کد خبر 712612
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردین ۱۳۹۶ - ۰۵:۳۷

فوتبال همان اندازه که یک بازی جذاب و پرطرفــدار در تمام دنیاست، ‌یک بازی پرحاشیه نیز به حساب می‌آید.

به گزارش مشرق، فوتبال همان اندازه که یک بازی جذاب و پرطرفــدار در تمام دنیاست، ‌یک بازی پرحاشیه نیز به حساب می‌آید. حاشیه‌هایی که البته همیشه هم مربوط به درگیری‌های درون مستطیل سبز بین بازیکنان برسر توپ یا مسائل مربوط به قراردادها یا سرکشی بازیکنان نیست. حاشیه‌هایی که گاه پا را فراتر گذاشته و مسائلی را پیش می‌کشند که شاید کمتر کسی تصور آن را داشته باشد. جادوگری، ‌یکی از آن حاشیه‌های پر سر و صدای فوتبال است که تا چند سال گذشته شاید شنیدن آن ذهن‌ها را به سمت آفریقایی‌ها با آن جمجمه‌های بدشکل برسر عصاهایشان می‌برد ‌اما چند سالی است که می‌توان نمونه آن را در فوتبال ایران دید.

مسئله‌ای که دیگر یک راز مگو نیست و از آن پرده‌برداری شده است و بسیاری جسته گریخته و بسیاری هم البته کاملاً واضح در خصوص آن صحبت می‌کنند. مسئله‌ای که جلال چراغپور یکی از مربیان قدیمی و کارکشته فوتبال نیز در خصوص آن چیزهای زیادی دیده و شنیده است: «شخصاً به این مسئله اعتقادی ندارم‌ اما بارها به گوش خود چیزهایی شنیدم که هم جالب و هم عجیب بود و البته تأیید وجود جادو در فوتبال ایران.» 

مصاحبه چند روز قبل مهدی تارتار، ‌سرمربی تیم پارس جنوبی در خصوص عکاسی که بطری حامل مایعی مشکوک را درون دروازه این تیم قرار داده بود بار دیگر بحث جادو جنبل در فوتبال را برسر زبان‌ها انداخت. آیا شخصاً تاکنون چیزی در این راستا شنیده‌اید؟


بله، من هم در این خصوص چیزهایی دیده و شنیده‌ام. البته اوایل سر در نمی‌آوردم. چون توجهی به آن نداشتم ‌اما یک مرتبه برای تماشای یک بازی لیگ یک در ورزشگاه حضور داشتم که مکالمه جالبی را به گوش خود شنیدم که گواه این مسئله بود. تیمی بود که از حملات حریف چند مرتبه جان سالم به در برد. دو مرتبه توپ از کنار خط عمودی و یک مرتبه نیز مماس با خط افقی بیرون رفت. یک بار هم توپ به تیردروازه خورد‌ اما هیچ کدام درون چارچوب قرار نگرفت. درست همین زمان شنیدم یکی از مربیان این تیم به سرمربی گفت: «اثر کرده وگرنه دو تا عقب بودیم...» خب شنیدنش برای آدم کمی عجیب است‌ اما این را با گوش‌های خودم شنیدم.


 تا قبل از آن به موردی برخورد نکرده بودید؟


خیر، همانطور که گفتم توجهی نداشتم‌اما بعد‌ها که متوجه شدم، معنای برخی مکالمه‌هایی که شنیده بودم برایم آشکار شد. یک مرتبه هم مربی تیم مسئله‌ای را نشانم داد که برایم جالب توجه بود. حین گرم کردن تیم به من گفت الان یکی از این توپ جمع کن‌ها خودش توپ را به درون دروازه قل می‌دهد و وقتی برای برداشتن می‌رود چیزی درون دروازه جاساز می‌کند. گویا بارها چنین صحنه‌ای را دیده بود. خوب که دقت کردم دیدم واقعاً همین طور است. طرف خیلی طبیعی خودش یک توپ را با بغل پا به درون دروازه فرستاد. جلب توجه نمی‌کرد چون همه مشغول توپ زدن و گرم کردن بودند. وقتی برای برداشتن توپ به درون دروازه رفت، ‌چیزی آنجا گذاشت، ‌توپ را برداشت و بیرون آمد.


 مدیرعاملان و مربیانی هستند که می‌گویند با آنها تماس گرفته می‌شود که در ازای پرداخت مبالغی، ‌تیم آنها در بازی‌های پیش رو برنده خواهد بود. آیا هرگز چنین تماسی داشتید؟


