کد خبر 685164
تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰

روندی که ترامپ در قبال ایران و دیگر کشورهای جهان در چند روز ابتدایی کار در کاخ سفید شروع کرده، به‌طور قطع میلیون‌ها دلاری که توسط دولت‌های گذشته آمریکا برای بسط قدرت نرم این کشور در جهان هزینه شده است را به باد خواهد داد.

سرویس جنگ نرم مشرق- دانلد ترامپ در مدت کوتاه پس از جلوس بر مسند ریاست جمهوری آمریکا چند دستور اجرایی جنجالی صادر کرده که یکی از آنها تعلیق ۹۰ روزه ورود افراد از هفت کشور عمدتا مسلمان ایران، عراق، سوریه، لیبی، سومالی، سودان و یمن به داخل آمریکا جهت جلوگیری از عملیات تروریستی است.

دستور ترامپ بازخوردهای مختلف داخلی و بین‌المللی به‌همراه داشته و منجر به اعتراض برخی از خواص و عموم مردم آمریکا به‌ویژه اتباع این هفت کشور که در آمریکا حضور دارند، شده است. این فرمان جدید به دلیل نبود اسامی کشورهایی مانند عربستان، پاکستان، افغانستان، امارات و مصر که اتباع آنها در دو دهه اخیر در آمریکا دست به عملیات تروریستی زدند، مورد انتقاد بسیاری از اصحاب رسانه و مردم شده است؛ چراکه اتباع کشوری مانند ایران تا کنون دست به هیچ عملیات تروریستی در آمریکا نزدند.

 
  دانلد ترامپ به همراه جیمز ماتیس، وزیر دفاع (سمت راست) و مایک پنس (جانشین ترامپ) در حال امضای دستور حکومتی در خصوص مهاجرت که به موجب آن تعلیق ۹۰ روزه ورود به آمریکا برای ایرانیان بوجود آمده است

فارغ از تمام این انتقادها اما دستورات دانلد ترامپ بیش از آنکه هدف خارجی داشته باشد، مخاطب داخلی دارد و برای افرادی که به وعده‌های او رأی داده‌اند، است؛ دستوراتی که بر خلاف روند جاری دولت‌های گذشته مبنی بر تقویت قدرت نرم آمریکا در جهان است.

ایالات متحده آمریکا با اینکه در باطن شخصیت مستبدی دارد که به لطف غول‌های رسانه‌ای خود آن را پوشانده است، اما ارائه شخصیتی رادیکال از ظاهر آمریکا در افکار عمومی جهان کم‌سابقه بوده که اکنون دانلد ترامپ با موفقیت در حال انجام آن است.

 
گوگل از کارکنان خود که اهل کشورهای مشمول تحریم مهاجرتی ترامپ هستند، خواست تا زمان لغو تحریم از آمریکا خارج نشوند زیرا دیگر نمی‌توانند به این کشور برگردند 

قدرت نرم توانایی تأثیرگذاری بر دیگران برای کسب نتایج مطلوب از طریق جذابیت به جای اجبار یا تطمیع است؛ در اين مفهوم مهم‌ترين مسئله، تنظيم دستور العملی از طرف حکومت‌ها برای جذب ديگران است که ترامپ با تصمیمات خود عملا همه ارزش‌هایی که امریکا دهه‌هاست با آن به جذب دیگران اقدام می‌کند را در یک هفته بر باد داده و به قدرت نرم این کشور خدشه جدی وارد کرده است.

به‌طور مصداقی می‌توان به تاثیرگذاری منفی این قدرت نرم بر روی اقشار و اتباع ایرانی که متمایل به آمریکا هستند، اشاره کرد. عملیاتی کردن دستورالعمل منع ایرانیان برای سفر به آمریکا نه تنها ضرری را متوجه جمهوری اسلامی نمی‌کند، بلکه آمریکا با این کار عملا خود را از یک ظرفیت بالقوه یعنی ایرانیان جهت استفاده در منافع خود محروم می‌نماید؛ ایرانی‌های زیادی تا کنون توانسته‌اند برای اهرم فشار آمریکا به ایران موثر واقع شوند.

