برخی از دموکرات‌ها جلسات مربوط به دولت را تحریم کرده‌اند، برخی دیگر به اعتراض مستمر و مکرر اصرا دارند، و بعضی دیگر هم دولت ترامپ را «دولت پرزیدنت بنون» (اشاره به نقش استیو بنون در پشت پرده دولت ترامپ و تاثیر شگرف بر او) نامیده‌اند.

سرویس جهان مشرق - اوضاع این روزهای سنای آمریکا اصلا مساعد نیست و حتی شاهد خالی ماندن کرسی‌های حزب دموکرات در رای‌گیری‌های بخصوص اعطای رای اعتماد به وزرای پیشنهادی ترامپ هستیم. هم‌اکنون، جمهوریخواهان هر سر جبهه حیاتی مجلس نمایندگان، مجلس سنا، و کاخ سفید را در اختیار گرفته‌اند و پرزیدنت ترامپ دستی باز در اعمال قدرت دارد. اما تنها جبهه و پایگاه امید دموکرات‌ها که همانا سناست، تنها ابزار موجود که همان ناسازگاری با جمهوریخواهان است را به کار گرفته تا مانع از قبضه کردن قدرت توسط جمهوریخواهان شود.
 
در یکی از جدیدترین اتفاقاتی که در سری تنش‌های بین دموکرات‌ها و جمهوریخواهان سنای آمریکا در جریان است، «چاک شومر» رهبر دموکرات‌های سنا به «الین کائو» همسر «میچ مک کانل» رهبر جمهوریخواهان سنا برای تصدی پست وزارت راه و ترابری رای اعتماد نداد. کائو، با کسب آرای 93 به 6، توانست رای اعتماد را بدست آورد اما رای «نه» شومر به عنوان ریش‌ سفید دموکرات‌ها، پیام بسیار قدرتمند و جدی وی به هم‌حزبی‌ها و بالاخص به جمهوریخواهان بود که او سر ناسازگاری فراوان دارد. وقتی سناتورهای مطرح کنگره همچون «بیل نلسون» و «جان مک‌کین» از شکاف بزرگ و دودسته‌گی بی‌سابقه کنگره حرف می‌زنند، یعنی حال قوه مقننه آمریکا اصلا مساعد نیست.
 
 
 
سناتور چاک شومر در حال سخنرانی علیه دستور اجرایی ترامپ مبنی بر منع ورود اتباع 7 کشور
 
همانطور که سناتورهای دموکرات اذعان کرده‌اند، یکی از بیشترین عواملی که بر عدم سازش و همکاری آنها با دولت ترامپ تاثیر داشته مربوط به دستورات اجرایی وی و خصوصا فرمان منع ورود اتباع خارجی برخی کشورهاست. هم‌اکنون، دموکرات‌ها بنا را بر خالی گذاشتن کرسی‌های خود در جلسات رای‌ اعتماد گذاشته و معتقدند که رییس جمهور جدید حتی شایسته حمایت حزبی هم نیست. فرایند رای اعتماد به دولت ترامپ در تاریخ معاصر آمریکا از حیث کُندی بی‌سابقه بوده است. تمامی روسای جمهور پیشین، وقتی در این مرحله بودند، رای اعتماد تمامی وزرای خود را گرفته بودند. فقط بدترینشان «جورج واکر بوش» بود که علیرغم سرسختی شدید دموکرات‌ها، رای اعتماد 9 وزیر را گرفت و در هر حال وضعیت بسیار مساعدتری را نسبت به ترامپ که فقط 4 وزیرش تایید شده‌اند داشت.
 
 
 
کرسی‌های خالی دموکرات‌های سنا در این روزها

توجیه دموکرات‌ها در مورد کندی این روند این است که انتخاب‌های ترامپ به هیچ وجه شایسته نبوده و بروز این امرف به خود او برمی‌گردد. میچ مک کانل از هر ابزاری برای گرفتن رای اعتماد برای وزرای ترامپ استفاده کرده اما همچنان مقاومت دموکرات‌ها پابرجاست. وی، ساعت رای‌گیری برای «بتسی دیوُس» را به ساعت 6:30 دقیقه جمعه صبح موکول کرد تا بتواند برنامه او را جلو بیاندازد. و یا ساعت آغاز به کار روزهای دیگر سنا را به تعویق انداخت تا از اعتراضات شدید‌اللحن شومر فرار کند. دموکرات‌ها زیر بار حضور در جلسات استماع کمیته رای اعتماد نرفتند و جمهوریخواهان هم در مقابل لایحه تغییر قوانین کمیته را به رای‌گیری گذاشتند و با رای اکثریت موفق به تغییر آن شدند و دموکرات‌ها را مجبور به حضور کردند. جمهوریخواهان جلسه حضور وزاری پیشنهادی را حتی پپیش از بررسی پیشینه آنها برگزار کردند تا فرصتی برای درخواست دموکرات‌ها جهت اطلاعات بیشتر بدست نیاید.
 
