمي باعث ايجاد سوالاتي براي افکار عمومي شده است. عضو کميسيون انرژي با بيان اين که اين اتفاقات سهوي به نظر مي‌رسد، به نقش گروهک‌ها در بعضي از اين انفجارها اشاره کرد. وي تاثير تغيير کاربري مجتمع‌هاي پتروش

به گزارش مشرق به نقل از فرارو؛ طي ماه‌هاي گذشته سوانح و اتفاقات فرواني در مجموعه‌هاي توليدي زيرمجموعه وزارت نفت رخ داده است. انفجار واحد HD پتروشيمي بندر امام (ره) آخرين خبر در اين رابطه بود که روز سه شنبه، 23 شهريورماه توسط خبرگزاري فارس منتشر شد. در زمان انتشار خبر گفته شد که از جزئيات و ابعاد اين حادثه اطلاعي در دست نيست.
آن‌گونه که در اخبار تکميلي اعلام شد اين انفجار در ساعات پاياني دوشنبه‌شب در واحد پلي اتيلن اين پتروشيمي رخ داد که با حضور نيروهاي امدادي و آتش نشاني مهار آتش در مدت يک ساعت به پايان رسيد. بنا به اين گزارش‌ها واحد پلي اتيلن سنگين پتروشيمي بندر امام در زمان ايجاد حادثه آتش سوزي از مدار توليد خارج بوده و از اين رو، پيش‌بيني شد خسارت‌هاي مالي در اين حادثه قابل توجه نباشد.
چند روز پيش از اين انفجار، خط لوله گاز تامين خوراک پالايشگاه سرخس منفجر شد که بنا به اعلام مدير عامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در اين حادثه تعدادي از پيمانکاران حاضر در محل حادثه زخمي و يا کشته شدند. در اين حادثه، انفجار گاز در خط لوله 30 اينچي تامين خوراک پالايشگاه هاشمي نژاد، باعث ايجاد آتشي به شعاع 300 متر شد.
در ميانه مرداد ماه نيز مجتمع پتروشيمي پرديس 1 عسلويه دچار حريق و انفجار شد. پيگيري هاي خبرنگار مهر، حاکي از آن بود که نشت گاز در حين عمليات جوشکاري خط لوله انتقال اتان منجر به اين حادثه مرگبار در مجتمع پتروشيمي پرديس، واقع در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس (عسلويه) شد. اين حادثه سبب شد تا 5 تن از کارکنان شاغل اين مجتمع در دم جان ببازند.
در ابتداي ماه مرداد نيز انفجار بويلر مرکزي واحد قديم مجتمع پتروشيمي خارک، اين مجموعه توليدي را نيز به آتش کشيد. اتفاقي که در اثر آن 4 تن کشته شدند. بنا به گزارش مراجع خبري از ابتداي سال جاري تا کنون نيز چندين حادثه در بخش‌هاي مختلف صنعت نفت به وقوع پيوسته است که به دنبال ايجاد اين حوادث تاکنون بيش از 50 نفر کشته و يا زخمي شده‌اند.
اين حوادث در حالي در مجتمع‌هاي توليدي وزارت اتفاق مي‌افتد که روز گذشته وزير نفت خبر از طرح توليد ضربتي بنزين در 6 مجتمع پتروشيمي کشور از 1 ماه پيش آغاز شده است و به همين خاطر ايران موفق به خودکفايي در بنزين و پيوستن به باشگاه‌ کشورهاي صادرکننده بنزين شده است.
به همين منظور به گفتگو با سيدعماد حسيني، سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي پرداختيم تا دليل حوادث متعدد در پالايشگاه‌ها و مجتمع‌هاي پتروشيمي کشور و ارتباط احتمالي اين انفجارها با تغيير کاربري مجتمع‌هاي پتروشيمي کشور را جويا شويم.
سخنگوي کميسيون انرژي در پاسخ به اين سوال که آيا انفجارهاي صورت گرفته در واحدهاي توليدي زيرمجموعه وزارت نفت، علت و دليل مشترکي داشته اند، گفت: «براي خود ما هم اين موضوع جاي سوال دارد که چرا در ماه‌هاي اخير، هرچند روز يک بار يا به صورت هفتگي يا ماهانه با انفجار در خط لوله نفت يا پتروشيمي و از اين قبيل مواجه هستيم. وزارت نفت درباره اين امر بررسي کرده و ظاهراً اين موضوعات سهوي به نظر مي‌رسد».
وي در ادامه افزود: «با توجه به سازمان‌يافتگي که در اين انفجارها احساس مي‌شود، نمي‌توان بدون توجه از کنار اين مسئله گذشت و فکر مي‌کنم بايد تمهيداتي براي آن انديشيده شود. مخصوصاً براي خط لوله‌هاي صادرات گاز، که ظاهراً به خاطر تعرضات گروهک‌ها و افراد خاصي منفجر شده اند».
وي سپس اظهار داشت: «به هر حال بايد اين بررسي صورت گيرد که چرا اين اتفاقات در گذشته به اين گستردگي رخ نمي‌داد. اگر درباره اين مسئله در کميسيون انرژي مجلس به جمع‌بندي خاصي برسيم آن را اعلام خواهيم نمود».
سيدعماد حسيني در پاسخ به اين سوال که آيا اين انفجارها علت‌هايي فني مانند تغيير کاربري پتروشيمي‌ها براي توليد بنزين داشته است يا نه، گفت: «ظاهراً به اين امر نرسيده که اين اتفاق‌‌ها افتاده است. اما من فکر مي‌کنم اين مسئله بي‌تاثير نيست، که البته اين موضوعات بايد بررسي شود». وي سپس تاکيد کرد: «در کل ما نيازمند تعريف سيستم حفاظتي براي مجموعه‌هاي توليدي وابسته به وزارت نفت هستيم».
عضو کميسيون انرژي در توضيح اين مسئله بيان داشت: «شايد اگر قوانيني براي حفاظت از اين مجموعه‌ها وضع شود، مي‌توان امنيت حوزه انرژي را بالا برد. اما بايد بررسي‌ها انجام و علت‌ها مشخص شود. پس از مشخص شدن علت‌ها، مي‌توان سازوکار ويژه‌اي را براي آن تدارک ديد».
وي درباره اقداماتي که کميسيون انرژي پيرامون اين مسئله در دست انجام دارد، گفت: «هنوز کميسيون بررسي خاصي را صورت نداده است؛ اما اميدواريم بعد از تعطيلات جلسه‌اي برگزار شود که نظرات اعضاي کميسيون را در اين باره جويا شويم».