طبق نظر كارشناسان سلامت، بيماري سرماخوردگي فقط با رعايت نكات بهداشتي قابل پيشگيري است و زائران ايراني بايد در رعايت نكات بهداشتي اهتمام ورزند.
ایرنا نوشت: شست و شوي مرتب دستان، پوشاندن دهان و بيني هنگام عطسه و سرفه، فاصله گرفتن از افراد بيمار، پرهيز از حضور بي مورد در تجمعات و فضاهاي بسته، استراحت كافي، داشتن قاشق و ليوان شخصي، مراجعه به پزشك در صورت بروز تب، سرفه و گلو درد و پرهيز از قرار گرفتن با بدن عرق كرده در برابر باد كولر و پنكه از جمله نكات بهداشتي است كه رعايت آن موجب پيشگيري از ابتلا به بيماري سرماخوردگي مي شود.
بيماري هاي گوارشي
از ديگر بيماري هاي شايع در موسم حج، بيماري هاي گوارشي مانند اسهال، يبوست و نفخ غذا است.
خودداري از تهيه غذا از دست فروش ها و خارج از هتل ها، استفاده فراوان از مايعات، خودداري از مصرف نوشابه، گوشت، موز و چاي پر رنگ، خودداري از مصرف غذاهاي پرچرب و پر ادويه و مصرف سالاد و سبزيجات به صورت پخته و خام از جمله نكات بهداشتي براي پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي گوارشي است.
جراحات ناشي از حوادث و سوانح
بيشترين حوادث و سوانح در حج و زيارت به ويژه موسم حج، سر خوردن در حمام، پرت شدن و سقوط از ارتفاعات، صخره ها و پله ها، شكستگي اعضاي بدن به دليل فشارهاي ناشي از تراكم جمعيت به ويژه در هنگام رمي جمره و طواف، تصادفات در هنگام عبور از خيابان ها و بزرگراه ها، برق گرفتگي در حمام و اتاق و سوختگي ناشي از آب جوش است.
دردهاي عضلاني و اسكلتي
يكي ديگر از بيماري هاي شايع در موسم حج كه اغلب زائران ايراني به آن دچار مي شوند، دردهاي عضلاني و اسكلتي ناشي از برخي اعمال مستحبي، راه رفتن زياد و بازار گردي هاي غير ضروري است.
خودداري كردن از پياده روي هاي غير ضروري، استراحت كافي، خودداري كردن از حمل بار و ساك هاي سنگين و مصرف مايعات به اندازه كافي از جمله نكات بهداشتي است كه زائران براي پيشگيري از ابتلا به گرفتگي هاي عضلاني بايد رعايت كنند.
گرما زدگي
گرما زدگي يكي از شايع ترين مشكلات حجاج و زائران در فصول گرم است كه سردرد، سرگيجه، ضعف يا گرفتگي عضلاني، تهوع و استفراغ شديد را مي توان از جمله علائم ابتلا به گرمازدگي بيان كرد.
خودداري از خروج غير ضروري از هتل ها، استفاده از كلاه هاي نقاب دار با لبه پهن هنگام خروج از هتل، استفاده از لباس هاي نخي و روشن، استفاده از عينك آفتابي و نوشيدن مايعات به اندازه كافي از جمله نكات بهداشتي براي پيشگيري از ابتلا به گرما زدگي است.
مشكلات پوستي
بسياري از زائران در اثر گرما و تعريق فراوان و پوشيدن لباس هاي نامناسب، گرفتار عرق سوز بويژه در ناحيه زير بغل، كشاله ران و نشيمن گاه مي شوند.
خودداري از رفت و آمد غير ضروري در گرما، پوشيدن لباس هاي زير نخي و تعويض مداوم آنها، استحمام مكرر، استفاده از پودر ' تالك' در نقاطي كه عرق سوز مشاهده مي شود و پوشيدن لباس هاي نرم و سفيد و ساخته شده از الياف كتان براي پيشگيري از ابتلا به مشكلات پوستي بسيار موثر است.
هفتمين بيماري شايع در عربستان سعودي كه حجاج ايراني در موسم حج به آن مبتلا مي شوند، بيماري هاي عفوني است. براي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري بايد همه نكات بهداشتي ياد شده در سطرهاي بالا رعايت شود. امسال بيش از 97 هزار زائر ايراني به حج تمتع مشرف مي شوند كه عمليات اعزام آنها از 16 مهر ماه جاري آغاز خواهد شد.
بنابر اعلام مركز پزشكي حج و زيارت، از اين شمار 43 هزار نفر زائر آسيب پذير هستند.600 پزشك كاروان و يك هزار و 200 روحاني، معين و معينه حجاج ايراني را در موسم حج همراهي مي كنند.