به گزارش مشرق، عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام- چهارشنبه سوم خرداد- در جلسه کمیته هستهای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی حاضر شد.
عراقچی با بیان اینکه کمیسیون امنیت ملی در حال آمادهسازی گزارش شش ماهه خود از اجرای برجام به صحن مجلس شورای اسلامی است، گفت: سعی ما در این جلسات پاسخگویی به سوالات و ابهامات نمایندگان مجلس در خصوص اجرای برجام است تا اطلاعات واقعی در اختیار آنها قرار گیرد و گزارش جامع، بدون نقص و بهروز شدهای به صحن مجلس ارائه شود و جلسه روز چهارشنبه نیز در همین راستا بود. در این جلسه ابهامات و سوالات نمایندگان مطرح و ما نیز در حد خود پاسخ دادیم و تبادل نظر خوبی صورت گرفت.
وی در مورد مدت زمان تمدید تعلیق تحریمهای هستهای ایران توسط ترامپ، اظهار داشت: درون قوانین تحریمی کنگره نحوه تعلیق کردن تحریمها مشخص شده است. معمولا قوانین کنگره به رئیسجمهور برای چهار یا شش ماه اجازه میدهد مانع از ادامه تحریمها شود.
معاون وزیر خارجه با بیان اینکه اختیار رئیسجمهور آمریکا برای تمدید بعضی از قوانین تحریمی مربوط به ایران، چهار ماهه بوده است، افزود: برای بلا اثر کردن برخی دیگر از تحریمهای هستهای ایران تحت اختیار رئیسجمهور آمریکا به تمدید تعلیق شش ماهه تحریمها نیاز است.
عراقچی با بیان اینکه هفته گذشته موعد تمدید یکی از آن تحریمهایی بود که رئیسجمهور آمریکا اختیار دارد برای چهار ماه تعلیق این تحریمها را تمدید کند، گفت: در اصل این اولین آزمون ترامپ بود که در آن تعلیق تحریمهای هستهای ایران را تمدید کرد.
وی خاطرنشان کرد: حدود دو ماه دیگر موعد تمدید تحریمهایی میرسد که در اختیار رئیسجمهور آمریکا است و این تحریمها برای یک دوره زمانی شش ماهه تمدید خواهد شد.
به گزارش ایسنا، رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در اظهارنظری عجیب گفت که ترامپ تا کنون به تعهدات برجامی خود پایبند بوده و تحریمهایی نیز در زمان خود باید تمدید شوند.
ظریف: آمریکا به متن برجام هم پایبند نیست، روح آن به کنار!
عراقچی تاکید کرده است که ترامپ به برجام پایبند بوده است. این اظهارنظر عجیب در حالی است که مقامات کشورمان بارها به نقض تعهدات توسط آمریکا اشاره کردهاند. در جدیدترین نمونه، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه- اوایل اردیبهشت ماه- در یکی از صفحات اجتماعی در واکنش به اتهامات بی پایه و اساس مقامات آمریکایی نوشت: «ببینیم آیا آمریکا آماده است به متن برجام پایبند باشد، روحش به کنار. تاکنون واشنگتن هر دو را زیر پا گذاشته است».
آیا ترامپ به برجام پایبند بود؟!
بررسیها نشان میدهد که «دونالد ترامپ» بعد از ورود به کاخ سفید به عنوان رئیسجمهور آمریکا، به طور متوسط هر ماه یک بار تحریمهای جدیدی علیه ایران اعلام کرده است.
ترامپ، اوایل بهمنماه سال گذشته به عنوان چهلوپنجمین رئیسجمهور آمریکا سوگند یاد کرد و درست دو هفته بعد، اولین تحریمها علیه ایران را معرفی کرد. خزانهداری آمریکا 15 بهمنماه سال 95 اعلام کرد نام 13 فرد و 12 شرکت مرتبط با برنامه موشکی ایران را در فهرست تحریمهای خود قرار داده است.
به گزارش فارس، تنها دو ماه بعد از این تحریمها، دولت ترامپ 30 شرکت و فرد خارجی را به بهانه انتقال فناوریهای حساس به ایران با تحریمهایی جدید تنبیه کرد. این تحریمها که روز 4 فروردین اعلام شد نهادها و افرادهایی در چین، امارات متحده عربی و کره شمالی را هدف قرار میداد که به ادعای آمریکا خدمات و کالاهایی را برای برنامه موشکی بالستیک در اختیار ایران قرار دادهاند و یا به برنامه تسلیحاتی کره شمالی و سوریه کمک کردهاند.
بیست روز بعد خزانهداری آمریکا زنجیره تحریمها را با بهانه قرار دادن مسائل حقوق بشری ادامه داد. این بار سازمان زندانهای تهران و «سهراب سلیمانی» سرپرست معاونت امنیتی و انتظامی سازمان زندانها و مدیر کل سابق زندانهای استان تهران، با ادعای «نقض جدی حقوق بشر» تحریم شدند.
سرانجام، دولت دونالد ترامپ حدود یک ماه بعد، همزمان با تعلیق تحریمهای هستهای ایران تحریمهای جدیدی علیه تهران، باز هم به بهانه فعالیتهای موشکی وضع کرد. تحریمهای جدید که روز 27 اردیبهشت اعلام شدند هفت شخص حقیقی و حقوقی ایرانی و چینی را هدف قرار دادند. ایران، این تصمیمهای دولت ترامپ را محکوم کرده و آن را نقض روح توافق هستهای (برجام) دانسته است.
