کد خبر 6869
تاریخ انتشار: ۲۸ شهریور ۱۳۸۹ - ۱۶:۰۴

در آستانه چهلمين سالگرد درگذشت جمال عبدالناصر، رهبر مصر و شخصيت بزرگ عرب، بار ديگر احتمال قتل او به دست جانشينش، محمد انور سادات مطرح شد.

به گزارش مشرق، محمد حسنين هيکل، روزنامه نگار عرب، در سخناني در تلويزيون الجزيره گفت، احتمال دارد انورسادات به جمال عبدالناصر زهر خورانده و او را به قتل رسانده باشد، در پي پخش اين برنامه، دختر انورسادات با شکايت به دادستاني کل مصر، عليه آقاي هيکل به اتهام افترا و خدشه دار کردن وجهه انورسادات اقامه دعوا کرده است.

بي بي سي گزارش داد: جمال عبدالناصر در واپسين روزهاي عمرش ميزبان نشست اضطراري سران اتحاديه عرب بود که براي پايان بخشيدن به جنگ ميان فدائيان فلسطيني و ارتش اردن در هتل نيل هيلتون قاهره گردآمده بودند، اين گردهمايي پس از عقد پيمان صلح ميان ياسر عرفات رهبر فلسطينيان و ملک حسين پادشاه اردن در 27 سپتامبر 1970 پايان يافت.
جمال عبدالناصر پس از آنکه امير کويت، آخرين مهمان نشست را تا فرودگاه قاهره بدرقه کرد دچار سکته قلبي شد و بعد از انتقال به منزل شخصي اش درگذشت، هنگام مرگ علاوه بر همسر ايراني اش تحيه، معاون اولش محمد انور سادات و دوست شخصي اش محمد حسنين هيکل بر بالينش حاضر بودند.
فرداي آن روز رسماً اعلام شد که رهبر مصر به مرگ طبيعي از دنيا رفته است.

دعواي رقيه و هدي
مرگ ناگهاني عبدالناصر مردم جهان عرب را بهت زده کرد و بسياري بسختي مي توانستند باور کنند که چنين رهبر محبوب و اثرگذاري به قتل نرسيده باشد.
در سالهاي بعد گمانه زني در مورد قتل عبدالناصر هر از گاهي در کتاب يا نشريه اي منتشر مي شد و معروفترين مورد از آن مصطفي محمود پزشک و نويسنده معروف مصري بود که به مدت هيجده سال برنامه اي پربيننده به نام علم و ايمان را در تلويزيون مصر تهيه و اجرا مي کرد.
مصطفي محمود در کتاب خاطراتش اين احتمال را مطرح کرد که قلب جمال عبدالناصر پس از خوراندن زهر به او دچار عارضه اي شده که سرانجام به سکته او انجاميده است.
اما نام انورسادات به عنوان متهم چنين «قتلي» حدود پنج سال پيش در هفته نامه مصري راديو و تلويزيون (الاذاعة و التلفيزيون) طي گفتگويي با هدي دختر جمال عبدالناصر به ميان آمد که وي در آن گفته بود: «سادات پدرم را کشت.»
رقيه دختر انورسادات عليه مجله راديو و تلويزيون به دادگاه شکايت کرد اما دادگاه اين هفته نامه را تبرئه کرد.
بار ديگر دو سال پيش گفتگويي با هدي عبدالناصر اين بار در هفته نامه مصري خميس (پنجشنبه) چاپ شد که وي در آن انورسادات را متهم کرد که جاسوس و مزدور آمريکا بوده و پدرش را به قتل رسانده است.
رقيه سادات اين بار به جاي نشريه از خود هدي عبدالناصر به دادگاه شکايت برد، خانم عبدالناصر به پرداخت يکصد و پنجاه هزار ليره غرامت (حدود 26 هزار دلار) به رقيه سادات محکوم شد اما او همچنان بر ادعاي خود پاي فشرد و از پرداخت غرامت سر باز زد، وقتي سرانجام مأموران پليس براي اجراي حکم دادگاه به خانه اش ريختند تا معادل مبلغ غرامت را از اموال او ضبط کنند، ناچار شد مبلغ غرامت را فراهم کند و بپردازد.
با وجود چنين سابقه اي، هدي عبدالناصر هيجده روز پيش (اول سپتامبر) در برنامه اي به نام دوام الحال در شبکه تلويزيوني نيل، باز هم انور سادات را قاتل پدرش معرفي کرد.
اين بار اين اتهام تأييد ضمني محمد حسنين هيکل را به همراه داشت که علاوه بر اينکه يکي از بزرگترين چهره هاي فرهنگي جهان عرب به شمار مي رود، از دوستان نزديک جمال عبدالناصر و شاهد مرگ او بوده است.
محمد حسنين هيکل پنجشنبه گذشته در برنامه تجربه زندگي (تجربه حياة) در تلويزيون الجزيره گفت: «جمال عبدالناصر سه روز پيش از مرگش در سوئيت شخصي خود در هتل نيل هيلتون قاهره در حال گفتگو با ياسر عرفات براي پايان دادن به درگيري فدائيان فلسطيني با ارتش اردن بود که بحث بالا گرفت و حال عبدالناصر منقلب شد تا آنجا که برخاست و به ياسر عرفات گفت يا پا مي شوي مي رويم پايين در تالار اجتماعات و پايان بي نتيجه مذاکرات را اعلام مي کنيم يا اينکه مي نشينيم حرف جدي مي زنيم و به توافق مي رسيم، سادات که حال عبدالناصر را چنين ديد گفت رئيس، تو به يک فنجان قهوه نياز داري من خودم برايت درست مي کنم بعد رفت توي آشپزخانه اما وقتي قهوه درست مي کرد محمد داوود آشپز مخصوص عبدالناصر را که از سياهپوستان نوبه اي بود از آشپزخانه بيرون کرد، بعد قهوه را به دست خودش آورد و به عبدالناصر داد و او هم قهوه را نوشيد.»
در چهل سالي که از مرگ عبدالناصر مي گذرد اين نخستين بار بود که چنين روايتي از زبان محمد حسنين هيکل شنيده شد، او در ادامه برنامه تاکيد کرد که در حال حاضر هيچکس نمي تواند ثابت کند که انور سادات در قهوه جمال عبدالناصر زهر ريخته بود و در هتل نيل هيلتون هم هيچ نوع زهري پيدا نشد.
با اينکه محمد حسنين هيکل صراحتاً به قتل جمال عبدالناصر اذعان نکرد، فرداي پخش اظهارات او، رقيه سادات شکواييه اي عليه او به دادستان کل مصر تقديم کرد.