 
یکی از مهاجران ایرانی در میان جمعیت معترض در فرودگاه بین‌المللی سان فرانسیسکو کالیفرنیا علیه دستور جدید ترامپ سخنرانی و اعتراض می‌کند

شهروندان ایرانی دلبسته به جمهوری اسلامی که علاقه‌ای برای دریافت ویزای ورود به آمریکا نداشته‌اند و از طرف آمریکایی‌ها تروریست خوانده می‌شوند، هدف این دستور جدید قرار دارند و این در حالی است که عموم کسانی که از ایران به‌دنبال دریافت ویزا، گرین کارت و حق شهروندی آمریکا هستند، از طرفداران جمهوری اسلامی نیستند و تحت تاثیر قدرت نرم ایالات متحده به دنبال ورود به این کشور هستند.

 
 صفحه فیسبوک «وزارت امورخارجه آمریکا به زبان فارسی» به خوبی خدشه وارد شده در قدرت نرم آمریکا در قبال اتباع ایرانی را نشان می‌دهد

 صفحه فیسبوک «وزارت امورخارجه آمریکا به زبان فارسی» به خوبی خدشه وارد شده در قدرت نرم آمریکا در قبال اتباع ایرانی را نشان می‌دهد؛ پس از آن که این صفحه اطلاعیه در خصوص فرمان ریاست جمهوری آمریکا در مورد حفاظت از کشور در برابر ورود "تروریست‌های خارجی به ایالات متحده" را منتشر کرد، کاربران ایران کامنت‌هایی را با مضامین ناراحتی در زیر پست آن قرار دادند، به بعضی از این کامنت‌ها توجه فرمایید:

زهره: «به دنیای سراسر ریا و تبعیض ِ دونالد ترامپ خوش آمدید! نام هیچ کدام از کشورهای صادرکننده یا حامی ترور از جمله پاکستان و عربستان سعودی در لیست تحریم و دستور ممنوعیت ورود رئیس جمهور جدید و جَوزده آمریکا نیست و شهروندان این «کشورهای به اصطلاح دوست و تحت سلطه‌ ایالات متحده» بدون هرگونه مشکلی کماکان میتوانند به آمریکا سفر کنند اما ایرانیان از این امتیاز محروم شده‌اند...!»

مهشید: «دکتر پردیس ثابتی دکتر مریم میرزا خانی ریاضیدان برجسته، امید کروستانی مدیر ارشد مایکروسافت و توییترو....بسیاری از جوانان باهوش و مستعد جزو شهروندانی هستند که از ایران مجبور به مهاجرت شدند با این شیوه برخورد اخیر قطعا باعث دلسردي این قشر فرهیخته خواهید شد. این نمونه‌ها نه تروریست بلکه باعث افتخار کشور آمریکا هستند»

علی: «واقعا شرم آوره. من اين صفحه رو تا الان فالو ميكردم به خاطر اوباما و سياست‌هاى صلح طلبانه‌اش. از امروز اين صفحه رو كه توسط گماشته‌هاى ترامپ نژادپرست كنترل ميشه فالو نميكنم. واقعا اين تصميم نژادپرستانه و كوته بينانه باعث شرم امريكا بايد باشه. رييس جمهورى كه با اين تصميم ناپخته و كودكانه‌اش تاثير مخرب روى افكار عمومى بر عليه امريكا و زندگى هزاران ادم متخصص و تحصيلكرده و يا حتما شهرونداى عادى اين كشورها گذاشته.»

صبا: «وزارت امور خارجه آمريكا به زبان فارسي ميشه لطفا بفرماييد چرا عربستان سعودی و يا پاكستانى كه صادر كننده تروريست به كشورهای متعددی هستند شامل اين فرمان رئيس جمهور نمي‌شوند؟ قطعا جوابش رو ميدونيد و به روي خودتون نمياريد.به دليل پيمان‌هاي بازرگاني آمريكا با اين كشورها و البته تنفر اسرائيل از ايران و نه پاكستان و يا عربستان! مردم احمق نيستند! »

امیر: «شما به ملت ایران توهین کردید و یک ملت صلح دوست رو در جهان بدنام کردید. یک حادثه تروریستی که توسط یک ایرانی به خاطر تفکرات دینی در آمریکا رخ داده باشه رو نام ببرید؟»

 
کاربران ایران کامنت‌هایی را با مضامین ناراحتی از دستور جدید مهاجرتی آمریکا در زیر پست صفحه فیسبوک «وزارت امورخارجه آمریکا به زبان فارسی» قرار دادند 

