سرویس سیاست مشرق - اصلاح طلبان چهار سال بیوقفه از عملکرد اقتصادی دولت حمایت و نقصها را توجیه کردهاند و اینک در آستانه رقابت انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم لب به انتقاد از همان دولت گشودهاند؛ این موضوع حکایت اصلاحطلبانی است که به شیوه عافیت طلبانهای برای بقا در فضای سیاسی کشور تلاش میکنند.
دولت یازدهم در موارد مختلف از جمله رکود، واردات بیرویه کالاهای غیر ضروری، وضعیت مسکن، وعدههای برجامی از جمله گشایش اقتصادی، بیکاری، معیشت مردم و ... دچار ضعفهای عمدهای است. بارها رئیسجمهور اعلام کرد از رکود عبور کردهایم اما این اتفاق نیفتاد.
حسن روحانی در واپسین روزهای هر سال بیان میکرد که سال آینده سال گشایش اقتصادی و ایجاد اشتغال برای جوانان است اما فرصت سوزی شد تا به امروز وضعیت اقتصاد صدای همه را در بیاورد. جالب اینجاست که در این چند سال اصلاحطلبان با دولت همراهی میکردند و نقدی در این راستا صورت نمیگرفت اما در واپسین روزهای خدمت دولت یازدهم بیان میکنند که دولت اگر کاستیهایی را به مردم شفاف نگوید دچار مشکل جدی میشود.
در همین زمینه، صادق زیباکلام، فعال سیاسی اصلاحطلب در روزنامه آرمان با بیان اینکه اقتصاد در مبارزات انتخاباتی حرف اول را میزند، نوشت: «واقعیت این است که در زمینه خروج از رکود دولت روحانی چندان نتوانسته دستاورد محسوسی برای طبقات مختلف جامعه به وجود آورد. همچنین در زمینه اشتغال نیز تیم اقتصادی روحانی نتوانسته از میزان آمار بیکاری بکاهد.» [۱]
مصطفی معین، وزیر علوم دولت اصلاحات نیز دیگر منتقد اقتصادی دولت است و در این باره میگوید: این خیلی بد است که در تمام برنامههای ما از برنامه اول تا برنامه ششم کشور، تعهد کرده باشند که از یک درصد و حتی تا چهار درصد از تولید ناخالص داخلی را صرف پژوهش بکنند، ولی هنوز در حد کمتر از نیم درصد باقی مانده باشد
وی میافزاید: مهمترین رقیب آقای روحانی عملکرد خودش و نوع نگاهش به انتخابات و دولت بعدیاش است و مردم نقش تعیینکننده خواهند داشت. البته این سخنان به این معنی نیست که رقیب ایشان بالا بیاید ولی حداقل این است که آراء تقسیم شود و در یک شرایط ضعیفی یا خود ایشان یا یک نفر دیگر انتخاب شود.
این فعال اصلاحطلب بیان میکند: من به صراحت میگویم که هیچ راه میانبری برای پیشرفت کشور وجود ندارد و قطعا این راه باید از طریق مطالعه و پژوهشهای علمی و توسعه تکنولوژی انجام بگیرد. اگر قرار بود نفت به توسعه ما کمک کند که ما ۱۱۰ سال است نفت خام صادر میکنیم. صادرات نفت خام توسعه خام به همراه دارد و موجب توسعه واقعی نخواهد شد. این چیزی است که تجربه کردهایم.[۲]
مسعود پزشکیان، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی نیز شرایط حضور مجدد روحانی در انتخابات سال ۹۶ را وضعیتی که دیگر از حمایت آیتالله هاشمی برخوردار نیست و مشتریهایش از او راضی نیستند، ارزیابی کرد و گفت: «روحانی کار سادهای پیشرو ندارد، چراکه از یک سمت مشکلات متعددی را به پای این دولت نوشتهاند و از سوی دیگر مشکلات داخلی در بین حامیهایش دارد که این نکات میتواند نقاط ضعفی برای او باشد.»[۳]
وی با بیان اینکه باید رضایت مردم از سیستم کاری خود را همواره داشته باشیم، ادامه داد: درباره آقای روحانی و تیم ایشان باید بگویم که آن طور که باید و شاید هوای مشتری را نداشتند این یکی از نکاتی است که اگر روحانی میخواهد سال آینده پیروز میدان انتخابات شود باید به آن توجه کند و در آن تجدید نظر داشته باشد.
با این حال دولت وقت کافی برای ساماندادن به وضعیت اقتصادی کشور ندارد؛ چه اینکه در چهار سال گذشته تنها نگاه دولت به خارج و بحث برجام بوده است و همین موضوع تولید داخلی را با مشکل روبرو کرده و رکودی که بخشی از آن روانی و به انتظار برای گشایشهای اقتصادی برجام باز میگردد، ماندگارتر شد. تلاش این روزهای اصلاحطلبان با رویکرد دوگانه انتقاد و حمایت از دولت نشان میدهد که آنان هم میخواهند از سبد دولت میوه خود را بردارند و هم اینکه هزینهای برای آن ندهند و در آینده اگر کاندیدای مورد حمایت آنان رای نیاورد گزینههای دیگری نیز روی میز داشته باشند.
[۱] http://www.mashreghnews.ir/news/۷۰۵۹۶۱
[۲] http://aftabeyazd.ir/۶۸۲۹۰
[۳] http://www.bartarinha.ir/fa/news/۵۰۶۲۲۴