روحانی با اشاره به متوسط رشد 25 درصدی نقدینگی در دولت یازدهم و رشد 28 درصدی این متغیر در دولت قبل، بر موفقیت مهار نقدینگی دولتش تأکید کرد، اما متوسط رشد نقدینگی در دولت دهم 24.8 درصد بوده است.

به گزارش مشرق، حسن روحانی در گفت‌وگوی ویژه خبری شب گذشته درباره رشد نقدینگی گفت: ما اکنون یک میلیون و 250 هزار میلیارد تومان نقدینگی داریم و رشد نقدینگی ما هم باید کمتر شود. در این دولت به طور متوسط رشد نقدینگی ما 25 درصد بوده که در دولت قبل بالای 28 درصد بود. بنابراین ما توانستیم این موضوع را مهار کنیم.

 نگاهی به آمار نقدینگی که از نماگرهای اقتصادی قابل استخراج است، نشان می‌دهد که این اظهارات روحانی واقعیت ندارد.

* ماخذ بانک مرکزی

* ارقام به میلیارد تومان

تفاوت سال ارقام 1392 و 1392 ناشی از افزایش سطح پوشش آماری بانک مرکزی بوده است،البته معاون اقتصادی بانک مرکزی اعلام کرد 110 هزار میلیارد تومان از نقدنیگی افزوده شده به دلیل افزایش سطح پوشش آماری است که ما هم در گزارش این رقم را از رقم نقدینگی خلق شده در دولت یازدهم کسر می‌کنیم.

طبق جدول بالا، متوسط رشد نقدینگی در دولت یازدهم بدون احتساب آمار موسسات جدید پولی به طور متوسط 25.3 درصد بوده است، تا اینجا، رقم اعلام شده توسط روحانی درست است، اما وی متوسط رشد نقدینگی در دولت قبل را 28 درصد عنوان کرد در حالی که متوسط این رشد 24.8 درصد بوده است.

حتی اگر دوره‌های زمانی شهریور 88 تا شهریور 92 را هم محاسبه کنیم رشد نقدینگی در این دوره به طور متوسط 24.3 درصد بوده است.

بنابراین متوسط رشد نقدینگی در دولت یازدهم بیشتر از دولت دهم بوده و این اظهارات روحانی کاملا خلاف واقع است.

بررسی دقیق‌تر ارقام نقدینگی نشان می‌دهد از شهریور ماه 92 تا اسفند ماه سال 95 حجم نقدینگی (بدون احتساب آمار موسسات جدید پولی به میزان 110 هزار میلیارد تومان) 637 هزار و 422 میلیارد تومان بوده که بیانگر رشد 126 درصدی نقدینگی است،اما میزان رشد نقدینگی از شهریور 88 تا اسفند 91 به میزان 114 درصد بوده است.

بنابراین با هر روشی که حجم رشد نقدینگی را بررسی کنیم، این متغیر در دولت یازدهم از دولت دهم بیشتر بوده است.

روحانی همچنین درباره رشد پایه پولی این طور توضیح داده است: «ما خوشبختانه توانستیم در مساله پایه پولی، این موضوع را مهار کنیم و شرایط مانند قبل نباشد. تورم بالایی که در سال 91 و 92 داشتیم، مربوط به استفاده از بانک مرکزی یعنی همان پول داغ معروف می‌شد و شرایطی بود که 45 هزار میلیارد تومان از بانک گرفته شد و آن تورم بزرگ را ایجاد کرد.»

باز هم باید نگاهی به ارقام بانک مرکزی انداخت. در شهریور ماه 1392 پایه پولی 96 هزار و 123 میلیارد تومان بوده است و این رقم در پایان سال 92 یک بار 114 هزار و 69 میلیارد تومان و یک بار 118 هزار و 487 میلیارد تومان اعلام شد.

ماخذ: بانک مرکزی

* ارقام به میلیارد تومان

مابه‌التفاوت 114 هزار و 69 میلیارد تومان و 118 هزار و 487 میلیارد تومان، ارقام افزوده شده ناشی از افزایش سطح پوشش آماری بانک مرکزی بوده است.

بانک مرکزی رشد پایه پولی در سال 95 را 17.1 درصد اعلام کرد که بان این حساب رقم پایه پولی در پایان سال 95 به 179 هزار و 584 میلیارد تومان رسیده است.

این آمار و ارقام که ماخذ آن بانک مرکزی است، رقم رشد نقدینگی از شهریور ماه 92 تا اسفند ماه سال 95 را 78.5 درصد نشان می‌دهد.

به عبارت دیگر از ابتدای شهریور ماه 92 تا اسفند 95 به میزان 79 هزار و 43 میلیارد تومان افزایش یافته است،اما حجم پایه پولی از ابتدای سال 88 تا پایان سال 91 (4 سال) از 54 هزار و 84 میلیارد تومان به 97 هزار و 579 میلیارد تومان رسیده است. میزان رشد این متغیر 80.3 درصد و حجم افزایش یافته 43 هزار و 495 میلیارد تومان است.

در واقع از لحاظ درصد رشد، حجم رشد پایه پولی در دولت قبل فقط 1.8 درصد بیشتر از دولت یازدهم بوده است.

در مجموع رشد نقدینگی دولت یازدهم 10 درصد بیشتر از دولت دهم و حجم پایه پولی 1.8 درصد کمتر از دولت دهم بوده است.

به گزارش فارس، هیچ تفاوت محسوسی بین نتایج سیاست‌های پولی بانک مرکزی در دولت یازدهم با دولت قبل در حوزه نقدینگی و پایه پولی مشاهده نمی‌شود و چه بسا در برخی موارد بدتر از دولت قبل عمل کرده است.

این ارقام نشان می‌دهد آنچه که باعث کاهش تورم شده، کنترل نقدینگی و پایه پولی نبوده بلکه، شکاف بسیار عمیق و تاریخی نرخ سود بانکی و تورم است که موجب سرکوب تقاضا و حبس پول در بانک‌ها شده است.

هر چند که آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد تورم سیر صعودی گرفته و تا یکی دو ماه آینده مجددا دو رقمی خواهد شد. برای توضیح بیشتر گزارش «بازگشت تورم «دو رقمی» تا دو ماه آینده» را مشاهده کنید.

منبع: فارس