 
 
«میچ مک‌کانل» رهبر جمهوریخواهان در سنا
 
جمهوریخواهان بارها در لفافه این پیام را به دموکرا‌ت‌ها داده‌اند که اکنون ترامپ پیروز شده و رییس جمهور قانونی کشور است و شما دموکرات‌ها هر چقدر هم که تلاش کنید نمی‌توانید مانع از حرکت و اقدامات وی شوید. شکست را بپذیرید و بگذارید دولت جدید کار خود را شروع کند و به آن ادامه دهد. جمهوریخواهان وقتی دیدند که استراتژی «فیلیباستر» (وتوی کردن آرای جمهوریخواهان) مانع از تصویب لوایح و یا اخذ رای اعتماد وزرای ترامپ می‌شود، از استراتژی «گزینه اتمی» که به جای 60 رای نیاز به 51 رای برای غلبه بر دموکرات‌ها  دارد استفاده کردند. همین امر، موجب شده که این روزها دموکرات‌ها به شدت خشمگین شوند و سنای آمریکا به معنای واقعی دچار تشنج شود. اما دموکرات‌ها به طور یکپارچه به «نیل گورساچ» -قاضی پیشنهادی ترامپ برای دادگاه عالی- رای ندادند تا وی نتواند رای اعتماد لازم را به دست آورد. جمهوریخواهان هم تهدید کردند که رویه‌ای موسوم به «ملزومات فرا اکثریت غالب» (طبق این طرح، تعدادی بیشتر از اکثریت غالب سنا برای تایید یک لایحه و یا رای اعتماد نیاز است و اگر حزب اکثریت در صف منسجم خود هیچ رایی ندهد، هیچ کاری از پیش نمی‌رود) برای تایید  را لغو می‌کنند تا پایانی بر لجبازی دموکرات‌ها باشد. دولت ترامپ باید تا 28 آوریل به طور کامل تشکیل شود و دموکرات‌ها معتقدند که با استفاده از رویه پارلمانی «فیلیباستر» مانع از تشکیل دولتش می‌شوند. البته در این میان دموکرات‌هایی چون «ویپ دیک داربین» سناتور دموکرات ایلینوی معتقد است که بالاخره زور جمهوریخواهان بر دموکرات‌ها خواهد چربید.
 
 
 نمونه‌ای از جلسه رای اعتماد سنا / جلسه مربوط به وزیر دادگستری «جف سژنس»
 
فراموش نشود که جمهوریخواهان در آینده در تصویب لوایح حیاتی چون تزریق بودجه 20 تریلیون دلاری سقف بدهی ملت نیاز به رای اعتماد دموکرات‌ها دارد و آنها به خوبی می‌توانند در آنجا جمهوریخواهان را آزار بدهند. دموکرات‌ها فضاهای دیگر هم برای بازی دارند که از قضا بسیار مهم است. آنها می‌توانند در جریان تصویب لوایح مالی دولت ترامپ به شدت جمهوریخواهان را مورد اذیت و آزار قرار بدهند و دست بالا برای چانه‌زنی را داشته باشند. اگر ترامپ به طرف کارشکنی در برنامه‌های محیط زیست و مراقبت سلامت که مورد علاقه‌اش نیستند برود،‌ آنگاه دموکرات‌ها تا پای جان به کارشکنی در تصویب لوایح جمهوریخواهان و دولت ترامپ خواهند پرداخت.
 
هم‌اکنون در بین جمهوریخواهان این زمزمه وجود دارد که ترامپ تلاش دارد که به آنها نزدیک شود. این جمله سناتور مک‌کین جمهوریخواه که سعی در ایفای نقش سناتور مرضی‌الطرفین را داشته  را می‌توان به عنوان کد و سیگنال مشخص آن دسته از جمهوریخواهان هراسان از دو‌دسته‌گی سنا برای ترامپ دانست: «امیدوارم که رییس جمهور دیر یا زود متوجه این گردد که باید یک رابطه‌ دو حزبی با وی برقرار باشد».
 
