به گزارش مشرق، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» در تحلیلی نوشته است: بعد از اظهارات تهدیدآمیز چند ماه اخیر، دولت آمریکا بالاخره بطور رسمی مسئله تجدیدنظر در مورد توافق هستهای با ایران را عنوان کرد. "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا شورای امنیت ملی این کشور را موظف نموده تا بررسی کند آیا کاهش تحریمها علیه تهران که در چارچوب برنامه مشترک جامع هستهای (برجام) در نظر گرفته شده بود، واقعا پاسخگوی منافع آمریکاست یا نه. یکی از بهانه هایی که کاخ سفید برای تغییر مواضع خویش در قبال توافقنامه هستهای از آن استفاده کرده، متهم کردن دولت ایران به «حمایت از تروریسم در منطقه» است.
"رکس تیلرسون" وزیر امور خارجه آمریکا نیز در نامهای خطاب به "پل رایان" رئیس مجلس نمایندگان، کنگره را در جریان دستورات رئیس جمهور در این رابطه قرار داده است. تیلرسون با تکرار ادعاهای واشنگتن در مورد «حمایت ایران از تروریسم»، در عین حال یادآور شد که تهران تا این لحظه به همه تعهدات خویش در قبال توافقنامه امضاء شده بین جمهوری اسلامی و کشورهای عضو گروه «۱+۵» در سال ۲۰۱۵ عمل کرده است.
با وجود این اعتراف، دولت دونالد ترامپ قصد ندارد از سیاستهای ضدایرانی خود برداشته و این احتمال وجود دارد که تحریمهای بیشتری در خصوص مسائل «غیر هستهای» در انتظار ایران باشد. چرا که مقامات واشنگتن خود گفتهاند که تمامی اقدامات ایران را تحت نظر داشته و به آن پاسخ شدید نشان خواهند داد.
ایران به تعهدات هستهای خویش پایبند بوده است
این در حالی است که مقامات تهران بشدت با مسئله تغییر توافق هستهای مخالفت کرده و تاکید دارند که این توافقنامه بین المللی و چندجانبه است و یکی از طرفین نمی تواند بدون دلیل، آن را تغییر دهد، بخصوص آنکه طرف ایرانی به تمامی تعهدات خویش در قبال برجام، پایبند بوده و آنها را دقیقا اجرا کرده است.
ولی مسئله اینجاست که وزارت خزانه داری آمریکا در سال جاری برای تاثیرگذاری بر اقدامات دولت ایران، ابتدا در رابطه با آزمایش موشکهای بالستیک و سپس به بهانه نقض حقوق بشر، تدابیری اتخاذ کرده و تحریمهایی علیه افراد حقیقی و حقوقی در ایران اعمال کرده است. بعید نیست که تحریمهای آینده هم به بهانه اقدامات نیروهای نظامی ایران در سوریه و حمایت آنها از دولت "بشار اسد"، بویژه بعد از ماجرای «حمله شیمیایی» به شهر خان شیخون باشد که در حال حاضر به یکی از اولویتهای اصلی سیاست خارجی واشنگتن تبدیل شده است.
البته تلاشهای آمریکا برای تاثیرگذاری بر سیاست ایران محدود به اقدامات محدودکننده نمی شود و واشنگتن تا جای ممکن با مخالفان داخلی در جمهوری اسلامی هم تماس داشته و از اقدامات آنها حمایت می کند.
سیاست واشنگتن مورد تایید سایر طرفها در برجام نیست
"نیکولای کوژانوف" کارشناس آزاد برنامه روسیه و اورآسیا در موسسه معتبر «چتم هاووس» آمریکا معتقد است که بعید است دولت جدید آمریکا اقدام شدیدالحنی در رابطه با توافقنامه هستهای انجام دهد.
وی به این روزنامه توضیح داده است: «البته باید منتظر بود و دید که ترامپ چه خط مشی عملی را در این مورد در پیش خواهد گرفت. از یک سو، او احتمالا تنها سعی دارد نشان دهد که وعده های انتخاباتی خود در رابطه با توافق هستهای با ایران را عملی می کند. ولی به خوبی می داند که نمی تواند در مورد برجام تجدیدنظر کند، برای اینکه این توافقنامه بین آمریکا و ایران نبوده و ایالات متحده تنها یکی از طرفین در این توافق بین المللی است و خارج شدن طرف آمریکایی از آن، اصلا مورد حمایت و تایید سایر شرکت کنندگان آن، نه طرفهای اروپایی و نه روسیه و چین، قرار نخواهد گرفت و چنین اقدامی تنها به اعتبار بین المللی دونالد ترامپ، آسیب وارد خواهد نمود. »
سازش ایران با غرب در مورد برنامه هستهای زیرسئوال میرود
کوژانوف همچنین یادآور شده است که طرف ایرانی نیز در برابر آمریکا سیاست سرسختانهای داشته و اعلام کرده است که آمادگی مقابله با هر نوع روند اوضاعی را دارد. وی معتقد است: «باید توجه داشت که دولت جمهوری اسلامی ایران اکنون بسیار واقع گراست و سعی دارد از اوضاع فعلی به نفع منافع این کشور استفاده کند. ولی خط مشی ضدایرانی واشنگتن می تواند در انتخابات ریاست جمهوری که ۱۹ ماه می برگزار خواهد شد، به نفع نیروهای اصولگرا در ایران قرار بگیرد که از هم اکنون هم معقولانه بودن توافقنامه هستهای را زیر سئوال می برند. »
این کارشناس افزوده است: «خط مشی دونالد ترامپ ممکن است در ایران در دو جهت گیری مورد استفاده قرار بگیرد: از یک سو نشان دهد که سازش تهران با کشورهای غربی در رابطه با برنامه هستهای، اشتباه بوده است. در ثانی نیروهای اصولگرا خواهند گفت: غرب ثابت کرده که دشمن جمهوری اسلامی است و جبهه گیری سخت گیرانه در برخورد با غرب باید همچنان حفظ شود. بنابراین اظهارات ترامپ در حقیقت باعث تقویت مواضع اصولگرایان در مبارزات انتخاباتی خواهد شد. »