کد خبر 720930
تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۹

شورای های شهر و روستا از آنجاکه به صورت ملموس تری با بدنه محلی شهرها درگیر است، از لحاظ مردمسالاری اهمیت ویژه ای دارد که در صورت آزادشدن پتانسیل های نهفته در آن می تواند اهداف اصلی انقلاب اسلامی دارد.

به گزارش مشرق، نخستین انتخابات رسمی شوراها بر اساس قانون اساسی روز هفتم اسفند 1377 یعنی 20 سال بعد از پیروزی انقلاب در چارچوب برنامه توسعه سیاسی و گسترش نهادهای مدنی و مشارکت عمومی برگزار شد و حدود 185 هزار نفر اعضای اصلی و علی البدل در سراسر کشور توسط مردم برگزیده شدند و بالاخره در روز نهم اردیبهشت 1378 شوراهای شهر و روستا به طور رسمی دوره چهار ساله مسئولیت خویش را برای تحقق بخشی از حاکمیت مردم که عملی شدن آن در گرو فعالیت این نهاد است آغاز کردند. این انتخابات در چهار دوره برگزار شده و ثبت نام پنجمین دوره آن از 30 اسفند 95 تا 6 فروردین 96 شروع خواهد شد.

ولی در میان سایر شوراهای کشور، می توان شورای اسلامی شهر تهران را یکی از مهم ترین و خبرسازترین شوراها نامید که رقابت برای دستیابی به کرسی های سبز رنگ بهشت، تنگاتنگ و جدی است. جریان های سیاسی از همان روزهای نخست شکل گیری شورای شهر تهران، به خاطر اهمیت جایگاه شهردار تهران و نقش تعیین کننده آن در سیاست های پایتخت، انتخابات شورای شهر را تا حد زیادی به رقابتی جذاب تبدیل کرده اند که آن را از حوزه محلی به سطوح بالاتری رسانده است.

کارنامه جریان های سیاسی در شورای شهر تهران
در بررسی کارنامه جریان های سیاسی در شورای شهر تهران بازهم جایگاه دو جریان اصولگرا و اصلاح طلب برای تلاش جهت اخذ اکثریت کرسی ها خودنمایی می کند. در نخستین دوره انتخابات شورای شهر اصلاح طلبان توانستند اکثریت کرسی ها را به دست آورند. به عقیده کارشناسان و فعالین سیاسی،‌ شورای اول، متشنج ترین و سیاسی ترین دوره در میان چند دوره اخیر بوده است.

انتخابات شورای اول در زمان اصلاحات برگزار شد.  اعلام نتایج انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا مشخص شد که هر 15 نفر راه یافته به پارلمان پایتخت از چهره‌های اصلاح‌طلب هستند. اصلاح‌طلبان در ادامه فضای عمومی حاکم بر جامعه بعد از پیروزی خاتمی در خرداد 76 شورای شهر تهران را نیز در دست گرفتند. 9 اردیبهشت سال 78 زمان آغاز به کار رسمی اولین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا بود. در ترکیب اولین دوره شورای شهر تهران چهره‌های سیاسی اصلاح‌طلبان و کارگزاران سازندگی همچون عبدالله نوری، سعید حجاریان، محمد عطریانفر، ابراهیم اصغرزاده و جمیله کدیور حضور داشتند. با انجام رای‌گیری عبدالله نوری رئیس و سعید حجاریان به عنوان نایب رئیس انتخاب شدند. عبدالله نوری لیدری جریان کارگزاران را به عهده گرفت و سعید حجاریان هم چهره مشارکتی‌ها در شورا بود.


