کد خبر 679572
تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۷

ارکستر ملی ایران به سرپرستی فریدون شهبازیان و خوانندگی علیرضا افتخاری دوشنبه شب در حضور انبوه تماشاگران تالار وحدت درقالب جشنواره موسیقی فجر روی صحنه رفت.

به گزارش مشرق، کنسرت ارکستر ملی ایران به رهبری 'فریدون شهبازیان' و خوانندگی 'علیرضا افتخاری'، با حضور انبوه علاقه مندان و چهره های هنری و سیاسی در تالار وحدت تهران برگزار شد.

صندلی های تالار وحدت پر بود از مخاطبانی که آمده بودند تا اجرای ارکستر دوباره بنیان نهاده شده ملی را به رهبری تازه آن، ببینند و بشنوند و لذت ببرند از اجرای دوباره 'نیلوفرانه' و «شور عشق» با صدای خاص علیرضا افتخاری.

سیدرضا صالحی امیری و علی جنتی وزیران فعلی و پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی هم خود را به تالار وحدت رسانده بودند تا نخستین اجرای رسمی ارکستر ملی ایران به رهبری فریدون شهبازیان و خوانندگی علیرضا افتخاری را ببینند.

آنچه از اجرای ارکستر ملی ایران به گوش رسید، نشان دهنده آن بود که جوانان هنرمند این ارکستر زیرنظر رهبر با تجربه و کارکشته آن، توانسته اند در مدت زمان کوتاهی که از تشکیل این گروه می رسد، به هماهنگی و یکدلی مطلوبی دست یابند؛ و گواه این مدعا خوش صدایی ارکستر ملی ایران در اجرا بود.

** تولد ارکستر ملی ایران را تبریک می گویم

در آغاز اجرا فریدون شهبازیان رو به حاضران ایستاد و گفت: آقای وزیر، مهمانان عالی قدر، خانم ها و آقایان، سلام. تولد ارکستر ملی ایران را تبریک می گویم. ارکستر ملی ایران با هدف پیشبرد موسیقی ارکسترال و اصیل ایران تشکیل شده و دل مشغولی من، اجرای بسیار خوب و ارزشمند موسیقی ایرانی است، که مصنفان آن، موسیقی دانان مطرح کشورمان هستند. ما همچنین اجرای موسیقی ملل و موسیقی کلاسیک جهان را نیز در دستور کار داریم و امیدوارم این آرزو محقق شود.

رهبر ارکستر ملی ایران همچنین گفت: از آقای وزیر، خواهش می کنم، حمایت کنند، چون دلمان می خواهد موسیقی ارکسترال ایرانی در جهان شنیده شود و همه مردم ایران و جهان غنای موسیقی ایرانی و موسیقی نواحی ایران را بشناسند.

شهبازیان ضمن تشکر از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاون هنری وزیر و مدیر بنیاد رودکی ابراز امیدواری کرد، که فرهاد فخرالدینی نیز دوباره ارکستر موسیقی ملی ایران را تشکیل دهد.

** نمی دانم بخوانم یا پرواز کنم
بعد از صحبت های رهبر ارکستر ملی ایران، نوازندگان ارکستر اوورتور «آوار» اثر فریدون شهبازیان را برای نخستین قطعه، به زیبایی اجرا کردند. اثری که در جای جای آن سلوی سنتور، فلوت و نی نیز گاهی به گوش می رسید.

پس از این قطعه، رهبر ارکستر بیرون رفت تا لحظه بعد، علیرضا افتخاری را همراه خود روی صحنه بیاورد. به محض آمدن آقای خواننده، مردم ایستاده به تشویق وی پرداختند، به گونه یی که افتخاری ذوق زده گفت: نمی دانم با این حضور و محبت شما باید بخوانم با پرواز کنم. بی نهایت از لطف همه شما سپاسگزارم.

سپس ارکستر به زیبایی تصنیف «نیلوفرانه» را نواخت: «خدایا، عاشقان را با غم عشق آشنا کن...». صدای افتخاری که روی آهنگ ارکستر نشست، همه اهل تالار را به سال های دهه هفتاد برد؛ سال هایی که «نیلوفرانه» در دل های مردم ایران گل کرد. این قطعه با تشویق فراوان حاضران همراه شد و پس از آن، نوبت رسید به تصنیف «بهشت یاد»:
«ای نامت از دل و جان، در همه جا، به هر زبان جاری
عطر پاک نفست، سبز و رها، در آسمان جاری...».
الحق افتخاری این قطعه را عالی خواند؛ با قدرت و سرشار از احساس. پس از آنکه این تصنیف به پایان رسید، شهبازیان دست رضایت خود را سوی خواننده ارکستر دراز کرد و این دو خاطره ساز موسیقی ایران، در میان تشویق های بی امان مردم، با یکدیگر روبوسی کردند.

در ادامه خواننده موقتاً صحنه را ترک کرد تا ارکستر قطعه بی کلام و زیبای «سبک بال»، اثر استاد حسین دهلوی را با نهایت مهارت اجرا کند.

