قاسمی با بیان اینکه عربستان هنوز دچار یک توهم و اشتباه است، گفت: ما هیچ گاه برای تخریب روابط با هیچ کشوری پیشقدم نبوده‌ و نخواهیم بود.

 به گزارش مشرق، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در برنامه «من طهران»، در خصوص مواضع عربستان و امارات علیه ایران، اظهار داشت: مواضع عربستان طی دوران اخیر نسبت به جمهوری اسلامی ایران همیشه از روی ناآگاهی و عدم اطلاع کافی نسبت به وضعیت منطقه و جمهوری اسلامی ایران بیان شده و از امارات هم نمی‌توان توقع زیادی از آن داشت چون تا حدی متحد عربستان است.

* مواضع عربستان همیشه از روی ناآگاهی بیان شده

قاسمی افزود: اگر فرض را بر این بگیریم که با آمدن ترامپ و شعارهایی که مطرح کرده، این دو کشور (امارات و عربستان) یا کشورهای دیگر، مواضع خود را نسبت به ایران تندتر کرده و یا سیاست دیگری را پیشه کرده‌اند، فکر می‌کنم باید به آن ها توصیه کرد که دچار چنین خطای تاریخی نشوند، چون به هر حال زمان درحال گذار و گذر هست و تحولات سریع اتفاق می‌افتد و نمی شود آینده را خیلی پیش بینی کرد و وضعیت و قدرت و جایگاه ایران در منطقه کاملا روشن هست و بهتر هست که آنها با واقعیت‌های منطقه و واقعیت ایران در منطقه، سیاست‌های خود را تنظیم کنند، زیرا همسایگان هم هستند و کشورهای همسایه هستند و سرنوشت خود را به شعارهایی که دیگرانی از نقاط دوردست مطرح می‌کنند، گره نزنند و درآینده هم خیلی مشخص نیست که آن مواضع واقعا پایدار بماند یا نماند.

* مسائل مطرح شده در سفر فرستاده ویژه امیر کویت به ایران

قاسمی در خصوص سفر اخیر فرستاده ویژه امیر کویت به ایران، گفت: سفر وزیر خارجه کویت که عمدتا روابط خوبی با این کشور داریم و انشاءالله روابط بهتر را خواهیم داشت، درپاسخ به سفر سال قبل آقای دکتر ظریف به کویت صورت گرفت، آقای ظریف بعد از بحث برجام، شاید اولین سفرش را به کویت انجام داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ایشان حامل پیام امیر کویت برای دکتر روحانی رئیس جمهوری ایران بود و این سفر بیشتر در چارچوب مسائل و روابط بین ایران و کویت بود و درحوزه های سیاسی و اقتصادی و فرهنگی صحبت کردیم و درباره چگونگی روابط درآینده صحبت شد و همین طور درباره موضوعات و مسائل مهم منطقه مانند سوریه و لبنان و عراق و مسائل کشورهای حاشیه خلیج فارس و در این باره تبادل نظر کردیم.

قاسمی در ادامه گفت: درمورد مسائل خلیج فارس و کشورهای حوزه خلیج فارس هم صحبت کردیم و امیدوارم که این سفر بتواند هم درحوزه مسائل دوجانبه ایران و کویت، گامی به جلو باشد و بتوانیم در آینده گام های بیشتری برداریم، هم ما آمادگی داریم همان طور که با کویت صحبت کردیم ، با همه همسایگان مان به عنوان یک سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران، روابط خوب و حسنه داشته باشیم و اگر مشکلات و اختلاف سلیقه نسبت به بعضی از مسائل وجود داشته باشد، آن ها را پشت میز مذاکره حل کنیم و اشتراکات خود را بیشتر کنیم.

قاسمی خاطرنشان کرد: سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران داشتن روابط متعادل و منصفانه با همسایگان و کشورهای منطقه است؛ و ما علاقه‌مند نیستیم که این کشورها تحت تاثیر بددلی‌ها و بدخواهی‌های دول خارجی و کشورهای دوردست و حتی رژیم صهیونیستی در منطقه قرار بگیرند، زیرا آن ها نمی خواهند که کشورهای اسلامی بتوانند در کنار دیگر روابط خوب و مسالمت آمیز داشته باشند.

