سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که وظیفه ذاتیاش دفاع و حراست از انقلاب اسلامی در همهی حوزههاست، از سالها پیش گام در عرصهای نهاده که تاکنون دولتها، وزرا و سازمانهای زیادی پای در آن عرصه گذاشته بودند اما اکثر این نهادها در تحقق هدف بزرگی که نشانه رفته بودند، یا ناکام بوده و یا کار زیادی نتوانستند از پیش ببردند.
با موافقت نیروی زمینی سپاه و قرارگاه منطقهای نزسا در استان سیستان و بلوچستان یعنی قرارگاه قدس، راهی استان شدیم و برنامه اول مان را حضور در مراسم افتتاحیه پروژههای عمرانی سپاه قرار دادیم.
در این مراسم اعلام شد که سپاه 823 پروژه عمرانی و اشتغالزایی را در مناطق محروم سیستان و بلوچستان افتتاح کرده است که تمام این پروژهها، در حوزههای عمرانی، آبادانی و اشتغالزایی بوده است.
شنیدنش برایمان کافی نبود، تصمیم گرفتیم که سر پروژهها برویم تا از نزدیک آنچه که سپاه انجام داده را ببینید، شرایط هم مهیا بود. خودمان پیشنهاد دادیم که به محرومترین مناطق برویم، سپاه هم موافقت کرد.
** سپاه و محرومیتزدایی
در گام اول، راهی یک واحد آموزشی تحقیقاتی شدیم؛ جالب است بدانید که سپاه برای اینکه بتواند محرومیتزدایی را به طور ریشهای حل کند، مجتمعهای آموزشی و تحقیقاتی بسیاری را با هزینه خودش در مناطق محروم، احداث کرده است و بسیاری از مردم محروم را با هزینههای بسیار زیادی به آموزشگاههایش منتقل کرده و در آنجا "آموزش رایگان" به آنها میدهد.
یکی از این آموزشگاهها، مجموعه تحقیقاتی و آموزشی شهید کاوه است که در حاشیه شهر زاهدان واقع شده است. بدون اعلام قبلی از بچههای سپاه خواستیم که از آن بازدید کرده و گزارشی تهیه کنیم.
باورش قدری سخت بود اما در نقطهای میان کوههای اطراف شهر زاهدان، سپاه مجتمعی بزرگ ساخته است که در آن مردم محروم منطقه را به طور رایگان آموزش میدهد، آن هم نه آموزش تخصصیای که با فرهنگ و کار مردم منطقه سنخیت نداشته باشد، بلکه آموزشهایی کاملا هماهنگ با آنچه که مردم منطقه به آن علاقه داشته و یا محیط منطقه اجازه انجامش را میدهد.
وارد مجتمع که شدیم، اولین چیزی که به چشممان خورد، گلخانهای بزرگ بود. یکی از مسئولان قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه که همراهمان بود، مدیر گلخانه را صدا کرد تا با ما همراه شود.
وارد گلخانه شدیم اما نمی دانستیم که کار سپاه اینجا چیست و چه میکند. در داخل گلخانه با انبوهی از محصولات گلخانهای مواجه شدیم که همگی داخل همان گلخانه رشد یافته بودند. از گوجه، خیار، خیار دیابتی، سیر بگیرید تا لوبیا و . . . . سپاه بوتهها و گیاهانی که از آنها این محصولات کشاورزی به عمل میآید را در این گلخانه به عنوان نمونه، پرورش میداد.
کار این گلخانه نسبتا بزرگ این بود که قرارگاه قدس سپاه سران عشایر، قبایل و طوایف مناطق محروم در استان سیستان و بلوچستان را با هزینههای خودش به این آموزشگاه منتقل کرده و با آموزش عملی، نحوه صحیح و علمی پرورش انواع محصولات را به آنها میآموخت.
** سرداران قبایل در آموزشگاه
سران قبال و طوایف هم که در استان سیستان و بلوچستان به "سردار" مشهور هستند، پس از دریافت این آموزشها، راهی مناطق محرومی میشوند که در آن زندگی کرده و با این آموزشها و با کمک سپاه، گلخانههایی را ایجاد و با اشتغالزایی برای جوانان قبلیه خود، گلخانههایی را راهاندازی کردهاند.
جالب است بدانید که تاکنون، سپاه پاسداران 32 گلخانه در زابل، 140 گلخانه در شهر زاهدان و 20 گلخانه در شهر سراوان با هزینه خودش، احداث کرده و به طور رایگان در اختیار قبایل و طوایف مختلف و محروم قرار داده تا تولید در این مناطق محروم، جریان پیدا کند و جوانان نیز مشغول به کار شوند.