** «یارا یارا گاهی»؛ دو دهه بعد
قطعه بعدی کنسرت «در هوای تو» یا همان «یارا یارا گاهیِ» معروف بود؛ اثری به آهنگسازی استاد عباس خوشدل، که خودش نیز در تالار به تماشا نشسته بود. در تنظیم این قطعه برای اجرا ساز قانون نیز به ترکیب سازها اضافه شده بود. به جز این، دیگر تفاوت این اجرا با اجرای آلبومی این اثر، حذف آواز میانه تصنیف بود که به جای آن خواننده با بم خوانی پرقدرت خود، یکی از جمله ها را تکرار کرد.

در ادامه قطعه «کوی بی نشان» اجرا شد، با اوورتوری زیبا و طولانی. پس از پایان اوورتور، افتخاری در همان گامی که این تصنیف را در آلبوم خوانده بود، فریاد از دل برآورد که:
«ای غم، ای همدم دست از سر دل بردار
ای شادی یکدم مرهم به دلم بگذار...».
با اجرای این قطعه، بخش نخست کنسرت ارکستر ملی ایران نیز به پایان رسید.

** بخش دوم کنسرت و اجرای «شور عشق»

با آغار بخش دوم، گروه کُر نیز به صحنه آمد. قطعه آغازین این بخش «شور عشق» بود؛ اثری به آهنگسازی فریدون شهبازیان و شعر عراقی. سلوی فلوت اوورتور این قطعه را آرمین قیطاسی می زد؛ اوورتوری باشکوه که ارکستر خوش صدای ملی، بسیار زیبا و هماهنگ آن را نواخت تا نوبت برسد به صدای سراسر احساس افتخاری که بخواند:
«عشق شوری در نهاد ما نهاد / جان ما در بوته ی سودا نهاد...».

البته تنظیم این قطعه اندک با تنظیم آلبومی آن متفاوت بود. با پایان این قطعه تماشاچیان می خواستند تشویق کنند که علامت دست رهبر ارکستر، آنان را از این کار باز داشت؛ زیرا قرار بود بی فاصله این قطعه این بار با اجرای گروه کُر اجرا شود؛ درست مانند آلبوم. به هر ترتیب، روی زیرصدای کُر و ارکستر، علیرضا افتخاری این بار شور عشق را به آواز خواند. پس از این نیز باز بی فاصله، قطعه بی کلام «رهایی» نواخته شد که در پایان آن، خواننده بیتی را به آواز خواند.

** چهارمضراب شوشتری و هنرنمایی بانوی ویلون زن
برای قسمت بعدی کنسرت، تینا جامه گرمی، سرپرست ویلون دوی ارکستر ملی ایران ایستاده ساز را در دست گرفت تا سلوی چهارمضراب شوشتری زیبایی را که سال ها پیش استاد حسین دهلوی آن را برای ویلون و ارکستر نوشته بود، اجرا کند. اجرای هنرمندانه ی او و ارکستر رضایت رهبر ارکستر، نوازندگان و حاضران را در پی داشت و این را می شد از نگاه ها فهمید.

با حضور دوباره ی علیرضا افتخاری روی صحنه، سه قطعه «محرم راز»، «ساقی نامه» و «شور عاشقانه» در پایان این کنسرت نواخته شد. با پایان تصنیف «شور عاشقانه» حاضران ایستاده به تشویق اعضای ارکستر ملی ایران پرداختند.

فریدون شهبازیان از تک تک اعضای ارکستر تشکر کرد. او همچنین از استاد عباس خوشدل، آهنگساز «نیلوفرانه» دعوت کرد روی صحنه بیاید. استاد خوشدل هم با آمدن روی صحنه به شدت از شهبازیان و افتخاری تشکر کرد و آن دو را در آغوش گرفت.

فریدون شهبازیان خواست دسته گلی را که یکی از حاضران به او داده بود، به خانوم سوسن اصلانی، همسر استاد دهلوی تقدیم کند، که وی در تالار حضور نداشت.

تشویق مردم به حدی بود که ارکستر بار دیگر از به دست گرفت تا دو قطعه را برای بیز کنسرت اجرا کند. پس از این دو قطعه بود که ارکستر و رهبر و خواننده اش صحنه را در میان تشویق فراوان حاضران ترک کردند.

در حاشیه:
وزیران فعلی و پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی ، علی مرادخانی، مرتضی طلایی، حمید شاهنگیان، فرزاد طالبی، داوود گنجه یی ، طهمورث پورناظری ، محمدرضا چراغعلی و حسین نوش آبادی از تماشاگران سرشناس این کنسرت بودند.

در پایان اجرا علی جنتی وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی دسته گلی را به علیرضا افتخاری خواننده ارکستر ملی ایران تقدیم کرد.

این کنسرت مهم ترین اجرای سی و دومین جشنواره موسیقی فجر به شمار می رفت و حضور وزیران پیشین و حاضر فرهنگ و ارشاد اسلامی و برخی دیگر مقام های سیاسی گویای این بود.