کد خبر 705221
تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۶:۱۳

همزمانی و تقارن اعلام مذاکرات رسمی برگزیت و موافقت پارلمان اسکاتلند با برگزاری همه پرسی دوباره در خصوص جدایی اسکاتلند از انگلیس، ضربه سختی را به دولت ترزا می وارد کرده است.

به گزارش مشرق، اسکاتلندی ها به صورتی جدی خواستار برگزاری همه پرسی دوباره هستند. آنها در صددند با استناد به شرایطی که پس از برگزیت در جامعه انگلیس حاکم شده است، برای آینده خود تصمیم گیری کنند. این در حالیست که رای اخیر پارلمان اسکاتلند و ترکیب نمایندگان ( که بر آمده از ارای ساکنان اسکاتلند هستند) نشان می دهد که این بار بر خلاف همه پرسی قبلی، احتمال جدایی اسکاتلند از انگلیس بسیار بالاست. نظرسنجی های صورت گرفته میان ساکنان اسکاتلند نیز موید همین مسئله است.

واقعیت امر این است که ترزا می هم اکنون با دو پرونده همزمان و البته مرتبط مواجه شده است. نمی توان میان میل ساکنان اسکاتلند به استقلال طلبی و همه پرسی سال 2016 بر سر خروج از اتحادیه اروپا ارتباطی برقرار نکرد. هم اکنون اسکاتلندی ها در صددند به عنوان بازیگری مستقل در نظام بین الملل تعیین کننده معادلات و رفتارهای خود باشند. همه پرسی برگزیت این میل به استقلال  در میان اسکاتلندی ها تقویت کرده است .به نظر می رسد اسکاتلندی ها از اینکه تابعی از متغیری به نام جامعه انگلیس هستند حس بدی دارند. این حس منفی، خود را در موارد متعددی نشان داده است : از انتخابات پارلمانی اسکاتلند ( که با پیروزی استقلال طلبان همراه بود) تا رای منفی ساکنان اسکاتلند به خروج از اتحادیه اروپا. در جریان برگزاری همه پرسی برگزیت، اسکاتلندی ها اکثرا از استمرار عضویت انگلیس در اتحادیه اروپا حمایت کردند اما در نهایت نتیجه به ضرر آنها رقم خورد.

در حال حاضر، اساسا اهمیتی ندارد که نظر اسکاتلندی ها نسبت به عضویت در اتحادیه اروپا چگونه است! قدر متیقن رفتار سیاسی اسکاتلندی ها جدایی آنها از انگلیس است. به نظر می رسد موضوع عضویت یا عدم عضویت اسکاتلندی ها در اتحادیه اروپا متغیری از تابع استقلال آنها از انگلیس است. آنها در صددند گام نخست ( استقلال از انگلیس) را برداشته و سپس در خصوص سرنوشت خود در قبال اروپای واحد تصمیم گیری کنند. بدیهی است که این روند، مورد حمایت رهبران اسکاتلند و نمایندگان پارلمان قرار دارد. در این میان، دولت ترزا می به شدت نسبت به آنچه در اسکاتلند می گذرد نگران است. رای اخیر پارلمان اسکاتلند در خصوص برگزاری همه پرسی دوباره می تواند در آینده ای نزدیک به پاشنه آشیل دولت مستقر در انگلیس تبدیل شود.در جریان برگزاری همه پرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، دیوید کامرون به قربانی سیاسی همه پرسی تبدیل شد. در حال حاضر نیز استقلال اسکاتلند از انگلیس می تواند به پاشنه آشیل دولت ترزا می تبدیل شده و وی را به قربانی سیاسی محافظه کار دیگری در انگلیس تبدیل کند.از این رو ترزا می نهایت تلاش خود را در راستای جلوگیری از برگزاری همه پرسی دوباره در اسکاتلند به کار خواهد گرفت. اگر همه پرسی اسکاتلند برگزار شود و اسکاتلندی ها نیز مطابق نظرسنجی های موجود به جدایی از انگلیس رای دهند، در آن صورت حتی با وجود برگزاری موفقیت آمیز مذاکرات برگزیت( که احتمال آن نیز کم است!) ترزا می دیگر جایی در راس معادلات سیاسی و اجرایی کشورش نخواهد داشت.

در نهایت اینکه ترزا می هم اکنون وارد فاز مدیریت بحران شده است. مدیریت بحرانی که در یک سوی آن برگزیت و در سوی دیگر آن اسکاتلند قرار دارد. آیا نخست وزیر انگلیس قادر خواهد بود این دو بحران را در یک برهه زمانی مدیریت نماید؟ آیا ترزا می قدرت جلوگیری از برگزاری همه پرسی دوباره در اسکاتلند را خواهد داشت ؟ در این صورت وی با عواقب و تبعات ناشی از ایستادگی در برابر خواست ساکنان اسکاتلند و نمایندگان پارلمان این منطقه چه خواهد کرد ؟.....

منبع: تسنیم