وی افزود: ما همواره علاقمند هستیم که مسائل خودمان را با همسایگانمان حل و فصل کنیم، و هیچ گاه برای تخریب روابط با هیچ کشوری پیشقدم نبوده‌ایم و نخواهیم بود. این سیاست اصولی ما است. این بستگی به طرف مقابل دارد و روابط هیچگاه یک طرفه نیست و دو طرفه خواهد بود، ما زمانی می‌توانیم با عربستان صحبت و کار کنیم که احساس کنیم که عربستان هم به این روابط نیاز دارد و هم می خواهد که این روابط حسنه وجود داشته باشد و برخی از اشتباهات و خطاهای خود درگذشته را جبران کند، ما فکر می کنیم که عربستان طی یکی دو سال گذشته، مرتکب اشتباهاتی شده است که این روابط را به این جا کشانده است و بهتر آن است که در این مسیر سازنده اقدام کند و اگر آنها اقدام کنند، ما قطعا آمادگی پاسخ مثبت به آن ها را خواهیم داشت.

قاسمی در پاسخ به این سؤال که چرا عربستان مذاکره با ایران را قبول نمی کند، گفت: این سؤال را باید از مقامات ریاض سوال کرد.

قاسمی خاطرنشان کرد: برداشت ما این است که عربستان هنوز دچار یک توهم و اشتباه است که در گذشته هم این اشتباه، عربستان را با مشکلاتی مواجه کرد.

وی افزود: ولی تصور ذهنی من این است که عربستان نمی تواند در این مسیر به راه خود ادامه دهد و تحت تاثیر دیگر قدرت ها یا برخی رژیم ها مانند رژیم صهیونیستی بخواهد هزینه های سنگینی را برای خودش در منطقه و جهان بپردازد، عربستان امروز سعی دارد با هزینه زیادی علیه ایران فعالیت کند و دشمنانی را برای ایران ایجاد کند که می‌توانند در زمان های بسیار کوتاه به دستاوردهای کوچک برسند، اما واقعیت ها خود را بر همه تحمیل کردند، همانطور که در طول تاریخ شاهد هستیم که عبرت ها و تجارب زیادی وجود دارد که واقعیت ها پنهان نخواهد ماند.

* مبارزات انتخاباتی ترامپ همچنان ادامه دارد

قاسمی درخصوص تبلیغات منفی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا علیه ایران اظهار داشت: زمان زیادی از مستقر شدن ترامپ در کاخ سفید نمی گذرد. وی در تبلیغات انتخاباتی برخلاف اسلاف خود سخنان جنجالی و جدیدی را مطرح کرد، و همچنان سخنانی را درباره اروپا ، استرالیا، آمریکای لاتین و خاورمیانه و مسائل داخلی آمریکا می زند.

وی افزود: با توجه به نوع بیان ترامپ و مواضعی که اتخاذ کرده است، احساس می شود که هنوز کار خودش را جدی شروع نکرده است، و به نوعی آن مبارزات انتخاباتی همچنان ادامه دارد.

* اعتراض‌های گسترده به ترامپ در جهان اسلام و حتی اروپا

قاسمی ادامه داد: لذا خیلی دقیق و جدی نمی توان درباره وی تصمیم گرفت و اینگونه ارزیابی کرد که چه مسیری را طی خواهد کرد؛ ولی به هر حال سخنان و گفتار وی اعتراضات زیادی را در خاورمیانه و جهان اسلام و عرب و حتی اروپا و مغرب زمین ایجاد کرده است، و به نگرانی‌هایی هم دامن زده است و ما باید ببینیم که این صحبت ها عملی، جدی و شدنی خواهد بود، و به نظر من باید صبر بکنیم تا ببینیم بهتر خواهد شد یا نَه.

* ارزیابی دولت ترامپ

قاسمی در پاسخ به سؤالی دربارۀ اینکه آیا یک ارزیابی از دولت ترامپ و کاخ سفید وجود دارد، گفت: با دلایلی می توان گفت که می توانیم یک ارزیابی از هیئت حاکمه آمریکا و کلاً سیاست های دولت آمریکا درباره مسائل جهانی داشته باشیم. از جهتی هم می توان گفت که ارزیابی وجود ندارد زیرا در درون خود آمریکا در دهه های گذشته کمتر شاهد بودیم که یک رئیس جمهور در همان روزهای اول نشستن بر مسند ریاست جمهوری اعتراضات، تظاهرات‌ها و تنش‌هایی را علیه خود شاهد باشد.

