سرویس جهان مشرق - کاخ سفید در حال انتصاب مشاورین ارشد بر نهادهای فدرال اصلی آمریکاست تا بدینوسیله با تشکیل دولت در سایه، وزرا و تمامی امور مربوط به آنها را کنترل کند. بدینوسیله خط هدایت کاخ سفید توسط وفاداران حلقه ترامپ احاطه شده و سیاستهای خرد و کلان کشور توسط آنها مشخص میگردد.
این افراد تحت عنوان مشاور ارشد در هر نهاد فدرال منسوب میگردند. ماموریت آنها این است که هر وزارتخانه را از عناصر ناباب و مضر برای دولت ترامپ پاکسازی کرده و افراد مطیع و مناسب نظر رییسجمهور را بر سر کار بگمارند. همچنین فضای وزارتخانه را تا قبل از اخد رای اعتماد برای وزیر مورد نظر، آماده تفکرات ترامپی کنند. آنها در این مسیر از کمکهای اعضای جمهوریخواه کنگره و لابیگرها بهره میبرند. منطقا، انتصاب مشاور ارشد یا بهتر بگوییم «کنترلچی» بر سر هر وزارت، به معنی کنترل عملکرد وزیر و محدود کردن استقلال عمل اوست. و این یعنی بروز تنش شدید بین وزرا و ماموران گشتاپونمای ترامپ.
برنامهریزی برای ایجاد این شبکه عنکبوتی بسیار هوشمندانه است. وزرا هم به کاخ سفید گزارش میدهند و هم به ماموران کنترل خود. این افراد نیز گزارش مبسوط و کاملی از عملکرد وزرا که خارج از چارچوب گزارش است را تقدیم دو نفر در کاخ سفید میکنند. آری، مردم پنهان پشت پرده «جارد کوشنر» داماد یهودی ترامپ و راینس پیرباس» رییس کاخ سفید. منابع آگاه گفتهاند که مثلث طراحی این شبکه یعنی مایک پنس قائممقام رییسجمهور، کوشنر، و پیرباس دقت بسیار کردهاند که این افراد ناظر به شدت قابل اعتماد باشند. یک نمونه واقعی از این افراد «ولز گریفیت» است که به عنوان مشاور ترامپ برای وزارت انرژی منصوب شده است. به عبارتی، این شخص نماینده کاملا قابل اعتماد ترامپ جهت کنترل، جاسوسی، و نظارت بر وزیر انرژی است. حال، این شخص چرا تا بدین حد قابل اعتماد است؟ چون، در جریان انتخابات حسن وفاداری خود به رییساش راینس پیرباس که آن زمان رییس کمیته ملی جمهوریخواهان بود را نشان داد و به شدت در جذب مردم ایالتهای کلیدی به سمت ترامپ تاثیرگذار بود. همچنین، مابقی ناظران مخفی غالبا از دل ستاد ترامپ بیرون آمدهاند و مردم کاملا از این امور بیخبرند.
دولتهای پیشین آمریکا معمولا ارتباطی فراکابینه با وزرای خود داشتند. مثلا اوباما از وزرای خود در زمینه مشارکت در بحث تغییرات جوی زمین، برنامه مراقبت سلامت، و یا برخی سیاستهای خرد دعوت میکرد. در کنار این قضیه، وزرا موظف بودند که شرح عملیاتهای خود و مشکلات موجود را کاملا در اختیار کاخ سفید به صورت مستقیم قرار دهند. مشکل کار از همین حالا مشخص است. برخی از از وزرای ترامپ از منتقدان سابق او بر سر سیاستهایش در قبال چین، روسیه، تغییرات جوی و ناتو هستند. شاید به همین دلیل است که ترامپ اعتماد کامل به آنها ندارد و ترجیح میدهد که ناظران مخفیاش با برچسب مشاور ارشد هر وزارت، پل ارتباطی بین او و وزرایش باشند. یکی از اعضای کمیته انتخاب این «نگهبانان» اذعان داشته که آنها به منزله چشم و گوش کاخ سفید هستند. رودی جولیانی رفیق گرمابه و گلستان ترامپ و شهردار سابق نیویورک در این رابطه اظهار داشت: «من کاملا به دولت در سایه معتقدم. یادم میآید زمانی که شهردار نیویورک بودم، در هر بخش یک کمیسیونر که برایم عملیات جاسوسی و نظارت را بر عهده داشت و کاملا مورد اعتماد من بود را منتصب کردم». یکی از مزیتهای در انتخاب این افراد برای ترامپ این است که نیاز به اخذ رای اعتماد برای آنان از کنگره ندارد و کاملا دستاش در انتخاب باز است. در حقیقت وزیر در سایه را بدون نیاز به رای اعتماد کنگره انتخاب میکند و از حیث قانونی هم کنگره هیچ ایرادی نمیتواند به او وارد سازد.
آنطور که از روحیه و اخلاقیات ترامپ مشخص است، چندان به جزییات وزارتها ورود نمیکند و حوصله جلسات طولانی کابینه را ندارد. او بیشتر علاقه به رقابت افراد حلقه نزدیکاش جهت جذب توجه و حمایت خود دارد. «تِوی تروی» مشاور کاخ سفید و معاون وزیر بهداشت در دوره بوش دوم معتقد است که اعضای دولت در سایه ترامپ تا به آن حد در پیش چشم او از اعتماد و قدرت برخوردارند که در صورت بروز اشتباه و یا بحران در یک وزارت، وزیر که عملا در دولت ترامپ چندان کارهای نیست و بیشتر حکم عمله سیاسی را دارد باید پاسخگو باشد و شخص ناظر که عملا سرنخها در دوست او بوده مبراست.
به هر حال، کارشناسان احتمال ایجاد شکاف در بدنه اصلی دولت ترامپ با توجه رویکرد تبعیضآمیز و جاسوسی نسبت به وزیر را بسیار محتمل میدانند و در آینده میتوان در انتظار استعفا و یا عزل وزیرانی از دولت ترامپ بود.
منابع:
http://www.politico.com/story/2017/01/trumps-shadow-cabinet-234088