وی افزود: اقتصاد کشور بعد از تحریمها برای نقل و انتقال پول به سمت صرافیها رفته که ریسک آن بسیار بالا است.
معاون اول رئیس جمهور گفت: باید فعالیتی انجام شود که نقل و انتقالات پول دوباره به نظام بانکی و از طریق گشایش ال سی برگردد.
جهانگیری تصریح کرد: زمانی مشاهده میشود که بازرگانان برای در امان ماندن از نوسانات نرخ ارز صددرصد نرخ ارز خود را خریداری میکنند زیرا نمیدانند آینده ارز چطور است.
* نقل و انتقال ارز باید به سیستم بانکی برگردد
وی گفت: کسانی که از صرافی برای نقل و انتقال پول استفاده میکنند اگر یک بار اتفاقی برای پول آنها بیفتد خسارت زیادی برای آنها دارد و این الزام برای برگشتن پول به سیستم بانکی وجود دارد.
معاون اول رئیس جمهور گفت: برخی به صرافیها مراجعه میکنند و به حدی ارز میخرند که انسان متحیر میشود. نمیدانیم آنها با این همه ارز می خواهند چکار کنند ایا میخواهند آنها را از کشور خارج کنند تا از کشورهای همسایه کالای قاچاق بیاورند؟
وی افزود: بانک مرکزی تا اسفندماه فرصت دارد صرافیها را ساماندهی کند تا مشخص شود که آنها چه کار انجام میدهند. همچنین باید مشخص شود که کسی که ارز میخرد میخواهد با آن چه کاری انجام دهد. باید حساب شخص خریدار ارز مشخص شود.
معاون اول رئیس جمهور در ادامه صحبتهای خود اظهار کرد: اتاق بازرگانی به عنوان یک نهاد مدنی نقش کمنظیری در ساماندهی بخش خصوصی و تبدیل شدن به یک پارلمان برای بخش خصوصی در ایران داشته است.
وی افزود: در این اتاق فعالین بخش خصوصی میتوانند حرف خود را بزنند و حتی در صورتی که صحبت آنها به جایی نرسید آنها را در رسانهها مطرح میکنیم. برای دولت افتخار است که سیاستهای آن نقد شود و در صورتی که دولتها بتوانند از این نقدها استفاده کنند مفید فایده خواهد بود.
جهانگیری ادامه داد: دولت یازدهم بازرگانان را مشاوری مفید برای خود میداند.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: افرادی که دهها و هزاران نفر کارگر را به کار گرفته و برای جوانان کارآفرینی ایجاد میکنند اهمیت بالایی برای دولت دارند.
وی ادامه داد: ابتدای سال جاری که رهبر معظم انقلاب آن را به نام اقتصاد مقاومتی و اقدام عمل نامگذاری کردند برای خود من پیغام داشت.
جهانگیری افزود: بعد از قرارگیری در مسئولیت جدید بر اساس شرایط اقتصادی تصور میکردم که راهاندازی چرخ اقتصادی کشور کار بسیار پرزحمتی است.
معاون اول رئیس جمهور گفت: تحریمها، سوء مدیریتها، گرفتن امید و انگیزه از فعالین اقتصادی باعث شده بود که اقتصاد کشور وارد شرایط سختی شود و دولت باید شرایط مناسبی برای فعالین اقتصادی فراهم میکرد.
وی تصریح کرد: دولت باید با دنیا تعامل برقرار کند زیرا هیچ بخش خصوصی نمیتوماند بگوید که به تنهایی توانسته مسائل ایران با دنیا را در دیپلماسی حل کند و این امر وظیفه دولت به حساب میآید.
جهانگیری تاکید کرد: فکر میکنم برجام تا حدود زیادی توانسته است این شرایط را برای فعالین بخش اقتصادی کشور ایجاد کند هر چند هنوز موانع زیادی پیش روی فعالین اقتصادی وجود دارد.
معاون اول رئیس جمهور افزود: در این راه برخی تلاش میکنند که کار بزرگ دولت را کوچک جلوه دهند. باید ثبات اقتصادی در کشور حاکم و شاخصهای اقتصادی برای فعالین قابل پیشبینی باشد. تورم و نوسانات نرخ ارز در برخی مواقع به حدی بود که شرایط اقتصادی برای فعالان این بخش قابل پیشبینی نبود اما اکنون فعالین اقتصادی میتوانند تا حدودی شرایط را پیشبینی کنند.
وی تاکید کرد: کارهای انجام شده در حد توان دولت بوده است و در بخشهای اقتصاد کلان و بخشهای خارجی، فرهنگی و اقتصادی اکنون به آرامش رسیده است.