اولین و پردردسرترین انتخاب شهردار در سال 78 رقم خورد. اختلافات میان اعضای یکدست شورا به حدی رسید که تعجب همگان را برانگیخت. انتظار بر آن بود که شورای یکدست در انتخاب شهردار با مشکلی روبه رو نشود اما پس از کش و قوس های فراوان و قهر و آشتی های عبدالله نوری، نام مرتضی الویری پس از چندماه به عنوان نخستین شهردار منتخب شورا خارج شد. ولی اختلافات در نحوه انتخاب شهردار تا سال انحلال شورای نخست ادامه داشت به نحوی که در عرض سه سال تهران شاهد 3 شهردار بود. در دوره اول شورا با ترور سعید حجاریان و خروج تعدادی از اعضا مانند عبد الله نوری و جمیله کدیور پس از مدتی؛ اختلاف ها بر مسائل مختلف بالا گرفت به طوری که در نهایت منجر به تعطیلی شورای شهر تهران شد. البته ابراهیم اصغرزاده عضو دوره اول شورای شهر معتقد است که این شورا مصوبه های بسیار خوبی از جمله تدوین منشور شهر تهران داشت و مصوبه های این دوره پایه گذار فعالیت شورا در دوره های بعدی بود. وقایع شورای شهر اول موجب شد تا حضور مردم در انتخابات شورای شهر دوم کمتر شده و این شورا با ترکیبی کاملا متفاوت تشکیل شود. . رسانه های اصلاح طلب با انحلال شورای اول آن را بزرگترین خودکشی سیاسی تعبیر کردند:" این بزرگترین خودکشی سیاسی در ایران است. دولت اصلاحات به دست خود اصلی‌ترین نشانه ‏برقراری دموکراسی را به مسلخ دعواهای جناحی می‌برد. آیا دولت مدعی مردمسالاری باید نهادی را که نهاد دموکراسی است ‏فدای فرد کند؟"

شورای دوم را می توان شورای آرام نام نهاد که عملکرد ضعیف شورای نخست، مردم را از رفتن به پای صندوق های رای بی میل ساخته بود. حتی سیاسی کاری هیات مرکزی نظارت بر انتخاب شوراها که منتخب مجلس ششم بودند، باعث حضور نامزدهایی از جبهه ملی و نهضت آزادی شد ولی با این وجود نیز هیچ یک از نامزدهای اصلاح طلب تندرو نتوانستند راهی به شورا پیدا کنند. مشارکت در این دوره انتخابات بسیار کم بود پایین بود، به‌گونه‌ای که در تهران 562 هزار و 522 نفر در انتخابات شورای شهر تهران شرکت کردند که کمی بیش از یک‌سوم مشارکت در دوره قبل بود. از این تعداد 526 هزار و 972 رأی، صحیح اعلام شد.

مشارکت‌ها با سرلیستی مصطفی‌ تاج‌زاده، امده بودند و نهضت آزادی و ملی مذهبی‌ها با چهره‌های سالخورده خود لیستی مجزا با عنوان «یاران بازرگان، طالقانی، سحابی» داده‌ بودند و گروهی دیگر از اصلاح‌طلبان و ملی‌ مذهبی ائتلافی تشکیل داده بودند که عکس‌های بزرگ محسن سازگارا به عنوان شهردار منتخبشان هویت پوسترهایشان بود. کارگزارانی‌ها که در این انتخابات با دیگر احزاب دوم خردادی ائتلاف نکرده بودند در سودای بازگشت دوران کرباسچی بودند. در تهران آبادگران ۱۴ کرسی را از ۱۵ کرسی بردند و در این انتخابات همهٔ ۱۵ نفر لیست انتخاباتی اصولگرایان در شهر تهران انتخاب شدند. نتیجه این انتخابات،‌ اعتماد شورای شهر به محمود احمدی نژاد برای نشستن بر کرسی شهرداری تهران بود که راه وی را برای رسیدن به پاستور هموار ساخت. پس از وی نیز، شورا، محمدباقر قالیباف را انتخاب کردند که تا به امروز در قامت شهردار به کار خود ادامه داده است.
مهدی چمران در پایان کار شورای شهر دوم از کارنامه  شورای دوم به خوبی یاد کرد ومواردی همچون، ارائه یک طبقه تراکم تشویقی،  بخشودگی تا 90 درصدی عوارض تجمیع پلاک های ریزدانه،  تقسیط بدهی مردم به شهرداری، تسهیلات ساخت و ساز برای حفظ  باغات،  تصویب طرح های جامع و تفصیلی، تصویب چشم انداز 20 ساله تهران ، طرح جامع توسعه اطلاعات و فن آوری،  طرح فرد و  زوج تردد خودروها، طرح خروج خودروهای فرسوده،  طرح گسترش محدوده طرح ترافیک، طرح مربوط به  خروج ادارات غیر ضرور از تهران را از جمله  مصوبات راهگشای دومین دوره شورای شهر تهران دانست. چمران اینگونه گفته بود: افتخار این را پیدا کردیم که در شورای دوم، یکی از سربازان بنام انقلاب (قالیباف) را که قبل از حضور در شهرداری، افتخارات بسیاری داشته‌اند، به عنوان شهردار تهران انتخاب کنیم. تهران عقب ماندگی‌های فراوانی دارد و با یک  کار جهشی و بسیجی،  می‌توان شهر را ساخت. آنچه شورای دوم انجام داده، در حد اختیارات شوراها  بوده است که متاسفانه هر روز کمتر می‌شود.