** احداث 192 گلخانه و اهدای آن به محرومین
از آنجایی که معضل آب در استان سیستان و بلوچستان همچون بسیاری از مناطق کشور، وجود دارد، لذا تولید محوصلات کشاورزی آب زیادی نیاز دارد اما تولید محصولات به روش گلخانهای و صرف آب و انرژی بسیار کمتر، در این استان امکانپذیر است از این رو، سپاه در این حوزه ورود کرده و با صرف دهها میلیون تومان هزینه، تاکنون جمعا 193 گلخانه در سطح استان سیستان و بلوچستان احداث و پس از اینکه سران قبایل و طوایف آموزش های لازم را گذراندند، همهی این گلخانهها را به طور رایگان در اختیار آنها قرار داده است.
البته غیر از احداث گلخانه، نیروی زمینی سپاه به دلیل به صرفه بودن تولید محصولات گلخانهای برای مردم منطقه، سعی کرده که گلخانههای موجود مردم را نیز سر پا نگه دارد و بر همین اساس، تاکنون بیش از 60 گلخانه به طور رایگان توسط قرارگاه قدس سپاه، در سطح استان سیستان و بلوچستان ترمیم و یا بازسازی شده است.
** ترمیم رایگانِ گلخانههای مردم محروم
مجتمع آموزشی تحقیقاتی شهید کاوه، مجتمع بسیار بزرگی بود و ما هم برای بازدید از تمام بخشهای آن وقت کافی را نداشتیم، لذا تصمیم گرفتیم از برخی بخشها فقط بازدید کنیم.
از گلخانه که بیرون آمدیم، چشممان به یک مجتمع بزرگ پرورش شترمرغ خورد. از مسئولان امر خواستم که از آن مجتمع نیز بازدید کنیم. به محل نگهداری شترمرغها که رسیدیم، دیدیم که در هر اتاق نگهداری، یک شترمرغ نر با دو ماده قرار دارد. پرسیدم که سپاه چه نیازی به نگهداری شتر مرغ دارد، مسئول مربطه پاسخ جالبی دارد.
میگفت ما هیچ نیازی به نگهداری شترمرغ که نداریم، هیچ بلکه نگهداری این حیوانات برایمان هزینهزا و سخت هم هست اما اینجا آموزش نگهداری شترمرغ به صورت علمی و عملی را به مردم منطقه میدهیم، آن هم به طور رایگان. حتی نحوه غذادهی، نگهداری تخمهای شترمرغ، آموزش ایجاد شرایط برای جفتگیری شترمرغها و . . . را اینجا به مردم محروم آموزش میدهیم تا حداقل هر قبیله یک مجموعه پرورشی شترمرغ احداث کرده و تعدادی از جوانان قبلیه خودش را به کار گیرد.
** مزرعه شترمرغ و آموزش مردم استان
هزینههای احداث مزرعه پرورش شتر مرغ بسیار زیاد است اما سپاه در این مدت توانسته 10 مزرعه در زاهدان، 3 مزرعه در سراوان و یک مزرعه در ایرانشهر با هزینه حدود 640 میلیون تومانی، احداث و به طور رایگان در اختیار قبال و طوایف محروم منطقه بگذارد تا مردم این مناطق در این حوزه فعالیت کرده و برای خودشان درآمدزایی داشته باشند.
از این مجتمع که عبور کردیم به سولههایی رسیدیم که انصافا بوی بدی میدادند. گفتم این سولهها چیست؟ آن مسئولی که از قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه کنارم بود، گفت این سوله محل کشتار بلدرچین است و آن یکی هم مزرعه پرورش بلدرچین.
قرارگاه قدس نزسا، برای اینکه بتواند در منطقه حاشیهای شهر زاهدان برای عدهای از جوانان شهر اشتغال ایجاد کند، زمینی را در اختیار گروهی قرار داده و آنها در آنجا با کمک سپاه مزرعه پرورش بلدرچین و کشتارگاه بلدرچین احداث کرده و تعدادی را به کار گرفتهاند.
به دلیل بوی بسیار بد و زنندهای که کشتارگاه و محل پرورش بلدرچینها میداد، خیلی نتوانستم آنجا بمانم اما عکاس و فیلمبردار مجبور بودند که برای به نمایش درآوردن آن محیط، داخل سولهها بمانند. داخل کشتارگاه بودیم، در همین حین یک نفر با وانت وارد شد با چند جعبه بزرگ بلدرچین زنده.
** بلدرچین و کمک به محرومین
پرسیدم که شما پاسدار هستید، پاسخ منفی داد و گفت که من در فلان منطقه زندگی میکنم و یک مزرعه پرورش بلدرچین کوچک احداث کردهام اما کشتارگاه ندارم لذا برای کشتار بلدرچینها یا فروششان به اینجا مراجعه میکنم و در این مجتمع، بلدرچینهایم را با قیمت مناسب خریداری میکنند.
جالب است بدانید که این شرکت خصوصی، پس از خرید بلدرچینها و کشتار آنها و یا کشتار بلدرچینهای مزرعه خودش، با کمک سپاه، بلدرچینها را با قیمت کمتری در بین مرغداریهای مناطق محروم توزیع میکرد تا مردم با قیمت پایینتری این بلدرچینها را خریداری کرده و بتوانند سود بیشتری از فروششان دریافت کنند.