* مواضع ترامپ تاحدی غیرطبیعی و غیرمعمول است

وی افزود: اعتراضات مربوط به ترامپ هم از درون آمریکا فراتر رفته است و صحبت ها و مواضع وی تا حدی غیرطبیعی و غیرمعمول است، و برای خیلی از جوامع قابل پذیرش نیست و در اقصی نقاط جهان اعتراضاتی را در پی داشته است.

قاسمی تأکید کرد: لذا می توان گفت که می توان ارزیابی کرد و این ارزیابی گاه می تواند نگران کننده باشد؛ ولی اگر کمی خوشبینانه برخورد کنیم و نخواهیم بعضی از حرف ها را عجولانه بدانیم، می توانیم بگوئیم که ارزیابی نمی توان کرد.

قاسمی در پاسخ به این سؤال که اگر دولت ترامپ سیاست دشمنی  با جمهوری اسلامی ایران را در پیش بگیرد، چه سیاستی را درپیش خواهید گرفت، اظهار داشت: اگر از زوایایی نگاه کنیم، حرف های ترامپ در الفاظ و قالب های جدیدی مطرح می شود ولی نهایتا ما با یک چیزی به نام سیاست های آمریکا نسبت به مسائل منطقه و جهان خصوصاً ایران مواجه هستیم.

* دشمنی، خصومت و زیاده خواهی های آمریکا همواره وجود داشته است

وی گفت: ما حداقل 38 سال با سیاست های آمریکا آشنا هستیم و سیاست های خصمانه آمریکا را نسبت به جمهوری اسلامی ایران تجربه کرده ایم و گهگاه تنش های بسیاری داشتیم و گهگاه شاید تنش ها کمتر شده و کمتر مقطعی بوده است که ما احساس بکنیم آمریکا می‌تواند نگرش دیگری نسبت به ایران داشته باشد؛ و همواره این دشمنی و خصومت و زیاده خواهی ها وجود داشته است و این خصومت ها در حد و حدود حرف باقی نمانده است و اقداماتی علیه ایران انجام شده است که از اول انقلاب تاکنون وجود داشته است و جنگ تحمیلی و بدعهدی هایِ پس از توافقات هسته‌ای از جمله این اقدامات است که باید به تعهدات خودشان عمل می کردند ولی عمل نکردند و مشکلاتی را هم در حوزه کار خودشان با ایران و هم در حوزه جهانی و حوزه کشورهای اروپایی ایجاد کردند .

قاسمی اظهار داشت: ترامپ خارج از این نیست و صحبت از بعضی گزینه ها تکرار حرف های گذشته توسط اوست که اهمیت زیادی برای ما ندارد.

* دلیل شانتاژهای دولت آمریکا

وی افزود: آنچه آمریکا می توانست از خصومت در مورد ایران انجام دهد تا به حال انجام داده و مردم هم در برابر زیاده خواهی دولت های قبل آمریکا ایستاده و حاضر به باج دهی نبوده اند. درباره ترامپ هم ما زیاد احساس نگرانی نداریم چون آنها واقعیت های ایران را نهایتا می فهمند و و قدرت ایران را در منطقه می دانند و این نوع صحبت ها، شانتاژ و بیان خواسته‌هایی است که اگر می توانستند اجرا کنند در گذشته می‌کردند.

قاسمی خاطرنشان کرد: وضعیت جدیدی در کاخ سفید وجود دارد که آثار خودش را بر سایر نقاط جهان باقی گذاشته است. پدیده جدیدی به اسم ترامپ وجود دارد که هر چند ماهیت سیاست‌های آمریکا تغییری نکرده، اما در قالب الفاظ جدیدی مطرح می‌شود که با واکنش‌های زیادی در جهان و به خصوص کشورهای اروپایی مواجه شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: اروپایی‌ها نیز به سهم خود دچار نگرانی‌های جدی هستند و سیاست صبر و انتظار را دنبال می کنند و تا رسیدن به وضعیت روشن در روابط خود با آمریکا به زمان نیاز دارند.

* اتکای ما به خودمان است

قاسمی گفت: ایران همواره متکی به قدرت خود و مردم خودش بوده و در مقابله با دشمنان و دیگران متکی به سایر کشورها نبوده است. ایران کشور صلح جویی است و همواره علاقمند بوده که با همه کشورهای جهان به شرط رعایت احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر روابط خوبی داشته باشد، از این رو سیاست ما با اروپا متکی بر رابطه متناسب با آنها در همه حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خواهد بود؛ ولی این به معنای آن نیست که ما بخواهیم از کشورهای دیگری استفاده کنیم و به آنها اتکا کنیم. اتکای ما به خودمان است.