کد خبر 695107
تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۴

معاون دستیار رئیس جمهوری آمریکا، کسی که به دنبال تئوریزه کردن «وحشی‌گری داعش» به عنوان «بخشی از کلیت اسلام» است، ایده‌هایی سختگیرانه برای رودرویی با باورمندان به این دین دارد.

  به گزارش مشرق، یکی از افراد مؤثر در تیم مشاوران و دستیاران دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که جهت‌گیری‌های اصلی ترامپ را هدایت داده و شکل می‌دهند، «سباستین گورکا» است. به نوشته رسانه‌های آمریکایی، گورکا از همکاران قدیمی و مورد اعتماد «استیو بنون»، استراتژیست ارشد کاخ سفید و دستیار دونالد ترامپ است.

گورکا که از همکاران پیشین استیو بنون است، به همراه جارد کوشنر (داماد ترامپ و همسر ایوانکا ترامپ)، به عنوان مغزهای متفکر کاخ سفید از سوی رسانه‌ها معرفی می‌شوند.

وی در مصاحبه با فاکس‌نیوز که این روزها یکی از شبکه‌های همراه و حامی ترامپ شناخته می‌شود، شایعات منتشر شده درباره تمایل‌اش به تفکر نازی‌ها را تکذیب کرد. وی در همین مصاحبه مدالی را بر سینه داشت که نشانی از یکی از رهبران مجارستانی بود که با نازی‌ها همکاری می‌کرد. خانواده گورکا مجارستانی هستند و وی اعلام کرد مدال متعلق به پدرش است.

پیشینه خانوادگی

پدر سباستین گورکا یک ناراضی کاتولیک در مجارستانِ دورانِ کمونیسم بود و پس از اینکه مشخص شد پیام‌هایی را به لندن ارسال می‌کند دستگیر و به حبس محکوم شد، با این حال توانست از زندان فرار کند و در سال 1956 وارد آمریکا شود.

پیشینه آکادمیک و دانشگاهی

به نوشته واشنگتن‌پست، پیشینه و اعتبار آکادمیک گورکا، خصوصا درباره موضوع اسلام، «نحیف» است. وی در لندن به دانشگاه رفت و به مدت سه سال به عنوان سرباز ذخیره بخش اطلاعاتی در ارتش انگلیس خدمت کرد، در این مدت نیز روی نزاع‌های جاری در ایرلند شمالی کار می‌کرد. وی طی دهه 1990 و 2000 میلادی در اندیشکده‌های مختلفی در واشنگتن و اروپا حضور داشت، در همان زمان در مجارستان وارد دنیای سیاست نیز شده بود و مشاور وقت «ویکتور اوربان» (نخست‌وزیر وقت و کنونی مجارستان) شد. در همان سال‌ها نیز در «مرکز جورج‌ مارشال» آلمان که مخصوص تربیت افسران رده میانی نظامی ناتو و کشورهای متحد آن است نیز دوره‌های آموزشی ضدتروریسم را تدریس می‌کرد.

وی در سال 2008 دکترای خود را از دانشگاه «کورنیوس» بوداپست دریافت کرد. رساله دکترای وی راجع به «تفاوت بین تروریسم دوران جنگ سرد و تروریسم القاعده» بود. وی پس از چند ماه به «دانشکده امور امنیت بین‌الملل» که به تازگی از سوی پنتاگون تأسیس شد بود (و همچنان نتوانسته اعتبار بین‌دانشگاهی کسب کند) پیوست. گورکا در طی سال‌های حضور در این دانشکده به عنوان یک مربی (رتبه‌ای پایین‌تر از استادیار) پویا و پژوهشگری غیرعادی توصیف شده است.

به نوشته واشنگتن‌پست، گورکا نه می‌تواند عربی صحبت کند و نه تاکنون در کشوری مسلمان‌نشین زندگی کرده است. بیشتر اطلاعات وی درباره اسلام حاصل ترجمه‌های انگلیسی موجود از متون اسلامی و تعامل با افسران خارجی بود که حدود دو سوم دانشجویان دانشکده امور امنیت بین‌الملل را تشکیل می‌دادند - دانشجویانی که اکثرا از کشورهای مسلمان هستند. گورکا در این دانشکده به دنبال این بود که بفهمد «دشمن» چگونه باورهای دینی خود را تفسیر می‌کند. وی در واکنش به انتقاد همکاران دانشگاهی‌اش از سخنانش مبنی بر اینکه «پیام‌های خشن قرآن، اصلی‌ترین عامل انگیزه‌بخش برای تروریسم است» می‌گفت که «در انجیل نیز مطالبی احمقانه وجود دارد».

ستاره اقبال گورکا زمانی درخشیدن گرفت که در سال 2014 توانست سمتی آموزشی در «دانشگاه تفنگداران دریایی» آمریکا به دست آورد. کرسی تدریس دانشگاهی وی از سوی توماس ساندرس - یکی مهمترین ارائه‌دهندگان کمک مالی به حزب جمهوری‌خواه و رئیس بنیاد هریتیج - تأمین مالی (تأسیس) شده بود. به گفته همکارانش، گورکا در اینجا نیز شیوه قدیم تدریس‌اش را درباره اسلام در پیش گرفت تا جایی که همچنان فرضیات ساده‌انگارانه خود را درباره اسلام به زبان می‌آورد. به تعبیری، وی وضعیت‌های پیچیده و دشوار را به صورتی ساده‌انگارانه به تصویر می‌کشید و تصورات قالبی و پیش‌فرض‌های رایج بین دانشجویان را تأیید می‌کرد.

