کد خبر 688675
تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۰

اوایل سال 55 بود، مسجد دانشگاه تهران را بسته بودند و اجازه نمازخواندن به دانشجویان نمی‌دادند، یک روز دانشجویان دختر و پسر دور حوض جمع شده بودند و به این اقدام اعتراض کردند که گارد دانشگاه به آنها حمله کرد و آنها که در حال نماز خواندن بودند را داخل حوض آب انداختند و به شدت کتک زدند.

به گزارش مشرق، پیروزی انقلاب اسلامی نتیجه تلاش اقشار مختلف مردم از جمله دانشگاهیان با رهبری امام (ره) بود و در این راستا دانشجویان، اساتید و کارمندان دانشگاه تهران نیز با فعالیت‌های خود تلاش کردند تا با سرنگونی رژیم طاغوت، انقلاب اسلامی به پیروزی برسد.

دانشگاه در سال‌های 57 و قبل از آن شاهد سخنرانی های روحانیون و اساتید دینی و اسلامی همچون شهید مطهری و شهید بهشتی بوده است  تشکل های مختلف اسلامی تلاش می کردند تا بتوانند با دعوت از این اساتید و همچنین با برگزاری برنامه‌های مختلف سهمی در پیروزی انقلاب داشته باشند.

یکی از افرادی که برای پیروزی انقلاب اسلامی پابه پای اساتید و دانشجویان انقلابی دانشگاه تهران برای پیروزی انقلاب تلاش کرد « احمد حاج بابایی است، او اولین مسئول بسیج دانشگاه تهران است که بعد از انقلاب به همت جمعی از کارمندان و اساتید این دانشگاه شکل گرفت.

حاج بابایی از سال 46 وارد دانشگاه تهران شده و در سمت‌های مختلفی در این دانشگاه فعالیت داشته است. او پیرمردی خنده رو و با موهای سفید است که سال 59 در زمانی که دانشگاه تهران شورایی اداره می شد عضو جهاد دانشگاهی و عضو شورای این دانشگاه بود و بعد از آن هم برای مدتی معاون ستاد  انقلاب فرهنگی شد، اکنون هم بعد از دوران بازنشستگی نتواسته از دانشگاه دل بکند و در یک اتاق قدیمی در طبقه سوم سازمان مرکزی دانشگاه تهران مشغول به خدمت است.

با احمد حاج بابایی در نهمین روز از سی و هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب قرار گذاشتنم تا برایم از روزهایی گذشته بگوید، از نقش دانشجویان و اساتید و کارمندان دانشگاه تهران در پیروزی انقلاب و از روزهای تلخ و شیرینی که در مدت فعالیتش در دانشگاه سپری کرده است.

احمد حاج بابایی برای اولین بار است که با یک خبرگزاری مصاحبه می کند و تاکنون علیرغم درخواست‌هایی که وجود داشته نخواسته است با رسانه‌های مکتوب مصاحبه کند، ولی بالاخره با واسطه قرار دادن برخی از اساتید و دوستان نتوانست به ما نه بگوید.

اتاق کار حاج احمد آدم را یاد فیلم‌های قدیمی می اندازد، وارد اتاق که می شوم احساس می کنم چندین سال به عقب برگشته‌ام، حاج احمد با همکارانش در اتاق مشغول به فعالیت است و با دیدن ما خودش را برای گفت و گو آماده می کند.

برای اولین سوال از احمد حاج بابایی می‌پرسم چه شد که در دانشگاه تهران مشغول به کار شد، او کاغذهای روی میزش را جمع می کند، داخل یک پوشه قدیمی می گذارد و می‌گوید: من سال 1346 وارد دانشگاه تهران شدم، قبل از اینکه وارد دانشگاه تهران شوم جای دیگری مشغول بودم، آن زمان می‌گفتند پول دولت حرام است به همین دلیل خدمت آقای مرعشی رسیدیم و خواستیم در این رابطه ما را راهنمایی کند که ایشان گفتند بروید در مراکز علمی مثل دانشگاه ها و آموزش پرورش کار کنید، همین باعث شد به دانشگاه تهران بیایم، آن موقع همزمان ادامه تحصیل هم دادم و در سال 57 درست در زمان جریان انقلاب توانستم لیسانسم را هم بگیریم.