سومین دوره انتخابات شورای شهر و روستا روز 24 آذر 85 برگزار شد. در این انتخابات یک میلیون و 656 هزار و 558 نفر در تهران شرکت کردند که تقریبا سه برابر مشارکت در دوره دوم بود. این دوره هفت سال طول کشید تا با انتخابات ریاست جمهوری همزمان شود. معصومه آباد، معصومه ابتکار، پروین احمدی‌نژاد، حسن بیادی، مهدی چمران، رسول خادم، خسرو دانشجو، علیرضا دبیر، هادی ساعی، حمزه شکیب، عباس شیبانی، مرتضی طلائی، حبیب کاشانی، احمد مسجدجامعی ومحمدعلی نجفی، از منتخبان این شورا بودند و اصلاح طلبان پس از یک دوره توانستند چند کرسی کسب کنند. ریاست این دوره نیز بر عهده مهدی چمران از ائتلاف آبادگران ایران اسلامی بود.

شورای شهر سوم نیز با ترکیبی از سه طیف سیاسی تشکیل شد که ترکیبی متفاوت از دور اول و دوم بود. اعضای شورای شهر این دوره با وجود تنوع سلایق سیاسی مصوباتی مانند طرح جامع تهران و یا تغییر سیستم حسابداری شهرداری را به تصویب رساندند که به گفته چمران انقلابی در مدیریت شهری بوده است.  مرتضی طلایی،‌عضو شورای شهر در دفاع از کارنامه این دوره گفته بود: شورای سوم تهران کارنامه روشن، شفاف و قابل اتکایی دارد، چرا که در طول 6 سال خدمت در شهر تهران با اعتماد به سبک مدیریت شهردار تهران فعالیت‌های بسیاری را داشتیم که نتیجه آن این است که امروز وقتی به تهران نگاه می‌کنیم پیشرفت و حرکت رو به جلو کاملاً مشهود است. دوره سوم شورای شهر تهران و مدیریت قالیباف بر شهرداری، برای نخستین بار در تاریخ انقلاب شاهد ورود مردم به فعالیت‌های شهری و اجتماعی برای اداره شهر بودیم... انتخاب درست شهردار نیز مهمترین کار شورای سوم بود و حق این شوراست که از آن به عنوان شورای موفق یاد کنیم.

در دوره سوم، علاوه بر فعالیت های عمده اجتماعی و فرهنگی در شهر، پروژه های بزرگ عمرانی مانند تونل توحید، پروژه صدر، افزایش ایستگاه های مترو و افتتاح خطوط بی آرتی برای اولین بار در کشور نیز صورت پذیرفت.
شورای چهارم و سال آخر پرحاشیه شورا
چهارمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا همزمان با انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم در ۲۴ خرداد ۱۳۹۲ برگزار شد. این دوره از سال 1392 آغاز گردید و تا سال 1396 ادامه داشته است. در حال حاضر این شورا سال چهارم را از سر می گذراند و اکنون مهدی چمران ریاست شورا و مرتضی طلایی نایب رئیس شورای شهر تهران است. حضور تعداد بیشتری از نمایندگان اصلاح طلب باعث شد تا رقابت ها در این دوره بیشتر از گذشته شود، به گونه ای که این رقابت در ریاست شورا و شهرداری خود را نشان داد. ریاست مسجدجامعی در سال اول شورای چهارم،‌ انتظارات را به گونه ای بالا برد که برخی احتمال انتخاب شهرداری از این طیف را می دادند. در نهایت نیز رقابت میان محسن هاشمی و محمدباقر قالیباف به نفع قالیباف تمام شد تا وی یک دوره دیگر در این پست باقی بماند. ادامه فعالیت وی تا شهریور 96، باعث ثبت رکورد جدید در طولانی ترین مدیریت شهری در تاریخ تهران خواهد شد.