گورکا در مقابل درخواست همکاران دانشگاهی‌اش برای انتشار مقالات و نظریاتش در مجلاتی معتبر علمی (دارای سیستم داوری و همطراز‌خوانی) مقاومت کرده و می‌گفت: «من به فکر این باشم که کسی در این حوزه مقاله من را بخواند؟ ... من خودم را کسی می‌دانم که از شجاع‌ترین شجاع‌ها، مبارزان عرصه جنگ حمایت می‌کند. حال (باید در مجلات علمی مقاله‌ای) منتشر کنم یا مورد سرزنش قرار بگیرم؟ من ترجیح می‌دهم تا سرزنش شوم، از (پیشنهاد) شما متشکرم».

همکاری با استیو بنون

در همان ایامی که گورکا توانسته بود در دانشگاه تفنگداران دریایی آمریکا کرسی تدریسی به دست آورد، به عنوان مفسر خبری نیز با شبکه فاکس‌نیوز شروع به همکاری کرد و نهایتا توانست نظر استیو بنون، سردبیر وبگاه خبری و تحلیل «بریت‌بارت» را جلب کند تا جایی که بنون به گورکا پیشنهاد داد تا به عنوان دبیر بخش امنیت ملی به وبگاه بریت‌بارت بپیوندد. جایی که بعدها به مثابه سکوی پرتابی برای وی شد و مسیر ورودش به کاخ سفید را هموار کرد.

نظراتی را که گورکا در شبکه فاکس‌نیوز منتشر می‌کرد، موجب نگرانی همکاران دانشگاهی‌اش در دانشگاه تفنگداران دریایی آمریکا می‌شد، زیرا بر این باور بودند که سخنان گورکا در این شبکه تلویزیونی ممکن است نشان دهنده این باشد که این دانشگاه با فرمانده کل قوا (رئیس جمهوری)‌ مخالفت می‌کند.

اسلام به مثابه چالشی تمدنی برای غرب

گورکا از جمله کسانی است که فکر می‌کند اسلام چالشی در سطح تمدنی برای غرب ایجاد کرده است. وی طی سال‌های گذشته از باورهای اسلامی همواره انتقاد می‌کرده است، زیرا از دید وی این باورها ذاتا به‌کارگیری خشونت در راستای اهداف سیاسی را مجاز می‌شمارند. به باور گورکا، خطر جهادی‌گرایی یک چالش جهانی و فراتر از موضوع افراط‌گرایان است.

گورکا در کتابش، تحت عنوان «شکست‌دادن جهاد» ادعا می کند که اگر ایالات متحده خواهان نبرد علیه داعش است، باید از چارچوب «سنجیده‌روی سیاسی» و رعایت حساسیت‌های اقلیت‌های دینی خارج شود و اذعان کند که یک ایدئولوژی دینی در هسته مرکزی داعش وجود دارد. گورکا تنها اندکی پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به صراحت گفت:‌ «ما نمی‌توانیم دشمن را شکست دهیم مگر اینکه بفهیم دین چگونه اقدامات آن‌ها (دشمن) را الهام می‌بخشد و اهداف راهبردی خود را تعریف کنیم».

وی پیشتر در سال 2015 نیز در سخنانی وحشی‌گری داعش را - که آن‌روزها ویدوئی از سر بریدن یک روزنامه‌نگار آمریکایی را منتشر کرده بود -  به کلیت دین اسلام نسبت داد. وی بر این باور است که هدف نهایی اسلام اعمال «قوانین شریعت» در ایالات متحده است و تنها راه برای مقابله با رادیکالیسم، پناه بردن به رادیکالیسم است.

نقش‌آفرینی در کاخ سفید

گورکا در کاخ سفید در حال کار بر روی چیزی است که آن را یک «شورای امنیت ملی در سایه» توصیف می‌کنند. گورکا به عنوان معاون دستیار رئیس جمهوری، عضو کانون تفکر و ایده‌پردازی تازه‌تأسیسی تحت عنوان «گروه ابتکارهای راهبردی» در کاخ سفید است. این واحد قرار است به صورت یک گروه کاری ویژه و با همکاری نهادهای فدرال و بخش خصوصی آمریکا روی اولویت‌ها و دستورکارهایی که هنوز ماهیت دقیق آن‌ها مشخص نشده است، کار کند. منتقدان ادعا می‌کنند که این گروه در عمل به عنوان وزنه‌ای در مقابل شورای امنیت ملی عمل خواهد کرد و در راستای اهداف استیو بنون ایجاد شده است. این در حالی است که گورکا  در سخنانی گفته است که این واحد جدید از شورای امنیت ملی «بسیار متفاوت» خواهد بود.