وی اضافه کرد: قبل از آن هم به دلیل فعالیتی که در قیام 15 خرداد داشتم، دستگیر شدم و 24 در زندان بودم.

حاج بابایی ادامه داد: بعد از اینکه جریان انقلاب فرهنگی در دانشگاه پیش آمد فعالیت گروههای معاند هم بیشتر شد و دانشگاه تهران شده بود مرکز فعالیتها و تبادلات گروهای معارض و معاند، از آن طرف هم گروههای اسلامی وجود داشتند که با گروهای معاند مبارزه می کردند. 

* فعالیت 75 گروه غیراسلامی در دانشگاه تهران در قبل از انقلاب

وی افزود: قبل از اینکه انقلاب به پیروزی برسد، معاون تدارکات دانشگاه تهران بودم، مدتی قبل از پیروزی انقلاب دانشگاه تقریبا از هم پاشیده بود. آن زمان حدود 75 گروه مخالف انقلاب و غیراسلامی در دانشگاه حضور داشتند و امکانات دانشگاه را در اختیار گرفته بودند و تلاش می کردند عقاید خودشان را به مردم القا کنند.

حاج بابایی تاکید کرد: ما آن زمان در مقابل این گروه ها قرار داشتیم و سعی می کردیم جلوی فعالیت آنها را بگیریم، ما هم گروه هایی را از دانشجویان و اساتید اسلامی تشکیل داده بودیم، شب ها دور هم می نشستیم و بیانیه هایی را تنظیم می کردیم و صبح ها روی تابلوهای دانشگاه می چسباندیم و سعی می کردیم نگذاریم گروه هایی مخالف قدرت بگیرند.

* ماجرای درخواست شهید مطهری برای برگزاری تحصن در دانشگاه تهران

وی گفت: قبل از انقلاب درست در دیماه 56 یک روز از درب غربی دانشگاه تهران وارد دانشگاه شدم که دیدم یک روحانی از من سراغ رئیس دانشگاه را گرفت وقتی خواستم که خودش را معرفی کند گفت: « من مطهری هستم» و آنجا بود که من مرحوم  مطهری را از نزدیک دیدم.

حاج بابایی اضافه کرد:  خواسته آقای مطهری از ما این بود که اگر می شود در دانشگاه تهران یک تجمع و تحصن برگزار کنند، آن زمان دانشگاه تقریبا تعطیل بود، با مشورت هایی که کردیم اجازه دادیم مرحوم مطهری در دانشگاه تهران تحصن خود را برگزار کنند.

وی افزود: تحصن روحانیون در مسجد دانشگاه برگزار شد و ما سعی می کردیم برای آنها در یکی از اتاق های دانشگاه غذا آماده کنیم، این تحصن ادامه داشت تا اینکه قرار شد امام (ره) وارد ایران شود و روحانیون هم به دنبال مراسم استقبال از امام رفتند.

* تشکیل بسیج کارمندان دانشگاه تهران برای مقابله با گروه های ضد انقلاب در دانشگاه

حاج بابایی در مورد تشکیل بسیج کارمندان در دانشگاه تهران تصریح کرد: ما قبل از اینکه بسیج را در دانشگاه تهران تشکیل بدهیم انجمن اسلامی کارکنان را تشکیل دادیم، ما در این انجمن فعالیت های بسیار خوبی داشتیم، در راهپیمایی با تمام قدرت حاضر می شدیم و در مقابله با گروه های ضد انقلاب تلاش می کردیم، تا اینکه امام مسئله تشکیل بسیج را مطرح کردند و آن زمان ستاد بسیج کارکنان را با همان نیروهای انجمن اسلامی  تشکیل دادیم و تعداد  زیادی از دانشجویان، استاتید و کارمندان هم به ما پیوستند و این تشکل تا امروز هم ادامه دارد.

 کارمند کهنه کار دانشگاه تهران در ادامه خاطراتش از لحظه ورود امام به ایران گفت و تاکید کرد: در ابتدا قرار بود امام(ره) از فرودگاه به دانشگاه تهران بیایند یک عده از روحانیون و انقلابیون برای استقبال از ایشان به فرودگاه رفته بودند ما هم به همراه تعدادی از دانشگاهیان و روحانیون جلوی دانشگاه صف کشیده بودیم و منتظر آمدن امام بودیم ولی اطلاع دادند به علت ازدحام جمعیت برنامه تغییر کرده و امام (ره) به سمت بهشت زهرا رفتند.