اما در کنار تمام تلاش هایی که برای ایجاد ثبات در مدیریت و ادامه فعالیت های عمرانی، اجتماعی و فرهنگی تهران می شد، رقابت های جناحی در شورای شهر چهارم، حاشیه های این شورا را نسبت به شورای دوم و سوم بیشتر کرد،‌ هرچند این سیاسی بازی ها به پای شورای اول هرگز نرسید. پس از سال ها بار دیگر شورای شهر محلی برای زد و بندهای سیاسی و بازی های جناحی تبدیل شده و نگاه و رویکرد برخی از اعضای آن صرفا جنبه انتخاباتی و سیاسی داشت. رصد تحولات در سال آخر شورا بیانگر شدت گرفتن حاشیه سازی های بی مورد و حتی اتهامات بی اساس و بی سند است که تنها خوراک رسانه ای روزنامه ها و شبکه های اجتماعی را فراهم آورد و سعی داشت در مقابل تحرک گسترده خدمات شهری موانعی ایجاد کند.


با نزدیک شدن به انتخابات شورای شهر پنجم؛ صحنه شورای شهر به محلی برای تنازع جریان های سیاسی تبدیل شده است.  به نحوی که سیل اتهامات و توهین ها به صورت بی سابقه ای علیه مدیران شهری افزایش یافته است. بررسی اظهارات برخی از اعضای شورای اسلامی تهران مانند حافظی و حکیمی پور در ماه های گذشته نشان از تناقض های فراوانی دارد که هرگز در اصلاح آن نیز گامی برنداشته اند تا صداقت آنها در بیان موضوعات سیاسی در افکار عمومی با شک و شبهه روبه رو نگردد. حکیمی پور در زمانی که موضوع واگذاری املاک در شهر تهران توسط سایت معماری نیوز و مدیرمسئول آن یاشار سلطانی مطرح شد،‌ با صراحت اعلام کرد که چنین شخصی را نمی شناسد و اسناد مربوط به سازمان بازرسی را به سلطانی نداده است،‌ اما پس از مدتی و با اذعان یاشار سلطانی، مشخص شد که حکیمی پور اسناد محرمانه را برای انتشار در رسانه ها  در اختیار این خبرنگار قرار داده بود ولی این عضو شورای شهر تا مدت ها از پذیرش آن شانه خالی می کرد. ماجرای املاک برای ماه ها به بحث اول شورای شهر تبدیل شد و بسیاری از اعضا و مدیران آن را با اتهامات بی اساسی مواجه ساخت که بعدها تمامی این ادعاها با بررسی قوه قضاییه رد شد. در پشت پرده این اتهامات، همکاری حکیمی پور با برخی از مسئولین دولتی شائبه های فراوانی به دنبال داشت. وی در جلسه ای با نجفی،‌ مشاور رئیس جمهور و خبرنگار یکی از روزنامه های اصلاح طلب، با قرار دادن اسناد و گزارش محرمانه و مقدماتی سازمان بازرسی،‌ بازی جدیدی را با عنوان «املاک نجومی» کلید زدند. در این میان ورود رحمت الله حافظی به بازی های سیاسی بسیار قابل تامل است. وی که با برند اصولگرایی و در قالب سه لیست انتخاباتی تقریبا متناقض وارد شورا شد، عملا به پیاده نظام جریان اصلاح طلب تبدیل شد، به گونه ای که قرار است در لیست اصلاح طلبان برای انتخابات شورای پنجم نیز گنجانده شود!