از لغو تحریمها روی کاغذ تا جابجایی پول با چمدان در پسابرجام
پس از امضای برجام-تیرماه 94- و همچنین بعد از آغاز اجرای تعهدات 1+5 ذیل برجام- دی ماه 94- آمریکا به دفعات توافق را نقض و از انجام تعهدات سرپیچی کرده است. این عهدشکنی چنان آشکار بود که مقامات ارشد دولت یازدهم به صراحت به آن اشاره کردند.
برای نمونه، «سیف» رئیس بانک مرکزی دولت یازدهم در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ گفت که توافق هستهای ایران و گروه 1+5 موسوم به برجام، تاکنون «تقریباً هیچ» دستاوردی برای تهران در بر نداشته است. «علیاکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی نیز در گفتوگو با وبگاه «العربی الجدید» «رفع تحریم به موجب توافق» را از مصادیق خلف وعده طرف مقابل برشمرد.
در مرداد 95 «علی طیبنیا» وزیر اقتصاد دولت یازدهم در حاشیه جلسه هیئت دولت گفت: «برای ارتباط با بانکهای بزرگ جهانی دچار مشکل هستیم و آنها با ما کار جدی نمیکنند. انتظار ما این بود که بعد از برجام ما بتوانیم با بانکهای بزرگ هم کار کنیم اما به دلایل مختلف ما هنوز نتوانستهایم با این بانکها کار کنیم».
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه دولت یازدهم نیز در حاشیه سفر به آمریکا- در روزهای پایانی شهریورماه 95- در شورای روابط خارجی آمریکا گفت: «8 ماه پس از اجرای برجام، به خاطر مجازاتهای آمریکا، هیچ یک از بانکهای بزرگ اروپایی کار با ایران را شروع نکرده است». «عراقچی» معاون وزیر امور خارجه و رئیس ستاد اجرای برجام نیز تاکید کرد که لغو تحریمها روی کاغذ انجام شده است.همچنین «ظریف»- 12 اردیبشهت 96- اعتراف کرد که حمل و نقل پول در پسابرجام هنوز با چمدان انجام می شود.
غارت 2 میلیارد دلاری اموال ایران، تصویب قانون محدودیت ویزا، تمدید قانون تحریمی «آیسا»، تمدید وضعیت اضطراری علیه ایران، تصویب بیش از 70 طرح ضد ایرانی در کنگره، استمرار تحریم سوئیفت و... تنها برخی از عهدشکنیهای آمریکا در پسابرجام است.
امتیاز نقد در برابر وعده نسیه
کیهان پیش از این در گزارشهای تحلیلی تاکید کرد که برجام محصول تلاش و همفکری هر دو حزب جمهوریخواه و دموکراتها بوده و هر دو حزب سرمایهگذاری زیادی برای امضاء آن کردند، با روی کارآمدن ترامپ- علیرغم ادعای وی مبنی بر پاره کردن برجام- بر حفظ این توافق تاکید شد و کمافیالسابق فشارها و تحریمها تمام و کمال تشدید شد.
در حقیقت برجام برای آمریکا هدف نبوده و نیست بلکه فقط وسیلهای برای نفوذ و تغییر در ارکان نظام جمهوری اسلامی است که تاکنون با روشهای مختلف تهدید و تحریم و فشارهای سیاسی - رسانهای نتوانستهاند به این اهداف برسند.
کارشناسان بر این باورند که برجام از نظر آمریکاییها با اجرای تعهدات ایران تمام شده و تعهدات آمریکا روی کاغذ باقی خواهد ماند و نیازی به پاره شدن ندارد و اگر دولت ایران انتظار وعده نسیه جدیدی! از سوی آمریکا دارد باید امتیاز نقد جدیدی! بدهد.
از تبدیل وزارتخانه به ستاد انتخاباتی تا توجیه عهدشکنی آمریکا
متاسفانه آقای عراقچی در جایگاه رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام، به جای آنکه پیگیر نقض عهدهای مکرر آمریکا در اجرای برجام باشد، به توجیه این عهدشکنیها میپردازد.
در حال حاضر سیاست انفعالی «حفظ برجام به هر قیمت» توسط دولت یازدهم در مقابل «نقض مکرر برجام» از سوی طرف مقابل موجب شده است تا فشار علیه ایران و افزایش تحریمها و تهدید منافع ملی وارد فاز گستردهتری شود.
وزارت امور خارجه که مسئولیت سنگینی در دفاع از حقوق ملت ایران بر عهده دارد، در مقابل گستاخی و عهدشکنیهای مکرر آمریکا به فشار ایمیلی و پیام توئیتری و گلایه محترمانه و توجیه بسنده میکند اما از سوی دیگر در ایام رقابتهای انتخاباتی(و حتی روز جمعه)- در نقش روابط عمومی ستاد انتخاباتی- بیانیههای طولانی و تندی علیه دیگر نامزدها و منتقدان منتشر کرد و دیپلماتهای این وزارتخانه- از شخص وزیر گرفته تا معاونان و...- در قامت تبلیغاتچی نامزد دولت حاضر شدند.