کد خبر 690517
تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۹

دیدار دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با شینزو‌آبه نخست وزیر ژاپن در واشنگتن با توجه به اینکه هر دو کشور اعلام کرده اند از یکدیگر در منازعات مربوط به دریای شرقی حمایت می کنند، به نوعی نشان دهنده اتحاد جدید آنان جهت مقابله با چین در منطقه می باشد.

  به گزارش مشرق، آنچه نشان دهنده یک اتحاد کم سابقه میان دو کشور به حساب می آید، سخنان «ترامپ» است که در مصاحبه مطبوعاتی مشترک با «آبه» گفت که از هر منازعه ای که در جزایر «سنکاکو» در دریای شرقی صورت گیرد، از توکیو حمایت می کند.

این در حالی است که این جزایر را چین دیائویو می نامد و از سال ۲۰۱۲ میلادی، بالا گرفتن تنش با ژاپن بر سر تملک بر آن باعث شده است تا سران دو کشور از دیدار با یکدیگر پرهیز کنند.

در چنین شرایطی اعلام ترامپ مبنی بر حمایت از ژاپن در باره منازعات دریای شرقی و جزایر مذکور و هر منطقه ای که به گفته وی تحت کنترل ژاپن باشد، موضوعی نیست که به مذاق چین خوش بیاید.

از سوی دیگر هر دو کشور در بیانیه مشترکی که صادر کرده اند، بر این موضوع نیز تاکید ورزیده اند و ترامپ هم گفته است که در حمایت صد درصدی از ژاپن آمریکا دریغ نخواهد کرد.

حالا به نظر می رسد که بی تردید اظهارات قبلی وی مبنی بر تضعیف اتحاد نظامی آمریکا و ژاپن مانند بسیاری از گفته های وی در حال تغییر است و نمی توان آنها را جدی گرفت.

به همین سبب است که بسیاری از تحلیلگران ترامپ را فردی غیرقابل پیش بینی توصیف کرده اند و در همین حال دولت ها نسبت به سیاست های وی مراقب و محتاط هستند.

شینزو آبه با یک برنامه اقتصادی - راهبردی به آمریکا سفر کرد اما آنقدر موضوع رویارویی این کشور با چین برایش مهم بود که روزنامه ژاپن تایمز از قول وی آورده است که اصلی ترین هدف این سفر گفت وگو با ترامپ در باره دریای جنوبی، منازعات دریای شرقی و مواجهه با تهدیدهای چین بوده است.

این نشان می دهد که دولت ژاپن در برابر چین در این دو منطقه بسیار سرسختی نشان می دهد و برای همین حتی آماده دادن امتیازات اقتصادی به آمریکاست تا این کشور را نیز عله چین با خود همراه کند.

تا به امروز علاوه بر ترامپ به عنوان رئیس جمهوری، ‌رکس تیلرسون وزیر خارجه و جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا هم مشترکا گفته اند طبق پیمان امنیتی با ژاپن در منازعات بر سر مناطقی که تحت کنترل توکیو باشد از این کشور حمایت می کنند و صراحتا از جزایر «دیائویو» نام برده اند.

«ترامپ» و «آبه» هر دو گفته اند، با هر اقدام یکجانبه ای که کنترل ژاپن بر این جزایر را به مخاطره بیندازد مخالف هستند و این بخش از بیانیه دو طرف به شدت پکن را خشمگین خواهد کرد که در مجموع جزایر را از آن خود می داند.

بیانیه ای از این دست از سوی ترامپ و دولت وی هم نشان می دهد که حالا او یک رویکرد تازه نسبت به آسیا دارد که با سخنان و سیاست های اعلام شده قبلی وی تفاوت می کند.
این سفر البته با برنامه اقتصادی بزرگ نخست وزیر ژاپن برای آمریکا شروع شد تا اینکه توکیو بتواند با یک سرمایه گذاری ۱۵۰ میلیارد دلاری و ایجاد کارخانه های بیشتر در آمریکا که البته تا چند سال دیگر به ۴۵۰ میلیارد دلار افزایش می یابد، ۷۰۰ هزار شغل برای آمریکایی ها ایجاد کند.

این برنامه البته به مذاق «ترامپ» بسیار خوش آمد که «آبه» یکی از اصلی ترین اهداف کاری خود را ایجاد فرصت های شغلی برای آمریکایی ها دانسته است. او به همین خاطر «آبه» را یک مثال برای دیگران دانسته و از کشورهای دیگر هم خواسته است تا راهبردهایی مانند توکیو برای واشنگتن داشته باشند.

این سفر تا اندازه ای هم تحت تاثیر پرتاب یک فروند موشک بالستیک کره شمالی به دریای ژاپن قرار گرفت که البته به این منطقه نرسید اما همین باعث شد تا ترامپ اعلام کند در موضوع کره شمالی هم کشورش از توکیو به طور کامل حمایت خواهد کرد.

با این حساب به نظر می رسد که دستکم آبه در موضوعاتی نظیر آنچه تهدیدهای کره شمالی و چین می داند با ترامپ به توافقات خوبی رسیده است و رئیس جمهوری آمریکا هم خرسند از سرمایه گذاری کلان ژاپنی هایی است که صدها هزار فرصت شغلی برای این کشور ایجاد خواهند کرد و حالا باید دید کشورهای دیگری نظیر چین و کره شمالی که طبیعتا از چنین توافقاتی خرسند نیستند، چه واکنش هایی نشان خواهند داد.