عامل آمريکا
محمد حسنين هيکل در سخنانش در تلويزيون الجزيره پيش از آنکه به احتمال دست داشتن سادات در قتل عبدالناصر برسد گفت که سازمانهاي اطلاعاتي آمريکا، اسرائيل، فرانسه و بريتانيا و همچنين شاهنشاه ايران و پادشاه عربستان سعودي بارها براي قتل عبدالناصر توطئه کردند.
هدي عبدالناصر هم در دفاع از اتهام قتل پدرش به دست سادات به نوشته هايي در مطبوعات و کتب غربي اشاره کرد که از ارتباط سادات با سازمان اطلاعاتي آمريکا در زمان حيات عبدالناصر حکايت مي کند.
اتهام چنين ارتباطاتي در مورد سادات را روزنامه نگاري چون باب وودوارد که با پرده برداشتن از ماجراي واترگيت شهرت جهاني پيدا کرد هم مطرح کرده است.
«باب وودوارد» در کتاب خود به نام سرپوش نوشته که از مدتي پيش از مرگ عبدالناصر، سازمان اطلاعات عربستان سعودي براي سادات مقرري ثابت تعيين کرده بود.
رياست سازمان اطلاعات عربستان سعودي در آن زمان کمال ادهم، برادر زن ملک فيصل، پادشاه سعودي بود که ارتباطات نزديکي با سيا داشت؛ از کمال ادهم با عنوان پدرخوانده اطلاعاتي خاورميانه و رابط سيا با دستگاههاي اطلاعاتي کشورهاي عربي ياد مي شود.
در جريان يک رسوايي مالي که در سالهاي دهه نود ميلادي در ايالات متحده برملا شد و پاي برخي مسؤولان آمريکايي را هم به ميان کشيد، پرده از فعاليتهاي مالي و سياسي پشت پرده کمال ادهم برداشته شد؛ برت لنس که در زمان جيمي کارتر رئيس سازمان مديريت و بودجه آمريکا بود در شهادت خود در دادگاه اين رسوايي گفت کسي که صلح کمپ ديويد را ميان انور سادات و اسرائيل تدارک ديد کمال ادهم بود.
حسين شافعي، يکي از معاونان جمال عبدالناصر که پس از مرگ عبدالناصر هم معاون اول انور سادات شد، چند سال پيش در گفتگويي با تلويزيون الجزيره بر اتهامهايي که در مورد ارتباطات سادات و سازمان اطلاعاتي آمريکا مطرح است صحه گذاشت و او را خيانتکار ناميد.
انور سادات پس از آنکه بر جاي جمال عبدالناصر نشست رويه اي متفاوت با او در پيش گرفت، با اسرائيل صلح کرد و دشمنان زيادي در کشورهاي اسلامي و عربي براي خود تراشيد و سرانجام به دست آزادمردان مصري به هلاکت رسيد.