زمان ما از این اتفاقات نبود. (خنده) ما فقط سرکوچه یک دعانویسی داشتیم که ته یک دکان قدیمی تاریک می‌نشست و چیزهایی می‌نوشت. سرش البته خیلی شلوغ بود ‌اما همه آن چیزی که من از او دیدم جدایی‌ها بود. یعنی هرکس که پیشش رفت کارش به طلاق کشید (خنده). کسی در طول مدتی که مربیگری می‌کردم به من زنگ نزد. آن موقع شاید از این چیزها نبود یا اگر بود خیلی کم بود. این مسئله برای زمانی است که فوتبال به سوی مدرنیته پیش رفت. اگر هم کسی به من زنگ می‌زد جوابی نمی‌گرفت چون اعتقادی ندارم. من معتقدم شما باید تلاشتان را کنید. اینطور باشد یعنی تمام تمرینات و تاکتیک‌ها و برنامه‌ها بی‌معناست. مگر می‌شود؟! به این اعتقاد دارم که تمام تلاشمان را به کار گیریم، ‌بعد وضویی بگیریم و سر سجاده از خدا خواستار یاری و کمک باشیم ‌اما به اینکه دست روی دست بگذاریم تا شخصی از بیرون بی‌هیچ دانشی در زمینه فوتبال بیاید و ما را برنده کند، اعتقادی ندارم. آنطور هم که شنیدم همه این افرادی که جادو می‌کنند قبل از هر کاری به اصرار از طرف مقابل می‌خواهند بگوید که به این مسئله اعتقاد دارد یا نه؟ گویا بدون اعتقاد جادو کارگر نیست!


‌اما بحث‌های زیادی در این رابطه مطرح است. قهرمانی‌ها، موفقیت‌ها و حتی گلزنی‌های زیادی را به حساب جادوگری می‌گذارند. فکر می‌کنید اینها هم ساخته ذهن فوتبالی‌هاست که باعث سوء استفاده عده‌ای سودجو می‌شود؟


گفتم که من هم چیزهایی شنیدم‌ اما شخصاً اعتقادی ندارم. مثلاً روزی بازیکنی که شش، ‌هفت ماهی بود فوتبالش را کنار گذاشته بود مدعی می‌شد تیمش با جادوگری کار می‌کرده که وقتی بعد از چند برد پول او را نمی‌دهند زنگ زده و تهدید کرده و گفته است اگر از این به بعد بردید مرد هستید. آنها هم می‌بازند و مجبور به پرداخت پول می‌شوند. این می‌تواند یک حادثه باشد شاید هم آنها باور داشتند ‌اما من اعتقادی به این مسئله ندارم.


 در واقع آنچه را که افراد از علل حوادث درک نمی‌کنند به حساب کار جادوگران می‌گذراند.


 همینطور است. بسیاری از اتفاقاتی که از این راه در فوتبال ما رخ می‌دهد و حتی باعث تغییر نتیجه یا پیروزی و شکست تیمی می‌شود براساس حادثه است نه تلاش جادوگر یا سحر او. این نتیجه القای تفکر و شرایطی است که سودجویانی به نام جادوگری در بیننده خارج از زمین یا مربی و بازیکنان فوتبال ایجاد می‌کنند تا از این راه و به اسم سحر و جادو به منافع مالی خود برسند.


این مسئله‌اما می‌تواند باعث به حاشیه رفتن فوتبال شود. فکر نمی‌کنید باید با آن برخورد شود؟


با چه چیزی برخورد شود؟ آیا موردی را سراغ دارید با مدرک ثابت شده باشد؟ بدون مدرک فقط می‌توان درخصوص آن نوشت و هشدار داد. بله می‌شود مثلاً از نظر بهداشتی برخورد کرد و شخصی که در محل شیرجه گلر بنده خدا ادرار می‌ریزد را جریمه کرد، چراکه این کار باعث بیماری دروازه‌بانی می‌شود که قرار است مدام در آن منطقه به زمین بخورد‌ اما چه چیز را می‌توان ثابت کرد که برخورد شود؟


‌اما این می‌تواند بازیکنان را به انحراف بکشاند و پول فوتبال را هدر دهد. بدون شک بسیاری باور می‌کنند.


بله، ‌بازیکنی که به تازگی از یک تیم گمنام‌ آمده و قراردادی ۵۰۰ میلیونی جلویش گذاشتند و قرارداد دومش می‌شود یک میلیارد، وقتی به او وعده‌ای دهند دادن ۲ میلیون که ارزشی برایش ندارد. حال کافی است یک بار هم شانس با او یار باشد و به آنچه می‌خواهد برسد، دیگر به کارش ادامه می‌دهد. این مسئله در دنیا دیده می‌شود. برزیلی‌ها به جادو اعتقاد دارند. در فوتبال می‌بینیم بازیکن با پای راست وارد می‌شود، می‌رود بیرون باز با پای چپ می‌آید. مارادونا همیشه چیزی به گردنش یا فلان بازیکن به دستش بسته است. فیفا هم می‌بیند. برخوردی می‌کند؟ با چه چیز باید برخورد کند؟نباید خیلی توجهی به این مسائل کرد. این فقط یک سودجویی است که برخی فریبش را می‌خورند. مگر در جام‌جهانی پیش‌بینی نکردند برزیل می‌برد ‌اما همان بازی را هفت بر یک به آلمان باخت. بعضی مسائل وجود دارد‌ اما وقتی نمی‌توان ثابت یا تفهیم کرد که غیرواقعی و سودجویی است نمی‌توان کاری کرد جز راهنمایی. دیگر خودشان باید پند بگیرند.

منبع: روزنامه جوان