به گزارش مشرق، جعفر سرقینی معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: با ذخایری که ما طی سال گذشته و امسال شناسایی کردیم اکتشافات عمقی ما رونق بیشتری پیدا کرده و تا پایان سال چند ذخیره عمقی با ظرفیت بسیار بالا و محصول سنگ آهن و مس معرفی می کنیم.
وی افزود: اکتشافات عمقی این ذخایر جدید توسط شرکت های ایرانی انجام می شود. البته اگر سرمایه گذاری خارجی هم جذب شود ما استقبال می کنیم و بخشی از سرمایه مورد نیاز را از سرمایه گذاری خارجی تامین می کنیم.
معاون نعمت زاده با اشاره به طرح های معدنی بدون نتیجه در دولت دهم گفت: برخی پروژه ها در بخش معدن در دولت قبل تعریف شد اما تعطیل بود و به مراحل پیش از بهره برداری هم نرسیده بود.
وی در تشریح دلایل ناتمام ماندن این طرح ها اظهار کرد: دلایل تعطیلی پروژهها در دولت قبل را می توان در این موارد خلاصه کرد: سوء مدیریت، عدم دسترسی به منابع مالی و ناتوانی در تامین مالی، تحریم ها و موانع جذب سرمایه گذاری خارجی یا سرمایه گذار داخلی.
معاون وزیر صنعت با اشاره به ظرفیت معادن نیمه تعطیل و تعطیل گفت: طی سه سال گذشته ما ۵۴ میلیون تن ظرفیت در کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و فولاد راه اندازی کردیم. بخشی از این پروژه ها در دولت قبل تعریف شد اما به حال خود رها شده بود که در این دولت به ثمر رسید. برای بخش معدن این اقدامات در سال آینده اثرات مثبت خود را نشان خواهد داد.
سرقینی گفت: البته معدن حوزه ای است که برای بهره برداری زمان طولانی در نظر گرفته می شود. از این رو احتمال دارد در این دولت هم معادنی تعریف شوند اما سال های بعد به مرحله بهره برداری برسند. اما تعطیلی و یا بلاتکلیف ماندن این معادن به معنی هدررفت سرمایه های ملی است.
بستر اصلی برای درآمدزایی معادن
به گفته این مقام مسئول بهره برداری صحیح از معادن مستلزم نظم و برنامه ریزی های دقیقی است که متاسفانه در دولت قبل شاهد آن نبودیم و به همین دلیل معادنی که تعریف شد اغلب بدون پیشرفت و در مرحله تعطیلی بود.
وی ادامه داد: در واقع هنر این است که پروژههای تعطیل و نیمه تعطیل را آسیب شناسی کرده و با رفع موانع آنها را به بهره برداری و درآمدزایی برسانیم.
کوچک شدن بازارهای بین المللی معادن
معاون معادن وزارت صمت خاطرنشان کرد: عمده چالش ما در صنایع معدنی این است که به دلیل افت تولیدی که طی سال های قبل داشتیم بخشی از بازارهای بینالمللی را از دست داده و بازارهای خارجی ما تضعیف شده است. از طرفی افت قیمت محصولات معدنی در بازارهای خارجی منجر به کاهش درآمدهای صادراتی ما از محل صادرات محصولات معدنی شد.
مشتریان ما در جنگ هستند
این مقام دولتی گفت: در بخش سیمان و مصالح ساختمانی متاسفانه به دلیل رکود در بازارهای داخلی و مسکن به شدت افت تولید و فروش داشتیم.
وی ادامه داد: یکی از بخش هایی که به دلیل کاهش سفارشات خارجی و رکود در بازار کشورهای همجوار دچار مشکل شده است تولید کاشی است که طی سال گذشته به شدت کاهش تولید داشت. البته ما در تلاش هستیم تا با رفع موانع و شناسایی بازارهای جدید مشکلات این تولیدکنندگان را حل کنیم.
معاون نعمت زاده گفت: از طرف دیگر کشورهای همسایه که خریدار کاشی تولید ایران بودند به دلیل کاهش امنیت و جنگهای داخلی ۴۰ درصد کاهش سفارش داشتند.
سرقینی خاطرنشان کرد: ما در سال ۹۳ صادرات ۱۹ میلیون تن صادرات سیمان داشتیم اما به دلیل بروز جنگ در منطقه و افت درامد و رکود اقتصادی کشورهای خریدار، حجم سفارشات افت کرد و صادرات ما با ۶ میلیون تن کاهش به ۱۳ میلیون تن در سال رسید.
آیا تسهیلات نیاز اصلی بخش صنعت است؟
معاون وزیر صنعت در پاسخ به این سوال که آیا تسهیلات بانکی، نیاز اصلی بخش صنعت است، اظهار کرد: در حوزه معدن قطعا تسهیلات موثر است کسانی که می گویند تسهیلات موثر نیست و صنعت نیاز به تسهیلات ندارند اشتباه می کنند. باید گفت تسهیلات عامل اصلی حل مشکلات نیست اما اسم آن تسهیل است یعنی با تامین نقدینگی بخشی از مشکلات این حوزه برطرف می شود. مهم این است که ما کار را باید به درستی انجام دهیم و من اعتقاد دارم دولت باید در بخش معدن تسهیلات بیشتری در نظر بگیرد. چرا که این تسهیلات سرمایه گذاری در بخش های زیربنایی انجام شده و معادن به مرحله بهره برداری و صادرات و درآمدزایی برای کشور می رسند.