کد خبر 689727
تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۸

نویسنده و تحلیلگر بارز جهان عرب به دخالت‌های مختلف ترکیه از آغاز بحران سوریه تاکنون و ورود نیروهای ترکیه به شمال سوریه پرداخت و نوشت: رجب طیب اردوغان خود را از شش سال پیش در چاه سوریه انداخت.

  به گزارش مشرق، عبدالباری عطوان نویسنده و تحلیلگر بارز جهان عرب در مقاله امروز شنبه خود در روزنامه رای الیوم نوشت: اگر برخی خبرها درخصوص بروز درگیری بین ارتش ترکیه و نیروهای موسوم به "سپر فرات" ترکیه در شهر الباب درست باشد که به نظر می رسد تایید شده است؛ این امر بدان معنا است که ترکیه چه بسا خود را در جنگ فرسایشی جدیدی نظیر هم پیمان سعودی خود در یمن گرفتار کرده است.

وی افزود: خبرگزاری‌ها گفتند که 10 سرباز ترکیه در دو روز گذشته در جریان نبرد با داعش کشته و 20 نفر دیگر زخمی شده اند. سه سرباز دیگر نیز به اشتباه در جریان حمله هوایی روس‌ها کشته شدند.

عطوان تصریح کرد: از نزدیک به سه ماه پیش، ترکیه در بیانیه‌های رسمی خود از پیشروی زیاد نیروهای سپر جزیره در اطراف شهر الباب و سقوط قریب الوقوع آن سخن می گویند اما این شهر هنوز سقوط نکرده است... این امر حکایت از آن دارد که جنگ طولانی خواهد شد.. و تلفات انسانی و مادی بویژه ترکیه افزایش خواهد یافت. افکار عمومی ترکیه در بی قراری و نگرانی از این وضعیت به سر می برد که ممکن است در مراحل بعدی به خشم افکار عمومی تبدیل شود.

عطوان افزود: ارتش سوریه در سرزمین خود و برای بازپس گیری یکی از شهرهایی می جنگد که از کنترلش خارج شده است و حضور نظامی ترکیه را اشغالگری و نقض حاکمیت سوریه می‌داند. ارتش سوریه تاکید می کند که از سرزمین خود در برابر اشغالگری بیگانه دفاع می کند.

این نویسنده به تشریح اهداف اردوغان از اعزام نیروهایش به سوریه پرداخت و نوشـت: اردوغان در چارچوب ایجاد "منطقه‌ای امن" در گستره‌ای به مساحت پنج هزار کیلومتر مربع نیروهای ترکیه را وارد عمق سوریه کرد تا یک بخش مستقل از دولت سوریه و به طور مستقیم یا غیرمستقیم زیر حاکمیت ترکیه باشد و مقدمه‌ای را برای تقسیم سوریه به بخش های طائفه‌ای جدا از هم - به بهانه جلوگیری از سرازیر شدن آوارگان به ترکیه- تشکیل دهد.

عطوان با رد ادعای ترکیه نوشت: آنچه باعث جلوگیری از سرازیر شدن آوارگان شده و می شود؛ همان تثبیت آتش بس و ورود همه طرف های درگیر در خاک سوریه به مذاکره برای رسیدن به یک راه حل سیاسی است که باعث جلوگیری از خونریزی می شود و وحدت سرزمینی و جمعیتی این کشور ویران شده را باز می گرداند.

عطوان افزود: دخالت نظامی ترکیه در شهر الباب سوریه برای نبرد با داعش نبوده است بلکه برای جلوگیری از تشکیل یک ساختار کردی است که می تواند سکویی برای حملات علیه ترکیه در آینده باشد و پشتوانه‌ای برای حزب کارگران کردستان ترکیه به شمار رود که آنکارا آن را در فهرست تروریسم قرار داده است.

وی تصریح کرد: اردوغان می خواهد حاکم واقعی سوریه باشد. او تاکید کرده است که مرحله بعدی - بعد از کنترل بر شهر الباب – پیشروی به سمت شهر رقه و بیرون راندن عناصر داعش از آن خواهند بود. این کار ترکیه نه برای بازگرداندن شهر رقه به حاکمیت سوریه بلکه برای جلوگیری از ایفای هرگونه نقش گروه موسوم به "نیروهای سوریه دموکراتیک" در عملیات آزادسازی این شهر خواهد بود. اکثریت این گروه را کردهای سوری تشکیل می دهند و مورد حمایت آمریکا هستند.

عطوان در اشاره به اینکه رئیس جمهور ترکیه از شش سال پیش درحال انداختن خود از چاله به چاه در سوریه است، گفت: بار دیگر از این ضرب المثل انگلیسی کمک می گیریم که می گوید "وقتی در چاله  افتادی؛ اولین کاری که باید انجام دهی این است که کندن چاله را متوقف کنی". به نظر می رسد که اردوغان این ضرب المثل را نشنیده است و اگر هم شنیده باشد، به پیام آن عمل نمی کند زیرا خود را در چاله سوریه انداخته است و از آغاز بحران در شش سال پیش هم همچنان به کندن چاله ادامه می دهد. استقبال غیرعادی اردوغان از حمایت ترامپ برای ایجاد منطقه امن در سوریه و ورود مایک بومبیو رئیس سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) به آنکارا - به عنوان اولین پایتختی که از زمان تصدی این پست از آن دیدن می کند- این نتیجه گیری ما را تایید می کند.

به نوشته عطوان، سازمان سیا در کنار طرف های عربی و بین المللی بیشترین تلاش را برای گرفتار کردن ترکیه در بحران سوریه کردند. آنها کار خود را با فروش دروغ سرنگونی سریع بشار اسد رئیس جمهور سوریه و نظام این کشور کردند و آنکارا را قانع کردند که کوتاه ترین راه برای رسیدن به این هدف نیز باز کردن درهای ترکیه به روی سرازیر شدن عناصر مسلح و هزاران تن سلاح و میلیاردها دلار پول (برای انتقال آن به سوریه) است. نمی دانیم که آقای پمپئو رئیس جدید سیا چه فریبکاری‌ها و گرفتاری‌های جدیدی (برای ترکیه) به همراه دارد.