ترامپ اکنون آمریکا را به مسیری می‌کشاند که حداقل از ظرفیت لشکری در ایران و آمریکا محروم ساخته که در گذشته توانسته بودند قلب و ذهن آنها را فتح کنند، اما اکنون بسیاری از این افراد اکنون سرخورده شده‌اند. این نارضایتی زمانی بیشتر می‌شوند که ایرانیان زیادی در آمریکا زندگی می‌کنند و پس از این اقدام رفت و آمد خانواده‌ها و بستگانشان به آمریکا با مشکل مواجه می‌شود.

اکنون برای جمهوری اسلامی فرصت خوبی فراهم شده تا اتباع کشورش بتواند چهره بدون روتوش آمریکا را از منبع دست اولی خود آمریکایی‌ها مشاهده کنند. چهره‌ای که نزدیک به چهار دهه توسط جمهوری اسلامی برای نشان دادن آن تلاش صورت گرفته تا بتوانند چهره بدون بزک آمریکا را به نمایش بگذارند.

این اشتباه استراتژیک ترامپ در کاهش قدرت نرم آمریکا را می‌توان از زبان وزیر خارجه سابق سوئد بهتر درک کرد: «اینکه ایرانیان جوان از آمریکا دیدار می‌کنند و ایرانیان مقیم آمریکا نیز به ایران می‌روند، نهایت قدرت نرم است. متوقف کردن این روند نهایت بلاهت است».

 
تصویر: یک دانشجوی ایرانی به نام سحر که سه سال پدر و مادر خود را ندیده بود، در فرودگاه جان اف کندی نیویورک منتظر پدر و مادرش بود اما ماموران حتی به او اجازه ندادند یک لحظه با پدر و مادرش دیدار کند

از طرف دیگر دستور جدید ترامپ با واکنش به‌موقع وزارت امور خارجه ایران مواجه شد و با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که برای حمایت از حقوق شهروندان خود تا زمان برطرف شدن محدودیت‌های توهین‌آمیز ایالات متحده علیه اتباع ایران، اصل عمل متقابل را اجرا می‌نماید. این اتفاق ضربه دیگری به قدرت نرم آمریکا بواسطه حضور افراد موثر این کشور در ایران زده است.
 
 
واکنش متقابل وزارت امورخارجه ایران مبنی بر عدم ورود اتباع آمریکایی به ایران، ضربه دیگری به قدرت نرم آمریکا در قبال ایران زد
 
آمریکا تا کنون با گسیل بسیاری از اتباع خود به ایران توانسته زمینه‌های نفوذ و شبکه‌سازی خود را تقویت کند ؛ از نمونه‌های افرادی که به ایران آمده‌اند می‌توان به "جیم داباکیس" سناتور همجنس‌باز ایالت یوتا آمریکا اشاره کرد که تا کنون دو بار به ایران آمده است. همچنین "اورلی آزرلایی" خبرنگار روزنامه اسرائیلی "یدیعوت آخرونوت" سال گذشته با گذرنامه آمریکایی و با یک گروه توریستی به ایران آمد و در دو هفته اقامت در ایران، گزارش‌هایی نیز برای روزنامه اسرائيلی تهیه کرده بود.
 
نمونه دیگر اندرو استایلز، یکی از خبرنگاران پایگاه خبری «واشنگتن فری بیکن»، که متخصص در امر اشاعه ایران‌هراسی است، پیش از نوروز 94 به ایران سفر کرده و به عنوان یک توریست از کشورمان دیدن کرده بود. یک مثال دیگر "جرد کوهن" استراتژيست ديپلماسي ديجيتال آمريکا است که چند سال پیش برای مصاحبه با رهبران مخالف دولت ايران و مقامات دولتي به ایران سفر کرده بود که توسط نيروهاي سپاه بازداشت شد. 
 
روندی که ترامپ در قبال ایران و دیگر کشورهای جهان در چند روز ابتدایی کار در کاخ سفید شروع کرده است، اگر تغییر نکند، به‌طور قطع میلیون‌ها دلاری که توسط دولت‌های گذشته آمریکا برای بسط قدرت نرم این کشور در جهان هزینه شده است را به باد خواهد داد.