کد خبر 716580
تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۴:۰۱

احتمال اقدام نظامی آمریکا علیه کره شمالی با فضای موجود به‌ سختی ممکن است؛ حال واشنگتن چگونه به اقدامی دست می‌زند که تبعات آن غیر قابل پیش بینی است؟

به گزارش مشرق، تهدیدهای دولت ترامپ علیه کره شمالی در هفته‌های اخیر توجه رسانه‌های جهان را به خود مشغول ساخته است. ترامپ که در رقابت‌های انتخاباتی تمرکز چندانی به مسئله کره شمالی نداشت، حال چرا مواضع وی به سمت تهدید علیه این کشور سوق پیدا کرده است؟

پیش از پرداختن به این موضوع باید گفت که احتمال اقدام نظامی آمریکا علیه کره شمالی با فضای موجود به‌سختی ممکن است. برنامه نظامی هسته‌ای کره شمالی مهم‌ترین تهدید علیه ایالات‌ متحده به شمار می‌رود. حال واشنگتن چگونه به اقدامی دست می‌زند که تبعات آن غیر قابل‌ پیش‌بینی است؟ این سؤال مهم مانع بزرگی در اقدام نظامی محسوب می‌شود. حال اگر تحرک نظامی چندان میسر نباشد، تهدیدات ترامپ علیه کره شمالی چه هدفی را دنبال می‌کند؟

اوباما در اولین دیدار خود با ترامپ به بحث کره شمالی و لزوم توجه به آن هشدار داده بود؛ لذا به نظر می‌رسد ترامپ حساسیت هشدار اوباما در این زمینه را به‌ خوبی درک کرده است. برنامه نظامی هسته‌ای و موشک‌های قاره‌پیمای بالستیک از مهم‌ترین دلایل مطرح‌ شدن چنین هشداری به‌ حساب می‌آید. حال به نظر می‌رسد دولت ترامپ به‌ نوعی به دنبال حذف برنامه نظامی هسته‌ای کره شمالی است؛ اما این موضوع به‌ سادگی امکان‌پذیر نیست.

اگر دولت ترامپ به این نتیجه رسیده باشد که اقدام نظامی علیه کره شمالی چندان میسر نیست، احتمالاً به این نکته نیز توجه دارد که توقف برنامه نظامی هسته‌ای کره شمالی نیز اقدام آسانی نخواهد بود. ترامپ برای رسیدن به هدف خود احتمالاً از تاکتیک‌های مختلفی استفاده خواهد کرد. تهدید، تحریم و مذاکره از تاکتیک‌های وی برای رسیدن به مقصد است. با این‌ حال تیم ترامپ به‌ خوبی می‌داند که نتیجه‌ بخش بودن این تاکتیک‌ها نیز به‌ سادگی امکان‌پذیر نیست.

در حقیقت ترامپ به دنبال مدیریت بحران کره شمالی است. واشنگتن در این‌ بین علاقه‌مند به برجامی جدید برای حذف برنامه نظامی هسته‌ای کره شمالی است. با این‌ حال همان‌ طور که اقدام نظامی علیه کره شمالی تبعات جبران‌ ناپذیری در پی دارد و به‌ سادگی ممکن نیست، رسیدن به برجام جدید برای توقف برنامه نظامی هسته‌ای کره شمالی نیز به این سادگی امکان‌پذیر نخواهد بود.

واشنگتن از اهرم چین نیز برای مدیریت بحران کره شمالی استفاده می‌کند. رویکرد پکن در قبال کره شمالی با دیدگاه واشنگتن متفاوت است. آمریکای دونالد ترامپ به دنبال نزدیک­تر کردن دیدگاه پکن به واشنگتن است. چین موافق تغییر رژیم در پیونگ‌یانگ نیست. در حقیقت کره شمالی حائلی برای چین در قبال آمریکا محسوب می­‌شود. پکن از اقدام نظامی آمریکا علیه کره شمالی حمایت نخواهد کرد؛ چراکه تحرک نظامی ایالات‌متحده به ضرر منافع منطقه از جمله منافع چین است.

می‌توان گفت که چین بین ایالات‌متحده آمریکا و کره شمالی نقش بالانسر دارد؛ به همین دلیل پکن اقدامات غیرقابل‌پیش‌بینی کره شمالی و آمریکا را کنترل خواهد کرد. بی‌شک تیم امنیتی دونالد ترامپ به‌ خوبی می‌داند که تحرک نظامی آمریکا علیه کره شمالی می‌تواند به منافع این کشور در منطقه آسیب برساند؛ لذا به نظر می­‌رسد تنش‌های اخیر اهداف دیگری را دنبال می‌کند. اگر دولت دونالد ترامپ بتواند بحران کره شمالی را مدیریت کند، به دستاورد بزرگی در سیاست خارجی ایالات‌متحده آمریکا دست پیدا کرده است.

در مجموع می‌توان گفت تمرکز دولت ترامپ به مسئله کره شمالی لزوماً به معنای اقدام نظامی واشنگتن علیه کره شمالی نخواهد بود، بلکه وی تلاش می‌کند برنامه نظامی هسته‌ای این کشور را حذف کند. با این‌ حال این هدف نیز به‌ سادگی محقق نمی‌شود. برخی از تحلیلگران معتقدند تمرکز بیشتر واشنگتن به بحث کره شمالی برای انحراف افکار عمومی از مناسبات روسیه و ایالات‌متحده آمریکا است. همچنین احتمال دارد دونالد ترامپ از موضوع کره شمالی برای سرپوش گذاشتن بر پرونده‌های دیگر در سیاست خارجی ایالات‌متحده آمریکا استفاده کند.

همچنین کشیدن دیوار مرزی با مکزیک نیز می‌تواند یکی از این بحث­‌ها باشد.

منبع: تسنیم