اتفاقاتی مانند حادثه پلاسکو، اهداف سیاسی و انتخاباتی را کاملا هوایدا ساخت به نحوی که تخریب چهره شهردار تهران برای بدنام کردن وی در صورت حضور احتمالی در انتخابات ریاست جمهوری با شدت بیشتر در دستور کار قرار گرفت. جدال ها و درگیری های لفظی در شورای شهر تهران میان برخی از اعضای بالا گرفت و اصلاح طلبان پرچمدار حاشیه سازی در این شورا شدند.

سخن پایانی
به هر حال شورای شهر چهارم چندماه دیگر به پایان خواهد رسید و انتخابات 29 اردیبهشت نمایندگان جدیدی را به خیابان بهشت خواهد فرستاد. در این میان با بررسی کارنامه چند شورای اخیر، با یک سیر ملموسی در افزایش مجدد سیاسی شدن شورا روبه رو می شویم. با انحلال شورای شهر اول، شوراهای بعدی تا حدود زیادی به امور شهری ورود کردند که بیشترین دستاوردهای شهر تهران در زمینه های مختلف اجتماعی و عمرانی در این سالهاست. اما با ورود مجدد و تدریجی اصلاح طلبان در شورای سوم و در نهایت چهارم، جدال های سیاسی در شورا افزایش محسوسی پیدا کرده است. این گزاره به معنای متهم سازی این جریان در افزایش جدال ها نیست بلکه جریان اصلاح طلب در ذات خود با نوعی درگیری شخصیتی با خود و با غیر خود روبه رو است. به صورتیکه اگر ترکیب شورا یک دست اصلاح طلب باشد،‌ درگیری ها به اختلافات میان گروه های اصلاح طلب مدعی تقلیل می یابد و اگر ترکیب با حضور اصولگرایان یا نیروهای جریان دیگری، اختلاف ها و جدال ها یک پله بالاتر رفته و حتی باعث اختلال در خدمات رسانی مدیریت شهری می شود. هرچند نمی توان تنها این خصیصه را منتسب به اصلاح طلبان دانست، چراکه شخصی مانند رحمت الله حافظی با تغییر رفتارهای سیاسی خود در شورای چهارم، به شکل ویژه ای درگیر حاشیه های بی حاصل شده است.

از این رو مشاهد می شود در انتخابات دور پنجم چالش های بیشتری نسبت به دور قبل ایجاد شده است. اصلاح طلبان به شدت به دنبال یک دست کردن شورای پنجم و انتخاب شهرداری همسو با خود هستند. این طیف قصد دارد تا تجربه انتخابات مجلس دهم در شهر تهران را تکرار کند تا بتواند 21 کرسی شورای شهر را کسب کند. شورای بعدی نسبت به شورای چهارم با 10 عضو کمتر کار را شروع خواهد کرد. در این میان هیات نظارت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستا که کار احراز صلاحیت نامزدها را بر عهده داشت نتوانسته انگونه که باید رفتار کند. سه عضو اصلاح طلب این هیات تا توانستند قلم قرمز را بر نام نامزدهای اصولگرا، مستقل و انقلابی کشیدند تا بتوانند به نحوی دست به مهندسی انتخابات بزنند و تکلیف اعضای شورا را پیش از برگزاری انتخابات تعیین کنند.

اما در سوی مقابل افرادی از سوی اصلاح طلبان تایید شده اند که سابقه زندان و فتنه در کارنامه آنها وجود دارد و سال ها علیه امنیت ملی و منافع کشور فعالیت داشته اند. کسانی تایید شده اند که نام آنها با حاشیه و جنجال گره خورده است و فعالیت احتمالی آنها در مدیریت شهری چیزی جز خسارت و عقب ماندن تهران از توسعه به دنبال نخواهد داشت. به هر حال باید اذعان کرد در صورتیکه ترکیب شورا به گونه ای باشد که حاشیه سازی های سیاسی کمتری در آن روی دهد،‌ پایتخت با ارائه خدمات بیشتری روبه رو خواهد شد و پیشرفت های ملموسی را تجربه خواهد کرد و این مورد در چهار شورای قبل به اثبات رسیده است. شورای نخست با 3 شهردار و حاشیه های فراوان منتهی به توقف شهر شد و کارنامه شوراهای بعدی با حواشی کمتر منجر به خدمات بیشتر به شهروندان گردید.

منبع: جهان