جهانگیری در ادامه صحبتهای خود با بیان اینکه باید مشخص شود که در کجای مسائل اقتصادی باید دولت را نقد و در کجا نقد نکنیم گفت: نقد کردن شرایط اقتصادی دولت کار خوبی است و ما از این کار ناراحت نمیشویم اما یک عده درباره آمار رشد اقتصادی بحث میکنند که باید مشخص شود این آمار وجود خارجی دارد یا نه.
* نباید شاخصهای اقتصادی دولت را نقد کرد
معاون اول رئیس جمهور افزود: این افراد (رسانهها) درباره شاخصها و آمار اقتصادی دولت جلسه میگذارند و اعلام میکنند که این میزان رشدی که دولت اعلام کرده است حقیقی است یا خیر و هزینههای زیادی برای برگزاری این جلسات صرف میشود.
وی افزود: درباره شاخصهای اقتصادی نباید نقد انجام شود زیرا این شاخصها بر اساس فرمولهای اقتصادی انجام میشود که بنده نیز اطلاعی درباره نحوه محاسبه آن ندارم.
جهانگیری در بخش دیگری از سخنانش گفت: برخلاف شاخصها و آمارهای اقتصادی، سیاستها و برنامههای دولت را میتوان نقد کرد به طور مثال بیایند بگویند که دولت در نرخ ارز دستکاری نکند یا دولت به صادرکنندگان مشوق صادرات ندهد. سیاستها و برنامههای دولت قابل نقد است اما شاخصها نباید توسط رسانهها نقد شود.
معاون اول رئیس جمهور افزود: بر اساس اعلام مرکز آمار روند رشد کماکان سیر صعودی دارد که برخی در این ارتباط میگویند سهم نفت باعث رشد اقتصادی بالا شده است.
وی افزود: بعد از اجرای برجام کارهای خوبی در بخش نفت انجام شده و در مدت کوتاهی توانستهایم تولید را دو برابر کنیم. همچنین در بخش گاز نیز از 240 میلیون متر مکعب برداشت به 560 میلیون متر مکعب تا پایان سال میرسیم.
جهانگیری گفت: آنها که تولید و صادرات را کاهش داده یا متوقف کردهاند فکر نمیکردند که امروز بتوانیم تا این اندازه صادرات داشته باشیم.
معاون اول رئیس جمهور اضافه کرد: در صورتی که نفت از نرخ رشد اقتصادی خارج شود در سال جاری نیز با 4.3 درصد رشد خواهیم داشت.
وی در ادامه صحبتهای خود گفت: امروزه از 20 رشته فعالیت اقتصادی در 10 تا 12 رشته رشد مثبت در 6 ماهه سال جاری وجود داشته است هر چند که در 5 تا 6 فعالیت این رشد منفی بوده است.
جهانگیری با اشاره به افزایش تولید گندم در کشور گفت: در سال 93 برای تامین مصرفی خود مجبور به واردات 6 میلیون تن گندم بودیم همچنین میزان ذخایر استراتژیک این محصول در برخی نقاط کشور به کمتر از چند روز رسیده بود اما اکنون بیش از یک سال ذخیره گندم داریم و باید فکری برای مازاد آن کرد.
بعد از اجرای برجام در جذب فاینانس موفق نبودهایم
معاون اول رئیس جمهور در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به عدم موفقیت برای جذب فاینانس گفت: اکنون بعد از گذشت یک سال از اجرای برجام هنوز برای جذب فاینانس موفق نشدهایم اما دلیل این امر سختگیریهای خود ما است.
وی افزود: ما میخواهیم فاینانسهای بینالمللی را بر اساس شرایط خاص خودمان جذب کنیم نه شرایطی که فاینانسکنندگان به ما تحمیلکنند آنها مطرح میکنند که اگر تحریمها برگشت چه باید بشود.
جهانگیری افزود: جذب فاینانس برای کشور اگر چه عقب افتاده اما به شکل درستی در آینده اجرا شد اما در این خصوص بیگ و دار به آب نمیزنیم.
وی همچنین با اشاره به آزاد شدن یوزانس برای فعالین صنعتی گفت: بخش تولید اکنون روی غلطک افتاده است و آنهایی که اهل حرکت باشند حرکت خود را آغاز کردهاند.
معاون اول رئیس جمهور در پایان صحبتهای خود با اشاره به لزوم تامین مالی بنگاههای اقتصادی گفت: امیدواریم سال آینده مسائل سرمایه مورد نیاز بنگاهها حل شده و رشد خوبی داشته باشند. همچنین جوانانی که در انتظار کارآفرینان هستند سر کار بروند.