 
 
رهبران هر دو حزب در حال گفتگو
 
یکی دیگر از مشکلاتی که ترامپ با آن سر و کار دارد، بحث رابطه با روسیه است. در سطح سنا، سناتورهایی چون «مارکو روبیو»، «بن ساس» مواضع شدیدی علیه روسیه اتخاذ کرده و پوتین را دشمن می‌دانند. «میچ مک کانل» رهبر جمهوریخواهان سنا که پیوسته به مدارا با ترامپ مشهور است و توانسته پست وزارت راه و ترابری را از ترامپ برای همسرش بگیرد، موضعی به مراتب ملایم‌تر اتخاذ کرده و پوتین را یک قلدر نامیده که لزوم احتیاط ترامپ در قبال رفتار دوستان با او را می‌طلبد. هم‌اکنون احساب سیاست آمریکا به شدت نسبت به رابطه ترامپ و پوتین حساس شده و هر گونه تقویت دوستی بین دو رهبر سیاسی را برای منافع آمریکا خطرناک دانسته‌اند. ترامپ نیز در گفتگو با شبکه فاکس نیوز وقتی «بیل اورایلی» مجری شبکه پوتین را یک جنایتکار دانست، پاسخ داد: «مگر روسای جمهور و سیاستمداران پیشین ما جنایتکار نبودند؟». در هر حال، مخالفان ترامپ قویا او را به «همسنگی اخلاقی» که در عالم سیاست به معنای تلاش دو طرف متخاصم برای ایجاد رابطه دوستی در حالی که شکاف‌های عمیقی وجود دارد است، متهم می‌کنند.
 
اما حقیقتی که وجود دارد این است که دموکرات‌ها به شدت نگران این هستند که سرانجام مجبور به پذیرش شکست در مقابل انرژی مضاعفی که ترامپ و همراهانش از خود نشان می‌دهند بشوند. اکنون، دو هفته از جلوس ترامپ بر کرسی کاخ سفید گذشته و شاهد آشوب در سنا هستیم. برخی از دموکرات‌ها جلسات مربوط به دولت را تحریم کرده‌اند، برخی دیگر به اعتراض مستمر و مکرر اصرا دارند، و بعضی دیگر هم دولت ترامپ را «دولت پرزیدنت بنون» (اشاره به نقش استیو بنون در پشت پرده دولت ترامپ و تاثیر شگرف بر او) نامیده‌اند.
 
 
 
بزرگان حزب دموکرات همچون هری رید و چاک شومر به شدت از دولت ترامپ و روند کار جمهوریخواهان خشمگین هستند / روزهای دهشتبار برای دموکرات‌های آمریکایی
 
پیشتر از این، دموکرات‌ها بر سر جریان «پل مانافورت» رییس سابق ستاد انتخاباتی ترامپ بر وی فشار آوردند و نهایتا ترامپ او را کنار گذاشت. حالا هم با همین استراتژی قصد اعمال فشار بر ترامپ را دارند. آنها مدام بر حقیقتی چون نقش حیاتی بنون در تصمیم‌‌گیری‌های ترامپ تاکید می‌کنند و رییس جمهور را بازیچه افکار وی می‌خوانند تا بلکه بدینوسیله ترامپ جهت تخفیف تنش‌ها و تعدیل افکار عمومی، او را کنار بگذارد. حتی یکی از دموکرات‌ها پا را فراتر گذشته و خواستار کناره‌گیری ترامپ از قدرت در صورت تداوم رفتارهایش شده است. «دن مالوی» فرماندار کانکتیکات و رییس شورای فرمانداران دموکرات اینچنین اظهار داشت: «من جدال با ترامپ را همچون جنگ ویتنام می‌بینم. تنها چیزی که به جنگ ویتنام پایان داد، خروج آمریکا از ویتنام بود. حالا هم اگر ترامپ با همین فرمان جلو برود، کار به جایی می‌رسد که فقط با رفتن او مشکل حل خواهد شد».
 
 
 منابع:
 
http://www.politico.com/story/2017/02/senate-outlook-battles-threats-nuclear-options-234622

http://www.politico.com/story/2017/02/democrats-trump-problem-protests-234624

http://www.politico.com/story/2017/02/republicans-denounce-trumps-defense-of-killer-putin-234665