* وجود انجمن اسلامی و بسیج در دانشگاه تهران باعث شده بود جامعه هم الگو بگیرد

وی خاطرنشان کرد: وجود انجمن اسلامی و بسیج در دانشگاه تهران باعث شده بود جامعه هم الگو بگیرد. امام (ره) توجه بسیار زیادی به دانشگاه داشت و می‌فرمود اگر دانشگاه اسلامی باشد جامعه اسلامی می‌شود.

حاج بابایی افزود: انقلاب اسلامی با حضور و تلاش همه مردم پیروز شد و دانشگاهیان دانشگاه تهران هم در شکل گیری انقلاب همه تلاش خود را انجام دادند، امروز هم انقلاب بواسطه حمایت همین مردم مسیر خود را بخوبی طی می کند.

* اکثر کارمندان و اساتید دانشگاه تهران متدین و معتقد به انقلاب هستند

وی یادآور شد: دانشگاه جایگاه مقدسی دارد ولی متاسفانه برخی‌ها صحبت‌های در مورد دانشگاه می‌کنند که درست نیست، اکثر نیروهای و اساتید دانشگاه تهران از اساتید و کارمندان متدین و معتقد به انقلاب هستند، البته ممکن است تعداد اندکی هم وجو داشته باشند که اینگونه نباشند، ولی این تعداد انگشت شمار است.

وی گفت: دانشگاه بعد از انقلاب طوری عمل کرده که عناصر ضد انقلاب نتواسته‌اند ابراز اندام کنند، البته کسانی هستند که انتقادهایی دارند ولی نمی‌توان گفت که آنها ضد انقلاب هستند.

* حضور آیت الله محفوظی به عنوان اولین نماینده امام (ره)در دانشگاه تهران

حاج بابایی ادامه داد: تقریبا دو سال از انقلاب گذشته بود که بنده به اتفاق مرحوم حریرچی و دکتر افروز خدمت نماینده امام رسیدیم و خواستیم که تدابیری اندیشیده شود تا روحانیون حضور بیشتری در دانشگاه تهران داشته باشند، همان موقع این درخواست پذیرفته شد و آیت الله محفوظی به عنوان نماینده امام در دانشگاه تهران معرفی شد.

وی تصریح کرد: خوشبختانه امروز شاهد حضور فعال روحانیون در دانشگاه‌ها مخصوصا دانشگاه تهران هستیم و حتی ما الان بر اساس همان جریان دانشگده معارف داریم.

حاج بابایی گفت: دانشگاه توانسته در مسائل سیاسی و اجتماعی نقش بسزایی در جامعه داشته باشد و بعد از انقلاب شاهد حضور اساتید برجسته‌ای بودیم که توانستند در جامعه نقش هایی بزرگی ایفا کنند. 

* ماجرای ضرب و شتم دانشجویان نمازگذار و انداختن آنها در حوض آب دانشگاه

وقتی از حاج احمد می‌پرسم تلخ ترین خاطره‌ای که در دانشگاه تهران داشته‌ است چه بوده، اندکی سکوت می‌کند و می‌گوید: اوایل سال 55 بود، آن زمان مسجد دانشگاه را بسته بودند و اجازه نمازخواندن به دانشجویان نمی دادند، یک روز دانشجویان دختر و پسر دور حوض جمع شده بودند و به این اقدام اعتراض کردند که گارد دانشگاه به آنها حمله کرد و آنها را که در حال نماز خواندان بودند داخل حوض آب انداختند و به شدت کتک زدند.

حاج احمد در پایان صحبتهایش از صف طولانی دانشگاهیان برای استقبال از امام هم به عنوان بهترین خاطره کاری اش در دانشگاه تهران یاد می‌کند.

وقتی می خواهم از اولین مسئول بسیج کارمندان دانشگاه تهران خداحافظی کنم او درمورد کتابش برایم صحبت می‌کند که به زودی قرار است منتشر شود،  او در کتاب جدیدش از خاطرات دوران کاری اش در دانشگاه تهران نوشته است.